Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ROMALILAR mektubu ders 4 Rom 2:21-32.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ROMALILAR mektubu ders 4 Rom 2:21-32."— Sunum transkripti:

1 ROMALILAR mektubu ders 4 Rom 2:21-32

2 3 çeşit insan günah altında Sonuç: 'Herkes günah altında'
Romalılar 1:18 - 3:9 3 çeşit insan günah altında Allahsızlar 1:18-32 Dindar kişiler 2:1-16 Yahudiler 2:17-3:9 Romalılar 3:10-20 Sonuç: 'Herkes günah altında'

3 Pavlus dindar kişilerin günahlarını gösteriyor
Rom 2:1-16

4 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:1 “Onun için, sen başkalarını davalayan ...“. Birinci bölümü okuyan kişi hemen diyecek: „Evet, insanlar öyledir, ama BEN öyle değilim. Ben namusluyum!“ Bütün dünyanın durumu hakkında düşünmek güzel bir şey; ama onun arkasından kendi durumumuza bir göz atmasak hepsi faydasızdır. Birinci bölümde Pavlus çok genel olarak bütün insanlık için konuştu. Ama şimdi bir savcı gibi doğrudan bize konuşuyor.

5 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Rom 2:1 Onun için, sen başkalarını davalayan kim olursan ol, artık kalmadı, neyle kendini haklı çıkarasın. Dinlerin temeli ve özü: KANUN. İnsan Allahın yasasına uymaya çalışıyor ve o kanunla kurtulmaya bakıyor. Kantar düşüncesi: insanın işlediği iyilikler, günahlarından ağır basarsa kurtulacak, yoksa ceza görecek. Ama bu büyük yanlışlıktır: her suç ceza getirecek. Hiç bir iyilik cezayı silemez.

6 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında İnsan Allahın kanununa nasıl tepki gösteriyor? 1. Kendi günahlarını görmemek, unutmak „Genç adam İsa'ya dedi: "Bütün bunları hep tuttum. Hâlâ daha ne eksikliğim var?" (Matta 19:16,20) 2. Günaha karşılık doğru olanı yapmak 'Bundan sonra hep doğruyu yapacam' diye karar vermek, eski yaptığın suçlarını silmez. Bir kere kırmızıda geçtin mi, yüz kere kırmızıda dursan da, gene cezayı ödeyeceksin. 3. Günaha karşılık iyilik yapmak Sevap düşüncesi: kötülüğün karşısında ekstra iyi bir şey yapacam. Sanki insan öldürdükten sonra, yaşlı annene çiçek almak. 4. Başkalarını suçlamak Sanki başkasının işlediği suçu bizim suçumuzu azaltırıyor. Standart olarak kanunu değil de, başkasının durumunu almak.

7 Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında
“Onun için, sen başkalarını davalayan ...“. Bütün dinlerin kaynağı aynı: 'Re-ligio' – 'yeniden bağlanmak': insan, kendisi ile Allahın arasında bir kopukluk hissediyor ve kendi gücüyle Allaha dönmeye çalışıyor. Yargılamak, davalamak dindar hayatın özüdür. Doğru toplumun bir parçası olduğun için kendini iyi hissediyorsun. Ve o grupta olmayanları hor görüyorsun. RE-LIGIO Latince: 'yeniden bağlanmak

8 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Pagan !! Goim !! Hristiyanlar Yahudiler Her din dışarıdakileri hor görüyor, yargılıyor. Barbar !! Grekler Müslümanlar Paria !! Hinduistler Kafir !!

9 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:1 “Onun için, sen başkalarını davalayan kim olursan ol, artık kalmadı, neyle kendini haklı çıkarasın. Çünkü sen başkalarını davalarken, kendi kendini de davalamış oluyorsun, madem sen de, evet sen davalayan kişi, aynı işlerde bulunuyorsun.“ gerçekten herkes bölüm 1'de anlatılan işlerde bulunuyor mu? Aklımıza hemen katillik ve homoseküellik geliyor. Ama orada ne gibi günahlar sıralandı: 21 karakteristika = 'günah katalogu' kötülük, açgözlülük, fenalık, kıskançlık katillik, çekişme, aldatırmak, namertlik dedikoducular, küfürcü Allahtan azlaşmayan, af etmeyen yüksek gönüllü, övünen kötülük için fırsat kollayan, ana babalarını seslemeyen anlayışsız, güvenilmez, sevgisiz, merhametsiz kişiler Soru değil ki, „Ne kadar mal aldın'“ ama „O firmanın müiterisi misin, değil misin?“

10 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:2-3 “Ve biliriz ki, Allah bu tür işlerde bulunan kişileri haklı olarak davalayacak. 3 Ey sen ki, bu tür işlerde bulunanları davalayıp kendin de aynı işlerde bulunuyorsun: sen galiba sanıyorsun, Allahın davalamasından kaçacan.“ 'Ey Allahım, çok şükür sana, öbür insanlar gibi değilim: soyguncu, haramcı, zinacı değilim. Şu gümrükçüye de benzemiyorum. Luka 18:4-9 Ferisi ile gümrükçünün duası Başkalarını yargılayan insanlar o durumdadır.

11 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:3 “sen galiba sanıyorsun, Allahın davalamasından kaçacan.“ Kendim için insanın standartlarını mı kullanıyorum ... 1 km ... yoksa Allahın standartlarını mı ? 60 cm Başkalarını davalamanın asıl hatası: insanın standardını kullanıyoruz, değil Allahın standardını. „Onlar o kadar akılsız ki, kendilerini kendileriyle ölçüyorlar ve karşılaştırıyorlar.“ (2.Kor 10:12) Kendini başka insanlarla karşılaştırırsan, hep senden daha kötü, daha zayıf kişileri bulabilirsin.

12 Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında
“Allah yavaşlık, dayanmak ve sabırdan yana çok zengindir.“ Mezmur 73 3 Kötülerin gönencini gördükçe, Küstahları kıskanıyordum.  4  Onlar acı nedir bilmezler, Bedenleri sağlıklı ve semizdir.  5  Başkalarının derdini bilmez, Onlar gibi çile çekmezler.  6  Bu yüzden gurur onların gerdanlığı, Zorbalık onları örten bir giysi gibidir.  7  Şişmanlıktan gözleri dışarı fırlar, İçleri kötülük kazanı gibi kaynar.  8  İnsanlarla eğlenir, kötü niyetle konuşur, Tepeden bakar, baskıyla tehdit ederler 9  Göklere karşı ağızlarını açarlar, Boş sözleri yeryüzünü dolaşır.  10  Bu yüzden halk onlardan yana döner, Sözlerini ağzı açık dinler.  11  Derler ki, "Tanrı nasıl bilir? Bilgisi var mı Yüceler Yücesi'nin?"  12  İşte böyledir kötüler, Hep tasasız, sürekli varlıklarını artırırlar.  Allah gerçekten mi günahlıları cezalandırıyor? Zengin genç adam - Yeryüzünde rahat olmak, Allahın bereketini göstermiyor mu?

13 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:4-5 “Allah yavaşlık, dayanmak ve sabırdan yana çok zengindir. Ama sen galiba bu zenginliği hor görüyorsun. Sen galiba bilmiyorsun ki, Allahın yavaşlığı seni tövbeye getirmek istiyor.“ “Ama sen o kadar inatçısın, senin yüreğin o kadar sertleşmiş ki, kendi kendine o öfke günü için öfke biriktiriyorsun. O öfke gününde belli olacak ki, Allah doğrulukla dava yürütürüyor.“ Sen sanıyorsun, Allah zengindir ve zenginliğin- den sana vermiş. Ama asıl zenginliği, senin günahlarına dayanıp sabretmektir. Sen gene para değil, ama öfke biriktiriyorsun.

14 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:5 - “o öfke günü“ Padişahlar eskiden her yapılan suça karşı hemen ceza vermezdiler. Belli günler vardı, o günlerde bütün davalar görülürdü. O zamana kadar kişinin suçları çoğalırdı. Allah da öyle bir gün seçti. O günde bütün insanların davasını görecek. 'Tarihin sonunda, işlenen hiç bir günah cezasız kalmaz. Allah suçları görmemezlikten gelmeyecek, hepsine tek tek ceza verecek.

15 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:5 - “o öfke günü“ İsa'dan önce – EA'da. „Rabbin günü“ - davalama günü: Yeşaya 2:12; 13:6,9; 34:8; Yeremya 46:10; Ağıt. 2:22; Hezekiel 13:5; 30:3; Yoel 1:15; 2:1,11,31; 3:14; Amos 5:18,20; Obadya 1:15; Sefanya 1:7,8,14,18; 2:2,3; Zekerya. 14:1; Malaki 4:5 Ne zaman peygamberler 'Rabbin günü için konuşursalar, hep şimdiki zaman - pek yakında - dünyanın sonunda Yoel 1 Yoel konuşurken, az önce Rab korkunç bir çekirge felaketi göndermişti.  Yoel 2 Sonra Yoel Asur ordusunun gelip baskın yapacağını söyledi. Yoel 3 Yoel son olarak diyor: „Son Rabbin gününde Allah bütün milletleri davalayacak“

16 Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:5 - “o öfke günü“ Apo 2:20 - Amos 8:9 Pentikost günü, Rabbin gününü müjdeliyor (ateş dilleri) 1.Kor. 5:5 - Rabbin günü = Rab İsa'nın günü 2.Kor. 1: Rabbin günü = Rab İsa'nın günü 1.Sel. 5:2 - Gecede hırsız gibi gelecek 2.Petrus 3: O günde gökler büyük gürültü ile yok olacak. Her şey, kıyımcıklarına kadar, kızgın ateşin içinde eriyecek. Dünya ve onun üzerinde yapılan işler de büsbütün yanacaklar. YA'da Rabbin günü her zaman Mesihin gelişi ile ilgilidir: İsa'nın gelişi dünya için yargı, davalama demektir

17 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:5 - “o öfke günü“ Yuhanna 5:22 Baba hiç kimseyi davalamaz, bütün davalama işini Oğul'a braktı. Matta 16:27 İnsanoğlu Babasının şanlılığıyla ve Onun melekleriyle gelecek ve her bir insana yaptıklarına göre karşılık verecek. Apo 17:31 Çünkü bir gün seçti, o günde dünyayı doğrulukla davalayacak. O vazifeyi bir adama verdi, ve herkes ondan emin olsun diye, Onu ölülerden diriltirdi."

18 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:5 - “o öfke günü“ 2.Kor 5:10 Çünkü biz hepimiz lazım Mesihin dava masasının önüne çıkalım. Öyle ki, herkes bedende yaşarken hangi iyi ya da kötü işler yapmışsa, onun karşılığını alsın. 2.Tim 4:1 Allahın önünde, yaşayanları ve ölüleri davalayacak olan Rab İsa Mesihin önünde, Onun görüneceği ve Onun krallığının hatırına, sana şunu buyuruyorum: Açık 19:15 Onun ağzından keskin bir kılıç uzanıyor, öyle ki, onunla milletleri vursun.

19 Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında
“6 O, herkese yaptıkları işlerine göre karşılık verecek. 7 Kim hiç durmamacasına iyilik yaptıysa, ve şanlılık, saygınlık ve ölmezliğin peşinde koştuysa - onlara sonsuz yaşam verecek. 8 Ama kim sade kendini düşünüp kendi işlerinin peşinden koştuysa, ve hakikata kulak asmayıp haksızlığa boyun eğmişse - onlara öfke ve sertlikle davranacak.“ „Acaba, hayatımda en çok ne için uğraşıyorum?“ iyilik şanlılık saygınlık ölmezlik

20 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:9-11 “9 Kötülük işleyen her kişinin canı acılar ve çekiler içinde olacak; en peşin Yahudiler, sonra Grekler de. 10 Ama iyilik işleyen her kişi, şan, saygınlık ve barış bulacak; en peşin Yahudiler, sonra Grekler de. 11 Çünkü Allahta insan ayırmak yoktur.“ Bu ayetler sanki fırsat vermiyorlar mı, insan kendi kendini kurtarsın? Matta 19:16-17 Ve işte, birisi Ona gelip sordu: "Muallim hangi iyi işi yapayım da, sonsuz yaşamı kazanayım?" İsa ona dedi: "Neden bana iyilikten için konuşuyorsun? İyi olan tek Biri var. Ama madem yaşama geçmek istiyorsun, o zaman buyrukları tut."

21 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Sonsuz yaşam nasıl kazanılıyor Zengin genç adamdan dersler - Matta 19:16-17 (1) İsa'nın birinci cevabı: “Neden bana iyilikten için konuşuyorsun? İyi olan tek Biri var!“ Herkes şu anlayışa varmalı: Bendeki iyilik yeterli değildir. Hiç bir insan Allahın istediği kadar iyi değildir. (2) İsa'nın ikinci cevabı: “Ama madem yaşama geçmek istiyorsun, o zaman buyrukları tut." Aslında insan kendi gücüyle, eğer kanunu tamamen tutarsa, sonsuz yaşamı kazanabilir Ancak Allahın buyruklarıyla uğraştıkça anlıyoruz ki, problem kanunda değil, ama benim kişiliğimde. (3) İsa'nın üçüncü cevabı: “Git mallarını sat ve fukaralara dağıtır. O vakıt gökte zenginliğin olacak. Sonra gel, arkama düş." İsa burada 10. buyruğunu açıklıyor: adamın yüreğinde açgözlülük vardı. Sonsuz yaşamı kazanamıyoruz, ama İsa'nın peşine düştük mü, o bize bedava veriyor.

22 SUÇLU ! SUÇLU ! Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında
“Allah kanunu olmadan her kim günah işlemişse, Allah kanunu olmadan da maf olacak. Ve Allah kanunun altında her kim bulunursa, Allah kanununa göre davalanacak. İşte, Pavlus amacını açıklıyor: herkes davalanacak Musa'nın kanununu bilmeyenler Musa'nın kanununu bilenler SUÇLU ! SUÇLU ! Önceki sözleri yanlış anlaşılmasın diye, Pavlus burada amacını bir daha açıklıyor: Allahın kanunu ile uğraştıkça anlıyoruz ki, bir kurtarıcıya ihtiyacımız var.

23 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:13 “Çünkü Allah kanununu işitenler Allah katında suçsuz sayılmayacak, ama Allah kanununu yerine getirenler suçsuz sayılacak.“ İşte, Pavlus amacını açıklıyor: herkes davalanacak Sadece işitenler Işitip yapanlar

24 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:13 “Çünkü Allah kanununu işitenler Allah katında suçsuz sayılmayacak, ama Allah kanununu yerine getirenler suçsuz sayılacak.“ Sadece işitenler Sadece bir dine sahip olmak yeterli değil (= kanunu işitmek)

25 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Romalılar 2:14-16 “14 Yahudi olmayan milletlerde Allah kanunu yoktur. Ama bunlar kendiliğinden Allah kanununda yazılan işleri yerine getirirlerse, bu aslında kanunu olmayan kişiler, kendi kendilerine bir kanun oluyorlar. 15 Çünkü gösteriyorlar ki, Allah kanunun işleri onların yüreklerinde yazılıdır. Onların duyguları da buna göre şahitlik yapıyor. Kendi düşünceleri onları kimi kere suçlarlar, kimi kere haklı çıkarırlar. 16 Bu olacak o günde, hani ne zaman, benim 'iyi haberi'me göre, Allah, İsa Mesih ile insanların saklı şeylerini davalayacak.“

26 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında Hep bir kanun altındasın: ya bir din veya inanç ... Felsefe - Yahudilik - Hinduizm - Budizm - Hristiyanlık - İslamiyet ... ya da VİCDANIN ... ... ama hep suçlu çıkacaksın !

27 İngiliz general: "Benim vicdanım bana buyuryor, bu adeti yasak edeyim"
Hindu brahmin: "Benim vicdanım gene, bana buyu-ruyor, bu adeti mecbur kılayım" VİCDAN SATİ - Hinduist cenazelerinde dul kalan kadınlardan beklenirdi, kendini diri diri ateşin içine atsınlar. Vicdanın buyrukları insandan insana değişiyor. Ama herkes kendi vicdanına karşı hareket etti ve suçludur.

28 Dindar kişiler günah altında
Romalılar 2:1-16 Dindar kişiler günah altında İnsanlar değişik kanunlara göre davalanacaklar. Değişik derecede aydınlık ve anlayış var: Vicdan Tevrat İncil 1 2 3 insanın yüreğin-deki kanun Musa'ya verilen kanun İsa'nın öğretişi … ve mutlaka suçlu bulunacaklar !!


"ROMALILAR mektubu ders 4 Rom 2:21-32." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları