Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BIM for Contracting Companies

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BIM for Contracting Companies"— Sunum transkripti:

1 BIM for Contracting Companies

2 BIM nedir Building Information Modelling; Bir yapının tasarımından başlayarak tüm yaşamı boyunca tüm süreçlerde, (inşaatı, inşaat tamamlandıktan sonra yönetimi) kullanılmak üzere yapının sayısal bir modelinin üretildiği ve kullanıldığı platformdur. Özellikle 2004 ve sonrasında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır, yapı modelini basitçe yapının fiziksel ve fonksiyonel bilgilerini barındıran 3 boyutlu bir veri bankası olarak düşünebiliriz.

3 BIM’in farkı nedir BIM yaklaşımı, yapının inşaatına başlamadan önce dijital bir modelinin oluşturulmasına dayanır. Üretilen 3 boyutlu model sadece çizim paftalarını içermez, yapıya ait istenen her türlü bilginin işlenebileceği ve bu bilgilere dayalı raporların alınabileceği bir modeldir. Bu model, yapının tüm yaşam çevrimi boyunca kullanılır.

4 BIM nerede kullanılır BIM’in kullanım alanları fonksiyonlara göre beş kategoride özetlenebilir. -Tasarım -Analiz -İnşaat -Yönetim ve Operasyon(Facility Management) -Veri Yönetimi

5 BIM bir tercih sorunu mudur
Dünya üzerinde BIM kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Bir çok ülke kendi BIM standartlarını oluşturmuş haldedir. Hollanda, Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Norveç’de kamu tarafından finanse edilen yapı projelerinde kullanılması zorunlu İngiltere’de 2016 yılından itibaren tüm kamu projelerinin BIM ile üretilmesinin zorunlu olacağı 2011 yılında duyurulmuştur. Avrupa Parlemantosu 2014 yılı Ocak ayında tüm Avrupa Birliği ülkelerinde BIM kullanımının yaygınlaştırılmasını tavsiye kararı almış durumda

6 BIM kullanımı ne durumda
Rusya; 2014 yılının Mart ayında ‘Presidential Expert Council’, endüstriyel ve sivil inşaat sektörlerinin BIM’e uyumlulaştırılması planını hazırlama kararı aldı. Avustralya’da da 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren tüm kamu projelerinde BIM Kullanılması zorunluluğu var. Dubai’de 40 kat ve üzeri veya m2’den geniş alana sahip binalarda BIM Kullanımı zorunlu Çin ulusal BIM standartlarını oluşturma çalışmalarını başlattı Singapur, proje onay ve ruhsat işlemleri için 2011’den beri BIM modelini kullanıyor. Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen projelerde BIM kullanım oranı %70’i aştı

7 BIM; tam olarak ne anlama geliyor
Building Information Modelling Bir yapının inşaat ve işletme süreçlerinin simülasyonu için yapının bilgisayar modelinin geliştirilmesi ve kullanılmasıdır. Building Information Model Yapının, ihtiyaç duyulan bilgilerin çıkartılabileceği ve analiz edilebileceği, akıllı, parametrik sayısal modelidir. Virtual Design and Construction(VDC) Tasarım, planlama ve inşaat süreçleri için BIM modelinin kullanılması VDC olarak adlandırılıyor.

8 3D, 4D, 5D Yapının 3 Boyutlu akıllı modelinin varlığı, bu modeli bir araç olarak kullanma olanağı sunuyor. İnşaat aşamalarını içeren zaman planı ile birleştirilmiş model 4D olarak adlandırılıyor. Modelden metraj ve malzeme miktarlarının çıkartılması ve maliyet bileşenin modele eklenmesi ile 5D BIM modeli elde ediliyor.

9 Tasarım seçenekleri Building Information Model ile çalışmak aynı projede, farklı tasarım ve uygulama seçenekleri ile çalışmaya olanak verir. Mekan, malzeme, temin süresi, uygulama süresi, uzmanlık düzeyi gereksinimi vb kriterlerle maliyet, teslim süresi hesaplamaya olanak verir.

10 Planlanan ve gerçekleşen; Phasing
Building Information Model ile çalışmak ardışıl süreçlerin modellenmesine olanak, planlamasına veri sunuyor. Şantiye kurulumundan, iş teslimine kadar süreçlerin istenilen detayda, mutlak ya da referans tarihe göre olması gereken hallerini sadece görselleştirmiyor, bu süreçlerden MRP raporları üretme olanağı veriyor.

11 İhtiyaç; Tasarım Doğrulama
Building Information Model ile çalışmak farklı disiplinlerdeki proje ekiplerinin ya da yüklenicilerin(mimari, statik, mekanik tesisat, elektrik, proje yönetimi, tedarikçiler) proje ya da süreç tasarımlarını doğrulamaya olanak verdiği gibi eksik ve yanlışları da önceden tespit etmeye olanak verir.

12 Başağrısı; Revizyon Building Information Model ile çalışmak projelerin revizyon gerektirdiği durumlarda, revizyon gerçekleştirilirse modelden üretilmiş tüm rapor, çizim, görsel vd. çıktıları kullanıcı çabası gerekmeden günceller.

13 Revizyon ihtiyacını ortadan kaldırmak
Building Information Model ile çalışmak çakışma kontrolü raporlarını almanızı sağlar. Bu ön denetim ile proje müelliflerini ve yüklenicilerini klasifiye edersiniz.

14 BIM; gerektiği kadar Satın alma ve ihale süreçlerinin kapsamını belirlemede, teklif hazırlamada, sorgulanabilir ve bilgi alınabilecek bir modeldir. Teklif isteme aracıdır. Alt yüklenicilerden alınmış tekliflerdeki metraj ve miktarların doğruluğunu sınama aracıdır. Pazarlama sunumlarının entegrasyon olanaklarını sorgulama aracıdır. Alt yüklenicilerin planlamalarını denetim aracıdır Tedarikçilerin terminlerini denetleme aracıdır.

15 BIM; Yüklenici Firmalara ne fayda sağlar.
-uluslararası regülasyonlara uygunluk , teklif verebilme imtiyazı, -rekabet avantajı; kaynak, süreç ve maliyet kontrolü -hızlı ve doğru teklif hazırlama -IPD capability -tedarikçi havuzunu genişletme, tedarikçilerle pazarlık. -depo yönetimi ve finansal araçlarla entegrasyon. -kimlik ekleme; inşaatı gerçekleştirilen binaların yönetimi -envanter yönetimi -pazarlık yönetimi.

16 BIZ; Sizin için ne fayda sağlarız
BIM modelini üretiriz. Model üzerinden ihtiyacınız olan raporları üretiriz. Modelin efektif sorgulanmasını sağlayacak araçları kullanımınıza sunarız. Sürecin kontrol ve yönetimi için tarafınızca bilinmesi gereken talepleri, görevlendirdiğiniz birimlere iletiriz. Sözleşme şartı halinde, BIM exec. Planlarınızı hazırlarız. BIM için uygun görülen çalışanlarınızın yetkinliğini sınar ve raporlarız.

17 YapıMetrik; İnşaat Endüstrisi için bilgi servisleri
YapıMetrik bir bilgi servisidir. Tasarım, planlama, inşaat, proje yönetimi, tesis yönetimi aşamalarında ihtiyaç duyulan bilgileri binanın BIM modelinden üretir. Yapıların proje bazında projelendirilmiş mimari, statik, mekanik, sıhhi tesisat, HVAC, yangın sistemlerini esas alarak hedeflenen detay seviyesinde BIM modelini üretir.

18 YapıMetrik bilgi servisleri
BIM modelinin oluşturulması için yapının 2 boyutlu çizim paftaları ve ihtiyaç halinde lazer tarama yöntemi ile elde edilen nokta bulutları kullanılır. Üretilen BIM modeli, tasarım doğrulama, tasarım geliştirme, görselleştirme, iş planı hazırlanması, yapıya ilişkin malzeme ve maliyet keşfi, ölçme ve metraj, şantiye ve proje yönetimi, raporlama, hakediş hesaplama, tesis yönetimi süreçlerinde kullanılabilir. Üretici kataloglarından BIM platformuna uygun parametrik family üretimi sunduğumuz servisler arasındadır.

19 YapıMetrik uygulama geliştirme
Yapımetrik, yaygın kullanılan BIM yazılımları(Revit, Navisworks) üzerinde yazılım geliştirme formasyonuna sahiptir. Bu formasyon, BIM yazılımlarına ihtiyaç duyulan fonksiyonların eklenmesine olanak verir. Bu kapsamda geliştirilmiş uygulamaları kullanarak; -Mahal, kat, bina, poz bazında mimari, statik, mekanik tesisat metraj raporları -Beton kalıbı, beton ve demir metraj raporları -Minha raporları alınabilir. -Yüke bağlı olarak yangın tesisatı ve sıhhi tesisat çaplandırması yapılabilir. -


"BIM for Contracting Companies" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları