Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DUA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DUA."— Sunum transkripti:

1 DUA

2 DUA KAVRAMININ ANLAMI Sözlükte; “çağırmak, seslenmek, davet etmek, istemek ve yardım talep etmek” anlamlarına gelir. Din ıstılahında; Allah’ın yüceliği karşısında insanın aczini ve zafiyetini itiraf etmesi, sevgi ve saygı ile O’nun lütuf, nimet ve yardımını, dünya ve ahirette nimetler ve iyilikler ihsan etmesini; üzerindeki sıkıntı, dert ve belayı gidermesini; günah, hata ve kusurlarını bağışlamasını dilemesi; yalvarıp yakarması ve O’na hâlini arz edip niyazda bulunması demektir.

3 Dua; sınırlı, sonlu ve aciz olan insanın bütün benliğiyle sınırsız, sonsuz ve kudret sahibi olan yüce Allah’a yönelip O’ndan istek ve dilekte bulunması, O’nunla arasında bir köprü ve diyalog kurmasıdır.

4 Bu bilinçle yapılan dua; insanın Yaratan’ına olan inancının, güveninin ve O’na teslim oluşunun bir göstergesidir. Peygamberimiz (s.a.s.);“Allah’a duadan daha değerli bir şey yoktur” buyurmuştur.

5 Dua, insanda doğuştan var olan bir duygudur.
Bu sebeple bütün dinlerde dua mevcuttur. Üstün bir varlığa inanan her insan, hayatının herhangi bir anında dua ihtiyacını hisseder. Çünkü her insan, zaman zaman üstesinden gelemeyeceği birçok olay, üzüntü ve sıkıntı ile karşılaşır. Böyle anlarda insan, Allah’a sığınma ve O’ndan yardım isteme ihtiyacı hisseder ve dua eder.

6 Normal zamanlarda dua etmeyen veya Allah’a inanmayan insanlar bile üstesinden gelemedikleri olaylar karşısında, darda kaldıkları ve sıkıntıya düştükleri zamanlarda dua ihtiyacı hissederler.

7 “İnsana bir zarar dokunduğu zaman, yan yatarken, otururken ya da ayaktayken bize dua eder; zararını kaldırdığımız zaman ise, sanki kendisine dokunan zarardan dolayı bize hiç dua etmemiş gibi davranır. İşte aşırı gidenlere yaptıkları şeyler böyle süslü gösterilmiştir.” Yunus suresi 12.ayet

8 “Korkarak ve umarak O’na dua edin.” (A’râf, 7/56)
Dua etmek, ayet ve hadislerde övülmüş ve teşvik edilmiştir “Rabbinize yalvararak ve gizlice dua edin.” (A’râf, 7/55; bk. En’âm, 6/63) “Korkarak ve umarak O’na dua edin.” (A’râf, 7/56) “(Ey Peygamberim!) De ki; duanız / ibadetiniz / imanınız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?” (Furkân, 25/77)

9 Peygamberimiz (s. a. s. );“Ey Allah kulları
Peygamberimiz (s.a.s.);“Ey Allah kulları! Size dua etmenizi tavsiye ederim.” (Hâkim, De’avât, I, 493; Tirmizî, De’avât, 102) “Duayı terk etmek isyandır, günahtır.” (Heysemî, Ed’ıye, 2, No: 17194) “Biriniz dua edip bir şey istediği zaman çok istesin. Çünkü o, Rabbinden istiyor (O’nun nimeti, keremi ve lütfu çok ve boldur).” (İbn Hıbbân, Ed’ıye, No: 889)

10 Dua eden kimse, Allah ve Peygamberin emrine uymuş, ibadet etmiş, Allah’ı anmış ve sevgisini kazanmış olur. Nitekim Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah’ın fazlından isteyin, çünkü Allah kendisinden bir şey istenmesini sever. En faziletli ibadet (dua edip) bir sıkıntının kalkmasını beklemektir.” Allah katında duadan daha şerefli bir şey yoktur.” (Tirmizî, De’avât, 1; İbn Mâce, Dua, 1) anlamındaki hadis bunun delilidir. Çünkü, dua eden kimse, Allah’ın varlığını, yüceliğini, kudretini ve kullarına yardım eden olduğunu, acziyetini ve Allah’a muhtaç olduğunu kabul ve ikrar etmiş olur.

11 “Dua, rahmet (kapılarını açan) bir anahtardır” (Süyûtî, I, 486) anlamındaki hadis, dua eden kimsenin Allah’ın merhametine mazhar olacağını ifade etmektedir. İnsan, içinden gelerek “Rabbim! Allah’ım! Nimetlerini ihsan eyle, affeyle, yardım eyle, musibetlerden koru” ve benzeri dilek ve isteklerini Allah’a arz ettiği zaman, Allah, rahmet kapılarını kuluna açar, ona yardım eder.

12 “Dua, mü’minin silahıdır, dinin direğidir, göklerin ve yerin nurudur
“Dua, mü’minin silahıdır, dinin direğidir, göklerin ve yerin nurudur.” (Hâkim, De’avât, No: 1812; Heysemî, Ed’ıye, 5, No: 17198) anlamındaki hadis, duanın mü’mini birtakım sıkıntı, kaza ve belalardan koruyacağını ifade etmektedir. Buradaki “silah” izâfî anlamdadır. İnsan “silah” ile düşman saldırılarına karşı kendini korur. Hadiste dua da silaha benzetilmiştir. Çünkü insan dua ederek Allah’tan kendisini görünür görünmez kazalardan, belalardan ve âfetlerden korunmasını ister. Eğer şartlarına uygun ve ihlâs ile dua edebilirse, Allah onu korur. Böylece dua, mü’minin manevî silahı olur

13 Duanın İnsan Hayatına Tesiri
Dua; mü’minin kendini Allah’a yaklaştırmak için yaptığı bir çaba, psikolojik bir rahatlık, huzur ve mutluluk kaynağıdır. Dua; mü’minin Rabbi ile irtibatını sağlar, Allah’a olan inancını ve güvenini pekiştirir, sıkıntılı ve darlık zamanlarında bir ümit ve sığınak olur, insanı yalnızlık hissinden kurtarır. Dua; maddî hastalıklara zemin hazırlayan stres, sıkıntı ve dertleri yok eder, psikolojik ve ruhsal hastalıklara ilaç olur, maddî hastalıkların iyileşmesini hızlandırır.

14 Dua; insanı görünür görünmez kaza, bela ve musibetlerden korur, insanın hayır ve hasenat yapmasına vesile olur, alçak gönüllü olmasını sağlar, insana kulluğu hatırlatır ve onu yüce Allah’ın gazabından korur. Dua; insanın yalnızlığını giderir, insana dert ortağı olur. İnsan ancak gücünün yettiği işleri yapabilir ve sıkıntıların üstesinden gelebilir, fakat gücünü aşan konularda zorlanır. Bu zorluk insana acziyetini, kulluğunu ve Rabbini hatırlatır, O’ndan yardım istemeye yöneltir.

15 Dua; mü’minler için manevî bir sığınaktır, yardım, moral ve güç tazeleme kapısıdır. Bu itibarla dua, müslümanın hayatının ayrılmaz bir parçasıdır, gecesinde ve gündüzünde, evinde ve iş yerinde gönlü ve dili hep duadadır müslümanın. Duası kabul olan kullar arasına girebilirse insan, dünya ve ahiret mutluluğuna ermiş demektir.

16 Sahabeden Hz. Enes’in bildirdiğine göre; “Dua eden mü’minin en az üç kazanımı olur: İstediği hemen verilir veya günahı bağışlanır veya sevabı ahirete bırakılır.

17 Yüce Yaradan dualarımızı karşılıksız bırakmaz.

18 “Kullarım, beni senden sorarlarsa (bilsinler ki) gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.Bakara,2/186

19 (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.”

20 Kur’an-ı Kerim anne babamıza dualarımızda yer vermemezi ister.
“Onlara merhamet ederek tevazu kanadını indir ve de ki: Rabb’im! Tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sen de onlara acı. İsrâ suresi 24. ayet.

21 AİLEMİZ Annem, babam bir yerdeyiz, Yuva denen bir evdeyiz. Hepimizin güler yüzü; Çok bahtiyar aileyiz. Anne, baba iki varlık, Çektirmezler bize darlık. Böyle rahat bir yaşayış, En büyük bir bahtiyarlık. Mustafa Ruhi Şirin, Kafdağı’ndaki Uçurtma s. 46. 1. Sizce anne babanın görevleri nelerdir? 2. Her ailenin durumu bu şiirde anlatılanlar gibi midir? Niçin?

22 Dinimizde anneye ve babaya saygı göstermek emredilmiştir.

23 “İnsana da anne babasına iyi davranmasını emrettik
“İnsana da anne babasına iyi davranmasını emrettik. Annesi onu her gün biraz daha güçsüz düşerek karnında taşımıştır. Onun sütten kesilmesi de iki yıl içinde olur. (İşte onun için) İnsana şöyle emrettik: “Bana ve anne babana şükret. Dönüş banadır.” Lokmân suresi, 14. ayet.

24 “Biz insana ana babasına iyilik etmesini emrettik. ” Ankebût suresi, 8
“Biz insana ana babasına iyilik etmesini emrettik...” Ankebût suresi, 8. ayet buyrularak anne babamıza gereken ilgiyi göstermemizin önemine işaret edilmiştir.

25 “Rabb’in, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa sakın onlara “Öf!” bile deme; onları azarlama, onlara tatlı ve güzel söz söyle.” İsrâ suresi, 23. ayet.

26 Bununla ilgili rivayet edilen bir hadise göre, üç kişi bir mağaraya sığınır. Sonra büyük bir kaya parçası düşerek mağaranın girişini kapatır ve içindekiler çaresiz kalır. Bu durumdan kurtulmak için her biri Allah’ın (c.c.) hoşuna gidebilecek iyiliklerini sayarak mağaranın girişinin açılması için Allah’a (c.c.) yalvarır. İçlerinden biri de her gece anne babasına süt ikramında bulunduğunu onlar uyurken onları uyandıracağı düşüncesiyle bir gece saba ha kadar anne babasının başında beklediğini, Allah’a (c.c.) arz eder. Mağaradan kurtulmayı ister. Bu sözler üzerine mağaranın ağzındaki kaya yükselmeye başlar ve mağaranın girişi açılır.

27 Kutsal kitabımız Kur’an’da ve hadislerde
anne babanın ikisine de iyilik yapmamız emredilse de anneye yapılacak iyilik, ona gösterilecek ilginin önemi daha fazla vurgulanmaktadır. Sahabeden biri, bir gün Peygamberimize (s.a.v.) gelerek şu soruyu sordu: – Ey Allah’ın Resulü, insanlar arasında iyi davranmama en layık olan kimdir? Peygamberimiz (s.a.v.): – Annendir. – Ondan sonra kimdir? – Yine annendir. – Daha sonra? – Sonra kim gelir? – Babandır. buyurmuştur.

28 Aşağıda boş bırakılan yerlere içinde anne ve babamızın yer aldığı dua örnekleri yazınız.
Allah’ım beni, anne babama iyilik yapan kişilerden eyle.

29 AFFET Göz kaptırdığım renkten, kulak verdiğim sesten, Affet senden habersiz aldığım her nefesten… NECİP FÂZIL KISAKÜREK (


"DUA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları