Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUK HAKLARI HAZIRLAYAN:BÜŞRA ÇİÇEK. ◦ Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu, eğitim, sağlık,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUK HAKLARI HAZIRLAYAN:BÜŞRA ÇİÇEK. ◦ Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu, eğitim, sağlık,"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUK HAKLARI HAZIRLAYAN:BÜŞRA ÇİÇEK

2 ◦ Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu, eğitim, sağlık, yaşama, barınma, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan, evrensel kavramdır.

3

4 TARİHÇE: ◦ Yirminci yüzyılın başlarında çocukların erişkinlerden farklı haklara sahip olduğu, dolayısıyla da bu hakların ayrıca tanınması gerektiği konusunda. Leh eğitimci Janusz Korczak'ın 1919 yılında yayımlanan “How to Love a Child” adlı kitabında çocuk haklarından söz etmiştir. Ancak, çocuk haklarını savunma konusunda, ilk etkili girişim 1923 yılında Eglantyne Jebb tarafından taslağı hazırlanan ve 1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilen, “Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi”dir. Günümüzde çocuk hakları ile ilgili olan uluslararası belge 20 Kasım 1989 tarihinde “Birleşmiş Milletler” tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış olan, “Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi”dir.

5

6 ◦ Dünyada 208 ülke var, bu durumda tüm ülkelerin %92 si bu sözleşmeye imza atmış durumdadır. Bunun en önemli istisnaları ise, ABD ve Somali’dir. ABD, Sözleşmeyi imzalamış ancak onaylamamıştır. 20 Kasım günü günümüzde Evrensel Çocuk Günü(Universal Children's Day) veya Çocuk Hakları Günü olarak kabul edilmiştir. Türkiye’de ise 14 Ekim 1990'da imzalandı ve sözleşme 27 Ocak 1995'te yürürlüğe girmiştir.

7 ◦ “Çocuk Hakları Sözleşmesi”(ÇHS), on sekiz yaşın altında olanları çocuk olarak tanımlayarak başlamaktadır. Devletler, çocukların haklarına eksiksiz biçimde saygı gösterilmesini sağlayacak önlemleri almakla yükümlüdürler. Anne–babanın rolü ve sorumluluğu, ihmal edildiği durumlarda ise devletin rolü ve sorumluluğu devam edecektir.

8 ÇOCUKLAR DONMAMIŞ BETON GİBİDİR.ÜZERLERİNE NE DÜŞERSE İZ BIRAKIR.

9

10

11

12

13 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.


"ÇOCUK HAKLARI HAZIRLAYAN:BÜŞRA ÇİÇEK. ◦ Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu, eğitim, sağlık," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları