Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ"— Sunum transkripti:

1 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ

2 155 Sayılı Sözleşme ( ) /5038 S.K. 4.madde gereği “Her üye (ülke) iş güvenliği, iş sağlığı ve çalışma ortamına ilişkin tutarlı bir ulusal politika geliştirecek,uygulayacak ve periyodik olarak gözden geçirecektir. Bu politikanın amacı, işle bağlantılı olan veya işin yürütümü sırasında ortaya çıkan kaza ve yaralanmaları, çalışma ortamında bulunan tehlike nedenlerini mümkün olduğu ölçüde asgariye indirecek önlemler olacaktır.

3 155 Sayılı Sözleşme a)İşin maddi unsurlarının (işyerleri, çalışma ortamı, araçlar, makine ve teçhizat, kimyasal, fiziksel ve biyolojik maddeler ve etkenler, çalışma yöntemlerinin) tasarımı, test edilmesi, seçimi, ikamesi, montajı, düzenlenmesi, kullanımı ve bakımı; b)İşin maddi unsurları ile işi yapan veya nezaret eden kişiler arasındaki ilişkiler ve makine teçhizat, çalışma süresi, işin düzenlenmesi ve iş usullerinin işçilerin fiziksel ve zihinsel kapasitelerine uyarlanması; c)Yeterli sağlık ve güvenlik düzeyine ulaşılması amacıyla bütün çalışanların ileri düzeyde eğitimini, kalifiyesini ve motivasyonunu kapsayan eğitimi;

4 155 Sayılı Sözleşme Ulusal düzeyde: İş sağlığı ve güvenliği ve çalışma ortamına ilişkin ilgili mevzuatın uygulanması uygun ve yeterli bir denetim sistemi ile güvence altına alınacak ve yürütme sistemi, mevzuat ihlallerine karşı yeterli cezalar öngörecektir İşyeri ortamında kullanılan makine ve teçhizatı üretenler ile kullanılan hammaddeleri üretenler; makine ve teçhiatın arz ettiği tehlikeler ve kimyasal, fiziksel ve biyolojik etkenler ve ürünlerin tehlikeli özellikleri ile nasıl bertaraf edileceği hakkında talimat

5 155 Sayılı Sözleşme Madde 10: Yasal yükümlülüklerine uymalarına yardım amacıyla, işverenler ve işçiler için yol gösterici tedbirler alınacaktır. Madde 16: İşverenlerden; kontrolleri altındaki kimyasal fiziksel ve biyolojik madde ve etkenlerin, gerekli uygun önlemler alındığında, sağlık için risk oluşturmamasını sağlamaları istenecektir. Kaza riskinin veya sağlık üzerindeki ters etkilerin imkanlar ölçüsünde önlenmesi için , uygun koruyucu elbise ve donanımı sağlamaları istenecektir.

6 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
TANIM Çalışma ortamı gözetimi; işyerlerinde çalışanların maruz kalabilecekleri endüstriyel kirlenmelerin (Ör: gürültü, kimyasal gazlar, tozlar vb.) iş sağlığı ve güvenliği mevzuatları kapsamında değerlendirilmesidir.

7 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesinde çalışma ortamının gözetimi çok büyük öneme sahiptir. Çünkü, çalışma ortamındaki tehlike ve riskler sürekli değişmekte ve yeni sağlık güvenlik problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

8 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşverenlerin çalışma ortamının gözetimi yükümlülüğü, tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Yasası ve tarih sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren tarih ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu yasalara göre çıkarılan çeşitli Yönetmeliklerde yer almaktadır.

9 İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu MADDE 4 (1) İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.

10 İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır. d) Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır.

11 İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (2) İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. (3) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez. (4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.

12 İlgili Yargıtay Kararı : Her işveren, işyerinde işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmak ve bu husustaki şartları sağlamak ve araçları noksansız bulundurmakla yükümlüdür. Başka bir deyişle, işveren işyerinde, geniş anlamda doğmuş ve doğabilecek tüm tehlikeleri önlemek zorundadır. Bu zorunluluk sonucu olarak işyerinde işveren tarafından tam anlamı ile geniş bir kontrol mekanizması kurulmalıdır. (Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, )

13 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşverenlerin çalışma ortamının gözetimi yükümlülüğü, iş kazalarında ve meslek hastalıklarında kusur oranına etki eden önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Çünkü, işveren işyerinde her türlü önlemi alsa, gerekli talimatları hazırlasa bile, denetleme yükümlülüğünü eksik yaptığında kusurlu bulunabilir.

14 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
Ancak, bütün bunlardan daha önemlisi; çalışma ortamı gözetiminin tam olarak yapılması ve bir sistem kurularak sürekliliğinin sağlanması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde çok büyük etkiye sahiptir.

15 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
Çalışma ortamı gözetimi yükümlülüğünü işveren, kendi personeli arasından yapacağı görevlendirme ile yerine getirebileceği gibi, işyeri dışında kurulmuş olan birimlerden hizmet alarak da yerine getirebilir.

16 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
Çalışma ortamı gözetimi ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği mevzuatımızda çeşitli hükümler bulunmaktadır. Bu konuda iş sağlığı ve güvenliği kurullarının, işyeri sağlık ve güvenlik birimlerinin, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının görev ve yükümlülükleri bulunmaktadır.

17 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
Tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Madde:6 İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren; a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması halinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir.

18 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği Resmi Gazete Tarih : Sayı: 28512 İşveren, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla; çalışanları arasından bu Yönetmelikte belirtilen nitelikleri haiz bir veya birden fazla işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli görevlendirir.

19 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
Tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Madde:22 İş sağlığı ve güvenliği kurulu (1)Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturur. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun kurul kararlarını uygular. (2) Altı aydan fazla süren asıl işveren-alt işveren ilişkisinin bulunduğu hallerde; a) Asıl işveren ve alt işveren tarafından ayrı ayrı kurul oluşturulmuş ise, faaliyetlerin yürütülmesi ve kararların uygulanması konusunda iş birliği ve koordinasyon asıl işverence sağlanır. b) Asıl işveren tarafından kurul oluşturulmuş ise, kurul oluşturması gerekmeyen alt işveren, koordinasyonu sağlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar.

20 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş sağlığı ve güvenliği kurulu c) İşyerinde kurul oluşturması gerekmeyen asıl işveren, alt işverenin oluşturduğu kurula iş birliği ve koordinasyonu sağlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar. ç) Kurul oluşturması gerekmeyen asıl işveren ve alt işverenin toplam çalışan sayısı elliden fazla ise, koordinasyonu asıl işverence yapılmak kaydıyla, asıl işveren ve alt işveren tarafından birlikte bir kurul oluşturulur. (3) Aynı çalışma alanında birden fazla işverenin bulunması ve bu işverenlerce birden fazla kurulun oluşturulması hâlinde işverenler, birbirlerinin çalışmalarını etkileyebilecek kurul kararları hakkında diğer işverenleri bilgilendirir.

21 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu İşyerinin niteliğine uygun bir iş sağlığı ve güvenliği iç yönerge taslağı hazırlamak, işverenin veya işveren vekilinin onayına sunmak ve iç yönergenin uygulanmasını izlemek, izleme sonuçlarını rapor haline getirip alınması gereken tedbirleri belirlemek ve kurul gündemine almak, 18/01/28532 RG iş sağlığı ve güvenliği kurulunun İş Sağlığı ve Güvenliği görevi ve yükümlülükleri arasında Kurulları Hakkında bulunmaktadır. Yönetmelik

22 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; (6331/6,8) Rehberlik; İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri kapsamında çalışanların sağlık gözetimi ve çalışma ortamının gözetimi ile ilgili işverene rehberlik yapmak. /28718 RG İşyeri Hekimi ve diğer Sağlık Pers.Görev,Yetki Sor. ve Eğt.Hak. Yönetmelik

23 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Rehberlik ve danışmanlık; İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak işyerinin tasarımı, kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi konularının iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş sağlığı kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene önerilerde bulunmak.

24 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Rehberlik; İşyerinde çalışanların sağlığının geliştirilmesi amacıyla gerekli aktiviteler konusunda işverene tavsiyelerde bulunmak.

25 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Rehberlik; İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılacak araştırmalara katılmak, ayrıca işin yürütümünde ergonomik ve psikososyal riskler açısından çalışanların fiziksel ve zihinsel kapasitelerini dikkate alarak iş ile çalışanın uyumunun sağlanması ve çalışma ortamındaki stres faktörlerinden korunmaları için araştırmalar yapmak ve bu araştırma sonuçlarını rehberlik faaliyetlerinde dikkate almak.

26 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Rehberlik; Kantin, yemekhane, yatakhane, kreş ve emzirme odaları ile soyunma odaları, duş ve tuvaletler dahil olmak üzere işyeri bina ve eklentilerinin genel hijyen şartlarını sürekli izleyip denetleyerek, çalışanlara yürütülen işin gerektirdiği beslenme ihtiyacının ve uygun içme suyunun sağlanması konularında tavsiyelerde bulunmak.

27 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Rehberlik; İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunmak.

28 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Rehberlik; İşyerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmadığı halde çalışana, ekipmana veya işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması konusunda çalışma yapmak ve işverene önerilerde bulunmak.

29 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Rehberlik; İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek.

30 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Risk Değerlendirmesi; İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.

31 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Risk Değerlendirmesi; Gebe veya emziren kadınlar, 18 yaşından küçükler, meslek hastalığı tanısı veya ön tanısı olanlar, kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, malul ve engelliler, alkol, ilaç ve uyuşturucu bağımlılığı olanlar, birden fazla iş kazası geçirmiş olanlar gibi özel politika gerektiren grupları yakın takip ve koruma altına almak, bilgilendirmek ve yapılacak risk değerlendirmesinde özel olarak dikkate almak.

32 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Sağlık Gözetimi; Sağlık gözetimi kapsamında yapılacak işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler ile ilgili olarak çalışanları bilgilendirmek ve onların rızasını almak. Gece postaları da dâhil olmak üzere çalışanların sağlık gözetimini yapmak.

33 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Sağlık Gözetimi; Sağlık gözetimi kapsamında yapılacak işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler ile ilgili olarak çalışanları bilgilendirmek ve onların rızasını almak. Gece postaları da dâhil olmak üzere çalışanların sağlık gözetimini yapmak. Çalışanın kişisel özellikleri, işyerinin tehlike sınıfı ve işin niteliği öncelikli olarak göz önünde bulundurularak uluslararası standartlar ile işyerinde yapılan risk değerlendirmesi sonuçları doğrultusunda; a) Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç beş yılda bir, b) Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç üç yılda bir, c) Çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç yılda bir, defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır. Ancak işyeri hekiminin gerek görmesi halinde bu süreler kısaltılır.

34 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Sağlık Gözetimi; Çalışanların yapacakları işe uygun olduklarını belirten işe giriş ve periyodik sağlık muayenesi ile gerekli tetkiklerin sonuçlarını EK-2’de verilen örneğe uygun olarak düzenlemek ve işyerinde muhafaza etmek. Özel politika gerektiren gruplar, meslek hastalığı tanısı veya ön tanısı alanlar, kronik hastalığı, madde bağımlılığı, birden fazla iş kazası geçirmiş olanlar gibi çalışanların, uygun işe yerleştirilmeleri için gerekli sağlık muayenelerini yaparak rapor düzenlemek, meslek hastalığı tanısı veya ön tanısı almış çalışanın olması durumunda kişinin çalıştığı ortamdaki diğer çalışanların sağlık muayenelerini tekrarlamak. Sağlık sorunları nedeniyle işe devamsızlık durumları ile işyerinde olabilecek sağlık tehlikeleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını tespit etmek, gerektiğinde çalışma ortamı ile ilgili ölçümler yapılmasını planlayarak işverenin onayına sunmak ve alınan sonuçların çalışanların sağlığı yönünden değerlendirmesini yapmak.

35 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İşyeri Hekimlerinin Görevleri; Sağlık Gözetimi; Çalışanların sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri halinde işe dönüş muayenesi yaparak eski görevinde çalışması sakıncalı bulunanlara mevcut sağlık durumlarına uygun bir görev verilmesini tavsiye ederek işverenin onayına sunmak. Bulaşıcı hastalıkların kontrolü için yayılmayı önleme ve bağışıklama çalışmalarının yanı sıra gerekli hijyen eğitimlerini vermek, gerekli muayene ve tetkiklerinin yapılmasını sağlamak. İşyerindeki sağlık gözetimi ile ilgili çalışmaları kaydetmek, iş güvenliği uzmanı ile işbirliği yaparak iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili değerlendirme yapmak, tehlikeli olayın tekrarlanmaması için inceleme ve araştırma yaparak gerekli önleyici faaliyet planlarını hazırlamak ve bu konuları da içerecek şekilde yıllık çalışma planını hazırlayarak işverenin onayına sunmak, uygulamaların takibini yapmak ve EK-3’te belirtilen örneğine uygun yıllık değerlendirme raporunu hazırlamak.

36 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik /28512 T/S R.G(6331 S.Kanun) Görevleri Rehberlik; İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene önerilerde bulunmak.

37 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş güvenliği uzmanlarının görevleri İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek. İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunmak.

38 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş güvenliği uzmanlarının görevleri İşyerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan, ancak çalışana, ekipmana veya işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması konusunda çalışma yapmak ve işverene önerilerde bulunmak.

39 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş güvenliği uzmanlarının görevleri Risk değerlendirmesi; İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.

40 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş güvenliği uzmanlarının görevleri Çalışma ortamı gözetimi; Çalışma ortamının gözetiminin yapılması, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereği yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarını kontrol etmek.

41 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş güvenliği uzmanlarının görevleri İşyerinde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için yapılan çalışmalara katılmak, bu konuda işverene önerilerde bulunmak, uygulamaları takip etmek; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanması çalışmalarına katılmak, bu konuyla ilgili periyodik eğitimlerin ve tatbikatların yapılmasını ve acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesini izlemek ve kontrol etmek.

42 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş güvenliği uzmanlarının görevleri Eğitim, bilgilendirme ve kayıt;  Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek. Çalışma ortamıyla ilgili iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ve çalışma ortamı gözetim sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği halinde EK-2’deki örneğine uygun olarak hazırlamak.

43 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş güvenliği uzmanlarının görevleri Çalışanlara yönelik bilgilendirme faaliyetlerini düzenleyerek işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek. Gerekli yerlerde kullanılmak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği talimatları ile çalışma izin prosedürlerini hazırlayarak işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.

44 ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İş güvenliği uzmanlarının görevleri İlgili birimlerle işbirliği; 1) İşyeri hekimiyle birlikte iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili değerlendirme yapmak, tehlikeli olayın tekrarlanmaması için inceleme ve araştırma yaparak gerekli önleyici faaliyet planlarını hazırlamak ve uygulamaların takibini yapmak. 2) Bir sonraki yılda gerçekleştirilecek iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili faaliyetlerin yer aldığı yıllık çalışma planını işyeri hekimiyle birlikte hazırlamak. 3) Bulunması halinde üyesi olduğu iş sağlığı ve güvenliği kuruluyla işbirliği içinde çalışmak, 4) Çalışan temsilcisi ve destek elemanlarının çalışmalarına destek sağlamak ve bu kişilerle işbirliği yapmak.

45 Termal konfor ölçümleri Aydınlatma ölçümleri
İç Ortam Ölçümleri Gaz ölçümleri Toz ölçümleri Gürültü ölçümleri Termal konfor ölçümleri Aydınlatma ölçümleri

46 Numune Toplama Pompası
Gaz Ölçümleri Prosesten kaynaklanan kimyasal gazların ölçülerek tespit edilmesi amaçlanır. Bu ölçümler yapılırken kullanılan araçlar; Sensörler Renkli Tüpler Taşınabilir Gaz Kromotografları Numune Toplama Pompası

47 Toz Ölçümleri Prosesten çıkan toz tespit edilir ve çalışma ortamındaki miktarı özel cihazlarla belirlenir. Genellikle ölçüm sonucu mg/m3 tespit edilir.

48 Toz ve Gaz Ölçümlerine İlişkin Mevzuat
Elde edilen veriler aşağıdaki yönetmelik ve tüzüklere göre değerlendirilir. Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik, Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik, Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Diğer yönetmelikler (Titreşim, Gürültü vs) Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerlerinde ve İşlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük

49 Elde edilen veriler raporlanır ve bu raporlar denetimler veya acil durumlar için saklanır. Elde edilen verilere göre alınması gereken tedbirler belirlenir. Bu tedbirler çalışma bölgesinin ayrılması, yerel havalandırma, genel havalandırma veya kişisel koruyucu donanım kullanımı şeklinde olabilir.

50 Ölçümlerin tekrarlanma periyodu bulunmamaktadır.
Ancak; işyeri gözetimine göre belirlenen periyotlarda ve zararlı faktörlerin etkisinin sağlık kontrolleri ile tespitinde tekrarlanır. Proseste veya çalışma yerinde herhangi bir değişiklik yapıldığında ölçümler tekrarlanarak raporlanır.

51 Gürültü Ölçümleri Gürültü ölçümleri bir ses seviyesi ölçer ile yapılır ve sonuçlar raporlanır. Raporlar herhangi bir denetim veya acil bir durum için saklanır.

52 Gürültü ölçümleri için yasal dayanak;
Gürültü Yönetmeliğinde belirtilen değerler esas alınır.

53 Bu mevzuatlara göre sınır değerleri;
Maruziyet sınır değerleri : 87 dB (A) En yüksek maruziyet etkin değerleri : 85 dB (A)  En düşük maruziyet etkin değerleri : 80 dB (A) şeklindedir.

54 Toz ölçümü Toz, genellikle tanecik büyüklüğü 300 mikronun ( mikron) altında olan katı tanecikler için kullanılan genel bir sözcüktür. Daima hava veya başka bir gaz içinde karışım halinde bulunur. Tozlar; Görüş alanını azaltır çalışanları rahatsız eder, İş verimini düşürür, meslek hastalıklarına neden olur.

55 Solunum yoluyla akciğerlerdeki alveollere kadar ulaşan ve orada birikerek pnömokonyoz denilen toz hastalığı grubuna sebep olan tozların büyüklükleri 0,1-5 mikron arasındadır. Bir çok sektör toz yönünden riskli iş kollarıdır. Bu nedenle bu iş kollarında periyodik toz ölçümleri yapılmalıdır.

56

57 Aydınlatma Ölçümleri İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü kapsamında işyerlerinde suni ışık kullanıldığı hallerde aydınlatma miktarları ölçülerek raporlanacaktır.

58 Bu ölçümler; Avlular ve dış kesimlerde 20 lux’ten, Kaba malzeme taşınması gibi işlerin yapıldığı yerlerde 50 lux’ten, Kaba işlerin yapıldığı yerlerde 100 lux’ten,

59 Ayrıntıların seçilebilmesi gereken işlerde 300 lux’ten,
Koyu renkli dokuma,büro ve benzeri sürekli dikkati gerektiren ince işlerin yapıldığı yerlerde 500 lux’ten, Hassas işlerin sürekli olarak yapıldığı yerler 1000 lux’ten az olamaz.

60 Titreşim-Vibrasyon Ölçümleri
Titreşim Yönetmeliği(6331/30) Madde 5 gereğince sınır değerler mevcuttur. İş Kanunu uyarınca hazırlanan Titreşim Yönetmeliği işçilerin mekanik titreşime maruz kalmaları sonucu ortaya çıkabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden korunmalarını sağlamak için alınması gerekli önlemleri belirlemektir.

61 Periyodik Kontroller Çalışma ortamında yapılması gereken periyodik kontroller aşağıdaki gibidir. Kaldırma-taşıma araçlarının kontrolü(standartlarda süre belirtilmemişse;1 Yıl) Basınçlı kapların kontrolü(Standartlarda süre belirtilmemişse 1 Yıl) Topraklama kontrolleri («) Elektrik tesisatının kontrolü, v.s.(«)

62 Basınçlı Kaplar Basınçlı Kap: 0,5 bar'dan daha fazla etkili basınç uygulayan gaz, buhar veya sıvı akışkanları üzerine tasarlanan yada geliştirilen sabit yada hareketli kabı veya depoyu ifade eder.

63 Basınçlı Kapların Kontrolleri
Basınçlı kapların kontrolleri bir makine mühendisi tarafından yılda 1 defa yapılır ve raporlanır.

64 Topraklama Kontrolleri
Makinelerin gövde topraklamaları, elektrik panolarının topraklamaları bir elektrik mühendisi tarafından yılda 1 defa kontrol edilir ve raporlanır. Eğer elektrik panosunun veya makinenin yeri değiştirildiyse ölçüm tekrarlanır.

65 Elektrik Tesisatı Kontrolleri
Elektrik tesisatının kontrolleri bir elektrik mühendisi tarafından yılda 1 defa kontrol edilir ve sonuç raporlanır. Tesisatta yapılan değişimlerde ise kontroller yenilenir.

66 Acil Durumlar Afet olarak değerlendirilen olaylar ve dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, kasıt ve çeşitli amaçlarla meydana getirilen olayların tümünün yol açtığı hallerdir.

67 Acil Durumlar Yangın Deprem İş Kazası Sel Sabotaj v.s.

68 Acil Durum Planları İş güvenliği uzmanı acil durumlar için planlar hazırlanmasını sağlar ve bu planlara göre çalışanların hareket etmeleri için eğitim ve tatbikatlar düzenler.

69

70 Acil Durum Ekipleri İşveren; işyerlerinde tehlike sınıflarını tespit eden Tebliğde belirlenmiş olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 30 çalışana, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 40 çalışana ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 50 çalışana kadar; a) Arama, kurtarma ve tahliye, b) Yangınla mücadele, konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı destek elemanı olarak görevlendirir. İşyerinde bunları aşan sayılarda çalışanın bulunması halinde, tehlike sınıfına göre her 30, 40 ve 50’ye kadar çalışan için birer destek elemanı daha görevlendirir.

71 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü
Yangın Tatbikatları 6331 sayılı Kanun Madde:11 Acil Durum Planları, yangınla mücadele ve ilkyardım Madde:12 Tahliye İlgili yönetmelik ve tüzük; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik /28681 T/S R.G.

72 İŞVEREN YÜKÜMLÜLÜKLERİ MADDE :5 (1) İşveren; İşverenin acil durumlara ilişkin yükümlülükleri aşağıda belirtilmiştir: a) Çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek ve çalışan ile çalışma çevresini etkileyecek acil durumları önceden değerlendirerek muhtemel acil durumları belirler. b) Acil durumların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır. c) Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yapar. ç) Acil durum planlarını hazırlar ve tatbikatların yapılmasını sağlar. d) Acil durumlarla mücadele için işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeler, yapılan işin niteliği, çalışan sayısı ile işyerinde bulunan diğer kişileri dikkate alarak; önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli yeterli sayıda çalışanı görevlendirir ve her zaman hazır bulunmalarını sağlar.

73 İŞVEREN YÜKÜMLÜLÜKLERİ MADDE :5 (1) İşveren; e) Özellikle ilk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında, işyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak gerekli düzenlemeleri yapar. f) Acil durumlarda enerji kaynaklarının ve tehlike yaratabilecek sistemlerin olumsuz durumlar yaratmayacak ve koruyucu sistemleri etkilemeyecek şekilde devre dışı bırakılması ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapar. g) Varsa alt işveren ve geçici iş ilişkisi kurulan işverenin çalışanları ile müşteri ve ziyaretçi gibi işyerinde bulunan diğer kişileri acil durumlar konusunda bilgilendirir. (2) Acil durumlarla ilgili özel görevlendirilen çalışanların sorumlulukları işverenlerin konuya ilişkin yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

74 Yangın Tatbikatları Binaların yangından korunması hakkında yönetmeliğe göre; Binada senede en az 1 kez  söndürme ve tahliye tatbikatı yapılır. Bu tatbikatların sonuçları raporlanır ve saklanır.

75 Eğitimler Eğitim -6331/16-Bilgilendirme -6331/17-Eğitim İşyerinde bir yıllık iş sağlığı ve güvenliği eğitim planı oluşturularak çalışanların eğitim almaları sağlanır. Eğitimler iş kazalarının ve meslek hastalıklarının ortaya çıkmasını çalışanları bilinçlendirerek önlemede önemli araçlardandır.


"ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları