Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SILIFKE…..

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SILIFKE….."— Sunum transkripti:

1 SILIFKE….

2 Mersin’i İç Anadolu Bölgesi’ne bağlayan yolun üzerinde bulunan Silifke ilçesi, her adımda tarihi ve doğal güzelliklere rastlanan etkileyici bir yer. 

3  Mersin’in batısında, kent merkezine 85 km mesafede bulunan Silifke gezilecek yerleri, kumsalları, zamanda yolculuk hissi yaşatan antik kentleri, maviyle yeşili bir arada sunan muhteşem doğasıyla yurtiçinde gidecek yer arayanlar için listeye eklenmeli.

4 Silifke’de yer alan birçok yerin henüz yeterince tanınmamış olması burayı tam anlamıyla bir saklı cennete dönüştürüyor.

5 Kuruluş yıllarında Seleukia iken adı, zaman içinde değişerek Silifke olan ilçe merkezine geldiğiniz zaman, sahil yolunda bulunan ilçe simgelerinden biri keklik heykeli ile karşılaşıyorsunuz.

6 İkinci simge ise Silifke Kalesine çıkan çift önlü rampa yolda görülen folklor ekibi kompozisyonu oluyor.

7 Kalenin eteğinde yer alan Tekirambarı Su Sarnıcı ise, Bizans döneminden kalma 46 m uzunluğunda, 23 m genişliğinde ve 14 m derinliğinde bir su deposu. İçerisine helezonik merdivenle inilen sarnıç, Anadolu sarnıç mimarisinde örneği az görülen bir yapı.

8 Helenistik veya erken Roma dönemine ait olduğu düşünülen Silifke Kalesi, 185 metre yüksekliğinde Silifke’ye hâkim bir tepede yer alıyor.

9 Silifke’nin panoramik olarak izlendiği, etrafı hendekle çevrili olan kalenin içerisinde kemerli galeriler, su sarnıçları, depolar ve diğer yapı kalıntıları bulunuyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde 17. yüzyılda 23 burca sahip yapının içerisinde bir cami ve 60 ev bulunduğu yazsa da günümüzde halen görülebilen 10 burç bulunuyor.

10 Silifke’nin merkezinde Göksu Nehri’nin üzerinde yer alır.

11

12 Roma uygarlığı yapılarından biri olan Taşköprü, MS
Roma uygarlığı yapılarından biri olan Taşköprü, MS yıllarında Kilikya Valisi L. Octavius Memor tarafından dönemin imparatoru Vespasianus ve oğulları Titus ile Domitianus adına yaptırıldığı düşünülen bir köprü

13

14 Orijinali yedi gözlü olan köprü gördüğü restorasyon sonrası beş gözlü hale gelmiş.

15 Roma köprüsünün karşısında bulunan cami, Selçuklu sultanlarından Alaaddin Keykubat döneminde yapıldığı için Alaaddin Camii adını almıştır. Şehrin tam merkezinde olduğu için Merkez Camisi olarak da bilinir.

16 Silifke İlçe merkezindedir
 Silifke İlçe merkezindedir. Yapı ilk olarak Sultan Reşat zamanında Hükümet Konağı olarak inşa ettirilmiş, uzun yıllar İçel Vilayetinin eski il merkezi olarak Silifke’ de Vilayet Konağı olarak hizmet görmüştür.

17 İki katlı taş bina cephelerinde çok sayıda pencereleri ile dikkat çeker. Üzeri kırma çatılıdır. Hükümet Konağı olarak kullanıldığı yıllarda kuzey cephenin ortasındaki ana giriş kapısının üzerinde bulunan ve duvarlara kemerle bağlı, iki sütunun taşıdığı çıkma oda, daha sonra yıktırılmıştır.

18 Roma Zeus Tapınağı, Silifke ilçe merkezinde bulunan bir yerdir
Roma Zeus Tapınağı, Silifke ilçe merkezinde bulunan bir yerdir. Tapınağın Roma dönemine ait olduğu bilinmektedir

19  Roma Tapınağı'nın doğu ile güney yanlarında bulunan sütun tabanları orijinal şekilde korunmuştur. Roma Zeus Tapınağı, MS 2. yüzyılda Pseudodipteros planına göre yapılmış bir ibadet yeridir. 

20 Silifke Zeus Tapınağı'nın uzun kenarında 14'er; kısa kenarında 8'er sütun (40 mx21 m boyutlu) varmış. Korint başlıklı bu sütunlardan günümüze kadar sadece bir sütunu (üzerinde yıllar yılıdır duran leylek yuvasıyla), podium kısmı ve bazı mimari parçaları gelebilmiştir.

21 M.S. 5 yüzyılda yaşamış ünlü tarihçi Zosimos “'Tapınak, ovadaki ürünlerine musallat olan çekirgelerden kurtulmak için güneş ve sanat tanrısı Apollon'dan yardım isteyen halk tarafından, çekirgeler Apollon'un gönderdiği kuş sürüsünce yok edilince, O'na bir şükran ifadesi olarak yapılmıştır.”' der

22 Tapınağın işlevi konusunda değişik görüşler bulunmaktadır
Tapınağın işlevi konusunda değişik görüşler bulunmaktadır. Burası için; St. Paulus'un kiliseye dönüştürdüğü Roma Zeus Tapınağı'dır da denilir, 5. yüzyılda kiliseye dönüştürülen Aphrodit Tapınağı'dır da denilir.

23 'Kente batı yönünden girilen kapının kolonlu caddesidir
 'Kente batı yönünden girilen kapının kolonlu caddesidir.'de denilmektedir. 

24 İsmi İncil’de ‘Müjdeleyici’ olarak geçen St
İsmi İncil’de ‘Müjdeleyici’ olarak geçen St. Paul’un öğretilerinden etkilenip Silifke yakınlarına gelen Azize Tekla’nın Hristiyanlığı yaymak için gizlendiği mağara günümüzde Aya Tekla Kilisesi olarak kullanılıyor.

25 Yaşadığı dönemde hastalara şifa olan ve bu özelliğiyle ünlenen Azize Tekla, Hristiyanlığın ilk kadın şehidi. Şifa dağıtması nedeniyle bölgedeki hekimlerin öldürmeye niyetlendiği Azize Tekla, anlatılara göre öldürüleceği sırada kilisenin bulunduğu mağarada göğe yükselmiş.

26 4. yüzyılda anısını yaşatmak için kiliseye dönüştürülen mağaranın çevresinde su sarnıcı ve hamam kalıntıları da bulunuyor.

27 Silifke, Narlıkuyu’ya 3 km uzaklıktaki Cennet- Cehennem Çökükleri, ülkemizin en çok tanınan doğal oluşumları arasında.

28 Türkiye turizmini anlatan ders kitaplarında kendine en üst sıralarda yer bulan bu obruklar, Mersin’in en çok ziyaretçi çeken doğal güzelliklerinden.

29 128 metrelik derinliğe sahip Cehennem Mağarası’na ekipman yardımı olmadan inilemiyor.

30 70 metre derinlikteki Cennet’e ise 420 basamaktan oluşan uzun bir yol aşılarak ulaşılabiliyor.

31 Cennet Çukuru’nun yüzeyinde tarihi bir kilise bulunuyor
Cennet Çukuru’nun yüzeyinde tarihi bir kilise bulunuyor. Anlatılanlara göre Narlıkuyu Koyu ile Cennet Obruğu arasında bir su akışı var.

32 Astım Mağarası, Cennet- Cehennem Çukurları’na 300 m mesafede
Astım Mağarası, Cennet- Cehennem Çukurları’na 300 m mesafede. Geçmişte Astım-Dilek Mağarası olarak anılan mağara, zaman içerisinde dilek dilemek için gelenlerin yaşattığı tahribatın ardından Astım Mağarası ismini almış. Demir bir merdivenle inilen mağara içinde uzunluğu 200 metreyi aşan galeriler yer alıyor

33 Silifke’nin sahil şeridinde yer alan mahallelerinden Taşucu, Mersin ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) birbirine bağlıyor. Girne ile feribot seferlerinin yapıldığı bir liman kenti olan Taşucu, kumsalları, balık restoranları, eğlence mekanları ve deniz kızı efsanesi ile tanınıyor.

34 Atatürk'ün Silifke'ye gelişleri sırasında konakladığı ev olarak önem kazanmış. Atatürk Evi düzenleme çalışmaları sonunda yılında müze ziyarete açılıyor.

35 Müzenin alt katı İlçe kitaplığı olarak hizmet verirken üst katta Atatürk'ün kullanmış olduğu bazı eşyaları ve Silifke çevresinden derlenen etnografik eserler sergileniyor.

36 Taşucu yolu üzerinde bulunan Silifke Müzesinin iki katlı teşhir binası ve avlusunda çeşitli dönemlere ait yörede bulunmuş altın, gümüş, bronz sikke ve eşyalar, seramikler, mermer büst ve heykeller, lahitler ve diğer tarihi bulguların yanı sıra Etnografik parçalar da sergilenmektedir.

37 Lades Motel otel Zeus otel Altınorfoz otel Marina otel Süzer Resort otel SİLİFKE YE GELİNCE KALINABİLECEK OTELLERDEN BİRKAÇI

38 Taş Konak Restaurant Saray Künefe Rüzgar Tantuni SİLİFKE YE GELİNCE YEMEK YENİLENEBİLECEK YERLERDEN BİRKAÇI

39 HAZIRLAYAN: M.SEMA ÖZET
HİLAL ŞİMŞEK NUMARASI : 378 302


"SILIFKE….." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları