Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BALON Emre Yiğitbaşı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BALON Emre Yiğitbaşı."— Sunum transkripti:

1 BALON Emre Yiğitbaşı

2 NEDEN BALON? Balon geniş seyirlerde tercih edilen bir yelken türüdür.
Cenovaya kıyasla daha geniş yüzey alanı ve daha torlu(derin) bir yapısı vardır. Bu sayede geniş seyirlerde daha iyi performans gösterir.

3 BALON TÜRLERİ Simetrik Balon Asimetrik Balon Mandar Köşesi Mandar
Iskota Köşesi Iskota Köşesi Iskota Köşesi Tack Köşesi Simetrik Balon Asimetrik Balon

4 BALON TÜRLERİ Simetrik Balon Asimetrik Balon
Güngörmez Yakası(Daha kısa) Güngörmez Yakası Güngörmez Yakası Orsa Yakası (Daha Uzun) Simetrik Balon Asimetrik Balon

5 Iskota Köşesi Tack Köşesi Asimetrik (Bastonlu) Asimetrik

6 Simetrik Mandar Köşesi Iskota Köşesi Iskota Köşesi (Rüzgaraltı)
(Rüzgarüstü)

7 Balon Seçimi Seyre Göre: Geniş apaz ve pupada Simetrik Balon
Apaz ve geniş apazda Asimetrik Balon kullanılır. Neden? Asimetrik balon şekli bakımından cenovayla benzer özellikler taşır. Daha dar seyirlerde gereken rüzgaraltı ve rüzgarüstü hava akışını simetrik balona göre daha iyi sağlar. Simetrik balon, tekne üzerinde sabit bir «tek köşesi» olmadığı için teknenin pruvasına daha çok yaklaşabilme özelliğine sahiptir, geniş açılarda itme kuvvetinden daha iyi faydalanır.

8 Hava Durumuna Göre: Sert Havada: Kalın Kumaş Hafif Havada: İnce Kumaş Neden? Hafif havada kalın kumaşlı yekeni doldurmak zor. Sert havada ince kumaşlı yelken zarar görebilir.

9 ELLEMEK -Aynı işlem diğer yaka için de uygulanır.
-Mandar köşesi bulunur, diğer köşeye ulaşana kadar bir yakadan ellenir. -Aynı işlem diğer yaka için de uygulanır. -Köşeler çantaya sabitlenir.

10 Balon ellenmediği takdirde SEKİZ çıkabilir!!

11 GÖNDER Gönder Nedir? Simetrik balon kullanıldığında balonu açabilmek ve balonu teknenin önünde kullanabilmek için kullanılan alüminyum direktir.

12 Gönderin bir ucu direğin ön tarafına bağlanır, diğer ucu rüzgarüstü ıskotaya takılır. Gönder alt baskı ve üst baskı ile doğru pozisyona getirilip sabitlenir. Standart gönder pozisyonu denize parallel ve rüzgara dik olacak şekildedir. ÖNEMLİ: Gönder her zaman rüzgarüstünde kalır. Balon ise her zaman rüzgar altındadır.

13 üst baskı gönder direk alt baskı Gönder Göstermek: Gönderin tekneyle yaptığı açıyı arttırmak (Geniş seyirlerde) Gönder Koyvermek: Gönderi baş ıstralyaya yaklaştırmak. (Dar Seyirlerde)

14 Rüzgaraltı ıskota(Sheet)
Balonu trim etmeye yarar Rüzgarüstü ıskota(Guy) Gönderin konumunu ayarlar Gönder(Pole) Balonun tekneden uzakta ve sabit durmasını sağlar Üst Baskı(Topping Lift) Gönderin yüksekliğini ayarlar Alt Baskı(Downhaul) Gönderin yüksekliğini ayarlar ve yukarı çıkmasını engeller Balon Mandarı Balonu basmak için kullanılır

15 BALON DONATMA **Simetrik ve Tek Iskota Sistemi**
•Balonun nereden basılacağına karar verilir ve ona göre donatılır. •Balon torbası başüstünde rüzgaraltı tarafa getirilir. • Balon mandarı ıstralyanın rüzgaraltı tarafında, başüstüne getirilir. • Mandar, yelkenin mandar yakasına takılır. • Rüzgaraltı balon ıskotası aynı yerden getirilir ve rüzgaraltı ıskota yakasına takılır. • Rüzgarüstü balon ıskotası, ıstralyanın önünden geçirildikten sonra aynı yerden getirilir ve rüzgarüstü ıskota yakasına takılır. • Gönderin bir ucu rüzgarüstü ıskotanın, teknenin rüzgarüstü tarafında bulunan kısmına bağlanır. • Gönderin alt ve üst baskıları takılır. • Gönder üst baskı yardımıyla kaldırılır.

16 Simetrik ve Çift Iskota
Bu sistem tek ıskota sisteminden çok farklı değildir. Büyük boyutlu teknelerde ve geniş yüzey alanlı balon kullanan teknelerde bu sistem kullanılır. Özellikle kavança atılırken kolaylık sağladığı için tercih edilir. Yarışçılık eğitiminde bu sisteme aşina olacaksınız. Teorik açıklamasını görmek için Faruk Kuşcan - Başüstünün El Kitabı’na göz atabilirsiniz.

17 Asimetrik Gönder kullanılmaz, tack line vardır.
Gezilerde asimetrik balon kullanıldığı için bu sistemi pratikte görme fırsatı bulacaksınız. Detaylar için Faruk Kuşcan-Başüstünün El Kitabı’nı okuyabilirsiniz.

18 Barber-Hauler Barber-Hauler sistemi, balonun tekneye olan enine uzaklığını ayarlamak için kullanılır. Barber hauler ipi, çekildikçe bağlı olduğu ıskota ipini tekneye yaklaştırır. Bu trim sayesinde: -Teknenin stabilitesi sağlanır, balon üzerindeki kontrol arttırılabilir.

19 BALON BASMAK Dümenci balon basmaya hazırlan dediği anda gönder direkteki rayında yükseltilir.  Gönder üstbaskı ile sabitlenir, artık direkten bağlı ve üstbaskı ile askıda olduğu için düşemez. Pozisyon ayarı genelde denize paralel ve rüzgara dik olacak şekilde yapılır.  Gönderin takılı olduğu rüzgarüstü ıskota alınarak gönder istenilen genişliğe açılır ve buna gönder göstermek denir.  Bundan sonra başüstü balonun yakalarına yol verirken direkdibi de mandarı var gücüyle basar ve balon toka edilir. Toka edilmesi demek direğin en tepesine kadar çıkmış olması demektir.  Balon basıldıktan hemen sonra yapılan iş cenovayı indirmektir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da balonun cenova açıkken onun altından basılmasıdır. (Cenova balona gelen rüzgarı kessin ve daha rahat basılsın)  Rotaya girilir ve balon kullanmaya başlanır.

20 29. sn

21 BALON TRİMİ Balonu trim etmeye yarayan temel elemanlar ıskotalardır. Barber-Hauler ve gönder ile beraber balon trimi yapılabilir. Rüzgarüstü ıskota (guy), gönderin takılı olduğu iptir, genelde trimi yapılıp sabitlenir. Bu ıskota ile balonun tekneden açıklığı ve gönderin pozisyonu ayarlanır. Rüzgaraltı ıskota (sheet) ile balonun trimi sürekli yapılır, bu ıskota sabitlenmez, trimci tarafından trimlenir. Rüzgaraltı ıskota kullanılırken balonun ön yakasına bakılır.

22 37m22s

23 BALONLA KAVANÇA Piyano rüzgarüstü Barber-Hauler’ı boşlar.
Dümenci tekneyi iğneciğe(180 derece) çevirmeye başlar ve rüzgarı tam arkadan alır. Piyano alt baskıyı boşlar. (Gergin duran alt baskı boşlanmazsa gönder patlamaz.) Başüstü gönderin direğe bağlı ucunu patlatır ve yeni rüzgarüstü(eski rüzgaraltı) ıskotaya takar. Başüstü gönderin yerini değiştirirken dümenci rüzgarı neredeyse iğnecikten alır. Bu yüzden de RA trimci 2 ıskotayla da oynayıp balonu teknenin ortasında tutmaya çalışır. Gönder eski RÜ’den sökülür ve direğe bağlanır. Gönder sabitlendikten sonra: Dümenci açısına girer, Yeni RÜ trimi yapılıp kitlenir, Yeni RA trimi yapılmaya devam edilir.

24 2m13s

25 BALON MAYNA Cenova tekrar basılır ve balonun rüzgarı engellenir ki rahat mayna edilsin. RA ıskota başüstü tarafından tutulur. (Balon daima rüzgaraltından indirilir!) «Patlat!» emriyle piyano mandarı boşlamaya başlar(aniden tamamını boşlamaz yoksa başüstü balonu içeri alamaz ve balon suya iner) Balon RA ıskotadan yakalanıp teknenin içine alınır. Başüstü balonu çabuk bir şekilde teknenin içine toplar. Mümkün olduğunca hızlı yapar bu işi ki, ekip cenova trimini yapabilsin. Balon indikten sonra, üstbaskı boşlanır ve gönder direkteki rayından sürüklenerek yere indirilir.

26 BROŞ Çok sert havalarda tekne yana bayılmaya başlar. Bu bayılma çok ilerlediği takdirde dümen palası suyun dışına çıkar. Bu durumda dümenci manevra yapamaz. Teknenin başı rüzgarüstüne dönmeye başlar, bu istemsiz manevraya BROŞ YEMEK denir. v=4w3QwJdzwsE

27

28 Broştan korunmak için:
Gönderi aşağı al Tekneyi az yalpalat Sert havada orsalamayıp, sağanaklarda kafayı aç Broş yediğin takdirde: Anayelken ıskotasını boşla Pupa palangasını boşla Gerekirse balon ıskotasını boşla En son durumda mandarı boşla

29

30 KNOCK DOWN İstemsiz kavança manevrası
Tekne yatar, direk suyla paralel duruma gelir. Teknedeki ekip için tehlikeli bir durumdur. Önlemek için: Çok geniş açılardan kaçın, balonu rüzgarüstüne çok taşıma (özellikle dalgalı denizde) Balonu tekneden çok uzaklaştırma Pupa palangasını boşla Knock-down olduğu durumda Rüzgarüstü ıskotayı boşla Alt baskıyı boşla, yelken zarar görmesin Kafanı eğ! (Bumba aniden karşı tarafa geçecektir)

31

32


"BALON Emre Yiğitbaşı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları