Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanAyla Muhtar Değiştirilmiş 6 yıl önce
1
DUYUSAL DEĞERLENDİRMEDE PANELİST SEÇİMİ VE PANEL BÜYÜKLÜĞÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
2
Panelistlerin Seçimi Tat ve koku duyarlılığı testleri Altı temel tada duyarlılığın saptanması:
3
Bu amaçla hazırlanan bir örnek serisi
2 ekşi, 1 su, 2 tuzlu, 2 acı, 2 umami, 2 metalik, 1 tatlı tat çözeltisinden oluşabilmektedir.
4
Tat Eşikleri sezme (mutlak eşik), tanıma (tanıma eşiği) ayırdetme
5
Koku testleri kokuyu duyusal terimlerle tanımlamaları istenilmektedir.
6
Panelist seçiminde tat ve koku duyarlılıkları dışında önemli diğer faktörler;
Zaman, Görev alma isteği, Aşırı içe dönük veya dışa dönük bir karakter olmamalı , Kadın veya erkekler arasında panelist seçilme konusunda fark bulunmamaktadır. Sigara içenler içmeyenlere göre daha az duyarlı olmaktadır. Fiziksel ve ruhsal sağlık
7
Panel Büyüklüğü > Panelistlerin oluşturduğu grup PANEL
Küçük panel (Duyarlı kişiler) > Büyük panel (Az duyarlı kişiler)
8
Farklılık testlerinde
Tüketici testlerinde .
9
Panelist Kararını Etkileyen Faktörler
Fizyolojik faktörler Psikolojik faktörler
10
a. Fizyolojik faktörler
Adaptasyon DİKKAT: Eşik değerlerinde ve yoğunluk testleri
11
Çapraz Adaptasyon
12
Aşağıda ise 'Çapraz Güç” veya "Kolaylaştırma” ile ilgili bir örnek görülmektedir.
13
Kuvvetlendirme veya Baskılama
bir maddenin varlığının diğer maddenin algılanma yoğunluğunu arttırma etkisidir.
14
Sinerji, bir maddenin varlığının iki maddenin birleşmiş olarak algılanma kuvvetini arttırma etkisi olarak tanımlanmaktadır.
15
Baskılama, bir maddenin varlığının iki veya daha fazla maddenin karışımlarının algılanma kuvvetlerini azaltma etkisi
16
2. Analiz Edilebilen Karışımların Bileşenleri
KARIŞIM: Karışımın algılanan yoğunluğu
17
b. Psikolojik faktörler
Beklenti hatası
18
önyargılı bir karar Test sonucunu etkileme ihtimali
19
Ne yapılmalı? kodlama rastgele sunum
İyi eğitilmiş ve iyi motive edilmiş panelistler,
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.