Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİŞİSEL GELİŞİM NOTLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİŞİSEL GELİŞİM NOTLARI"— Sunum transkripti:

1 KİŞİSEL GELİŞİM NOTLARI
1.HAFTA YAKIN ÇEVREYE UYUM

2 YÜKSEKOKULUMUZUN YAPISI VE İŞLEYİŞİ
Öğr. Gör. Metin KADİM

3 OKULUN TANITIMI YAPISI VE İŞLEYİŞİ

4 ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Prof. Dr. Sait BİLGİÇ
OKULUN TANITIMI ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Prof. Dr. Sait BİLGİÇ

5 OKULUN TANITIMI VEZİRKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRÜ
Prof. Dr. Kemalettin ŞAHİN E-Posta:

6 OKULUN TANITIMI VEZİRKÖPRÜ M.Y.O. MÜDÜR YARDIMCILARI
Öğr. Gör. Metin KADİM Telefon ve Dahili: (0362) / 1308 E-Posta: Öğr. Gör. Seçil YILDIRIM Telefon ve Dahili: (0362) / 1309 E-Posta:

7 BİRİMLER: 1.İdari Birimler 2.Akademik Birimler
OKULUN TANITIMI BİRİMLER: 1.İdari Birimler 2.Akademik Birimler

8 OKULUN TANITIMI BÖLÜMÜMÜZ: T.C. Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Vezirköprü Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı

9 OKULUN TANITIMI HOCALARIMIZ: Çocuk Gelişimi Programı Bölüm Başkanı
Öğretim Görevlisi Metin KADİM Telefon ve Dahili: (0362) / 1308 E-Posta:

10 Öğretim Görevlisi Osman Senai DOĞAN E-Posta: osdogan@omu.edu.tr
OKULUN TANITIMI HOCALARIMIZ: Öğretim Görevlisi Osman Senai DOĞAN Telefon ve Dahili: (0362) / 1205 E-Posta:

11 Öğretim Görevlisi İlkay GÖKTAŞ E-Posta: ilkay.goktas@omu.edu.tr
OKULUN TANITIMI HOCALARIMIZ: Öğretim Görevlisi İlkay GÖKTAŞ Telefon ve Dahili: (0362) / 1218 E-Posta:

12 OKULUN TANITIMI SINIFLAR-SALONLAR KURALLAR VE ETİK İLKELER
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği

13 KİŞİSEL GELİŞİM NOTLARI
2.HAFTA GENEL ÇEVREYE UYUM

14 Psikolojik Yapı ve Uyum
Öğr. Gör. Metin KADİM

15 Psikoloji, insan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır.

16 Davranış Oluşumu

17 Psikoloji Davranışlar, belirli çevresel koşullar içinde oluşan olaylar olduğuna göre psikoloji; çevre, organizma ve davranışlar arasındaki etkileşimi inceler.

18 Duyu Çevredeki her türlü uyarıcıyı duyu organları sayesinde fark edebiliyoruz. Eğer duyular olmasaydı bunları başaramaz, yaşamımızı sürdürmede zorluk çekerdik.

19 Duyu

20 Düşünme Düşünme; olay ve nesneler yerine onların simgelerini (sembol) kullanarak yapılan zihinsel bir işlev ve sorunlara çözüm arama yoludur.

21 Zekâ Zekâ, zihinsel becerilerin tümüdür. Zekâda kalıtımın ve çevrenin rolü büyüktür. Dünyayı anlama, tanıma, değerlendirme konusunda zekâ, bilgileri kazanma gücü olarak ortaya çıkar. Böylece zekâ, kalıtsal faktörlerden, sinir sistemi ve duyu organlarının biyolojik yapısından etkilenir.

22 Dikkat Dikkat; bütün ruhsal faaliyetin ve uyarıcının bir duyumda ve bir davranışta toplanması, bir yönelmedir. Dikkat, zihin çalışmasının ve duyguların bir uyarıcı üzerinde toplanması halidir.

23 Duygu, duyumların organik ve ruhsal yaşantıyı etkilemesi anlamındadır.
Duygulanma ise bazı uyarıların ve fizyolojik işlevlerin iç dengeyi ve ruhsal yaşantıyı olumlu veya olumsuz etkilemesi ve bu etkinin bilinçte anlam kazanmasıdır.

24 Öğrenme Öğrenme, yaşantısal deneyimler yoluyla davranışlarda değişiklik oluşturma sürecidir. Farklı bir deyişle öğrenme, yaşantı ürünü, kalıcı izli davranış değişikliğidir.

25 Sizin algılarınız ! Çevre tarafından algılanışınız !

26 UYUM ÇEVREYE UYUM !!!

27 KİŞİSEL GELİŞİM NOTLARI
3.HAFTA KENDİNİ TANIMA

28 KENDİNİ TANIMA Öğr. Gör. Metin KADİM

29 Kendini Tanıma Kendini tanıma yolundaki insan; kendisine ait herhangi bir bireysel özelliği ele almadan önce, bir gerçekliği kavramalıdır. Kendisini hangi düzeyde değerlendirirse değerlendirsin, hiç fark etmez, insan olduğu için son derece kıymetli ve eşsizdir.

30 Kendini Tanıma O halde ilk ilke şudur; insan değerlidir ve siz, başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan, sadece insan olduğunuz için bu değeri zaten hak ediyorsunuz. Yani herkes gibi siz de biricik ve eşsizsiniz. Her türlü özen ve güzelliği fazlasıyla hak ediyorsunuz.

31 Kendini Tanıma Kişisel gelişim süreciniz için atılacak ilk adım, kendi kıymetinizin farkında olmaktır. Ruhsal, zihinsel ve bedensel anlamda kendinizi değerlendirmeye tabi tutarken, bu gerçek asla göz ardı edilmemelidir. Kişi, kendisini ve çevresindekileri hak ettikleri değer içerisinde görmelidir.

32 Kendini Tanıma Bundan sonra gelecek olan aşama, kişinin kendisi ile kuracağı olumlu diyalogdur. Zihinsel, bedensel veya ruhsal özelliklerinizi değerlendirirken, yargılama değil algılama çabası içerisinde olmaktır.

33 Kendini Tanıma Kişi kendisini herhangi bir niteliğinden dolayı yargılamayı, hele hele olumsuz yargılamayı değil kendi niteliklerini değerlendirmeyi tercih etmelidir. Kendisinde var olan özelliklerle işe başlayıp, onları kendi yaşantısı içerisinde nasıl daha iyiye götürebileceğini anlamaya çalışmalıdır.

34 KENDİNİZİ NASIL DÜŞÜNÜYORSANIZ ÖNCE DÜŞÜNCELERİNİZİ DEĞİŞTİRMELİSİNİZ.
Kendini Tanıma KENDİNİZİ NASIL DÜŞÜNÜYORSANIZ ÖYLESİNİZ. ÖNCE DÜŞÜNCELERİNİZİ DEĞİŞTİRMELİSİNİZ.

35 Kendini Tanıma Bu aşamada gerekli olan, her insanın mutlaka üstün ve zayıf yönleri olduğu gerçeğini hoşgörüyle karşılayabilmektir. Hiç kimse, kimseden her anlamda üstün değildir. Her insanın bir başkasına göre daha iyi olduğu ya da daha zayıf olduğu yönleri vardır.

36 Kendini Tanıma Asıl olan bireyin bu anlayışla kendisinde bulunan iyi özellikleri daha da geliştirip, zayıf yönlerini güçlendirmek için çabalamasıdır. Bu noktada yapılacak en kötü tercih, kayıtsız ve çabasız kalmaktır. Yani bireyin zayıf yönlerinin verdiği eziklik duygusunu kabullenmesi, ya da güçlü yönlerini geliştirme çabası içerisine girmemesidir.

37 Kendini Tanıma Gelişim sürecinin başarısı hoşgörü ve olgunlukta yatar. Burada kastedilen bireyin kendisine yönelik hoşgörüsü ve olgunluğudur. Yani kişinin hataları ya da eksikliklerini olgunlukla karşılayabilmesidir. Hiçbir birey hatada ve eksiklikte yalnız değildir. Her insanın yetemediği yetişemediği durumlar söz konusudur. Kişi bu yetersizliklere takılıp kalmamalıdır. Birey eksikliklerini olgunluk ve hoşgörü içerisinde yeniden şekillendirip, daha iyiye yönlendirmesi gerektiğini unutmamalıdır.

38 Kendini Tanıma Kişi üstün ya da zayıf yönlerini bu bakışla tespit etmeye çalışmalıdır. Her iki niteliğin de doğal olduğunu içselleştirerek, eksiği iyiye ve güzele, iyi ve güzeli de daha iyi ve daha güzele doğru geliştirme çabası içerisinde olmalıdır.

39 Kendini Tanıma GÜÇLÜ OLAN, ZAYIF YANINI HERKESTEN İYİ BİLENDİR.
DAHA GÜÇLÜ OLAN İSE ZAYIF YANLARINA HÜKMEDEBİLENDİR.

40 Kendini Tanıma Kendini tanımak; neyi sevip neyi sevmediğini bilmek, güçlü ve zayıf yönlerini görebilmek, kendi sınırlılıklarını ve yapabileceklerini bilmek, rolünün ve sorumluluklarının farkında olabilmektir.

41 Kendini Tanıma Kişinin kendisini, en iyi kendisi tanıyabilir. Bu sebeple aşağıda size yardımcı olabilecek bir dizi ip uçları verilmiştir. Mümkün olduğunca aşağıda verilen bilgilere uygun olarak kendinizi tanımlayınız. Elinizden geldiği kadar bu işe vakit ayrınız ve mutlaka yazarak düşünmeye çalışınız.

42 Başka insanlarda beğenmediğiniz özellikler nelerdir?
Kendini Tanıma Kendinizle ilgili olumlu özelliklerinizi düşünün. En çok hangi özelliğinizi beğeniyorsunuz? Kendinizde beğenmediğiniz özellikler nelerdir? Bunlar en çok hangi zamanlarda ortaya çıkar? Beğenmediğiniz özelliklerinizi değiştirmek için neler yapabilirsiniz? Başka insanlarda beğenmediğiniz özellikler nelerdir? Başkaları sizi nasıl tanımlar? Örneğin arkadaşlarınız, akrabalarınız, komşularınız, öğretmenleriniz sizin nasıl bir insan olduğunuzu düşünürler?

43 Kendini Tanıma Başkalarının sizi nasıl tanımasını isterdiniz? Her insanın diğerlerine göre iyi yaptığı ve diğerlerine göre daha kötü yaptığı bir şeyler vardır. Sizin güçlü ve zayıf olduğunuz yanlarınız nelerdir? Her insanın dürüstlük, arkadaşlık, açık sözlü olma, saygılı olma, çevreyi koruma gibi bazı değerleri vardır. Her insanın öncelik verdiği değerler değişik olabilir. Sizin öncelik verdiğiniz değerler nelerdir?

44 Kendini Tanıma Bundan yıl sonra nasıl bir insan olmak istediğinizi düşünün. Nerede, kimlerle yaşamak istediğinizi, ne iş yaptığınızı hayal edin. Bunları gerçekleştirebilmek için nelere ihtiyacınız olduğunu saptamaya çalışın. Kendinizle ilgili değiştirmeniz, geliştirmeniz, öğrenmeniz gereken şeyler nelerdir? Bunları bulmaya çalışın?

45 Kendini Tanıma Her insanın çeşitli rolleri ve bu rollerin yerine getirilmesi gereken sorumlulukları vardır. Örneğin anne rolü, öğrenci rolü, çalışan rolü, kardeş rolü, arkadaş rolü vb. Sizin rolleriniz nelerdir? Her bir rolünüz için ne gibi sorumluluklarınız var? Belirlemeye çalışın.

46 Kendini Tanıma ÖDEV Kişilik Testi

47 KİŞİSEL GELİŞİM NOTLARI
4.HAFTA KENDİNİ GELİŞTİRME

48 Gelişim, belirli bir duruma doğru gerçekleşen değişim sürecidir.
Kendini Geliştirme Gelişim, belirli bir duruma doğru gerçekleşen değişim sürecidir. Kendini geliştirmekse; insanın olmak istediği ve belirlediği bir kişisel durumu elde etmek için gerçekleştirdiği değişim sürecidir. Başka bir deyişle kişisel gelişim, olmak istenilen yere varma çabasıdır.

49 Gelişim, hedefsiz imkânsızdır.
Kendini Geliştirme İnsan hayatında hedef belirleme çabasının önemi çok iyi anlaşılmalıdır. Hedef olmadan ne bir yere varılabilir, ne de bir sonuç elde edilebilir. Bu da çok değerli olan insan ömrü için göze alınabilecek bir durum değildir. Gelişim, hedefsiz imkânsızdır.

50 Kendini Geliştirme Kişinin ne istediğini belirlemesi çok önemli ve güç bir iştir. Bu nedenle kişi hedefini belirlerken, hedefe ulaştığında elde edeceği sonuçları tüm detaylarıyla incelemelidir. Eğer hedef doğru olarak belirlenmezse, büyük ihtimalle zaman içerisinde o hedeften vazgeçilecek ya da hedefe ulaşıldığında istenilen mutluluk yakalanamayacaktır. Her iki durum da ciddi kayıp demektir.

51 Kendini Geliştirme Hedef belirlemede kolaylık sağlayacak bazı noktalara değinmek faydalı olacaktır. İlk aşama kendini olabildiğince tanımak, yapabileceklerinin-gücünün farkında olmak ve istemektir.

52 Kendini Geliştirme Kendini anlayabilme ve gelişme arzusu ile başlanan süreç içerisinde hedef belirlerken, olumlu olunmalıdır. Olumluluk derken iki şey anlatılmak istenmektedir. Birincisi, hayata ve kendinize olumlu yönlerinizden bakabilmektir. İkincisiyse, hedef için oluşturulacak cümle ya da düşüncenin olumlu kurulmasıdır. Olumsuz cümlelerle hedef belirlenemez. Kişi olumsuz cümlelerle harekete geçemez. Örnek “başarısız olmak istemiyorum.” “Başarılı olmak istiyorum.”

53 Kendini Geliştirme Hedef belirlenirken hedefin tüm detayıyla ve net olarak ortaya konması gerekir. “Başarılı olmayı istemek” yeterli ve net bir cümle değildir. Nerede, hangi alanda başarı istenildiği açıkça ifade edilmelidir.

54 Kendini Geliştirme Netlikle beraber, hedefin ölçülebilir bir düzeyi de olmalıdır. “Ne kadar başarılı olmak” istendiği ortaya konmalıdır. Bu hedefe ölçülebilirlik kazandırır. Ölçülemeyecek nitelikteki hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı anlaşılamaz. Demek ki hedef, aynı zamanda ulaşılabilir olmalıdır. Ulaşılamayacak hedef gerçekçi değildir. Hedefin gerçekçi olması gerekir.

55 Kendini Geliştirme Bu basamaklara uyularak kurulmuş bir hedef cümlesi, kişiyi sonuca ulaştırabilir, değişimi sağlayabilir. Fakat belirlenen hedefin zaman ve koşullar açısından da değerlendirilmesi gerekir. Hedef için doğru zaman olup olmadığı, yeterli kaynakların var olup olmadığı gözden geçirilmelidir.

56 Kendini Geliştirme Hedefe ulaşıldığı anın zihinde canlandırılması, hayal edilmesi de önemlidir. Hedefe ulaşıldığında hissedilecek duygu ve düşünceler yeterince hissedilebilmelidir ki gerçekten hedefe ulaşıldığında bir hayal kırıklığı oluşmasın.

57 Kendini Geliştirme Hedefin belirlenmesi, gelişim sürecini zaten başlatmış olacaktır. Bu aşamadan sonrası düşünceleri eyleme geçirmekle olacaktır. Hedefler küçük ya da büyük olabilir. Önemli olan sizi, varmak istediğiniz noktaya taşıyabilmesidir. Bir asıl hedef ve buna bağlı alt hedefler de oluşturulabilir.

58 AMAÇLANANDAN DAHA YÜKSEĞE VARILAMAZ.
Kendini Geliştirme AMAÇLANANDAN DAHA YÜKSEĞE VARILAMAZ.

59 KİŞİSEL GELİŞİM NOTLARI
5.HAFTA KENDİNİ GELİŞTİRME

60 Kendini Geliştirme Stratejik Planlama
Sürekli gelişim sağlamayı amaçlayan, hem kurumsal hem de bireysel bazda kullanılabilen sistematik bir analiz çeşididir.

61 Stratejik Planlama (SWOT) Analizi
Kendini Geliştirme Stratejik Planlama (SWOT) Analizi Mevcut durum analizi Güçlü yönler (Strengths) Zayıf yönler (Weaknesses) Fırsatlar (Opportunities) Tehditler (Threats)

62 SWOT KONUSU: Aranan, tercih edilen, model alınan etkili bir "çocuk kütüphanecisi’ olmak istiyorum.
Güçlü Yönlerim Zayıf Yönlerim Fırsatlarım Tehditlerim

63 Hedef(ler)im Güçlü Yönlerim Zayıf Yönlerim Fırsatlarım Tehditlerim

64 KİŞİSEL GELİŞİM NOTLARI
6.HAFTA KENDİNİ GELİŞTİRME

65 Kendini Geliştirme Etkin problem (sorun) çözümü İletişim becerileri
İkna becerileri Zamanı verimli kullanmak Strese karşı dayanıklı olmak Kişisel motivasyonu sağlamak Uyum sağlamak Özgüveni geliştirmek


"KİŞİSEL GELİŞİM NOTLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları