Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilim Sanat Merkezi Öğrenci Seçim Süreci BİLSEM – 2016/2017

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilim Sanat Merkezi Öğrenci Seçim Süreci BİLSEM – 2016/2017"— Sunum transkripti:

1 Bilim Sanat Merkezi Öğrenci Seçim Süreci BİLSEM – 2016/2017
NUSAYBİN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBER ÖĞRETMENİ CEMİL DEMİR

2 BİLİM SANAT MERKEZLERİ
Bilim ve Sanat Merkezleri, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin (resim, müzik ve genel zihinsel yetenek) örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumlarıdır.

3 Bu merkezlerde öğrenciler
uyum, destek eğitimi, bireysel yetenekleri fark ettirme, özel yetenekleri geliştirme ve proje üretimi/yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınırlar.

4 Ülkemizde özel yetenekli öğrenciler için en kapsamlı eğitim modeli “Bilim ve Sanat Merkezleri” dir. 80 ilde 106 bilim ve sanat merkezimiz bulunmaktadır.

5

6 ÜSTÜN ZEKALI VE YETENEKLİ ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ
Her yüz çocuktan en az ikisinin üstün yeteneklere ve hünerlere sahip olduğu bilinmektedir. Üstün zekalı çocukların en önemli özelliği, öğrenme hızlarıdır. Bu tür çocuklar diğerlerine göre daha erken yaşta konuşma, okuma ve yazmayı öğrenirler. Doymak bilmez meraklarıyla sürekli yeni şeyler öğrenme azmi taşırlar. Dr. Karen Rogers üstün yetenekli 241 çocuğa yönelik yaptığı bir araştırmada üstün zekalıların özelliklerine yönelik, şu istatistiki sonuçlara elde etmiştir (ROGERS ): % 99.4’ü hızlı öğreniyor % 99.3’ü geniş bir kelime hazinesi var % 99.3’ünün mükemmel bir hafızası var % 99.3’ü mantığını çok iyi kanıtlıyor % 97.9’u çok meraklı % 96.1’i bazen yaşlarına göre çok olgun % 95.9’unun mükemmel bir espri anlayışı var % 93.8’i önce bir gözlemleme yeteneğine sahip % 93.5’u başkalarına karşı merhametlidir % 93.4’ünün renkli bir hayal gücü var % 92.9’u sayılar konusunda yetenekli % 90.3’ü adalet ve dürüstlük kaygısı taşıyor % 89.4’ü bulmaca ve legoları rahatlıkla yapıyor % 88.4’ünün yüksek bir enerji seviyesi var % 88.3’ü işlerinin mükemmel olması kaygısını taşıyor % 85.9’u ilgi duyduğu alanlarda azimli % 84.1’i otoriteyi sorguluyor % 80.3’ü çok okuyor

7 Bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen sınıf seviyesine ve uygulama takvimine göre yapılmaktadır.

8 eğitim öğretim yılında Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçimi 1, 2 ve 3. sınıf seviyelerinden olacaktır.

9 İllerde bilim ve sanat merkezlerine yerleştirilecek öğrencilerin tanılama süreçleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere “İl Tanılama Sınav Komisyonu” oluşturulacaktır. İl tanılama sınav komisyonu özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinden sorumlu milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında bilim ve sanat merkezi müdürü/müdürleri, rehberlik ve araştırma merkez müdürleri olmak üzere en az 3 üyeden oluşturulacaktır. Oluşturulan bu komisyon Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan takvim doğrultusunda iş ve işlemleri yürütmekten sorumlu olacaktır.

10 İl Tanılama Komisyonu;
a) Özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinden sorumlu milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında, b) BİLSEM müdürleri, c) Rehberlik ve araştırma merkezi müdürü olmak üzere en az üç üyeden oluşur.

11 İl tanılama sınav komisyonunun görevleri şunlardır
a) Genel zihinsel ve özel yetenek/beceri alanında, bireysel incelemeye alınacak öğrencilerle ilgili tanılama sürecini yönetmek. b) Görsel sanatlar yetenek/beceri değerlendirme komisyonu ve müzik yetenek/beceri değerlendirme komisyonunu oluşturmak. c) Resim ve müzik alanında değerlendirmeye alınacak öğrenci sayısını dikkate alarak bir veya birden fazla komisyon oluşturmak. ç) Üniversitelerin ilgili bölümleri, konservatuarların öğretim üyeleri ve güzel sanatlar lisesi öğretmenleri öncelikli olmak üzere, resim ve müzik alanında yeterli sayıda öğretmen görevlendirerek komisyonun oluşumunu sağlamak. d) Bireysel inceleme ve değerlendirme sürecinde görevlendirileceklerin onay ve izin işlemlerini yürütmek. e) Bireysel inceleme ve değerlendirme süreci için uygun sınav ortamı sağlamak. f) Bireysel inceleme ve değerlendirme sonuçlarına göre sıralanan öğrenci listesini Bakanlığa göndermek.

12 BİLİM SANAT MERKEZLERİNE ADAY GÖSTERME
eğitim öğretim yılında ilkokul 1. 2 ve 3. sınıfa devam edip resim, müzik ve genel zihinsel yetenek alanlarında akranlarından ileri düzeyde farklılık gösterdiği düşünülen öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmesiyle bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçim süreci başlayacaktır.

13 ÖNEMLİ: Öğrenci gözlem formları belirtilen zamanda ve öğretmenler tarafından doldurulacaktır. Tanılama takviminde belirtilen gözlem formlarının doldurulma süresi geçtikten sonra aday gösterme işlemi yapılmayacaktır.

14 1. 2. ve 3. sınıf düzeyinde olup sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrencilerin yetenek alanlarına (genel zihinsel, resim, müzik) göre gözlem formları 14 Kasım – 09 Aralık 2016 tarihleri arasında e-okul sistemi üzerinden belirtilen aşamalar izlenerek doldurulacaktır.

15 1. Aşama

16 2. Aşama

17 3. Aşama

18 4. Aşama

19 5. Aşama 5.Aşama

20 6. Aşama

21 1. 2 ve 3. sınıf düzeyinde olup sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilecek öğrencilerin yetenek alanlarına göre (resim yetenek, müzik yetenek, genel zihinsel yetenek) gözlem formları 14 Kasım – 9 Aralık 2016 tarihleri arasında e-okul sistemi üzerinden doldurulacaktır. Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecektir. Örneğin; genel zihinsel yetenek- resim, genel yetenek-müzik, resim-müzik. Gözlem formlarında her yetenek alanı için ortak soruların yanında öğrencinin aday gösterildiği yetenek alanındaki becerisini ölçen sorular ayrı ayrı doldurulacaktır. 1. 2 ve 3. sınıfa devam edip yetenek alanlarına göre aday gösterilen ve e-okul sistemi üzerinden gözlem formu doldurulan öğrencilerden grup tarama sınavına girecek olanların listesi Aralık 2016 tarihinde internet adresinden yayınlanacaktır.

22 ÖNEMLİ: Öğrencinin aday gösterildiği yetenek alanlarında bir değişiklik yapılması söz konusu ise, gerekli düzeltmelerin ilgili tarihler arasında e-okul sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir. Belirtilen tarihten sonra öğrencinin yetenek alanı ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

23 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRENCİ SEÇİM SÜRECİ
eğitim öğretim yılında bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçim süreci 1, 2, 3. sınıfa devam eden ve sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrenciler için Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı takvim doğrultusunda iki aşamada gerçekleştirilecektir. Birinci aşama; sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrencilerin grup tarama sınavına girmesi, İkinci aşama; grup tarama sınavı sonuçlarına göre belirlenen öğrencilerin yetenek alanlarına göre ( resim, müzik ve genel zihinsel yetenek) bireysel değerlendirmeye alınması ile süreç tamamlanacaktır.

24 GRUP TARAMA SINAVININ UYGULANMASI
ÖNEMLİ: Bilim ve Sanat Merkezleri için resim, müzik ve genel zihinsel yetenek alanlarından aday gösterilen öğrencilerin hepsi grup tarama sınavına gireceklerdir. Grup tarama sınavına girmeyen öğrenciler bireysel değerlendirmeye alınmayacaklardır.

25 Grup tarama uygulamasına girecek olan öğrencilerin randevuları il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS-BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden Aralık 2016 tarihleri arasında hafta sonları 9.30, 11.30, 13.30, saatlerinde günlük 4 oturum olarak planlanacaktır.

26 Grup tarama uygulamasına girecek öğrencilerin sınav giriş belgeleri 02 Ocak- 08 Şubat 2017 tarihleri arasında e-okul sistemi üzerinden yayımlanacaktır. Uygulama giriş belgeleri öğrenci velilerine imza karşılığında verilerek veliler bilgilendirilecektir. Tablet bilgisayarla yapılacak grup tarama uygulaması 81 ilimizde, il tanılama sınav komisyonu tarafından belirlenen merkezlerde 11 Şubat – 09 Nisan 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.

27 Grup tarama uygulamasında uygulama yeri, tarihi ve saati öğrencilerin kimlik numaralarına tanımlanacaktır. Belirtilen yer, tarih ve saat dışında öğrenciler uygulamaya alınmayacaklardır. 1, 2, ve 3. sınıflar grup tarama uygulama sonuçları 14 Nisan 2017 tarihinden itibaren öğrenci kimlik numarası ile birlikte adresinden öğrenilebilecektir.

28 Grup Tarama Uygulama Sonuçlarının Hesaplanması
Grup tarama uygulamasında sınıf düzeylerine uygun sorular sorulacak. Öğrencilerin puanları doğru verdikleri cevaplar üzerinden hesaplanacaktır. Yanlış cevaplar doğru cevaplara etki etmeyecektir. Grup tarama uygulaması tüm Türkiye’de tamamlandıktan sonra yetenek alanları bazında sonuçlara göre ülke ortalaması belirlenecek ve bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler adresinden ilan edilecektir.

29 Bireysel Değerlendirme ve Sonuç Açıklama
Grup tarama uygulama sonuçları açıklandıktan sonra ortalamanın üstünde puan alan öğrenciler yetenek alanlarına (genel zihinsel, resim, müzik) göre bireysel değerlendirmeye alınacaktır. Grup tarama uygulamasında belirlenen ortalamayı geçerek yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilere il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS-BİLSEM İşlemleri Modülü üzerinden yer, tarih ve saat bilgileri belirtilerek randevu verilecektir.

30 BİREYSEL DEĞERLENDİRMELER
Grup tarama sınav sonuçları açıklandıktan sonra sınav performansları dikkate alınarak öğrenciler yetenek alanlarına (resim, müzik, genel zihinsel yetenek) göre bireysel değerlendirmeye alınacaktır.

31 Genel Zihinsel Yetenek Alanında Bireysel Değerlendirme
Genel zihinsel yetenek alanında bireysel değerlendirmeye alınacak öğrencilerin randevu bilgileri 24 Nisan- 05 Mayıs 2017 tarihleri arasında e-okul sisteminde yayınlanacak ve öğrenci velisine okul müdürlüğü tarafından bildirilecektir.

32 Genel zihinsel yetenek alanında yapılacak değerlendirmeler, öncelikle rehberlik ve araştırma merkezlerinde; bu merkezlerin uygun olmaması durumunda ise bilim ve sanat merkezlerinde yapılacaktır. Genel zihinsel yetenek alanında yapılacak bireysel değerlendirme sonuçları değerlendirmeyi yapan uzman tarafından RAM Modülü üzerinden aynı gün içinde sisteme girilecektir. Genel zihinsel yetenek alanında yapılan bireysel değerlendirme sonuçları öğrencinin yüksek yararı düşünülerek internet ortamında açıklanmayacaktır

33 Resim Yetenek Alanında Bireysel Değerlendirme
Resim yetenek alanında bireysel değerlendirmeye alınacak öğrencilerin sınav yeri, tarihi ve saatine ilişkin açıklamaların yer aldığı belge 24 Nisan- 05 Mayıs 2017 tarihleri arasında e-okul sisteminde yayınlanacak ve öğrenci velisine okul müdürlüğü tarafından bildirilecektir. Resim yetenek alanında özel yetenekli olduğu düşünülen öğrencilerin tanılamaları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesinin 32. Maddesine göre oluşturulan komisyon, BİLSEM’lerin ve diğer okul/kurumların ilgili alan öğretmenlerinden olmak üzere 5 asıl üyeden oluşur. Aynı usulle 5 yedek üye belirlenir.

34 . Görsel sanatlar yetenek/beceri değerlendirme komisyonu, resim yetenek alanında aday gösterilen öğrencilerin bireysel incelemelerini Genel Müdürlük tarafından belirlenen ölçütler doğrultusunda yapacaktır. Resim yetenek alanında bireysel değerlendirmeler Genel Müdürlüğümüz tarafından 2017 Mayıs ayında illere resmi yazı ile bildirilen tarihlerde merkezi olarak yapılacaktır. Resim yetenek alanında yapılacak değerlendirme sonuçları görsel sanatlar yetenek/beceri komisyonu tarafından bilsem.meb.gov.tr adresine girilecektir.

35 Müzik Yetenek Alanında Bireysel Değerlendirme
Müzik yetenek alanında bireysel değerlendirmeye alınacak öğrencilerin sınav yeri, tarihi ve saatine ilişkin açıklamaların yer aldığı belge 24 Nisan- 05 Mayıs 2017 tarihleri arasında e-okul sisteminde yayınlanacak ve öğrenci velisine okul müdürlüğü tarafından bildirilecektir.

36 Müzik alanından özel yetenekli olduğu düşünülen öğrencilerin tanılamaları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesinin 33. Maddesine göre oluşturulan komisyon BİLSEM’lerin ve diğer okul/kurumların ilgili alan öğretmenlerinden olmak üzere 5 asıl üyeden oluşur. Aynı usulle 5 yedek üye belirlenir. Müzik yetenek/beceri değerlendirme komisyonu, müzik yetenek alanında aday gösterilen öğrencilerin bireysel incelemelerini Genel Müdürlük tarafından belirlenen ölçütler doğrultusunda yapacaktır.

37 Müzik yetenek alanında bireysel değerlendirmeler 15 Mayıs 2017 tarihinde başlayacak 30 Haziran 2017 tarihinde tamamlanacak şekilde planlanacaktır. Müzik yetenek alanında yapılacak değerlendirme sonuçları müzik yetenek/beceri değerlendirme komisyonu tarafından aynı gün içinde bilsem.meb.gov.tr adresine girilecektir.

38 Bilim ve Sanat Merkezlerine Yerleştirme ve Kayıt İşlemleri
1. Bireysel değerlendirmeler 30 Haziran 2017 tarihinde tüm Türkiye’de tamamlandıktan sonra bilim ve sanat merkezlerine yerleştirme sonuçları 15 Temmuz 2017 tarihinde adresinden açıklanacaktır. 2. Bilim ve sanat merkezlerine yerleşmeye hak kazanan öğrenciler 4-8 Eylül 2017 tarihleri arasında bilim ve sanat merkezine kayıtlarını yaptıracaklardır

39 İşlem Tarih Sınıf Öğretmenleri Tarafından Aday Gösterilen Öğrencilerin Gözlem Formlarının E-Okul Sisteminden Doldurulması Aday Gösterilen ve Gözlem Formu Doldurulan Öğrencilerin İnternet Adresinden Yayımlanması ve Gerekli Düzeltmelerin Yapılması İl Tanılama Sınav Komisyonu Tarafından Grup Tarama Uygulamasına Girecek Öğrencilerin MEBBİS-BİLSEM İşlemleri Modülü Üzerinden Sınav Merkezlerine Yerleştirilmesi Aday Gösterilen Öğrencilerin E-Okul Sistemi Üzerinden Uygulama Giriş Belgelerinin Verilmesi Grup Tarama Uygulamalarının Yapılması

40 İşlem Tarih Grup Tarama Uygulama Sonuçlarının Adresinden Yayımlanması Grup Tarama Uygulama Sonuçlarına İtiraz Grup Tarama Uygulama Sonuçlarına İtirazların Değerlendirilmesi Bireysel Değerlendirme İçin Hak Kazanan Öğrencilerin Randevularının İl Tanılama Sınav Komisyonu Tarafından Düzenlenmesi ve Velilere Duyurulması Bireysel Değerlendirmelerin Yapılması Bireysel Değerlendirme Sonucu “Bilim ve Sanat Merkezleri” ne Yerleşme Hakkı Kazanan Öğrencilerin Adresinden Duyurulması Bireysel Değerlendirme Sonuçlarına İtiraz

41 İşlem Tarih Bireysel Değerlendirme Sonuçlarına İtirazların Değerlendirilmesi Bilim ve Sanat Merkezlerine Kayıt Hakkı Kazanan Öğrencilerin Kayıtları


"Bilim Sanat Merkezi Öğrenci Seçim Süreci BİLSEM – 2016/2017" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları