Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ASSURE MODELİ (Öğretimde medya ve teknolojinin sistematik kullanımı )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ASSURE MODELİ (Öğretimde medya ve teknolojinin sistematik kullanımı )"— Sunum transkripti:

1 ASSURE MODELİ (Öğretimde medya ve teknolojinin sistematik kullanımı )
Öğrenenlerin analizi( Analyze Learners) Hedefleri belirleme ( State objectives) Yöntem, araç ve materyallerin seçimi (Select methods, media, and materials) Medya ve materyallerin kullanılması ( Utilize Media and materials) Öğrenci katılımını sağlama ( Require Learner participation) Değerlendirme ve revizyon( Evaluate and Revise)

2 I. ÖĞRENENLERİN ANALİZİ
_Genel özellikleri _Özgül giriş yeterliliği _Öğrenme çeşitleri

3 Genel özellikleri için yaşına, işine, makamına, kültürüne ve eğitim seviyesine bakmak gerekir.
Özgül giriş yeterliliğinde olması gereken şartlara bakılır, o eğitimi almak için yetenekleri var mı?, o eğitimi alabilecek durumda mı?... Öğrenme çeşitleri farklı bir olaya psikolojik olarak nasıl bir tepki gösterecekler, kızgınlıklarını, sevinçlerini nasıl ifade ediyorlar vb. özellikleri ifade eder.

4 Genel Özellikler Eğitim verilecek kitlenin yüzeysel bir analizinin bile seçilecek eğitim metodunda, ortamında büyük yardımları olur. Örneğin standardın altında okuma bilmeyen öğrenciler,yazma gerektirmeyen bir ortamda daha verimli bir şekilde yetiştirilir.

5 Fiziksel özellikler Cinsiyet farkı, sağlık ve çevresel faktörler öğrenmeyi etkileyen etkenlerdir. Erkek ve kızlar çeşitli sınıf deneyimlerine farklı tepki verme eğilimindedirler. Örneğin erkekler kızlara göre daha yarışmacı, saldırgan ve sonuç olarak yarışmalarda daha başarılı olurlar. Açlık hastalık vb. öğrenmeyi etkiler, sıcaklık, gürültü ışık, günün hangi saati olduğu gibi etkenlerde dikkat ve öğrenme kabiliyetini etkiler.

6 Özgül Giriş Yeterlilikleri
Öğrenen kitlesinin daha önce ne bildiği analiz edilerek uygun metot ve ortamlar seçilebilir. Ön bilgileri, yetenekleri, öğrencilerin eğitimden maksimum faydayı sağlamak için önceden ve süreç içersinde kontrol edilmeli, eksiklikler tamamlanmalıdır..

7 Öğrenme Çeşitleri Kişisel öğrenme stilleri öğrenme kabiliyetini etkileyebilir. Öğrenciler çoklu zeka kuramında olduğu gibi farklı guruplarda bulundukları için onların ilerlemelerinde farklı kriterler belirlenmeli ve farklı hedefler olmalıdır.

8 Öğrenme Çeşitleri: Bireysel Tercihler Ve Yetenekler
Öğrencilerin nasıl bir eğitim istedikleri, kişisel istekleri, nasıl anlayabilecekleri nasıl bir fiziksel ortamda olmak istedikleri ile ilgili özelliklerdir. 1.Bilgileri işleme alışkanlığı 2.Motivasyonla ilgili faktörler 3.Fiziksel özellikler

9 Bilgileri İşleme Alışkanlığı
Bireylerin bilgiyi işleme durumuna göre dört kategoriden bahsedilebilir: 1. Somut seri, 2. Somut rastgele, 3. Soyut seri, 4. Soyut rastgele

10 Somut seri öğrenciler direkt mantıksal bir sıra halinde sunulan bilgiyi öğrenme eğilimindedirler.
Somut rastgele öğrenciler deneyerek ve hata yaparak en iyi öğrenirler. Daha çok oyun, simülasyon, bireysel projeler ve araştırma yaparak öğrenmeyi seçerler. Soyut seri öğrenciler sözlü ve sembolik mesajlarla öğrenmeyi tercih ederler. Okumak ve sunuları dinlemek tercih metotlarıdır. Soyut rastgele öğrenciler sunumlardan çok iyi manalar çıkarmalarıyla diğerlerinden ayırt edilir. Bunlar mesajın içeriği kadar tona ve konuşmacının sitiline önem verirler. Gurup tartışmaları, soru cevap, konferanslarda video ve televizyonda oldukça iyidirler.

11 Motivasyonla ilgili faktörler
Motivasyon deyince bir işi başarmak için içten gelen hisler anlaşılır. Ayrıca bir hedefe ulaşmak için gereken çabayı ifade eder. Motivasyon içsel ve dışsal motivasyon olmak üzere ikiye ayrılır.

12 İçsel motivatörleri üst seviyede olan öğrenci kazanacağı deneyimi ve görevin zorluklarını nasıl aşabileceğini düşünür. Dışsal motivatörleri yüsek olan öğrenci ise; deneyimden ziyade daha çok alacağı nota ve dışarıda nasıl tanınacağına bakar.

13 Motivasyonla ilgili olarak;
DİKKAT: Öğrencilerin öğretilen konuyu ilginç ve dikkate değer bulup bulmadığı ile ilgilidir. İLGİ: Öğrencilerin kişisel ihtiyaçlarını veya hedeflerini karşılayıp karşılayamadığını ifade eder. GÜVEN: Kendi çabaları sonucu öğrencilerin başarıp başaramayacağını içerir. TATMİN: Eğitimden alınan içsel ve dışsal ödüller anlaşılır.

14 II. HEDEFLERİ BELİRLEME
Eğitimin sonunda her öğrenci ne öğrenmeyi bekliyor,ne gibi yeni yeteneklere sahip olacak konusu önemlidir. Hedef öğretmenin dersine koyduğu bir cümle değil, öğrencinin ders sonunda kazanması gereken kazanım olmalıdır.

15 Eğitimde neden hedef belirlenir?
1.Uygun metot ve ortamları seçebilmek için hedefler bilinmek zorundadır. 2.Uygun değerlendirmeler yapmak için hedef tespit edilmelidir. 3.Net hedefler olmadan öğrenciler kendilerinden ne istendiğini anlayamaz.

16 İyi Belirlenmiş Hedeflerin Özellikleri
İyi bir hedef kimin hedef kitle seçildiği ile başlar. Sonra gösterilecek olan davranış ve kabiliyeti ve hangi ortam ve şartlarda gösterileceği, son olarak kazanılacak yeteneğin derecesi belirlenir.

17 A) KİTLE Eğitim öğrenciler fiziksel ve ruhsal olarak hazır olduklarında başlar. Hedefin başarılması öğrencilerin sonuçta ne yapacakları ile ortaya çıkacağından hedef belirlenirken hangi grubun yeteneğinin değişeceğini tespit etmek önemlidir.

18 B) DAVRANIŞ Hedefin esası eğitimden sonra hedef kitlenin kazanacağı yeni yeteneklerdir. Hedefte belirtilen(öğrencilerin gösterecekleri) tepki gerçeğe yakın olmalıdır. Suni değil gerçekçi olmalıdır.

19 C) ŞARTLAR Hedefte mutlaka şartlarda belirtilmelidir.
Örneğin;bir gösteride müsaade edilen alet ve donanımlar nelerdir, yasak olanlar nelerdir belirtilmelidir.

20 D) DERECE İyi test edilmiş bir hedefin en son ihtiyacı derecedir.
Ne kadar doğrulukla öğrenecekler, zaman ve kazanımlar önemli boyutlardır.

21 III. YÖNTEM, ARAÇ VE MATERYALLERİN SEÇİMİ
METODLAR sonuç, gösteri, tartışma, alıştırma ve uygulama, özel öğretim, iş birlikçi öğrenim, oyun, benzetme(similasyon), keşif ve problem çözme

22 Sonuç metodu; Sonuç metodunda öğreticiler çeşitli kaynaklardan yararlanırlar. Öğreticiler sorunlarını çeşitli kaynakları karşılaştırarak verirler. Bu kaynaklar ders kitabı, ses bantı,video, teyp ve filmdir.

23 Gösterip yaptırma(Gösteri metodu):
Bu öğretim metodunda öğrenciler gerçek yaşamdan örnekler, beceriler veya yöntemler öğrenirler. Öğrenici için fiziksel performans taklit edilebilir olmalıdır(mikroskopta görüntü bulmak gibi). Bu düzenlemede sorular sorulur,cevaplar alınır, hata varsa düzeltilir ve yapılarak çözülür.

24 Tartışma metodu Tartışma,öğrenicilerin ve öğreticinin fikir alış verişini yapmasını gerektirir. Tartışma yöntemi, öğrenicilere sunulan konuya Hazırlanmalarında, meraklarının uyandırmada veya dikkatlerini önemli noktalara yönlendirmede kullanılabilir.

25 Alıştırma ve uygulama tekniği
Alıştırma ve uygulama tekniğin de öğrenciler alıştırma eksersizleri serisine yönlendirilir. Bu metodun kullanımında öğrenicilerin, uygulanan fikir, ilke ya da yöntem hakkında önceden bazı bilgilere ulaştığı(bildiği)farz edilir. Etkili olabilmesi için alıştırma ve uygulama, öğrencilerin tek başına yol alabilecekleri, hataların düzeltileceği, doğru cevapların güçlendirileceği bir geri bildirimi kapsamalıdır.

26 Özel öğretim metodu Öğretmen cevabı analiz eder,uygun geri bildirim sağlar.Öğrencide rekabet uyandıracak bir şekilde uygulamayı sağlar. Özel öğretim yöntemi genellikle birebir yapılır ve çoğunlukla aritmetik, okuma gibi temel kavramları öğretmek için yapılır.

27 İşbirlikçi öğrenme metodu
Öğreniciler bir takım olarak projelerde çalıştırıldıklarında, birbirlerinden öğrenmede daha istekli olurlar. Birlikte öğrenme ve çalışmadaki becerilerinin geliştirilmesi ile bireyler, iş yaşantılarında, takım çalışması gibi konularda başarılı olurlar. Öğrenciler birlikte çalışarak sadece yazıları tartışarak medyayı takip ederek değil aynı zamanda medyayı üreterekte öğrenirler

28 Oyun metodu Oyun, öğrencilerin belirtilen kuralları izlediği amaca uygun eğlenceli bir ortam sağlar. Bu yöntem bilhassa sıkıcı ve tekrarlarla dolu içerikler için yüksek bir motivasyon tekniğidir.

29 Benzetme metodu Benzetme yöntemi, öğrencilere gerçek hayat durumlarını küçültülerek sunar. Bu gerçekçi uygulama masrafsız ve risksiz tecrübe olanağı sağlar. Bu yöntem, iştirakçi diyaloğlar, materyallerin ve donanımın kullanımı veya bilgisayarla etkileşim gibi durumları da içerir.

30 Keşfetme metodu Keşfetme metodu (tümevarım ya da öğrenmede araştırma yaklaşımı); mevcut problemleri deneme yanılma ile çözmede kullanılır. Öğrencinin, kitaplar yada bilgisayar hafızasında saklanmış bilgileri temel alarak veya önceki deneyimlerinden yola çıkararak keşfetmesi gerekir. Eğitsel medya, keşfetme ya da araştırmayı desteklemeye yardımcı olabilir.

31 Problem çözme metodu Güncel problemler, gerçek yaşam problemleri öğrenmede başlangıç noktası olabilirler, öğrenciler mezuniyet sonrası gerçek hayatta ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri elde edebilirler.

32 Problem çözme, öğrencilerin gerçek hayatta yer alan gerçek bir problemle yüzleşmelerinde aktif rol oynamayı içermektedir. Öğrenciler probleme kısıtlı bir bilgiyle başlar, işbirliği ve dayanışma ile problem hakkında çözüm geliştirir, problemi açıklar ve savunur.

33 Öğrenenler, bu gerçek problemle karşılaşan kişinin yerine geçmişçesine daha fazla sorumluluk alırlar. Öğretici içeriği sunmaz. Öğretici grup çalışmasından yararlanıp, kişisel öğrenmeyi gözlemler. Sonuçlar; analiz, problem tanımlama, problem çözümleme ve eleştirel düşünce yeteneklerini içine alır. Öğreniciler işbirliği yaparlar ve grup yetenekleri gelişir.


"ASSURE MODELİ (Öğretimde medya ve teknolojinin sistematik kullanımı )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları