Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİ TABANI UYGULAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİ TABANI UYGULAMALARI"— Sunum transkripti:

1 VERİ TABANI UYGULAMALARI
VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI NEDİR, NERELERDE KULLANILIR? VERİ TABANI YAZILIMLARI VE İŞLEYİŞİ VERİ TABANI MİMARİLERİ MICROSOFT ACCESS

2 VERİ TABANI NEDİR? VERİ TABANI HAKKINDA Veri tabanları birbirleriyle ilişkili bilgilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veri tabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan ‘‘dosya- işlem sistemine’’ alternatif olarak geliştirilmiştir. Kısacası bilgi depolarıdır.

3 VERİ TABANI NEDİR, NERELERDE KULLANILIR?
NEDEN VERİ TABANI KULLANILIR Verilerin tutulması, saklanması ve erişilmesinde geleneksel yaklaşım verilerin ayrı ayrı dosyalarda gruplanması yaklaşımını kullanmaktadır. Verilerin artması, verilere aynı anda erişme ve düzenlenme ihtiyacı ile geleneksel yaklaşım yetersiz kalmıştır.

4 VERİ TABANI NEDİR, NERELERDE KULLANILIR?
KULLANILDIĞI ALANLAR Üniversite- Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi Hastane-Hasta, doktor, tedavi, araç-gereç, mali bilgiler Ticari bir şirket- Müşteri, Ürün, Satış, Ödeme, Teslimat bilgileri Banka-Müşteri, mevduat, kredi kartı, kredi bilgileri Hava yolları, ulaşım firmaları, Kısacası her alanda… Telefon Rehberi bile bir veri tabanına örnektir.

5 VERİ TABANI NEDİR, NERELERDE KULLANILIR?
VERİ TABANI KULLANMANIN AVANTAJLARI Veri Tabanları veriyi belirli şekillerde kategorize etmeyi sağlar Birbiriyle ilişkisi olan verileri bir araya getirerek bilgiye kolay bir şekilde ulaşmamızı sağlamaktadır. Veri Tabanın Amacı, veriyi en iyi şekilde saklayarak, veriye en hızlı ve en doğru şekilde erişmektir. Ortak verilerin tekrarını önlenmesi. Telefon Rehberi bile bir veri tabanına örnektir.

6 VERİ TABANI NEDİR, NERELERDE KULLANILIR?
VERİ TABANI KULLANMANIN AVANTAJLARI Verilerin merkezi denetiminin ve tutarlılığının sağlanması Veri paylaşımının sağlanması Fiziksel yapı ve erişim yöntemi karmaşıklıklarının, çok katmanlı mimarilerle kullanıcıdan gizlenmesi, Her kullanıcıya yalnız ilgilendiği verilerin, alışık olduğu kolay, anlaşılır yapılarda sunulması. Telefon Rehberi bile bir veri tabanına örnektir.

7 VERİ TABANI NEDİR, NERELERDE KULLANILIR?
VERİ TABANI KULLANMANIN AVANTAJLARI Sunulan çözümleme, tasarım ve geliştirme araçları ile uygulama yazılımı geliştirmenin kolaylaşması. Veri bütünlüğünün gerekli olanakların sağlanması, Güvenlik ve gizliliğin istenilen düzeyde sağlanması Yedekleme, yeniden başlatma, onarma gibi işletim sorunlarına çözüm getirilmesi

8 VERİ TABANI NEDİR, NERELERDE KULLANILIR?
VERİ TABANI ÖNEMİ! Veri Tabanındaki, veri değişikliklerinden verinin nasıl etkileneceğine doğru karar verebilmek! Veri Tabanındaki, verinin kimin erişebileceğine, nasıl erişebileceğine karar verebilmek. (Okuma, Yazma, Güncelleme Hakları) Verinin mümkün olan en verimli şekilde tutulması (**Klasik Veri Tabanı Uygulamaları için!**) Big Data Kavramında Verinin en verimli şekilde tutulması önemli olmayıp verinin en hızlı şekilde erişimi çok daha önemlidir. Sosyal Medya Akışları No SQL, Not only SQL (1998)

9 VERİ TABANI YAZILIMLARI VE İŞLEYİŞİ
Veri Tabanı Programları; verilere erişebilmemizi sağlayan programlardır. Bilgisayarın çeşitli donanımsal ihtiyaçlarını kullanırlar. Data Management System de denilebilir. Micro bir işletim sistemi olarak da adlandırılabilirler. Veri Tabanı programlarını daha verimli kullanabilmeniz için yaşanacak problemleri önceden ön görmemiz gereklidir.

10 VERİ TABANI YAZILIMLARI VE İŞLEYİŞİ
VERİ TABANI DİLLERİ Oracle Database IBM DB/2 Adaptive Server Enterprise Informix Microsoft Access Microsoft SQL Server Microsoft Visual FoxPro MySQL PostgreSQL Progress SQLite Teradata CSQL OpenLink Virtuoso PL/SQL SQL Tcl Transact-SQL (T-SQL) SQL yazılım dilleri genel olarak aynı fakat dillere göre kullandıkları syntaxlar değişmekte…

11 VERİ TABANI YAZILIMLARI VE İŞLEYİŞİ
VERİ TABANI YAPISI Veri Tabanı Bir veri tabanı tablolarda saklanan verilerden oluşur. Tablolar verilerin satırlar ve sütunlar halinde düzenlenmesiyle oluşan veri grubudur. Tablo Tablo Tablo Tablo Tablo Alan 1 Alan 2 Alan3 Alan4 1 2 3

12 VERİ TABANI MİMARİLERİ
GENEL VERİ TABANI YAPISI Tablo içindeki her bir bilgi kayıt, Sütunlar ise alan olarak isimlendirilir. Örnek: Öğrenci Bilgileri Tablosu Öğrenci Adı Soyadı, Doğum Tarihi, Doğum Yeri, Mail Adresi gibi… Alan Ogr_no Ad_soyad d_tarih d_yeri 1 Alican HAZIR İzmir 2 Onur Önder 3 Mustafa Gencer 4 Onur Kasım İstanbul Kayıt

13 VERİ TABANI MİMARİLERİ
GENEL VERİ TABANI YAPISI Tablo içindeki her bir bilgi kayıttır. Sütunlar ise alan olarak isimlendirilmektedir. Veri tabanında tutulan kayıtların yapısı hakkında bilgi sahibi olmak için alanların bazı özelliklerinin önceden tanımlanması gerekir. Örnek: Öğrenci Numarası mutlaka tam sayı, Ad ve Soyad harflerden oluşması gibi…

14 VERİ TABANI MİMARİLERİ
VERİ TABANI TASARLAMA Bir veri tabanı tasarlarken ilk olarak nesneleri tanımlamamız gereklidir Örnek: Öğrenci Bilgi Sistemi için; Öğrenci No, Öğrenci Adı ve Soyadı, Fakülte, Bölümü, Doğum Yılı, Mail gibi… Tanımladığımız her nesne için tabloda bir sütun oluştururuz. Ayrıca oluşturduğumuz her sütun için bir alan belirlememiz gerekir. Örnek: Öğrenci Numarasında; sadece sayısal(numaric) bir alan belirlenmesi gibi…

15 VERİ TABANI MİMARİLERİ
VERİ TABANI TASARLAMA Oluşturulan veri tabanında her tablo için bir anahtar belirlenir. Örnek: Öğrenciler tablosunda anahtar olarak öğrenci numarası alanının belirlenmesi gibi. Tekrarlanan nesne özellikleri için ek tablolar oluşturulmaktadır. Tablo ile doğrudan ilişkili olmayan alanlar belirlenir. Tablolar arasındaki ilişkiler tanımlanmalıdır. Tanımlanan tablodaki alanların birbiri ile ilişkisi tanımlanır.

16 VERİ TABANI MİMARİLERİ
VERİ TÜRLERİ Veri tabanı içerisinde tablolar tasarlanırken, saklanacak her veri alanı için ihtiyacı karşılayan en uygun veri tipinin belirlenmesi gerekir. Özellikle çok fazla verinin tutulduğu veri tabanlarında performans kaybını azaltmak, veri tabanı ve yedeklerin kapladığı disk alanını en aza indirmek için veri tipleri dikkatle seçilmelidir.

17 VERİ TABANI MİMARİLERİ
VERİ TÜRLERİ – Access Metin: Soyadı veya posta adresi gibi kısa, alfasayısal değerler. Access 2013’ten itibaren, Metin veri türlerinin Kısa Metin olarak yeniden adlandırıldığını unutmayın. Sayı, Büyük Sayı: Mesafeler gibi sayısal değerler. Para birimi için ayrı bir veri türü olduğunu unutmayın. Para Birimi: Parasal değerler. Evet/Hayır: Evet ve Hayır değerleri ve yalnızca bu iki değerden birini içeren alanlar. Tarih/Saat: 100 ile 9999 yılları arasındaki Tarih ve Saat değerleri. Zengin Metin: Renk ve yazı tipi denetimleri kullanılarak biçimlendirilebilen metinler veya metin ve sayı bileşimleri.

18 VERİ TABANI MİMARİLERİ
VERİ TÜRLERİ – Access Köprü: Metin olarak depolanan ve köprü adresi olarak kullanılan metinler veya metin ve sayı bileşimleri. Not: Uzun metin blokları. Not alanın tipik bir kullanımı, ayrıntılı ürün açıklamaları olabilir. Unutmayın; Access 2013’ten başlayarak, Not veri türleri Uzun Metin olarak yeniden adlandırılmıştır. Arama: Tablo veya sorgudan alınmış değer listesini ya da alanı oluşturduğunuzda belirttiğiniz değer kümesini görüntüler. Arama Sihirbazı başlatılır ve bir Arama alanı oluşturabilirsiniz. Arama alanının veri türü, sihirbazda yaptığınız seçimlere bağlı olarak Metin veya Sayı olabilir. Arama alanlarının, Alan Özellikleri bölmesinin Arama sekmesinde yer alan bir dizi ek alan özelliği vardır.

19 MICROSOFT ACCESS MICROSOFT ACCESS Nedir, Özellikleri? Microsoft Access ya da Microsoft Office Access Microsoft'un ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir. Microsoft Access Jet veri tabanı motorunu, grafiksel kullanıcı arayüzünü ve yazılım araçlarını aynı paketin içinde birleştirir. Diğer veri tabanı yazılımlarına göre daha basit olan bu uygulamanın en büyük artısı veri tabanını tasarlamak ile kalmayıp birde yazılım üzerinde veri tabanı için arayüz geliştirmemize olanak sağlamasıdır. Geliştirdiğimiz arayüzü Access yazılımının içerisinde kullanabiliriz. Not Önemli: Günümüzde veri tabanlarının arayüzleri genel olarak masaüstü yazılım(form application) değil, web tabanlı uygulama şeklinde geliştirilir, Web tabanlı uygulamaların en büyük artısı mobil, cihazlar, telefonlar, internet tarayıcılarının kullanıldığı her cihazda, her işletim sisteminde, çalışmasıdır. (CRM uygulamaları, müşteri ilişkileri yönetimi yazılımları bu duruma en büyük örnektir.) Web tabanlı local ağda çalışmayan yazılımların en büyük açığı hacklenebilme tehlikesidir.

20 TEŞEKKÜRLER HTTP://WWW.ALİCANHAZIR.COM Alican HAZIR
+90 (850) 304‐1-456 TEŞEKKÜRLER


"VERİ TABANI UYGULAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları