Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 T.C. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Ders: İnsan Bilgisayar Etkileşimi Ders Sorumlusu: Doç. Dr. Hakan TÜZÜN Arş. Gör. Sinan KESKİN Hazırlayanlar: Ferhat KONCA, H. Fethi KESİCİ, Fatma SAVAŞ, Yasemin KAHRAMAN, Fatma BAYDAR, Duygu DÖMEN, Merve KARACA Bahar Dönemi, Ankara, 2014

2 Microsoft Xbox (1) Xbox, Microsoft firmasının oyun konsolu piyasasında pay sahibi olmak amacı ile ürettiği ve 25 Ekim 2001'de Kuzey Amerika'da, 22 Şubat 2002'de Japonya'da, 14 Mart 2002'de Avusturalya'da ve 16 Nisan 2002'de Avrupa'da piyasaya sürdüğü bir konsoldur.

3 Xbox İsmi Nasıl Oluşmuş? (1)
İlk Xbox'ın üretim ekibinden Seamus Blackley'in Edge isimli site ile yaptığı ropörtajda dile getirdiği konu, ilk Xbox için ortaya atılan farklı isimlerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Blackley'in sözünü ettiği isimler şu şekilde sıralandı; "X-11, Windows Entertainment Project (WEP), Midway, FACE (Full Action Center), MITH (Microsoft Interactive Theater), R&R (Reality and Revolution) CPG (CyberPlayGround)."

4 Xbox İsmi Nasıl Oluşmuş? (2)
Ekibin son olarak hemfikir olduğu isimse "DirectX Box" olmuş ve bu isim üzerinde çalışarak Xbox adını kullanmaya karar vermişler. Blackley'e göre isim konusu fazlasıyla zamanlarını almış ama tüm ekip ortaya çıkan isimden memnun kalmış.

5 Teknik Özellikler (1) 3.2 GHz saat frekansında çalışan, 3 çekirdekli IBM PowerPC tabanlı sistem işlemcisi (CPU) 500 MHz saat frekansında çalışan, ATI tarafından tasarımı yapılan XENOS kod adlı grafik işlemcisi (48 adet tümleşik (Unified) shader, gelişmiş görsel efektlerin yaratımı için GPU çekirdeğine tümleşik 10 MB eDRAM) 800 MHz saat frekansında çalışan 512 MB GDDR3 sistem belleği (CPU ve GPU ortak erişmektedir) ile sağlanan 22.4GB bellek bant genişliği 5.1 kanallı Dolby Digital çevresel ses sistemi DVD okuyucu High Definition desteği (720p ve 1080i) (FirmWare güncellemesi ile 1080p desteği de etkinleştirildi) 3 adet USB 2.0 kapısı (S modelinde 5 adet) 4 kablosuz gamepad desteği

6 Xbox ile Neler Yapılabilir (Alıntı)
Microsoft'un pazarlama ve strateji müdürü Yusuf Mehdi'nin açıklamasına göre; “Xbox 360'ta artık online film, TV dizisi ve müzik dinleme gün geçtikçe daha da artıyor. Artık her ay bir ailenin Xbox Live üzerinde ortalama oyun oynama, video izleme ve müzik dinleme süresi 84 saati bulabiliyor. İşin ilginç kısmı ise bu sürenin artık yarısı oyun oynamanın dışındaki gruba giriyormuş. Hatta oyun oynamak Xbox 360'ta uygulama kullanımının gerisinde kalmaya bile başlamış. Geçtiğimiz seneye oranla bu sene Xbox 360'ta uygulama kullanımının %30 artış gösterdiğini belirten Mehdi, "Görünüşe göre insanlar, Xbox'u oyun oynamak için açıyor ve farklı eğlence türleriyle bunu devam ettiriyorlar" diyerek kendi görüşünü dile getirdi.

7 Xbox Hakkında (1) Akıllı Eşleşme: Yeni Akıllı Eşleşme sistemi, siz başka etkinliklerin tadını çıkarırken bekleme sürelerini tahmin ederek oynamak istediğiniz kişileri bulur ve lobide bekleme süresini neredeyse sıfıra indirir. Oyun için Dijital Video Kayıt İmkanı: Oyun sırasında artık tüm büyülü anlarınızı buluta kaydedebilir ve dilediğinizde erişebilirsiniz. Yaşayan Oyunlar: Dinamik canlı dünyalar, siz oynadıkça gelişir ve ilerler. Gelişmiş yapay zekâ sizin gibi oynamayı öğrenebilir. Böylece arkadaşlarınız, siz konsol başında olmasanız da gölgenize karşı oynayabilir.

8 Xbox Hakkında (2) Zenginleştirilmiş Başarılar: Yeni başarı sistemi unutulmaz anlarınızı videoya kaydeder. Oyundaki başarılarınız zaman içinde genişler ve sizi yeni ve farklı yollarla ödüllendirir. Xbox SmartGlass. Xbox SmartGlass, Xbox One platformunun bir parçasıdır. En başından itibaren cihazınıza hızlı içerik aktarmak üzere tasarlanmıştır. Çok oyunculu ve paylaşımlı eğlence için bir defada daha fazla cihaz bağlanabilir

9 Xbox One(1) Önce Durango,ardından 720 ve son olarak da İnfinity olarak adlandırılıp Xbox One olarak piyasaya sürülmüştür. Xbox 360′ın bir üst versiyonudur. Basitlik ve kullanım kolaylığı ön plana alınmıştır. Sesle kontrol özelliği vardır. Ses komutlarını tanımladıktan sonra oyun esnasında sağa dön, atla gibi komutları uygulayabiliriz. Hareket algılama özelliği vardır. El hareketlerimizi veya mimiklerinizi algılayabilmektedir. Snap Mode özelliği ile iki farklı uygulamayı çalıştırabilmekteyiz. Video izlerken internette gezinebiliriz ya da farklı bir uygulamayı çalıştırabiliriz.

10 Xbox One(2) Yeni oyun kolu çok güçlü bir yapıya kavuşturulmuştur ve daha hassas algılama kapasitesi vardır. Xbox One için server’ dan oluşan bir alt yapı kurularak Cloud özelliği hizmete sunulmuştur. Bu sayede buluta yedekleme yapabilecektir.

11 Xbox One(3) Teknik Özellikler:
8 Çekirdek 64 bit işlemci mimarisine sahiptir. 8GB RAM, 500GB Harddisk, USB 3.0 özelliklerine sahiptir. 802.11n Wi-Fi alt yapısına sahiptir, wireless iletişiminde oldukça hızlı olacaktır. Multi-tasking özelliğiyle farklı uygulamaları aynı anda çalıştırabilmektedir.

12 Microsoft Xbox One Özellikleri (1)
Xbox ile sinema, dizi ya da oyunlar arasındaki geçişler “Kinect” adı verilen donanımla sağlanmaktadır. Xbox One ile birlikte yüz tanıma özelliği eklenmiş, sesli kontrol özelliği geliştirilmiştir. Nindento Wii’de olduğu gibi “Kinect” aracılığıyla hareketler Xbox One’a iletiliyor. Xbox One, Xbox 360’a göre 15 kat daha hızlı çalıştığı için işlemleriniz çok kısa sürede gerçekleşiyor ve ekranlar arası geçiş kendini fark edilir derecede gösteriyor. Arkadaşlarınız arasında popüler olan içerikleri keşfederek ilgi çeken programları görebilir ve Xbox camiasındaki beğenilen içerikleri izleyebilirsiniz.

13 Microsoft Xbox One Özellikleri (2)
Xbox One ile kablo aboneliği veya uydu alıcınızdan canlı TV izleyebilirsiniz. “XBOX ONE” diyerek eğlence sistemini açabilir, size özel giriş panonuzu görüntüleyebilir, en sevdiğiniz oyunlar ve TV kanalları arasında dolaşabilirsiniz. Sevdiğiniz bir filmi izlerken tek bir komutla oynadığınız oyuna dönebilir, canlı TV yayını izlerken arkadaşlarınızla Skype’ta sohbet etmeye başlayabilirsiniz. Üstelik tüm bu geçişler televizyonda kanal değiştirmek kadar hızlı ve pratik. Xbox One için özel tasarlanmış Skype sürümü sayesinde arkadaşlarınızla HD görüntü kalitesiyle görüşebilir, televizyonunuzu kullanarak video konferans görüşmeleri yapabilirsiniz. Xbox One ile sesinizi kullanarak kanallar arasında arama yapabilir, en sevdiğiniz eğlence programlarını size özel program rehberinde kolayca bulabilirsiniz.

14 Xbox Modelleri ve Özellikleri(1)
Xbox 360 Arcade: Xbox 360 Oyun konsolu Wireless Controller (Kablosuz Oyun Kolu) 256 MB Bellek Standart AV Kablosu (TV Bağlantı-composite kablo) Xbox 360 Premium (Pro): 20 GB Harddisk Standart/HD AV Kablosu (TV Bağlantı) Online oyunlar ve sohbette kullanmak için Mikrofon/Kulaklık Network Kablosu

15 Xbox Modelleri ve Özellikleri(2)
Xbox 360 Elite: Xbox 360 Oyun konsolu Wireless Controller (Kablosuz Oyun Kolu 120 GB Harddisk Standart/HD AV Kablosu (TV Bağlantı)( Eğer televizyonumuz HD ise HDMI kablo kullanılır.) Online oyunlar ve sohbette kullanmak için Mikrofon/Kulaklık Network Kablosu

16 Xbox Modelleri ve Özellikleri(3)
Xbox 360 Slim: Xbox 360 Oyun konsolu Wireless Controller (Kablosuz Oyun Kolu) 250 veya 4 GB Harddisk Standart/HD AV Kablosu (TV Bağlantı) Online oyunlar ve sohbette kullanmak için Mikrofon/Kulaklık Wi-Fi desteği Kinect Ready (250,000 piksellik kızılötesi algılayıcısı sayesinde kalp atışlarımızı okuyabiliyor, söylediklerimizi anlayabiliyor. )

17 XBox 720 (Loop) (1) Sony’nin 4. Nesil Playstation oyun konsoluna rakip olarak piyasaya çıkarıldığı düşünülüyor. 500 GB depolama alanı Xbox 720'de her oyunun satın alındıktan sonra kurulumunun yapılması gerekecek. Böylece yüksek donanıma sahip ürün, oyunu daha iyi tanımlayabilecek ve donanımlı bir PC’deki gibi bir performans sunabilecek. Oyun bölüm kayıtlarının daha sağlam tutulması ve oyun aralarındaki yüklenmelerin sıkıcı sürelere dönüşmemesi için Microsoft oyun kurulumunun hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için kolları sıvadı.

18 Xbox 720 (Loop) (2) Xbox 720, her biri 1.6 GHz hızında çalışan 8 çekirdekli işlemciden oluşuyor. 4 GB kapasiteye sahip 800 MHz DirectX-11 destekli ekran kartının yanı sıra 8 GB DDR3 RAM belleğiyle de son teknolojiyi bir kutu içine sığdırmayı başarıyor. L2 önbellekten daha üst seviye olan ESRAM sayesinde sistem daha hızlı ve aktif çalışacak Saniyede 50 MB okuyabilen disk sürücüsü ve 1080p 3D desteği de yine Xbox’ın ileri teknoloji oyun konsolunda yer alıyor. Xbox Loop hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki siteyi inceleyebilirisiniz.

19 Xbox Live (1) Xbox Live; Xbox cihazları aracılığıyla kullanılan, online oyun oynama ve dijital market işlevleri olan çevrimiçi ağdır. Xbox Live ile oyuncular 8 kişilik grup oyunları oynayabilir, oyun sırasında grup arkadaşları ile sesli veya yazılı olarak iletişim kurabilir. -Dünya’nın herhangi bir yerinde bulunan oyuncularla birlikte oyun oynanabilir. -Oyunları ve tanıtımlarını ayrıntılı olarak izleyebilir, inceleyebilir; oyunların demolarını indirip test edebilir. -Oyunlardaki arşivler ile Oyuncu skoru kazanılabilir. -Last.fm, Facebook, Twitter, Skype, Windows Live Messenger gibi uygulamalar destek amaçlı kullanılabilir. -Xbox Live Marketplace aracılığıyla dijital oyun satın alınabilir. -Xbox Live ücretsizdir ancak ek özelliklerden yararlanmak için 3 aylık 30$, 1 yıllık 60$ gibi ücretler karşılığında tüm özelliklere erişim sağlayabilirsiniz. Gold üyelik ile aylık 2 oyun ücretsiz olarak kullanıcıya hediye ediliyor.

20 Xbox One ile PS 4 arasındaki farklar

21 Kaynakça


"T.C. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları