Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ROMALILAR mektubu ders 4 Rom 2:17- 3:20.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ROMALILAR mektubu ders 4 Rom 2:17- 3:20."— Sunum transkripti:

1 ROMALILAR mektubu ders 4 Rom 2:17- 3:20

2 3 çeşit insan günah altında Sonuç: 'Herkes günah altında'
Romalılar 1:18 - 3:9 3 çeşit insan günah altında Allahsızlar 1:18-32 Dindar kişiler 2:1-16 Yahudiler 2:17-3:9 Romalılar 3:10-20 Sonuç: 'Herkes günah altında'

3 günahlarını gösteriyor
Pavlus Yahudilerin günahlarını gösteriyor Rom 2:17 - 3:9

4 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Yahudiler kendilerini nasıl gördüler Rom 2:17-20 17 Ama sen... - madem Yahudi adını taşıyorsun, - madem Allah kanununa dayanıp - Allahla övünüyorsun, 18 - madem Onun istediğini biliyorsun, - madem Allah kanunundan ders alıp, en önemli şeyler nedir anlamışsın, 19 - ve madem kendine güveniyorsun... körlere yol göstermeye, karanlıkta olanlara aydınlık olmaya, 20 anlayışsız kişilerin terbiyecisi olmaya, olgunlaşmamış kişilerin muallimi olmaya, - ve madem Allah kanununda bilginin ve hakikatın özüne sahipsin...

5 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Yahudiler kendilerini nasıl gördüler Rom 2:17-20 (1) “Yahudi adını taşıyorum“ 3 ad var: İbraniler (bedensel), İsrail (Allahın önünde) ve Yahudi (dünyanın önünde) Yahuda, Yakup'un 4. oğlu idi, ama birinci yere geçti (Yara 49:8-10). Babil sürgününden sonra sadece Yahuda denilen güney bölge kaldı ve zamanla bütün İsraillilerin adı oldu. Birçok İsrailli dışarıdan Greklere benzemeye başladılar, ama Yahudi adını, eski adetleri tutan, dışarıdan da tam olarak bir İsrailli gibi görünen kişiler için kullanıldı. Bu adla en fazla gurur duyardılar (Gal 2:15  Biz doğma büyüme Yahudiyiz. Milletlerden gelme günahkârlar değiliz ya!“

6 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Yahudiler kendilerini nasıl gördüler Rom 2:17-20 (2) “Allah kanununa dayanıyorum” Yahudiler övünürdüler: „Allah sadece bize bir kanun verdi“. Öbür halklar kendi tanrılarının kaprizlerine mahrum kaldılar, ama İsrail halkı her zaman emin olabilirdi. Zamanla o kanunu yerine getirmek değil, sadece o kanuna sahip olmk önemli saydılar, ona güvendiler . 1.Samuel 4 – Filistilere karşı savaşırken, Antlaşma Sandığını getirdiler. İçinde 10 emir vardı (kanun), sanki o onları kurtaracak. Ama savaşı kaybettiler, sandık da düşmanın eline geçti.

7 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Yahudiler kendilerini nasıl gördüler Rom 2:17-20 (3) “Allahla övünüyorum“ “Bir tek bizim tanrımız gerçektir, öbür halkların inandıkları putlar sahtedir“ diye övünürdüler. Mezmur 96:4-5  “Çünkü RAB uludur, yalnız O övgüye değer, İlahlardan çok O'ndan korkulur. Halkların bütün ilahları bir hiçtir, Oysa gökleri yaratan RAB'dir.“ Yuhanna 4:22  Siz bilmediğinize tapıyorsunuz, biz bildiğimize tapıyoruz. 'Yahuda' zaten 'övülen' demektir Onun için „Yahudiler övülen insanlardır“ diye sandılar.

8 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Yahudiler kendilerini nasıl gördüler Rom 2:17-20 (4) “Onun istediğini biliyorum“ Mezmur 147:19-20  “Sözünü Yakup soyuna, Kurallarını, ilkelerini İsrail'e bildirir. Başka hiçbir ulus için yapmadı bunu, Onlar O'nun ilkelerini bilmezler” Tanrının istediğini bilmek sadece Yahudiler için mümkündü. Başka halklar bu konuda hiç emin olamazdılar. 'Haruspeks' – Romalılarda hayvan kurbanlarının kara ciğerlerine bakmakla tanrıların isteğini anlamaya çalıştılar. Tabii ki, sık sık sahtekarlık yapılırdı.

9 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Yahudiler kendilerini nasıl gördüler Rom 2:17-20 (5) ”En önemli şeyler nedir anlamışım“ Yahudiler sinagoglarda Musa'nın kanunundan sürekli ders alırdılar. Ona bakarak güzel ahlak, iyi yaşamatı öğrendiler. Doğruyu ve yanlışı fark edebildiler. Milletler ('Goim') gene hepsi günahlıdır diye düşünürdüler. Ónların moralını, ahlakını hiçe saydilar. Fil 1:10 - “Öyle ki, daha yüksek şeyler nedir deneyesiniz ve Mesihin gününe kadar dürüst ve kusursuz kalasanız.“

10 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Yahudiler kendilerini nasıl gördüler Rom 2:17-20 (6) ”kendime güveniyorum körlere yol göstermeye, karanlıkta olanlara aydınlık olmaya, anlayışsız kişilerin terbiyecisi olmaya, olgunlaşmamış kişilerin muallimi olmaya,“ Burada Yahudilerin başka milletlere karşıki görevlerini sıralıyor. Onlara nasıl bakardılar: “kör, karanlıktai anlayışsız ve olgunlaşmamış“ Ye;aya 49:6  "Seni uluslara ışık yapacağım. Öyle ki, kurtarışım yeryüzünün dört bucağına ulaşsın."  Bu sözler gelecek Mesih için konuşuyor, ama Yahudiler onları kendi milleti için kullandılar.

11 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Yahudiler kendilerini nasıl gördüler Rom 2:17-20 (7) “bilginin ve hakikatın özüne sahibim“ Grek felsefeciler dünyaya bakıp hakikata varmaya çalıştılar. (bilimsel metod) Yahudiler Musa'nın kitaplarına bakıp, “Bütün hakikatlar zaten Allah tarafından verildi“ dediler. (vahiy yolu)

12 Yahudiler günah altında İkiyüzlülük, tutarsızlık
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında İkiyüzlülük, tutarsızlık Romalılar 2:21-24 21 Evet sen, başkalarına akıl veren, kendine akıl veremez misin? Sen ki, 'Çalma' diye akıl veriyorsun, sen kendin çalıyor musun? 22 Sen ki, 'Zina etme' diye akıl veriyorsun, sen kendin zina ediyor musun? Sen ki, putlardan iğreniyorsun, sen gidip put evlerinden çalıyor musun? 23 Sen ki, Allah kanunu ile övünüyorsun, sen Allah kanununu çiğneyip Allaha saygısızlık ediyor musun? 24 Aynı nasıl da yazılmıştır: "Sizin yüzünüzden Allahın adına milletlerde küfür ediliyor." Pavlus'un en başta sıraladığı Yahudilerin öncelikleri gerçekten vardı, gerçekten övünmeye sebep olabilirdi. Ama Yahudilerin suçu: ona göre yaşamadılar.

13 "Tencerenin dibi kara, seninki benden kara"
İkiyüzlülük - Romalılar 2:21-24 21 Evet sen, başkalarına akıl veren, kendine akıl veremez misin? "Tencerenin dibi kara, seninki benden kara" "Serada (camlı evde) oturan başkasına taş atmasın" (İngilizce bir atasöz) Pavlus, İsa'nın Ferisilere karşı suçlamalarını bütün Yahudiler için kullanıyor: Matta 23 1.vay: "Sözde Allahın krallığının kapısını gösterirken, kişilere engelsiniz" (13) 2.vay: "Sözde dua edip dul kadınların evlerini çalıyorsunuz" (14) 3.vay: "Sözde Goimlerden kişileri davet edip cendeme getiriyorsunuz" (15) 4.vay: "Sözde yeminler edip istediğinizi yapıyorsunuz" (16-22) 5.vay: "Sözde ondalık verip en büyük buyrukları unutuyorsunuz" (23-24) 6.vay: "Sözde abdest alıp en büyük pislikler sizde" (25-26) 7.vay: "Sözde bembeyaz olup içten ölüsünüz" (27-28) 8.vay: "Sözde Allah adamları olup gerçek Allah adamları öldürüyorsunuz" (29-35)

14 İkiyüzlülük - Romalılar 2:21-24
22 Sen ki, putlardan iğreniyorsun, sen gidip put evlerinden çalıyor musun? Putlar Yahudilerin en iğrenç saydığı eşyalardı. Onları ellemek bile günahtı. Yahudilerin en fanatikleri, 'zelot' denilen teröristler idi. Romalılara karşı suikastlarını finanse etmek için putlar çalırdılar. Onları ellemekle murdar olurdular. Apo 19:34 “Ama ne vakıt anladılar onun Yahudi olduğunu anladılar, Çünkü siz bu adamları buraya getirdiniz, onlar gene ne put evleri soymuş, ne de tanrımıza dil uzatmış kişilerdir.” (demek Yahudiler öyle tanınırdılar) İşte, sözde Musa'nın kanununu savunmak için, ona karşı giderdiler.

15 Asıl sünnet - Romalılar 2:25-26
25 Evet, sünnetin faydası vardır - eger Allah kanununu tutarsan. Sünnet = Yahudi olmak Müslümanlıkta sünnet Yahudilikte sünnet Müslümanlıkta sünnet anlamsız bir adettir. EA'da ruhsal bir bağlantının sembolüdür Yar 17:10-11 "Sünnet aramızdaki antlaşmanın belirtisi olacak. " Müslümanlıkta çocuk lazım onu hatırlayacak yaşta olsun (6+), ama EA'da Lev 12:3 "Çocuk sekizinci gün sünnet edilmeli." Demek büyünce kimse sünnet olduğunu hatırlamayacak.

16 Asıl sünnet - Romalılar 2:25-26
Sünnet = Yahudi olmak „Sünnetsizler !“ „Sünnetsiz !“ ŞİMŞON DAVUT Hakimler 15:28 1.Sam 17:26 Ama zamanla Yahudiler kendilerini 'sünnetli' saymaya başlayıp başka halkları hor görmeye başladılar. İsa'nın zamanında 'sünnet' sözü 'Yahudi' sözünün yerinde kullanılırdı: Apo 10:45, 11:2; Rom 15:8; Gal 2:7; Kol 4:11 – 'Yahudi' olarak tercüme edildi, ama orada aslında 'sünnetten olanlar' diye yazıyor.

17 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Asıl Yahudi kimdir? - Romalılar 2:25-27 25 Evet, sünnetin faydası vardır - eger Allah kanununu tutarsan. Ama Allah kanununa karşı gittiğin zaman, senin sünnetliliğin zaten sünnetsizlik olmuştur. “Sen geçek Yahudi değilsin !!“ “Eger Allah kanununu tutarsan” 'Kanunun kitabında ne yazılmışsa - kim onları tekine kadar tutmazsa ve onları yerine getirmezse lanetlidir.' (Gal 3:10, Yasa 27) Sünnetli olmak, Allahın kanununu tutmak zorunluğu getirdi. Ama değil sadece azıcık, ya da 'Ne kadar yapabilirsin'... ya hep, ya hiç.

18 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Asıl Yahudi kimdir? - Romalılar 2:25-27 26 Öbür türlü, eger sünnetsiz bir kişi Allah kanunundaki buyruklarını tutarsa, onun sünnetsizliği sünnetlilik gibi sayılmayacak mı? Sünnetsiz kişi sünnetli (yani Yahudi) sayılacak Bunu söylemekle Pavlus bütün dünyanın kurtulması için bir temel atıyor: Allahın halkı artık herkese açıktır, kan bağlantıları geçerli değil. “Sen geçek Yahudisin!“

19 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Asıl Yahudi kimdir? - Romalılar 2:25-27 27 Hem de, bedence sünnetsiz olan bir kişi Allah kanununu tutarsa, o seni davalamayacak mı? Sen ki, Allahın kanun kitabına ve sünnete sahipsin, ama aynı zamanda Allah kanununa karşı gidiyorsun. Sünnetsiz kişi doğuştan Yahudi olanları davalayacak, utandıracak Matta 12:41-42 Ninive kasabası - Yunus güneyden gelen kraliçe “Goimlerin önünde utan !!!“

20 Asıl Yahudi kimdir? - Romalılar 2:28-29
28 Çünkü asıl Yahudi dıştan Yahudi olan kişi değildir. Dışarıda, hani bedende yapılan sünnet de asıl sünnet değildir. 29 Ama içten olan Yahudi asıl Yahudidir. Asıl sünnetlilik de yürekte oluyor. O da kitapla değil, ama Ruhla oluyor. Öyle bir kişi, değil insanlardan, Allahtan övgü kazanıyor. Sünnet zaten en baştan bedenin görünmeyen bir tarafında yapıldı – değil mesela saçlarda, ya da bir küpe, yani hemen gözüken bir şey. Onunla Allah en baştan bu dersi vermek istedi: asıl sünnet içeriden, yürekte olmalı. Yasa 10:16, 30:6; Yeremya 4:4 Fil 3:3 „Çünkü asıl sünnetli olanlar biziz. Biz ki, Allaha ruhta hizmet ediyoruz, Mesih İsa'da seviniyoruz ve beden şeylere de güvenmiyoruz“ Bu ayet, bugünkü İsrail halkı ve devleti için ne demek oluyor? Yüreğin sünnetli mi? Kol 2:11-12 “Onda gene, elle yapılma-yan bir sünnetle sünnet oldunuz.Mesihteki sünnette beden tabiyetiniz atıldı. Onunla beraber vaftizde gömüldünüz. - Ve gene Onunla beraber dirildiniz.

21 Pavlus görünmeyen Yahudi ile tartışıyor Rom 3:1-8
Çok büyük ve her türlü faydası vardır: en birinci Allahın konuştuğu sözler onlara emanet edildi. PAVLUS Rom 3:1 Madem öyle, 'Yahudilerin ne faydaları vardır?' Ya da 'Sünnet ne işe yarar ?' PAVLUS YAHUDİ HOCA

22 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Yahudilerden itirazlar - Romalılar 3:1-8 1 Madem öyle, 'Yahudilerin ne faydaları vardır?' Ya da 'Sünnet ne işe yarar ?' 2 Çok büyük ve her türlü faydası vardır: en birinci Allahın konuştuğu sözler onlara emanet edildi. Pavlus bu ayetlerde sanki grünmeyen bir Yahudi ile tartışıyor: sık sık Yahudilerden duyduğu itirazlara cevap verdiyor. 1. itiraz: „Pavlus, sen öyle konuşuyorsun sanki Yahudiliğin hiç faydası yok!“ Cevap: Allahın bütün sözleri bize emanet edildi: Musa“nin Kanunu, peygamberlerin kitapları, gelecek Mesih hakkındaki peygamberlikler. Diyelim: ölmek üzere iken bir vasiyet yazıyorsun, içinde bütün miras meselelerini açıklıyorsun. Ama o vasiyet mektubu kaybolursa, senin istediğin yerine gelmeyecek. Onun için o mektubu en çok güvendiğin kişiye emanet ediyorsun.

23 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Yahudilerden itirazlar - Romalılar 3:1-8 3 Ne diyelim? Bazıları iman etmediler, ama Allah onların imansızlığına bakıp sözünü tutmayacak mı? 4 Olamaz öyle şey! Bütün insanlar yalancı çıksa bile, Allah kendi sözünü tutacak. Nasıl da yazılmıştır: "Sen konuştuğun zaman, sözlerinle haklı çıkasın. Seni davalamaya kalktıkları zaman da, üstün çıkasın." 2. itiraz: „Allah emanet etti, ama bizim halk emaneti koruyamadı!“ Cevap: „Fark etmez: Rabbin gücü gene de yeterli, sözünü yerine getirsin“ Bu yazılı kitaplarla ilgili değildir. Yahudiler yüzlerce sene boyunca Kutsal Kitabı kopya edip koruyabildiler. Ama bütün EA“da görüyoruz, nasıl en büyük Allah adamları bile, zayıf duruma düştüler, günah işlediler, şüphe ettiler. Ama Rab bütün buna rağmen planını yerine getirdi (= Mesih)

24 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Yahudilerden itirazlar - Romalılar 3:1-8 5 Peki, madem bizim doğru olmayan işlerimiz Allahın doğruluğunu gösteriyor, o zaman ne diyelim? Öfkesini gösteren Allah haksızlık mı yapıyor? (Ben burada sade insanca konuşuyorum). 6 Olamaz öyle şey! Yoksa Allah bütün dünyayı nasıl davalayacak? 3. itiraz: „Senin konuştuğun doğruysa, yani Allah bize güvenip sözlerine emanet ediyor. Sonra biz günah işledik mi, gene problem değil – eeh, o zaman Allah bizi suçlayamaz, davalayamaz!“ Cevap: „Allah bütün dünyayı davalayacak, değil mi? Biz bekliyoruz, Allah bütün Goimleri, Allahsız halkları davalasın, yok etsin. Onu düşünmek sana iyi geliyor, değil mi?“ „Ama Allahın bizi davalamaya hakkı yoksa, o zaman hiç bir halkı davalayamaz... onu da kabul etmeye hazır değilsin. Dört gözle bekliyorsun, Allah o lanetli Romalıları yargılasın,... öyle değil mi?“

25 Yahudiler günah altında
Romalılar 2:17 – 3:9 Yahudiler günah altında Yahudilerden itirazlar - Romalılar 3:1-8 7 Benim yalancılığımın yanında Allahın hakikatı daha da büyük gözüküyor. Kendisi daha da şanlı oluyor. Peki, madem öyle, nasıl oluyor da, ben hâlâ bir günahkâr olarak davalanıyorum? 8 Ya da niye doğrudan şöyle demeyelim: 'İyilik gelsin diye, kötülük işleyelim.' (Zaten bizden için öyle iftiralar çıktı; bazıları bizi öyle konuşuyormuşuz diye yayıyorlar). Böyle kişiler haklı olarak ceza görecekler. 4. itiraz: „Ne kadar fazla günah işlersem, Allah o kadar daha fazla merhamet ediyor. O zaman bol bol günah işleyelim !“ Cevap: „Bu saçmalık ve mahsustan atılan bir iftiradır. Ben elbette öyle küfürlü bir düşünceyi yaymıyorum“ „Ben bu iftiraya cevap vermeyecem, ama bekliyorum Allah sana cevap versin“

26 Sonuç: Bütün dünya günah altında
Romalılar 2:10-20 Sonuç: Bütün dünya günah altında Rom 3:9 Madem öyle, ne diyelim? Biz onlardan daha mı iyiyiz? Hiç de daha iyi değiliz. Çünkü zaten gösterdik ki, herkes günahın altındadır. 10 Nasıl da yazılmıştır: "Doğru olan kimse yok, bir kişi bile yok. 11 Anlayan kimse yok, Allahı arayan yok. 12 Hepsi yoldan saptılar. Hep birlikte yaramaz oldular. İyilik yapan kimse yok, bir kişi bile yok. 13 Ağızları açık bir mezardır. Dilleri ile hep aldatırıyorlar. Dudaklarının altında yılan otalağı var. 14 Ağızları küfür ve acı sözlerle doludur. 15 Ayakları kan dökmeye koşuyorlar. 16 Yollarında yıkmak ve acıtmak var. 17 Ve barışın yolunu bilmezler. 18 Onların gözlerinde Allah korkusu yoktur.' a.10-12: Mezmur 14:1-7; a.14: Mezmur 10:7 a.18: Mezmur 36:1 a.13: Mezmur 5:9; 140:3; a : Sül.Özd. 1:16 ve Yeşaya 59:7

27 Sonuç: Bütün dünya günah altında
Romalılar 2:10-20 Sonuç: Bütün dünya günah altında 19 Ama biliriz ki, Allah kanunu bu kanunun altındaki kişilere konuşuyor. Öyle ki, her ağız kapansın, ve bütün dünya Allaha hesap versin. 20 Çünkü Onun gözünde hiç kimse Allah kanunundaki işleri yapmakla suçsuz sayılmayacak. Hayır, ama Allah kanunu ile günahı fark ediyoruz. Pavlus istediği hedefine ulaştı: „Her ağız kapansın“ Kimse Allahın önüne çıkıp demesin: „Ama BEN ....“ „Dinlerin ve Yahudilerin büyük yalanı: „Allah bir kanun vermiş bize. Uğraş, elinden geldiği kadar onu tutmaya çalış... o kadar yeter!“

28 Sonuç: Bütün dünya günah altında
Romalılar 2:10-20 Sonuç: Bütün dünya günah altında 20 Çünkü Onun gözünde hiç kimse Allah kanunundaki işleri yapmakla suçsuz sayılmayacak. Hayır, ama Allah kanunu ile günahı fark ediyoruz. Kanunların amacı: değil onları 100% tutalım... ama tutamayacağımızı anlayalım, bir kurtarıcıya ihtiyacımız var diye anlayalım. önce KANUNLA uğraşmak - sonra MÜJDEYİ anlamak önce MUSA - sonra İSA önce GÜNAHI anlamak - sonra KURTULUŞA gelmek


"ROMALILAR mektubu ders 4 Rom 2:17- 3:20." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları