Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ HAZAL YALÇIN Yüksek Kimyager B Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ HAZAL YALÇIN Yüksek Kimyager B Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı."— Sunum transkripti:

1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ HAZAL YALÇIN Yüksek Kimyager B Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı

2 EĞİTİMİN İÇERİĞİ EĞİTİMİN AMACI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NEDİR? İŞ HUKUKU TEHLİKE VE RİSK İŞ KAZASI İŞ KAZASI NEDEN OLUR? İŞ KAZASI BİLDİRİMİ İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARININ SEBEPLERİ -FİZİKSEL RİSK ETKENLERİ -KİMYASAL RİSK ETKENLERİ -BİYOLOJİK RİSK ETKENLERİ -ÇEVRESEL ETKENLER VE STRESLER GENEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURALLARI, GÜVENLİK KÜLTÜRÜ YASAL HAK VE SORUMLULUKLAR GÜVENLİK VE SAĞLIK LEVHALARI RENK KODLARI ELEKTRİK YANGIN ELLE TAŞIMA İŞİ KKD NEDİR? KKD KULLANIMI İSG KÜLTÜRÜ EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞMA

3 İş Sağlığı: Tüm mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyilik hallerinin en üstün düzeyde tutulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi çalışmalarıdır. (WHO 1950) İş Güvenliği: İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacı ile güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken tedbirler dizisidir.

4 EĞİTİMİN AMACI Eğitimin amacı, işyerlerinde sağlıklı güvenli bir ortamı temin etmek, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını %0 a indirmek, çalışanları yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek.

5

6 İş Sağlığı ve Güvenliği: İşin yapılması sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa ve güvenliğe zarar verebilecek koşullardan korunmak amacı ile yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır. Amacımız: Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak, Çalışanları çalışma ortamından kaynaklanan sağlık ve güvenlik risklerine karşı korumak, Çalışanların sağlık, güvenlik ve refahını sağlamak ve geliştirmek, Üretimin devamlılığını sağlamak, Verimliliği artırmak olarak sayılabilir.

7 ÖZET OLARAK; İŞİN İNSANA UYUMUNU SAĞLAMAK.

8 Neden İş Güvenliği? Dünyada her 15 saniyede bir 160 iş kazası gerçekleşiyor. Her 90 dakikada bir işçi sakat kalıyor, Her yıl 6.300 işçi hayatını kaybediyor. Türkiye ölümü iş kazalarında Avrupa’da 1. / Dünya’da 3. sırada.

9 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ POLİTİKASI Hiçbir İş Emniyetsiz Yapılacak Kadar Acil Değildir. İSG’in temeli prosedür ve talimatlardır. Kazaların %98 i önlenebilir. %2 Önlenemez !

10 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu : kanun kabul tarihi: 30.06.2012 uygulama tarihi: 01.01.2014

11 Kanunun kapsamı : Kamu ve özel sektöre ait tüm işler ve işyerlerini İşveren, işveren vekili, çırak ve stajyer de dahil tüm çalışanları kapsar İstisnalar (TSK, MİT, afet ve acil durum birimleri, ev hizmetleri vb.)

12 İş Kazası: Önceden planlanmamış, çoğu kez kişisel yaralanmalara, makinelerin, araç ve gereçlerin zarara uğramasına, üretimin bir süre durmasına yol açan bir olaya iş kazası denir.

13 İŞ KAZALARI a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle, c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,

14 d) Emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında olan kazalar iş kazasından sayılır.

15 İş kazası veya meslek hastalığı meydana geldikten 3 iş günü sonra SGK’ya bildirim yapılmalıdır.

16 Tehlike: İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyelini ifade eder. İşyerindeki makinelerin hareketli parçaları, makinelerin yükseklikleri, kaygan zemin, elektrik enerjisi, aşırı gürültü, toksik veya yanıcı maddeler ve ağır nesneleri kaldırma, tehlike barındıran etkenlerdir. Risk: Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimalini ifade eder. Yüzme bilmeyen bir kişinin suya girmek istemesi bir tehlikedir, suya girmesi ise risktir. Suya girme düşüncesinden vazgeçen kişi muhtemel tehlikeyi yok etmiş olur, ancak suya girerse boğulma riski ile karşılaşabilir. TEHLİKE ve RİSK NEDİR?

17 ÖZETLE; Tehlikeler sonucunda ortaya çıkabilecek olan her potansiyel durum bir risktir.

18 Görülebilir Gizli Gelişen TEHLİKE ÇEŞİTLERİ

19 Ramak Kala Herhangi bir yaralanma, hastalık ya da hasara, kıl payı farkla yol açmayan kazalardır. Ramak kala olayları iş kazası gibi değerlendirilmeli, buna yol açan unsurlar araştırılmalıdır. Ramak kala olaylarında belirlenen uygunsuzlukların giderilmesi ileride olabilecek ciddi iş kazalarının önüne geçer.

20 Yürürken yukarıdan tam yanınıza bir parça düşerse, Yerde duran bir parçaya takılıp tökezlerseniz, Kaygan zeminde kayıp yere düşmezseniz, Hemen Haber Verin!!!

21 İŞ KAZASI NEDENLERİ

22 İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarının Sebepleri Güvensiz/Emniyetsiz/Tehlikeli Ortam ve Koşullar Güvensiz/Emniyetsiz/Tehlikeli Davranışlar ve Kişisel Kusurlar

23 Emniyetsiz Durumlar Ekipmanlar: Bakımı Yapılmamış Ekipman Hasarlı Ekipman Ekipmanın Yanlış Kullanımı Yetersiz Koruyucu Ekipman Uygun Olmayan Ekipman Kullanımı Uygun Olmayan Muhafazalar Yetersiz Uyarı Sistemi İşyeri Düzensizliği: Zemin Kirliliği Dağınık Ve Düzensiz Çalışma Ortamı Denetim Noksanlığı

24 Tehlikeli Davranışlar İnsanın Doğal Yapısı: Acelecilik İhmalkarlık Dalgınlık, Dikkatsizlik Aşırı Hız Şakalaşma Tehlikeli Çalışma Yapısal Uyumsuzluk: Fiziksel Yetersizlik Eğitim Noksanlığı: Yetersiz Bilgi Yetersiz Tecrübe

25

26 Emniyetsiz Davranışlar

27

28 KİŞİSEL KORUYUCU KULLANMAMA

29 Kendine Aşırı Güvenme

30 Emniyetsiz Durumlar YÜRÜME YOLLARINA MALZEME YIĞILMASI

31 YERE DÖKÜLMÜŞ KİMYASAL VE YAĞLI SIVI.

32 TEHLİKELİ KİMYASALLAR

33 YETERSİZ AYDINLATMA

34 Yaşanan her 10 kazadan 9’u tehlikeli davranışlardan, yani çalışan kaynaklı problemlerden meydana gelmektedir. Kalan kısım ise tehlikeli durumlar yüzünden oluşmaktadır. Eğer emniyetsiz durum ve davranışların önüne geçebilirsek, iş kazalarını da engellemiş oluruz.

35

36

37

38

39

40

41 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (16.06.2006, No 5510)’na göre meslek hastalıkları tanımı; “Madde 14- Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir.” Meslek Hastalığı

42 PMF Kumlama işçisi-slikozis 30 yaş Alt zonlarda opasitelerle saptanan ilk bulgulardan 3 yıl sonra… Müller NL, Fraser RS, Colman NC, et al. Radiologic Diagnosis of Diseases of the Chest. Philadelphia, Saunders, 2001

43  FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ GÜRÜLTÜ, TİTREŞİM(VİBRASYON), IŞIK(AYDINLATMA), SICAKLIK, RADYANT ISI, BASINÇ, NEM, HAVA AKIM HIZI, RADYASYON, TOZLAR,  KİMYASAL RİSK ETMENLERİ KATI, SIVI, GAZ, BUHAR, DUMAN, TOZ vb.  BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ Herhangi bir enfeksiyona, alerjiye veya zehirlenmeye neden olabilen, mikroorganizmalar, hücre kültürleri ve insan parazitleri,  PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ İşin değersiz olması, Vasıfların kullanılamaması, Görev çeşitliliğinin olmaması, Tekrarlayıcı iş, Belirsizlik, Öğrenme fırsatı bulamama, Sistem çatışmaları, Yetersiz kaynak, Mobbing, Stres, Aşırı iş yükü, Görev tanımının olmaması, Görev dışı ek işlerin yaptırılması,

44 Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları  Çalışma sırasında iş elbisesi, iş ayakkabıları, işin gerektirdiği kişisel koruyucu ekipman ve uygun el aletleri kullanılacaktır.  Çalışma sırasında sarkan giysi, kolye, künye, yüzük, saat ve güneş gözlüğü takılmayacaktır.

45 Bir emniyet sisteminin görev yapamaz hale getirilmesi yasaktır. Herhangi bir nedenle sökülen muhafazalar makine çalıştırılmadan önce yerine takılmalıdır. Makine başından ayrılan operatör makinesini çalışır durumda bırakmamalıdır. Tüm elektrik kutu ve panel kapakları kapalı bulundurulacak, bunların içerisine yabancı cisimler konulmayacaktır.

46 Yetkili olmayan kişinin herhangi bir makine veya ekipman üzerinde tamir/bakım yapması ve kullanması yasaktır. Tüm kimyasal maddeler mümkün ise orjinal ambalajı içerisinde, değilse uygun kaplar içerisinde ve mutlaka etiketli şekilde bulundurulmalıdır.

47 Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları Her türlü yasak, zorunluluk ve ikaz işaretlerine uyulacaktır.

48 Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları Çalışma sırasında iş elbisesi, iş ayakkabıları, işin gerektirdiği kişisel koruyucu ekipman ve uygun el aletleri kullanılacaktır.

49 Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları En yakın yangın söndürücüsü, alarm düğmesi ve acil çıkış kapısının yeri herkes tarafından bilinecek, yangın ekipmanlarının önü kapatılmayacaktır.

50

51 Çalışanlar, İSG ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür. İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak, İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, işveren ve çalışan temsilcisi ile işbirliği yapmak Kendi görev alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işveren ve çalışan temsilcisi ile işbirliği yapmak, YASAL HAK VE SORUMLULUKLAR

52 Çalışmaktan Kaçınma Hakkı Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhal kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir.

53 ÇALIŞANLAR OLARAK;

54 İşveren hizmet akdi nedeniyle işçiyi gözetme borcu bulunmaktadır. İşveren, işletme tehlikelerine karşı gereken önlemleri almak ve işçilere sağlığa uygun çalışma ortamı sağlamakla yükümlüdür. Yükümlülükleri yerine getirmeyerek işçiyi gözetme borcuna aykırı davranan işverenler idari yaptırımlarla karşı karşıya kalırlar. Bu yaptırımlar; İşin durdurulması İşyerinin kapatılması Para cezası

55 TAZMİNATLAR RÜCU (GERİ ALMA) TAZMİNATI SGK tarafından işçiye yapılan ve ilerde yapılması gerekli bulunan her türlü giderlerin tutarı ile gelir bağlanması durumunda hesap edilecek sermaye değeri tutarı, sorumluluk ve kusur durumu aranmaksızın işverene ödettirilir.

56 Maddi Tazminat Davası Bu davayı yalnız iş kazasına uğrayan işçi açabilir, yakınları açamaz. İş göremezlik tazminatının saptanmasında herhangi bir kusuru olmayan, iş kazası geçiren işçinin; 1-Aldığı Ücret, 2 -Yaşı, 3 -Maluliyet Oranı önemli rol oynar. Manevi Tazminat Davası Bu davanın ikame edilip kazanılabilmesi bakımından işverende kusurun bulunması gerekir Bu dava iş görenin veya ölümü halinde yakınlarının açabileceği bir davadır Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Davası İş kazası ya da mesleki hastalık sonucunda işçinin ölmesi halinde, bu işçinin desteğinden yoksun kalan kimselerin talep ettikleri ödemeye ilişkin açtıkları davadır. BORÇLAR KANUNU

57 İş Göremezlik Tazminatı: SGK tarafından bağlanan gelir, gerçek zararın bir karşılığı olmayıp, bir sosyal güvenlik geliri niteliğindedir. Bu nedenle iş kazası nedeniyle iş görme gücünde azalma olan veya iş göremez duruma düşen işçi, iş göremezlik tazminat davası açarak, SGK tarafından karşılanmayan zararını işverenden isteyebilir.

58 ERGONOMİ NEDİR? Ergonomi araç, gereç ve makinelerin insan tarafından maksimum konfor, emniyet ve temkinlilikle kullanılabilmesi için gerekli olan ve insanların bilimsel özelliklerine ait bilgilerin toplamıdır. Elle taşıma işi : Olumsuz ergonomik koşullar ve nitelikleri bakımından çalışanların bel ve sırt incinmelerine neden olabilecek yüklerin, bir veya daha fazla çalışan tarafından elle veya beden gücü kullanılarak kaldırılması, indirilmesi, itilmesi, çekilmesi, başka bir yere götürülmesi veya hareket ettirilmesi gibi işlerin yapılması veya bu işlerin yapılması için fiziki olarak destek olunmasını ifade eder.

59 Ağır nesneleri kaldırma kurallarına uyulmalıdır.

60

61 Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde İSG Riskler; Yükle ilgili riskler Fiziksel güç gereksinimi Çalışma ortamı özellikleri İşin gerekleri Bireysel faktörler

62 Elle Kaldırma ve Taşıma İşlerinde Alınacak Tedbirler Nelerdir? Yükü hafifletmek Tempoyu ağırlaştırmak Mekanik yardımla kaldırmak Kaldırmak yerine kaydırmak Birden fazla kişiyle kaldırmak Gereksiz yük kaldırmadan kaçınmak Engellerin kaldırılması Vücuda yakın taşıma tekniği İş organizasyonu

63 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR (KKD) Çalışma esnasında işin gereği kullanılması gereken ekipmanlardır, kullanıcıya zarar vermemelidir.

64 İŞ GÜVENLİĞİ EKİPMANLARININ ÖZELLİKLERİ İş güvenliği ekipmanları ‘’ce’’ belgeli olmalıdır. İş güvenliği ekipmanları tehlikeden çalışanları korumalıdır. İş güvenliği ekipmanları ergonomik olmalıdır. Koruyucu yeni tehlikeler oluşturmamalıdır

65 KKD Kullanımında Sorumluluklar İşverenler İşyerindeki tehlikelerin değerlendirilmesi Kişisel Koruyucu Ekipmanın sağlanması Ne zaman kullanılacağının tayin edilmesi Çalışanlara Kişisel Koruyucu Ekipman eğitimi ve doğru kullanımı ile ilgili talimatlar verilmesi Çalışanlar Kişisel Koruyucu Ekipmanın aldıkları eğitime ve diğer talimatlara uygun olarak kullanılması Kullanımdan önce KKD kontrolünün yapılması Kişisel Koruyucu Ekipmanların kullanılması KKD’lerin temizliği, saklanması ve bakımının yapılması

66 İş Güvenliği Kültürü İş güvenliği kültürü, iş güvenliğinin öncelikli olduğu yaşam biçimidir. İş yerlerinde, çalışma ortamlarında, bilgiye dayanan, içselleştirilmiş, yaşam biçimi olmuş, kültüre dönüştürülmüş güvenlik uygulamaları iş güvenliği kültürünü oluşturur. İş güvenliği kültürü olmayan yerlerde iş kazaları ve meslek hastalıkları artacaktır.

67 Güvenlik Kültürü Nasıl Oluşturulur? Bütün çalışanlar güvenlik kuralları ve düzenlemelerine her zaman uyar Çalışanlar sürekli bir biçimde tehlikeleri araştırır ve tehlikeli bir durum bulduğunda onu düzeltmek için inisiyatif alır Bütün çalışanlar güvenlikle ilgili aktivitelere katılmaya isteklidir. Güvenlikle ilgili aktivitelere katılım teşvik edilir Güvenlikle ilgili konularda açık bir iletişim vardır. Bu gibi durumlarda, azarlama korkusu veya disiplin cezası korkusu yoktur. Çalışanlar gereksiz yere risk almazlar. Yöneticiler çalışanların gereksiz yere risk almalarına (bilerek veya bilmeyerek) sebep olmazlar

68 TEMİZLİK, TERTİP, DÜZEN Temiz çevre, iş yerinde verimliliği arttırır, zaman kaybını ve kazaları önler. Temiz çevre, iş yerinde verimliliği arttırır, zaman kaybını ve kazaları önler. Çalışma alanınızı daima temiz ve düzenli tutun. Birçok kaza, çevrede bırakılmaması gereken malzeme veya ekipmanlara, insanların takılmaları, kaymaları veya üzerine düşmeleri sonucunda meydana gelir. Birçok kaza, çevrede bırakılmaması gereken malzeme veya ekipmanlara, insanların takılmaları, kaymaları veya üzerine düşmeleri sonucunda meydana gelir.

69 Çalışma alanınıza ait bütün giriş-çıkış yollarını, acil durumlar için açık tutun. Çalışma alanınıza ait bütün giriş-çıkış yollarını, acil durumlar için açık tutun. Çalışmaya başlamadan önce çevrenizdeki bütün yanıcı maddeleri uzaklaştırın. Çalışmaya başlamadan önce çevrenizdeki bütün yanıcı maddeleri uzaklaştırın.

70 ÇEVRE DUYARLILIĞI Çevreye zararlı maddelerin (yakıt, yağlar, antifriz, piller, aküler ve akü asitleri, boyalar vs.) ortalığa dağıtmayın; toplayıp, uygun şekilde muhafaza edin. Çevreye zararlı maddelerin (yakıt, yağlar, antifriz, piller, aküler ve akü asitleri, boyalar vs.) ortalığa dağıtmayın; toplayıp, uygun şekilde muhafaza edin. Meydana gelen bütün Meydana gelen bütün dökülme olaylarını ilgililere bildirin.

71 DÖKÜLMEYİ ÖNLEME - örneğin, mazotla çalışan araçların altında, yağ depolarında ve yakıt tanklarının olduğu bölgelerde olabilecek sızıntılara karşı tablalar kullanılması v.s. DÖKÜLMEYİ ÖNLEME - örneğin, mazotla çalışan araçların altında, yağ depolarında ve yakıt tanklarının olduğu bölgelerde olabilecek sızıntılara karşı tablalar kullanılması v.s. TOZU DURDURMA - kamyonların oluşturduğu tozu önlemek için su püskürtmek. TOZU DURDURMA - kamyonların oluşturduğu tozu önlemek için su püskürtmek.

72 ELEKTRİK ELEKTRİK AKIMININ İNSAN VÜCUDUNDAKİ ETKİLERİ Alçak gerilim değerlerinde bu yol dolaşım sistemi yani kalp üzerinden meydana gelir. Bu nedenle alçak gerilimlerin öldürücü etkisi kalp fibrilasyonundan (şok) kaynaklanmaktadır. Yüksek gerilimlerde vücuda uygulanan elektriksel alan şiddetinin daha fazla olması nedeniyle dolaşım sistemi dışındaki bir çok organ da iletken hale gelir. Özellikle iletim yolunda bulunan deri dokusunun direnç etkisi nedeniyle oluşan aşırı ısı doku yanmasına neden olur.

73 ELEKTRİK İŞLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Elektrik işlerine sadece Elektrikçiler bakmalı Panolar gerekli standardı sağlamalı Topraklama tesisatı sağlam olmalı Kaçak akım röleleri bulunmalı ve faal olmalı İzole halı bulunmalı Ekli, izolasyonu deforme olan kablolar kullanılmamalı Bakım onarımda kilitleme tertibatı mevcut değilse, kesici ve ayırıcının yanında bir nöbetçi bulunmalıdır. Elektrik tesisatına ve kablolara su teması olmamalı Gerekli uyarı levha ve işaretleri asılmalı

74 MERDİVEN KULLANIMI Doğru merdiveni seçin Merdiveni kullanmadan önce kontrol edin 4:1 kuralını uygulayın Merdivenin dayandığı yerden en az 90cm uzun olmasını sağlayın Merdiven iner-çıkarken alet/ekipman taşımayın Merdiven üzerindeyken, bir yerlere uzanmayın

75

76 Merdivenin en üst basamağına asla çıkılmamalıdır Merdivenin altında kaymayı önleyici lastik bant olmalıdır Merdivenin basamakları ve bağlantı noktaları sağlam olmamalı, çürüme, paslanma olmamalıdır Merdivenin üst kilidi çalışır durumda ve sağlam olmalıdır Trafiğin yoğun olduğu yerde merdiven işaretlerle yada koruma bantları / zincirleri ile çarpmaya karşı korunmalıdır Tabureler, sandalyeler merdiven yerine kullanılmamalıdır Merdiveni yükseltmek için altına takoz, tuğla vb şeyler kullanılmamalıdır

77 Yangın Nedir? Yanma: Maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının gerçekleşmesi için; yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada bulunması gerekir. Yangın: Yanma olayının gerçekleşmesi ile ortaya çıkan fiziksel ve kimyasal zararlar oluşturan olaydır.

78 YANGIN SEBEPLERİ Yangınlardan korunma önlemlerinin alınmaması, Bilgisizlik, İhmal ve dikkatsizlik, Kazalar, Sıçrama, Sabotaj, Tabiat olayları.

79

80 YANGIN SÖNDÜRME MADDELERİ Su - (A sınıfı, katı yangınlarında; C sınıfı, gaz yangınlarında) Karbondioksit (CO2) – (B sınıfı sıvı, C sınıfı gaz yangınlarında, D sınıfı metal yangınlarında) Kuru Kimyevi Toz (A sınıfı katı; B sınıfı sıvı; C sınıfı gaz, D sınıfı metal yangınlarında) Köpük (A sınıfı katı, B sınıfı sıvı, C sınıfı gaz yangınlarında)

81

82

83 Ekranlı Araç: Uygulanan işlemin içeriğine bakılmaksızın ekranında harf, rakam, şekil, grafik ve resim gösteren her türlü araç. Zorlayıcı Travmalar: Göz yorgunluğu, yanlış oturma şekli, uzun süre ekranlı araç karşısında ara vermeden çalışma, aşırı iş yükü, zihinsel yorgunluk, stres vb. Ekranlı Araçlarla Çalışma Bilgisayar kullanımına bağlı hastalıklar (karpal tunel sendromu, kuru göz sendromu vs.) Halsizlik Yorgunluk Baş ağrısı

84 Ekranlı Araçlarla Çalışma

85 Ekranlı araçlarla çalışmalarda çalışanların gözlerinin korunması için; Ekranlı araçlarla çalışmaya başlamadan önce, Yapılan risk değerlendirmesi sonuçlarına göre işyeri hekimince belirlenecek düzenli aralıklarla, Ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme zorlukları yaşandığında, GÖZ MUAYENELERİ YAPILMALIDIR.

86 GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ

87

88 Yasak İşareti; Tehlikeye neden olacak veya tehlikeye maruz bırakacak bir davranışı yasaklayan işareti,

89 Uyarı (TEHLİKE) İşareti; Bir tehlikeye neden olabilecek veya zarar verecek durum hakkında uyarıda bulunan işareti,

90 Emredici işaret; Uyulması zorunlu bir davranışı belirleyen işareti,

91 Acil Çıkış ve İlkyardım İşareti; Acil çıkış yolları, ilkyardım veya kurtarma ile ilgili bilgi veren işaretlerdir.

92 Acil çıkış kapılarının önüne eşya, malzeme konulmamalıdır. Acil Durum Tahliye Planlarını, acil çıkış kapılarının yerlerini ve kullanılması gereken en kısa yolları bildiğinizden emin olun.

93

94 Sarı ve siyah şeritler: Engellere çarpma, düşme ya da nesnelerin düşme tehlikesinin bulunduğu yerlerde çalışanları uyarmak için kullanılır. Kırmızı ve beyaz renk şeritler: Genellikle çalışanların tehlikeli bir alana girmelerini yasaklamak amacıyla kullanılır.

95


"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ HAZAL YALÇIN Yüksek Kimyager B Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları