Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANKARA YATIRIM TEŞVİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANKARA YATIRIM TEŞVİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 ANKARA YATIRIM TEŞVİKLERİ
Elmas ERASLAN Buket GÜNER ANKARA YATIRIM TEŞVİKLERİ

2

3 İÇİNDEKİLER Ankara’nın tanıtımı Ankara’da yatırım sebepleri
Teşviklerde destek unsurları Teşvik örnekleri Desteklerden faydalanabilecek sektörler ve bölgeler itibariyle asgari yatırım tutarları

4 Ankara, Türkiye'nin başkenti ve en kalabalık ikinci şehridir
Ankara, Türkiye'nin başkenti ve en kalabalık ikinci şehridir. Nüfusu 2015 itibarıyla tir. Coğrafi olarak Türkiye'nin merkezine yakın bir konumda bulunur. Üniversitelerin, sanayi bölgelerinin, üst düzey bürokrasinin, uluslararası kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının yoğunlaştığı Başkent, sahip olduğu büyük ekonomisiyle küresel bir kent olma yolundadır.

5 Ankara'nın başkent ilan edilmesinin ardından (13 Ekim 1923) şehir hızla gelişmiş ve günümüzde Türkiye'nin ikinci en kalabalık ili olmuştur.

6 ANKARA’DA YATIRIM İÇİN 4 ANA NEDEN:
1. Başkent Avrupa'nın en büyük ikinci başkenti (CNBC-e Business Dergisi, 2011), en yaşanabilir şehirdir. 2. Stratejik Konumu Türkiye Avrupa ve Asya kıtaları arasında bir köprü; Ankara ise, bu köprünün başkentidir.

7 3. Nitelikli ve Dinamik İş Gücü
Türkiye’deki toplam işgücünün %6,6’sı Ankara’ya aittir. Aynı zamanda toplam istihdamın %6,5’i ve toplam işsizliğin %6,9’luk kısmını Ankara oluşturmaktadır. 4. Türkiye'nin En Büyük Ekonomik Dinamiklerinden Biri Ankara nüfusunun dörtte üçü hizmet sektöründe çalışır ve bu sektör ilin gayrisafi hasılasında en büyük paya sahiptir. İl, Türkiye GSMH’nın %9’una sahiptir.

8 İller itibari ile yapılacak olan yatırımlar, ilin bulunduğu bölgedeki şartları sağlamaları halinde çeşitli destek unsurlarından yararlanmaktadır. Yeni teşvik sisteminde 1.bölgede yer alan Ankara için bölgesel destek unsurları şöyledir: KDV İstisnası Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Yatırım Yeri Tahsisi

9 ANKARA İLİNİN YARARLANABİLECEĞİ BÖLGESEL TEŞVİKLER DESTEKLER
KDV İstisnası Var Gümrük Vergisi Muafiyeti Yatırım Yeri Tahsisi Yatırıma Katkı Oranı OSB Dışı %10 OSB İçi %15 Vergi İndirimi %30 %40 Sigorta Primi İşveren Hissesi - Faiz Desteği Yok Sigorta Primi Desteği Gelir Vergisi Stopajı

10 BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR İÇİN SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI
DESTEKLER KDV İstisnası Var Gümrük Vergisi Muafiyeti Yatırıma Katkı Oranı OSB Dışı %25 OSB İçi %30 Vergi İndirimi %50 %55 Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 2 Yıl 3 Yıl Yatırım Yeri Tahsisi Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Yok Gelir Vergisi Stopajı

11 STRATEJİK YATIRIMLAR İÇİN DESTEK UNSURLARI
DESTEKLER KDV İstisnası Var Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi %90 Yatırıma Katkı Oranı %50 Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 7 Yıl Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği İç Kredi 5 Puan Döviz 2 Puan KDV İadesi Sadece 500 milyon TL ve üzeri yatırımlar için Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Yok Gelir Vergisi Stopajı

12 ASGARİ YATIRIM TUTARLARI
Genel Teşvik Sistemler (1 Milyon TL) Büyük Ölçekli Yatırımlar (50 Milyon TL) Stratejik Yatırımlar (50 Milyon TL) Bölgesel Teşvik Uygulamaları ( TL)

13 01.08.2016 - 31.08.2016 Tarihleri Arasında Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgeleri
SEKTÖR ALT SEKTÖR FİRMA ADI YATIRIMIN CİNSİ SABİT YATIRIM DESTEK UNSURLARI İMALAT Madeni Eşya ANCHOR AYTEMİZ MÜH. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. KOMPLE YENİ YATIRIM KDV İstisnası Makina İmalat KAZAKLAR MAKİNA İML.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. TEVSİ KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti ENERJİ Enerji VRES ENERJİ HİZMETLERİ SAN.TİC. A.Ş.

14 SEKTÖR ALT SEKTÖR FİRMA ADI YATIRIMIN CİNSİ SABİT YATIRIM
DESTEK UNSURLARI HİZMETLER Turizm VDK İNŞAAT TURİZM GIDA SAN. VE TİC. A.Ş. KOMPLE YENİ YATIRIM KDV İstisnası, Vergi İndirimi Oranı, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Ticaret - Depolama TCDD İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MODERNİZASYON KDV İstisnası Eğitim OKYANUS EĞİTİM KURUMLARI A.Ş. KDV İstisnası, Faiz Desteği, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Vergi İndirimi Oranı Altyapı - Belediye Hizmetleri ALTINDAĞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI

15 Su ürünleri yetiştiriciliği (1 Milyon TL)
DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE BÖLGELER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ Su ürünleri yetiştiriciliği (1 Milyon TL) Gıda ürünleri ve içecek imalatı (2 Milyon TL) Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı (10 Milyon TL) Makine ve teçhizat imalatı (4 Milyon TL) Oteller (3 Yıldız ve Üzeri) Öğrenci Yurtları (100 Öğrenci) Soğuk Hava Deposu Hizmetleri (1000 metrekare) Seracılık (40 Dekar)

16 Entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil olmak üzere entegre hayvancılık yatırımları (1 Milyon TL) Tekstil ürünleri imalatı (10 Milyon TL) Bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb. imalat (1 Milyon TL) Kimyasal madde ve ürünlerin imalatı (4 Milyon TL) İlaç/eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı (1 Milyon TL) Ağaç ve mantar ürünleri imalat (4 Milyon TL)

17 Büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı (1 Milyon TL)
Elektrikli makine ve cihazları imalatı (4 Milyon TL) Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı (4 Milyon TL) Tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (1 Milyon TL) Hava taşıtları ve motorlarının bakım ve onarımı (1 Milyon TL) Mobilya imalatı (4 Milyon TL)

18 Cam imalatı (4 Milyon TL)
Demir-çelik dışındaki ana metal sanayi, metal döküm sanayi (4 Milyon TL) Hastane yatırımı, huzurevi (Hastane 1 milyon TL, huzurevi 100 kişi) Atık geri kazanım veya bertaraf tesisleri (1 Milyon TL) Motorlu kara taşıtı ve yan sanayi (Motorlu kara taşıtı 50 milyon, yan sanayisi 4 milyon TL) Eğitim hizmetleri (1 Milyon TL) Lisanslı depoculuk (2 Milyon TL)

19 KAYNAKÇA

20 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. 


"ANKARA YATIRIM TEŞVİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları