Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanEREN ERTİKE Değiştirilmiş 6 yıl önce
2
KİŞİSEL HİJYEN
3
BİREYSEL TEMİZLİK NEDİR? n Bireysel temizlik bireyin sağlığını devam ettirmesi için yaptığı özbakım uygulamasıdır.
4
n Temizlik uygarlık seviyesinin bir ifadesidir. n Toplu yaşam yerlerinde daha büyük önem kazanır.
5
NEDEN BİREYSEL TEMİZLİK? n Sağlığı sürdürmek, n Rahatlık, dinlenme ve gevşeme, n Vücuttaki kötü kokuları giderme, n Benlik saygısını geliştirme,
6
ARALIKLI YAPILMASI GEREKEN TEMİZLİKLER n Yıkanma ile ter ve pis koku veren maddeleri, mikropları vücudumuzdan uzaklaştırırız. YIKANMA
7
YAPILMASI GEREKEN GÜNLÜK TEMİZLİK UYGULAMALARI n El temizliği n Yüz temizliği n Koltuk altı temizliği n Saç temizliği n Ayak temizliği n Tırnak temizliği n Diş temizliği
8
ELLERİNİZİ YIKAYIN!! n Ellere bulaşan mikroplar,üflemekle, el çırpmakla, silkelemekle geçmez. n Tek çözüm elleri yıkamaktır.
9
ELLER NE ZAMAN YIKANMALI? n Dışarıdan içeri girince, n Yemekten önce ve sonra, n Tuvalete girmeden önce ve sonra, n Çiğ besinlerle temastan önce ve sonra
10
NASIL YIKAMALIYIZ? n Su mutlaka temiz olmalıdır. n Ellerin ön ve arka yüzü, parmak araları, tırnaklar, bilekler sabunlanıp bol suyla durulanmalıdır.
11
TIRNAK BAKIMI n Tırnaklar çok kolay kirlenir. Mikroplar etle tırnak arasına birikir. n Tırnaklar yenmemeli, koparılmamalıdır.
12
TIRNAK BAKIMI El tırnakları oval biçimde Ayak tırnakları düz biçimde kesilmelidir.
13
AYAK TEMİZLİĞİ n Bütün gün çorap ve ayakkabı içerisinde kapalı kalan ayaklar akşamları bol su ile yıkanmalıdır.
14
AYAK TEMİZLİĞİ n Ayaklar yıkandıktan sonra parmak aralarına kadar iyice kurulanmalıdır n Her gün çoraplar değiştirilmelidir. n Fazla çorap yoksa akşamları çoraplar yıkanmalı, kuruyunca giyilmelidir.
15
AYAK TEMİZLİĞİ n Mantarlar bulaşıcıdır. n Başka kişilere ait ayakkabı terlik ve çorapların giyilmesi, toplu yaşanan yerlerde çıplak ayakla dolaşılması ile bulaşır. Toplu yaşanan yerlerde çıplak ayakla dolaşılmamalıdır.
16
AYAK TEMİZLİĞİ n Mantarlar kendiliğinden iyileşmez.Mutlaka doktora gidilmelidir. n Nasır varsa kesilmemeli doktora gidilmelidir.
17
SAÇ TEMİZLİĞİ n Kullandığınız tarakları haftada bir su ile yıkayınız. n Saçları yıkarken şampuan kesinlikle göze kaçırılmamalıdır.
18
SAÇ BİTLERİ n Saçlarda çoğalıp yaşayan kafa derisindeki kanla beslenen küçük böceklerdir.
19
SAÇ BİTLERİ n Kafa derisinden uzakta sadece 2-3 gün yaşayabilirler n Ömürleri 30 gündür.
20
NASIL YAYILIRLAR? n Bitlenmiş birisi ile aynı şapkanın giyilmesi, n Aynı tarağın kullanılması yoluyla yayılırlar.
21
VÜCUT BİTLERİ n Tip olarak baş bitlerine benzerler n Pamuklu eşyaların ve giyeceklerin dikiş yerlerinde yaşarlar n Toplu yaşam yerlerinde sık görülürler n Geceleri dikiş yerlerinden çıkarak kan emerler
22
KASIK BİTLERİ n Çoğunlukla kasık kıllarında yaşamakla birlikte vücuttaki kıllı bölgelerin (kirpikler ve kaşlar dahil) bulunabilirler. n Yakın vücut teması ile kişiden kişiye geçerler n Vücut kıllarının sık aralıklarla ve düzenli olarak temizlenmesi ve tıraşı korunmada en etkin yöntemdir.
23
BİTLENMEMEK İÇİN!!! n Mümkün olduğunca sık banyo yapın. n Başkalarının şapkasını giymeyin, n Taraklarını kullanmayın, n Yataklarına yatmayın. n Giyeceklerini giymeyin
24
BANYO YAPMA n Toplu yerlerde yıkanırken kendi terliğinin kullanılması çok önemlidir. n En azından haftada bir kez banyo yapılmalıdır.
25
BANYO YAPMA n Banyo yaparken lif kullanılması ve bütün vücudun en az 1 defa sabunlanması gerekir.
26
BANYO YAPMA n Banyo yaparken gerektiğinde koltuk altı ve cinsel bölgelerdeki kılların tıraşı da yapılmalıdır.
27
BANYO YAPMA n Yıkanma 30 derecenin üzerindeki suyla, sabun kullanılarak, derinin ovulması ve kirin atılmasıyla yapılır.
28
BANYO YAPMA n Yıkandıktan sonra temiz çamaşırlar giyilmelidir. n İmkan varsa iç çamaşırları her gün, değiştirilmelidir.
29
UYUZ NEDİR? n Şiddetli kaşıntı sonucunda deride iltihaplanma ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
30
BELİRTİLERİ NELERDİR? n Kaşıntı özellikle geceleri artar. n Parmak araları n El bilekleri n Ön koltukaltı bölgesi n Göbek çevresi n Kasık bölgesi n Penis Bölgelerinde kaşıntı olur
31
NASIL BULAŞIR? n Bulaşma kaynağı uyuz etkenini taşıyan insanlardır. n Yakın temasla bulaşır. El sıkışma, aynı yatakta yatma vb.
32
KORUNMA YOLLARI! n Uyuzlu kişilerle yakın temastan kaçınmalı n Tüm ailenin kontrolleri yapılmalı n Uyuzlu hastaların kullandığı çamaşır,çarşafın vs.Ortak kullanılması önlenmeli
33
BİT VE UYUZDAN KORUNMA YOLLARI! n Hijyene dikkat edilmeli n Tüm eşyalar ve giysiler kaynar su ile 20 dakika yıkanmalı,sıcak ütüyle ütülenmeli.
34
DİŞ BAKIMI n Herkesin kendine özel diş fırçası olmalıdır. n Fırçada kıl demetleri açıldığında veya döküldüğünde fırça bozulmuş demektir.
35
DİŞLER NASIL FIRÇALANMALIDIR? n Tüm diş yüzeyleri fırçalanmalıdır. Bu işlem en az 3 dakika sürmelidir. n Fırça diş etinden dişe doğru hareket ettirilmedir.
36
DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR!!! n Yılda iki kez diş hekimine gidilmelidir. n Süt, süt ürünleri ve taze meyveler dişe yararlıdır.
37
DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR? n Her tatlı yedikten sonra ağız çalkalanmalıdır. n Her akşam yatmadan önce ve yemeklerden sonra dişler fırçalanmalıdır.
38
DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR? n Diş hekimi görmedikçe diş çektirilmemelidir. n Çok soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerden ve şekerli besinlerin aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
39
DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR? n Dişler kürdanla karıştırılmamalıdır. n Sigara ve alkol dişler için zararlıdır. n Fındık ceviz vs. dişlerle kırılmamalıdır.
40
UYULMASI GEREKEN DİĞER KURALLAR!!! n Kulak; İğne,çöp vs.şeylerle karıştırılmamalıdır. n Suya dalarken, yıkanırken kulaklar korunmalıdır.
41
UYULMASI GEREKEN DİĞER KURALLAR! n Burun; Karıştırılmamalıdır Burundan kıl koparılmamalıdır. n Hapşırırken,öksürürken burun ve ağız mendille kapatılmalıdır. Elle kapatmak sağlıklı değildir.
42
UYULMASI GEREKEN DİĞER KURALLAR! n Ergenlik sivilceleri sıkılmamalıdır. n Açık ve güneşli havadan yararlanma da çok önemlidir.
43
GIDA HİJYENİ n Doğal ve taze gıdalar tercih edilmeli, n Zedelenmiş,pis kokulu, küflü, n Rengi ve görüntüsü değişmiş gıdalar tüketilmemeli,
44
GIDA HİJYENİ n Gıdaların temizliğinde deterjanlı temizlik maddesi kullanılmamalı n Ambalajlı besinler tercih edilmeli,
45
GIDA HİJYENİ n Hayvansal gıdalar hiçbir şekilde çiğ tüketilmemeli, n Şüpheli hayvanların eti tüketilmemelidir.
46
GIDA HİJYENİ n Yağ ve tuz oranı düşük gıdalar tüketilmeli, n Ambalajlı gıdalarda son kullanma tarihi ve imal tarihi kontrol edilmelidir!
47
SONUÇTA... n Vücudumuzun, giydiklerimizin, kullandığımız araçların ve mekanın temizliği için elimizden geleni yapmalıyız!! Temizliğin bulunmadığı yerde sağlıktan söz edilemez Temizliğin bulunmadığı yerde sağlıktan söz edilemez.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.