Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAROK VE KLASİK DÖNEM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAROK VE KLASİK DÖNEM."— Sunum transkripti:

1 BAROK VE KLASİK DÖNEM

2 BAROK DÖNEM TARİHİ Barok dönem 16. yüzyılın ortalarından J. Sebastian Bach’ın ölüm tarihi olan 1750 tarihine kadar olan süreyi kapsar. Dönemin başlangıç bestecisi olarak Monteverdi, kapanış bestecisi olarakta Bach gösterilmektedir. Hem dini hem din dışı eserlerin ve müzik formlarının gelişimini, Avrupa ülkelerinin kendi stillerini yaratmasını sağlamıştır. Genel olarak soylulara hitap eden bir çağdır. Konserler saraylarda yapılmıştır. Sanatsal değeri olan operalar Barok dönemde bestelenmeye başlamıştır.

3 Barok dönem saray konseri

4 DÖNEM İÇİ GELİŞİM SÜRECİ
Erken Barok Dönemi Olgun Barok Dönemi

5 Erken Barok Dönemi ( ) Erken Barok dönemde senfonik orkestralar oluşmaya başlamıştır. Kantat ve opera gibi sahne sanatları eserleri bestelenmeye başlamıştır.

6 Olgun Barok Dönemi ( ) Barok çağın başındaki kilise, tiyatro ve oda müziği biçimleri, artık birbiriyle kaynaşmıştır. Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, George Friedrich Handel Olgun barok döneminin büyük bestecilerindendir.

7 Barok Döneminin Önemli Bestecileri
Johann Sebastian Bach Antonio Vivaldi Arcangelo Corelli

8 Johann Sebastian Bach 21 Mart 1685 de Almanya da doğdu ve yaşamının büyük bölümünü aynı zamanda öldüğü kent de olan Leipzig de geçirdi. Bach başta org olmak üzere, koro ve birçok enstrüman için yüzlerce eser bestelemiştir. Hayatının uzun bir kısmını kilise orgcusu ve koro şefi olarak geçirmiştir.

9 Antonio Vivaldi 4 Mart 1678 Venedik doğumlu besteci 28 Temmuz 1741 de Viyana da hayatını kaybetmiştir. İtalyan barok klasik müzik bestecisi ve kemancıdır. Vivaldi, beş yüzden fazla konçerto bestelemiştir. En bilinen eseri, Dört Mevsim Konçertoları (The Four Seasons) adlı eseridir.

10 Arcangelo Corelli 17 Şubat 1653 İtalya doğumlu olan besteci, 8 Ocak 1713 de Roma da hayatını kaybetmiştir. İtalyan müzisyen, besteci ve keman virtuozudur. Modern keman çalma tekniğinin kurucusu olarak daha sonraki kemancılar üzerinde büyük etkisi olmuştur.

11 Barok Dönem Enstrümanları
Barok müziğinin özelliği olan sürekli bas çalgıları lavta, org ve klavsendir. Bu enstrümanların dışında nefesli enstrümanlar olarak Flüt, Fagot, obua yaylı enstrüman olarak da Viol ve Gamba yaygın olarak Barok orkestralarda kullanılmıştır.

12

13 KLASİK DÖNEM TARİHİ ( 1750-1820 )
Barok dönem ve Romantik dönem arasında yer alır yüzyılın ortalarında başlayıp, 19. Yüzyılın başına kadar olan süreyi kapsar. Konçerto ve sonat gibi müzik formları kullanılmıştır. Müzik yavaş yavaş halka inmeye başlamış, saraylardaki konser salonları yerini, halkında müziğe ulaşabilmesini sağlayan büyük konser salonlarına bırakmıştır. Haydn, Mozart ve Beethoven, dönemin en önemli bestecileridir. Bale ve senfoni dönem müziğinde önemli bir yere sahiptir.

14 Klasik Dönem Orkestra

15 DÖNEM İÇİ GELİŞİM SÜRECİ
Erken Klasik Dönem Yüksek Klasik Dönem Geç Klasik Dönem

16 Erken Klasik Dönem Klasik Dönemin ilk evresi olarak, Johann Stamitz önderliğinde kurulan Mannheim okulu, erken klasik dönem olarak kabul edilir. Yüksek Klasik Dönem Yüksek Klasikler olarak ta bilinen ikinci evrede Klasik Dönemin doruğa ulaştığı dilimdir. Haydn ve Mozart bu anlamda bu evrenin en önemli bestecileridir. Geç Klasik Dönem Geç Klasikler olarak bilinen son evrede ise Beethoven ve Schubert müzikte ön plana çıkmaktadır. Her iki besteci için de romantik dönemin kapılarını aralamışlardır diyebiliriz.

17 Klasik Döneminin Önemli Bestecileri
Franz Joseph Haydn Wolfgang Amadeus Mozart Ludwig van Beethoven

18 Franz Joseph Haydn 31 Mart 1732 Avusturya doğumlu besteci, 31 Mayıs 1809 Viyana da hayatını kaybetmiştir. En çok senfoni türündeki eserleriyle tanınır; bu türde 104 eser bestelemiştir. Hayatı boyunca 800’ün üzerinde besteye imza atmış, bunların yanında 450’nin üzerinde şarkının düzenlemesini yapmıştır.

19 Wolfgang Amadeus Mozart
27 Ocak 1756 Salzburg doğumlu besteci, 5 Aralık 1791 Viyana da hayatını kaybetmiştir. Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekarlarından biridir. Yapıtları, senfonileri, konçertoları, oda orkestralarını, piyanoyu, operayı ve korolu müzikleri etkilemiştir.

20 Ludwig van Beethoven 17 Aralık 1770 Almanya doğumlu besteci, 26 Mart 1827 de hayatını kaybetmiştir. Klasik dönemden romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamıştır. Hayatı boyunca yazdığı tek opera olan Fidelio en çok bilinen eserlerindendir.

21 Klasik Dönem Enstrümanları
Klasik Dönemde piyano sesini duyurmaya başlamıştır. Ayrıca Yaylı çalgılarda Keman, Viyola, Viyolonsel ve Kontrbas nefesli çalgılarda Klarnet, Korno, Trompet yaygın olarak orketralarda kullanılmıştır.

22


"BAROK VE KLASİK DÖNEM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları