Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı"— Sunum transkripti:

1 Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı
Sunucu İşletim Sistemleri 5.Hafta

2 Active Directory (AD) Birden fazla bilgisayarı, kullanıcıları, paylaştırılmış ağ kaynakları olan büyük şirketlerin bu kaynakları daha verimli ve güvenli kullanabilmesi için işletim sistemleri içerisinde karmaşık yönetim yapılarına veya protokollerine ihtiyaç duyulmaktadır. Windows sunucu işlerim sistemleri için ağ kaynaklarını verimli bir şekilde yönetebilmek için Active Directory yönetimsel yapısından faydalanılır. Active Directory; kullanıcı hesaplarını, grupları, yazıcıları ve diğer birçok ağ kaynaklarını, merkezî olarak yöneten ve denetleyen; izinlerini belirleyen, kaynaklarla ilgili verileri tutan karmaşık ve güvenli bir yapıdır.

3 Active Directory (AD) Active Directory ile ilgili genel kavramlar:  Active Directory nesneleri: Bilgisayarlar, kullanıcılar, gruplar, yazıcılar gibi Active Directory üzerinden izinler belirlenebilen veya denetlenebilen birimlerdir.  Active Directory şemaları: Active Directory nesneleri hakkında verilerin tutulduğu, değişikliklerin otomatik olarak güncellendiği bir yapıdır.  Etki alanı: Active Directory’nin mantıksal bileşenleri içerisinde yer alan, ağ üzerindeki kaynakları paylaştırılmış birden fazla bilgisayarın oluşturduğu birimdir.  Organizasyon birimi: Belirli bir amaç için oluşturulmuş, etki alanı içerisindeki Active Directory nesnelerini gruplandıran ve yöneten mantıksal bir birimdir.

4 Organizasyon Birimi (Organizational Unit-OU)

5 Organizasyon Birimi (Organizational Unit-OU)
Organizasyon birimleri oluşturulduktan sonra yönetmesi için organizasyon birimi içerisine Active Directory nesneleri (bilgisayar, kullanıcı, yazıcı vb.) ekleyebiliriz. Ağ içerisindeki her Active Directory nesnesinin bir tanımlama bilgisi (distinguished name) bulunmaktadır. Common Name (CN) : Active Directory nesnelerinin adını belirtir. Organization Unit (OU) : Organizasyon biriminin adını belirtir. Domain Controller (DC): Etki alanının adını belirtir. Örnek: sirketim.com domaini içerisinde “Pazarlama” organizasyon birimi içerisindeki “Lab_01” isimli bilgisayarın tanımlama bilgisi; CN=”Lab_01” OU=”Pazarlama” DC=”sirketim” DC=”com”

6 AD Mantıksal Yapısı

7 AD Mantıksal Yapısı

8 AD Mantıksal Yapısı

9 Active Directory Kurulumu-1

10 Active Directory Kurulumu-2

11 Active Directory Kurulumu-3

12 Active Directory Kurulumu-4

13 Active Directory Kurulumu-5

14 Active Directory Kurulumu-6

15 Active Directory Kurulumu-7

16 Active Directory Kurulumu-8

17 Active Directory Kurulumu-9

18 Active Directory Kurulumu-10

19 Active Directory Kurulumu-11

20 Active Directory Kurulumu-12

21 Active Directory Kurulumu-13

22 Active Directory Kurulumu-14

23 FSMO ROLLERİ Active directory yapısında bulunan objelerin görevlerini yerine getirmeleri, çalışmalarının sağlıklı yürütülmesi için görev alan servisler ile beraber ayrıca bu servisleri yöneten roller bulunmaktadır.  Bu rollere FSMO (Flexible Single Master Operation) rolleri denir. Bu roller içerisinde Forest bazında tek olanlar olabileceği gibi domain bazında tek olanlar da vardır. Bunlar; Schema Master (Forest bazında tek) Domain Naming Master (Forest bazında tek) PDC Emulator, RID Master, Infrastructure Master Bu 5 rol standart olarak ilk kurulan Forest içerisindeki ilk domain controller üzerinde bulunur.

24 FSMO ROLLERİ

25 FSMO (Flexible Single Master Operation)
Schema Master; Tüm güncelleme ve bilgiler Schema Master üzerinde tutulur. Forest bazında tektir. Diğer DC ler ile replike olur ve güncellemeleri yapar. Domain Naming Master; Forest içerisinde tektir. Domain içerisine giren ve çıkan objelerin bilgilerini tutar ve yönetir. PDC Emulator; Saat senkronizasyonu, Şifre değişiklikleri ve şifre resetlemeleri, Group Policy ve sysvol paylaşım erişimlerini yönetir. Domain içerisinde tektir. En önemli roldür. RID Master; Active Directory içerisindeki objelerin SID bilgilerini tutar. Domain içerisinde tektir. Infrastructure Master; Domainde tektir. Domainler arası bilgi transferini yapar ve güncel tutulmasını sağlar. Üzerindeki bilgi her daim günceldir.

26 Teşekkürler… www.aliosmangokcan.com mail@aliosmangokcan.com


"Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları