Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON YÖNETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON YÖNETİMİ"— Sunum transkripti:

1 KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON YÖNETİMİ
Doç. Dr. İbrahim Sani MERT (4ncü Hafta: İş Kurma Süreci ve Kadın Girişimciliği)

2 Girişimcilikte Fırsat Analizi
Söz konusu fırsat, pazarın hangi ihtiyacını karşıla maktadır? Bu pazarın ihtiyaçlarına ilişkin gözlemleriniz ve tespitleriniz nelerdir? Bu pazar ihtiyaçlarını ortaya koyan sosyal koşullar nelerdir? Bu pazar ihtiyaçlarını açıklayıcı pazar araştırması bilgisi var mıdır? Bu ihtiyaçları karşılayacak patentler mevcut mudur? Pazardaki rekabet düzeyi nedir? Bu rekabet olgusu ne ile açıklanabilir? Uluslararası pazar koşullar nedir? Uluslararası rekabetin boyutu nedir? Bu faaliyetlerden elde edilecek getiri düzeyi ne kadardır? Kaynak: Kesim M. Girişimcilik Ders Kitabı, Sistem Ofset Basım Yayın Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.

3 Girişimcilik ve Risk Girişimcinin karşılaştığı başlıca risk tipleri şunlardır: a. Sistematik olmayan riskler: İşletmeye ya da işletmenin içinde bulunduğu sektöre has bir risktir. Grevler; yönetim hataları, müşteri tercihlerindeki değişmeler, buluşlar, reklam kampanyaları bir işletmedeki sistematik olmayan riski oluşturan başlıca sebepler olabilir. b. Sistematik riskler: İşletmenin dışında meydana gelen doğal, yasal, sosyal, ekonomik ve siyasal değişimler sistematik risk olarak tanımlanır. Ayakta kalmak isteyen işletmeler kendileri dışında gerçekleşen değişimlere çabuk uyum sağlamak için hazırlıklı olmak zorundadırlar. Kaynak: Kesim M. Girişimcilik Ders Kitabı, Sistem Ofset Basım Yayın Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.

4 Girişimci ve İş Kurmak İş fikri - Girişimcinin piyasada, kendi bilgi ve deneyimine ya da kaynaklarına uygun bir konuyu “iş fırsatı” olarak tanımlaması gerekir. Girişimcilik Nitelikleri - İş fikrini gerçekleştirmek için girişimcilik özelliklerine ve en önemlisi kendine güvene ve işin gerektirdiği uğraşı vermek için motivasyona sahip olması gerekir. Yönetim Bilgi ve Becerileri - İşin gerektirdiği teknik ve işlevsel yöneticilik becerilerini kazanması, geliştirmesi ya da bu özelliklere sahip kişileri örgütlemesi gerekir. Kaynaklar - İşin kurulması için gerekli insan, bilgi, ürün ve hizmetin sağlanması için girdi olarak gerekli tüm kaynaklara ulaşması gerekir.(finansman, bilgi-beceri, işyeri, işgücü, makine-ekipman, malzeme, zaman).

5 İşi Yürütme Aşamasında Karşılaşılan Sorunlar
İşin kuruluş aşaması öncesinde yetersiz araştırma ve hazırlıklardan kaynaklanan sorunlar, Hazırlık ve kuruluş aşamalarında öngörülmeyen sorunlar, Kurulan iş sisteminin yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar, Zor koşullar ve zaman darlığı nedeniyle doğru iş kararlarının alınamamasından kaynaklanan sorunlar,

6 Girişimcinin Kendi İşini Kurabilmesi İçin Gerekli Bilgiler
Teknik ve işlevsel bilgiler Planlama bilgileri Yönetim bilgileri

7 Teknik ve İşlevsel Bilgiler
Ürün Tasarımı Makine Ekipman İhtiyacı Malzeme Yönetimi Proje Planlama ve Kontrol Pazarlama Satış Personel Yönetimi İdari İşler Finansman Yönetimi

8 Planlama Bilgileri İş hacminin tahmin edilmesi
Fırsatların ve olası sorunların belirlenmesi İşin gelişme eğiliminin tahmin edilmesi İşin genel stratejisinin belirlenmesi Hedeflerin belirlenmesi Gerçekleşen sonuçların izlenmesi Planlanan ile gerçekleşenlerin karşılaştırılması Planlanan gelir-gider ile gerçekleşen gelir- giderin karşılaştırılması,

9 Yönetim Bilgileri Liderlik İletişim Müşavirlik
Görüşme-pazarlık-toplantı Eleman alma Personel yetiştirme Personel değerlendirme, yönlendirme, ödüllendirme

10 Yönetim Bilgileri Teşvik Katılım Sorun çözme Fırsatların yakalanması
Krizlerle başa çıkma Zaman yönetimi Karar verme

11 Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları
MOTİVASYON İŞ FİKRİ ÇALIŞMA PROGRAMI ÖN DEĞERLENDİRME YAPILABİLİRLİK ARAŞTIRMASI İŞ PLANI İŞİ KURMAK İŞİ GELİŞTİRMEK

12 Motivasyona Sahip Olmak
Girişimcinin Motivasyon Kaynakları : Kendi kendinin patronu olma, başkalarından emir alarak çalışmama isteği, Mevcut iş seçeneklerinin verdiği maddi-manevi kazanımlardan daha fazlasına ulaşma isteği, Kendi geleceğini kendi karar ve çabaları ile şekillendirme isteği, Kendi işini kurmak dışında hayatını kazanma seçeneklerinin sınırlı olması, Emekli v.b gruplarda olduğu gibi iş kurarak daha çok manevi tatmin sağlama çabası, Bağımsız ya da esnek bir iş ortamına sahip olmak İş fırsatlarını değerlendirme isteği,

13 2. Başarılı Bir İş Fikri Belirlemek
İş fikirleri 3 temel kaynaktan ortaya çıkar: Geçmiş deneyim, Bilgi ve beceriler Piyasadaki fırsatlar Deneyim büyük şirket yerine orta ölçekte elde edilir -Sektörel gelişmeler, turizm? -Muhtemel gereksinimler, galoş -niche, a-b-c-e-s-m-clk-cl-sl-slk, swacth-smart Gazali fil analojisi

14 3. Çalışma Programı Yapmak
İş fikrinin belirlenmesinden, işin kurulması, ürün ve hizmetlerin ilk müşterilere ulaştırılmasına kadar geçen tüm süreçte yer alan araştırmalar, planlamalar ve uygulamalar eksiksiz ve gerektiği kapsamda yapılmalıdır. Girişimcinin bunu başarabilmesi için iş kurma sürecinin tamamını içeren bir çalışma programı yapması ve süreç boyunca bu programı geliştirmesi gereklidir. Geribesleme, özdeğerlendirme, performans ölçümü, iş planı

15 4. İş Fikrinin Öndeğerlendirmesini Yapmak
İş fikirlerinin yapılabilirliğini araştırmak uzun süreli ve yoğun kapsamlı bir çalışmadır. Girişimciler iş fikirlerini, yapılabilirlik araştırması detayında incelemeye almadan önce, genel özellikleri çerçevesinde kurulmalarına engel bir faktör olup olmadığını araştırmalıdırlar. (PAŞA disko ve ben) İş kurma sürecinde ön değerlendirme çalışması doğru bir seçime dayanmayan iş fikirleri için girişimcinin detaylı yapılabilirlik araştırması sürecinde zaman kaybetmesini engeller. Ayrıca birden fazla iş fikrinin hangisinin uygulanacağının belirlenmesi amacıyla da ön değerlendirme çalışması yapılır ve iş fikrini teke indirir.

16 İş Fikri Öndeğerlendirmesi
Girişimcinin sahip olduğu iş fikrinin/fikirlerinin uygulanmasında yerine getirilmesi mümkün olmayan bir yasal gereklilik, izin ya da ruhsat var mı? İş fikrinin uygulanması ve başarılı bir işletmenin kurulması için zorunlu olan ve girişimci tarafından temini olanaklı olmayan özel bilgi, beceri, ustalık ve işgücü girdileri var mı? Kurmak istediği işin genel çalışma şekli ve kendisinden talep edeceği çabalardan girişimcinin yerine getirmekte zorlanacağı noktalar var mı?

17 İş Fikri Öndeğerlendirmesi
İş fikrinin gerçekleştirilmesi için gerekli finansmanın yaklaşık büyüklüğü nedir? Girişimcinin ulaşabileceği potansiyel kaynaklar açısından gerekli finansman miktarı karşılanması olanaksız bir düzeyde midir? Hedeflenen ürünlerin üretiminde gerekli olan teknik ve idari süreçlerin oluşturulması ve uygulanması girişimci için olanaksız mı? Girişimcinin iş fikrinin temel başarı kriteri nedir? Girişimcinin kuracağı işin başarı şansına yönelik genel değerlendirmesi nedir?

18 5. İş Fikrinin Yapılabilirlik Araştırmasını Yapmak
Girişimci iş kurma sürecinin başında, öncelikle kurmak istediği işin, Sektör İş fikri Ölçek Zaman DOĞRU Ortaklar Yer Müşteriler Makineler v.b. faktörlerine sahip olduğundan emin olmalıdır. Ernest mache-avusturyalı, 2 göz neden?

19 5. İş Fikrinin Yapılabilirlik Araştırmasını Yapmak
Girişimci gerekli özelliklere sahip mi? Seçeneklerin belirlemesi İş Modeli

20 6. İş Kurma Sürecinin “İş Planını” Hazırlamak
Neler, ne zaman yapılacak? Aktiviteler arası ilişkiler ve zamanlama İş kurma sürecinde rehber Uzakdoğudan mal siparişi; Piyasanın davranışlarını bilmek; Geleceği öngörmek

21 7. İşi Kurmak İş kurma süreci detaylı aktivite planı
İşin fiilen kurulması: İşyerini kiralama, Makine-ekipman ve malzeme satın alınması Yasal kuruluş işlemleri, Kredi işlemleri Personel temini, Deneme üretimi, vb.

22 8. İşletmeyi Geliştirmek
Kendi ayakları üzerinde durur hale gelir Gelişme başlar ve kullanılan kapasite yükselir İşletmeye yeni kapasiteler eklenir

23 KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ

24 Türkiye’de Kadın Girişimciliği
Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatıv(OECD’nın 2004 yılında yayınladığı “Türkiye’deki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler - Mevcut Durum ve Politikalar” raporundaki verilere göre ülkemizde kayıtlı olarak çalışan iş gücünün ancak % 26’sını kadınlar oluşturmaktadır. Aynı rapora göre kadınların özel sektörde çalışma oranları daha düşüktür (% 16) ve kendi işine sahip kadın sayısı da sadece % 3,4 olarak belirtilmektedir. Kaynak: Kesim M. Girişimcilik Ders Kitabı, Sistem Ofset Basım Yayın Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.

25 Türkiye’de Kadın Girişimciliği
Ataerkil toplum yapısı, gelenekler, öğrenim yetersizliği ve iş gücündeki deneyim eksikliği gibi etmenlerden ötürü kadınların girişimcilikte oldukça geri kaldığı görülmektedir. Kırsal kesimdeki kadın için yeni işlerin kurulmasında, genç kadınların örnek alabileceği çok az sayıda model veya kadın girişimci bulunmaktadır. İş yeri sahibi olmayı düşünen kadınlar, sermaye yetersizliği vb. etmenlerden etkilenmektedirler. Kaynak: Kesim M. Girişimcilik Ders Kitabı, Sistem Ofset Basım Yayın Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.

26 Türkiye’de Kadın Girişimciliği
2002 yılında girişimci kadın sayısını artırmak, sorunlarının çözümünde yardımcı olmak ve kadın girişimciliğini desteklemek için Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) kurulmuştur. Derneğin hedefi; Ekonomik değer yaratan Türk kadın girişimci sayısını artırmak, Dünya ile bütünleşmelerini sağlayarak var olan kadın girişimcileri güçlendirmek, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmaktır. Kaynak: Kesim M. Girişimcilik Ders Kitabı, Sistem Ofset Basım Yayın Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.

27 KADINLAR GİRİŞİMCİLİKTE HANGİ ENGELLERLE KARŞILAŞIYOR?
DAVRANIŞSAL ENGELLER Yetiştirilme Biçimi Nedeniyle Güven Eksikliği Utangaçlık Topluluk İçinde Rahat Olamama GÜVENSİZLİK SORUNU YAŞIYOR. ROL ENGELLERİ İş Kadınlığı Ev Kadınlığı Annelik Rolleri Nedeniyle ZAMAN KISITLILIĞI VERİMLİLİĞİNİ DÜŞÜRÜYOR.

28 KADINLAR GİRİŞİMCİLİKTE HANGİ ENGELLERLE KARŞILAŞIYOR?
SOSYAL VE KÜLTÜREL ENGELLER İş Yaşamında Kadınlara Olumsuz Davranışlar Kadının Yerinin Evi Olması Gerektiğine İlişkin İnançlar Yalnız Seyahat Yapamaması Gece Çalışmasına ve Toplantılara Katılmasına İzin Verilmemesi KADININ HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLIYOR KURUMSAL ENGELLER Kadın Girişimciliği Konusundaki Örgütlenmenin Yetersizliği Çoğu Meslek Kuruluşlarının Erkek Egemen Yapıları KADINLAR FORMAL VE INFORMAL AĞLARIN DIŞINDA KALIYOR.

29 KADINLAR GİRİŞİMCİLİKTE HANGİ ENGELLERLE KARŞILAŞIYOR?
EĞİTİMSEL ENGELLER Erkeğe Göre Daha Düşük Eğitimli Kadına Biçilmiş Role Uygun Ön Yargılı Eğitim EĞİTİMSİZLİK KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ AZALTIYOR. MESLEKİ ENGELLER Bazı Meslekler Kadına Uygunsuz Olarak Kabul Ediliyor.(İmalat, İnşaat, Makine gibi) Daha Çok Hizmet ve Perakende Ticaret Sektörünü Tercih Ediyorlar. Ya da Bildikleri İşi Yapıyorlar. KADININ FAALİYET ALANINI DARALTIYOR.

30 KADINLAR GİRİŞİMCİLİKTE HANGİ ENGELLERLE KARŞILAŞIYOR?
ALT YAPI ENGELLERİ Teknolojiye Erişim Güçlükleri Devlet Desteğinin Yetersizliği Bilgiye Erişim Güçlükleri FİNANSAL ENGELLER Ekonomik Güçsüzlük Kredi Alma Zorluğu (Kredilerin İpoteğe Dayalı Olması ve Kadının Gayri Menkul Sahipliğinin Düşüklüğü ) Kredi Faizlerinin Yüksek, Vadelerinin Düşük Olması Kredi Almak İçin Kefil Bulamamaları EN ÖNEMLİ ENGEL

31 TÜRKİYE’DE KADININ GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN BAŞLICA KURUM VE KURULUŞLAR NELERDİR?

32 TÜRKİYE’DE KADININ GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN BAŞLICA KURUM VE KURULUŞLAR NELERDİR?
KAMU KURULUŞLARI KADININ STATÜSÜ VE SORUNLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (KSSGM ) Başbakanlığa Bağlı Uluslar Arası Örgütler ve Finans Kuruluşlarıyla Ortak Projeler Yürütüyor Bu Projeler Salt Kadın Girişimciliğinin Değil, Kadının Ekonomik Anlamda Güçlendirilmesine İlişkin

33 TÜRKİYE’DE KADININ GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN BAŞLICA KURUM VE KURULUŞLAR NELERDİR?
KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI (KOSGEB) Sanayi ve Ticaret Bakanlığına Bağlı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Geliştirilmesine Yönelik Olarak EĞİTİM, DANIŞMANLIK, İŞ GELİŞTİRME VE FİNANSAL DESTEK VERİYOR Bu Amaçla; Sivil Toplum Kuruluşları ve Uluslar Arası Örgütlerle İş Birliği Halinde Konusu KOBİ’ler ve KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ olan OECD/ İstanbul, 2006 Toplantısına Ev Sahipliği Yapmıştır.

34 SİVİL TOPLUM VE MESLEK KURULUŞLARI (DERNEKLER VE VAKIFLAR)
TÜRKİYE’DE KADININ GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN BAŞLICA KURUM VE KURULUŞLAR NELERDİR? SİVİL TOPLUM VE MESLEK KURULUŞLARI (DERNEKLER VE VAKIFLAR) AMAÇLARI: Kadınları Ekonomik, Sosyal ve Siyasal Anlamda Güçlendirmek DESTEKLERİ: Eğitim Motivasyon İletişim İşbirliği

35 TÜRKİYE’DE KADININ GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN BAŞLICA KURUM VE KURULUŞLAR NELERDİR?
KEDV(Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) Merkezi İstanbul’da 1986 yılında Kurulmuştur Başlıcaları, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Global Kadın Fonu (GWF) olmak üzere Uluslar Arası ve Ulusal Kişi ve Kuruluşlar Tarafından Destekleniyor. En Önemli Faaliyeti: MAYA Mikro Ekonomik Destek Projesi, 2002 Yılında Kurulan Türkiye’nin İlk Kredi Kurumudur. Amacı: Evinde, Tezgâhında ya da Dükkanında Kendi İşini Yapan ya da Yapmak İsteyen Dar Gelirli Kadınlara Maddi Destek Vermek

36 TÜRKİYE’DE KADININ GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN BAŞLICA KURUM VE KURULUŞLAR NELERDİR?
KAGİDER(Kadın Girişimciler Derneği) 2002 yılında Önde Gelen 37 Kadın Girişimci Tarafından İstanbul’da Kuruldu Merkezi İstanbul’dadır. 140 Üyesi Bulunmaktadır. Kadın Girişimci Adaylarına YÖNETSEL, FİNANSAL ve HUKUKSAL Danışmanlık Desteği Vermektedir. Uluslar Arası Kuruluşlarla İletişim ve İşbirliği Kurmaktadır Türk Kadın Girişimcilerinin Dünya ile Entegrasyonunu Hedeflemektedir.

37 TÜRKİYE’DE KADININ GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN BAŞLICA KURUM VE KURULUŞLAR NELERDİR?
TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ) Kadın Girişimciliğini Destekleme Amaçlı EĞİTİM, DANIŞMANLIK, TEKNİK YARDIM VE FİNANSAL DESTEK Hizmetleri Var. 2002 Yılında AB ile MEDA PROGRAMI Kapsamında “Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi”ni Gerçekleştirmiştir. Proje Bütçesinin % 20’si TESK Tarafından Karşılanmıştır. Proje ile Bazı İllerde Danışmanlık Merkezleri Açılmış ve 1500 Kadının Girişimcilik Eğitimi Almaları Sağlanmıştır.

38 TÜRKİYE’DE KADININ GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN BAŞLICA KURUM VE KURULUŞLAR NELERDİR?
DİĞER ÖRGÜTLER İŞGEM (İş Geliştirme Merkezleri) Türkiye’de Sayısı Zonguldak, Van, Eskişehir, Adana ve Mersin’de Olmak Üzere 6 ‘ya Çıkmıştır. İşletme Kuluçkaları ya da KOBİ Fidanlığı Olarak Adlandırılan Merkezler, Yeni Kurulacak İşletmelerin DANIŞMANLIK, FİNANSA ERİŞİM, İŞYERİ VE EKİPMAN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYARAK Onların Büyümelerine Destek Olmaktadır

39 TÜRKİYE’DE KADININ GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN BAŞLICA KURUM VE KURULUŞLAR NELERDİR?
ABİGEM( Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri) AB-MEDA Programı Kapsamında Finanse Edilen AB-TOBB Ortak Projesidir. İzmir, Gaziantep ve Kocaeli’nde Faaliyet Göstermektedir. Ulusal ve Uluslar Arası Danışmanlarıyla KOBİ’lere Danışmanlık Hizmeti Vermektedir. ABİGEM’LERİN KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ TEŞVİK ETMEK GİBİ ÖZEL BİR AMACI DA BULUNMAKTADIR

40 TÜRKİYE’DE KADININ GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN BAŞLICA KURUM VE KURULUŞLAR NELERDİR?
GAP-GİDEM( Güney Doğu Anadolu Projesi Girişimci Destekleme Merkezi ) Güney Doğu Anadolu Bölgesinin 5 Merkezinde (Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep’te ) GAP İdaresi ve UNDP Desteği ve AB’nin Finansmanı İle Gerçekleştirilmiştir. Yılında Bu Projenin Başarısı Nedeniyle AB Finansmanı 5 Yıl Daha Uzatılmıştır, İkinci Dönemde Gaziantep’in Başka Bir Projeye Devredilmesi İle Kalan 4 İlde Uygulanmaktadır.

41 KADIN GİRİŞİMCİYE YÖNELİK FİNANSAL DESTEKLER
TÜRKİYE’DE KADININ GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN BAŞLICA KURUM VE KURULUŞLAR NELERDİR? KADIN GİRİŞİMCİYE YÖNELİK FİNANSAL DESTEKLER TÜRKİYE GRAMEEN MİKRO KREDİ PROJESİ Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Ve Bangladeş Grameen Trust Arasında Diyarbakır Valiliğinin Desteği İle Yoksul Kadınları Hedeflemiş Bir Projedir. Bu Kapsamda 500,000 EU Kredi 293 Dayanışma Grubu Tarafından 1,444 Kadına Verilmiştir.

42 TÜRKİYE’DE KADININ GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN BAŞLICA KURUM VE KURULUŞLAR NELERDİR?
TİCARİ BANKALARIN KÜÇÜK GİRİŞİMCİ KREDİLERİ Ticari Bankaların Girişimci Kredileri Kadın- Erkek Ayrımı Yapılmaksızın Uygulanmaktadır. Ancak Bu Kredilerin Küçük Ölçekli İşletmelere Yönelik Kısmı Oldukça Düşük Orandadır Bu Noktada Mikro Ya da Küçük Ölçekli Girişimlere Sahip Kadınların Bu Olanaktan Yararlanma Düzeylerinin Zayıf Olduğu Ortadadır. TOBB(Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ve EKK(Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi) aracılığıyla kullandırılan Halk Bankası Kredileri ve KOSGEB aracılığıyla kullandırılan Vakıfbank Kredileri gibi krediler daha uygun koşullardaki kredilerdir.

43 KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ İLE İLGİLİ KURUMLAR VE ÇALIŞMALAR

44 I. DÖNEM : 1990 ÖNCESİ Politika yok ! KOSGEB: henüz kurulmamış
Halk Bankası Aile Kredisi, evde üretim yapmak için . TESK : kadın girişimciliği ile özel olarak ilgilenmiyor.

45 II. DÖNEM: 1990-2000 KURUMSALLAŞMA BAŞLIYOR
Plan ve programlarda kadın girişimciliğinin desteklenmesi politika olarak benimseniyor. 1990 KSGM  Ulusal mekanizma 1990 KOSGEBKadın girişimcilerin yatırımları için kredi: Halk Bankası işbirliği ile. TESK: Kadın Girişimciliğini teşvik ( TESK Kadın Birimi

46 III. DÖNEM : 2000-2010 Kurumsallaşma devam ediyor.
Kadın girişimciliği ile ilgilenen kurumların sayısı artıyor. Bu alana aktarılan kaynaklar artıyor ( Örnek: İŞKUR ve SRAP ) Özel sektör devreye giriyor. Kadın örgütlerinin ilgisi artıyor ve projeler ile kadınları girişimciliğe teşvik ediyorlar. Girişimciliğin teşvikinde alternatif modeller deneniyor

47 KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN KURUMLAR
Devlet Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Sanayi Bakanlığı: KOSGEB Milli Eğitim Bakanlığı Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi İl özel idareleri Bankalar

48 KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN KURUMLAR -2
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN ÖRNEKLER : TOBB TESK KEDEV KAGİDER KADAV KAMER TKV GRAMEEN BANK

49 KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYEN KURUMLAR -3
ULUSLAR ARASI KURULUŞLAR UNDP ILO

50 NE TÜR DESTEKLER ? Meslek ve beceri kazandırma için eğit.: Girisimciliğe teşvik için eğitim vermek ve beceri kazanmalarını sağlamak. Kadının insan hakları ve özgüven eğitimi Girişimcilik eğitimi ( işe başlama,finans,pazarlama,iletişim becerileri) KEDV, KOSGEB Finansal destek: Micro kredi sağlamak. (KEDV, SRAP, GRAMEEN BANK, TKV)

51 NE TÜR DESTEKLER ? Kurumsal destek: Başvurabilecekleri kurumlar oluşturmak: KOSGEB , ABİGEM’ler gibi, TESK’in açtığı girişimcilik merkezleri İşletme sahiplerine destek, danışmanlık : KOSGEB İş geliştirme merkezleri/TOBB AB İşgeliştirme merkezleri İşbirliği için ağlar: Kadın girişimciler arası sosyal ağları geliştirmek. KAGİDER: iletişim ağı 24 Mart 2010

52 KADIN GIRIŞIMCILIĞININ DESTEKLENMESI YOKSULLUK AZALTMA YAKLAŞIMI
VERIMLILIK ARTIŞI YAKLAŞIMI GÜÇLENME YAKLAŞIMI Hangi Kuruluşlarca Benimsenmekte? SHÇEK, GAP-ÇATOM, Grameen Bank, TKV TOBB, TESK, KOSGEB Kadın Örgütleri Destekleme Gerekçesi Nedir? Kadınların gelirleri (/hane refahı)düşük Kadınların ekonomiye katkıları düşük Kadınların girişimcilik alanında ve istihdamda temsili yetersiz Araçlar Neler? Mikrokredi, ortak üretim ve satış mekanı tahsisi..vb. Inkübasyon merkezleri kurma, girşimcilik eğitimleri, koçluk, mentörlük, danışmanlık hizmetlerinin örgütlenmesi Ortaklık kurma, kolektif atölyeler, satış mekan ve kanalları geliştirilmesi, kooperatifleşme Kadın Güçlenmesine Yönelik Perspektifi Nedir? Gelir artışı ekonomik alanla sınırlı kalmayan, genişleyen bir sosyal alanda kadının güçlenmesini sağlayacaktır. Kadının ekonomik güçlenmesi kadını güçlendirecektir. Kolektif bir deneyim olarak iş kurma ve geliştirme, ve bu arada örgütlenme kadınları sadece ekonomik değil politik olarak da güçlendirecektir. Hangi Kadınları Hedefliyor? Yoksul kadınlar (yoksulun yoksulu) Orta ve üst düzeyde eğitim ve ekonomik güce sahip olanları Kadın örgütleri ile ilişkili yoksul ya da orta düzeyde ekonomik güce sahip kadınlar Güçlü ve Zayıf Yönleri Nelerdir? + En yoksulları hedefliyor - Kısmi çözümler sunuyor. Belirsiz iş biçimlerine yönlendiriyor. + Çoğunlukla büyük şirketleri mentörlük..vb. için harekete geçiriyor. + Süreç planlaması profesyonelce - Kadının güçlenmesi perspektifi zayıf - Birinci önceliği yoksullluğu hafiffletmek değil + Süreci sosyo-politik güçlenme süreci olarak kurguluyor + Kadın bakışı sağlam ­_ Teknik donanımı, iş planlaması zayıf Önerdiği Yöntem ve Strateji? Mikrokredinin artışı Işe yönlendirme politikalarının geliştirilmesi ve ekonomik kurumlar ve mekanizmaların girişimciliği desteklemesi Kadın istihdamı makro ekonomik politika genel başlığında ele alınmalı.


"KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON YÖNETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları