Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM"— Sunum transkripti:

1 İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
Hun İmparatorluğu Göktürk Devleti Uygur Devleti

2 HUN İMPARATORLUĞU Bir devletin eğitim politikasını ne belirler?
Yaşam şartları Çin ile sürekli savaş hali Sürü besleyen, atlı göçebe kabileler Törelerin önemi

3 HUNLARDA EĞİTİM SİSTEMİ
Savaş Eğitimi Hayvan Yetiştiriciliği Mesleki Eğitim Çocuk Eğitimi

4 SAVAŞ EĞİTİMİ Savaş taktiklerini belirleyen unsurlar:
Coğrafi konum Orta Asya, deniz yok, bozkır Teknoloji ??? Maddi imkanlar İnsan gücü, binek hayvanlar, savaş aletleri Düşmanların özellikleri Düşmanların da at biniyor, ani baskınlar yapıyor olması.

5 Bunlara bağlı olarak Büyük ordular kuran Hun Türkleri o güne kadar görülmedik savaş taktikleri geliştirmişlerdir. Savaş eğitimi töre olarak sonraki nesillere aktarılıyordu.

6 HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Göçebe toplum olması nedeniyle temel besin kaynakları hayvansal gıdalardır.

7 MESLEKİ EĞİTİM Usta-çırak ilişkisine dayalı olarak
hayvan ürünlerinin (et, süt, deri, yün vb.) değerlendirilmesi, madencilik (silah, madeni eşya vb.) alanlarında mesleki eğitim gerçekleştirilmiştir.

8 ÇOCUK EĞİTİMİ Oğlanı yetiştirmek babanın, kızı yetiştirmek de annenin görevi Erkek çocuğun yetişmesinde ve savaş sanatını öğrenmesinde babasının çok önemli öğretici ve eğitici görevi vardı.

9 GÖKTÜRK DEVLETİ M.S. VI. yüzyılın ortalarında Büyük Hun Devleti’nden sonra en büyük Türk devleti Göktürkler, Hunlar’ın devamı niteliğindedir. Göktürkler’de sistemli ve düzenli, merkezi sisteme bağlı, eyaletlerden ve onların yöneticilerinden oluşan bir devlet sisteminin olduğu anlaşılmaktadır.

10 Orhun Anıtları Tarihte Orhun Anıtları olarak bilinen bu belgeler 732’de dikilen Kültegin, 735’te dikilen Bilge Kağan ve yine o yıllarda dikilen Tonyukuk anıtlarıdır. Bu anıtlarda 6000 kadar kelime vardır.

11 Göktürklerde Eğitim Eğitim anlayışı Hunlardan çok farklı değildir.
Ancak Göktürkler’in 38 harfli gelişmiş bir alfabe ile işlenmiş bir dile sahip oluşları, yazılı eserler bırakmış olmaları, yazı ve dil konusunda örgün, planlı bir eğitim yapmış olduklarını düşündürmektedir. Göktürkler’de sözlü töre bilgisi yazı ile de genişlemiş ve yaygınlaşmıştır.

12 UYGUR DEVLETİ Uygurlar’ ın hayat biçimleri Göktürkler’ den başlıca iki biçimde farklıdır. Kentlerde yerleşik hayat önem kazanmıştır. Uygurlar öteki kültürlere geniş ölçüde açılmışlar, eski dini inanışlarını bırakıp, Manihaizm’i benimsemişlerdir. Et ve süt yenilmesine izin vermeyen sadece sebze yenilmesini isteyen bu din yaşam şekillerini değiştirmiştir.

13 Uygur alfabesini geliştirmişlerdir.
Edebiyat, sanat ve din konularında kitaplar yazılmıştır. Okuryazarlık artmış, toplumun bilgi düzeyi yükselmiştir. Yerleşik hayat nedeniyle planlı ve örgün eğitimin temelleri atılmıştır.

14 İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ
Yabancı Etkiler (Evlilik, beyin göçü, siyasi ilişkiler ve savaşlar) Yaşam şartları (göçebe hayat, göçebe hayattan yerleşik hayata geçiş, savaşlar) Alfabenin gelişimi ile birlikte törelerden yazılı kaynaklara geçiş

15 Günümüze Yansımaları Nedir?
Usta-çırak ilişkisi? Göçebe yaşam? Yerleşik yaşam? Örf ve adetlerin yerini yazılı kaynakların alması? Savaşlar ? Dinin etkisi?

16 Dinlediğiniz için teşekkür ederim.


"İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları