Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Posta Sunucusu Barış KARABAY İlhami BÜYÜKGÜÇLÜ 11541444 11541424 Yazılım Mühendisliği.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Posta Sunucusu Barış KARABAY İlhami BÜYÜKGÜÇLÜ 11541444 11541424 Yazılım Mühendisliği."— Sunum transkripti:

1 Posta Sunucusu Barış KARABAY İlhami BÜYÜKGÜÇLÜ Yazılım Mühendisliği

2 Posta sunucusu Kullanıcılara e-posta hizmetleri sağlamak için, Postane Protokolü 3 (POP3) ve Basit Posta Aktarım Protokolü (SMTP) bileşenlerini kullanan sunucu rolü. Posta sunucusunda e-posta hesapları depolamak ve yönetmek için POP3 hizmeti kullanma. Kullanıcıların POP3 protokolünü destekleyen bir e-posta istemcisi (Microsoft Outlook gibi) kullanarak yerel bilgisayarlarından e-posta alabilmeleri için posta kullanıcısına kullanıcı erişimini etkinleştirme.

3 E-Posta Sunucuları nasıl çalışır
Elektronik postanın aynı sistem üzerindeki bir göndericiden diğer bir alıcıya gönderilmesi aslında çok basit bir iştir. E-posta bu denli popüler olmadan önce kullanıcılar e-postayı bu amaçla kullanıyorlardı yılında birbirinden farklı iki sunucuda bulunan iki kullanıcı arasındaki ilk elektronik mektuplaşma gerçekleşmiştir. Günümüzde ise E-posta sistemi alıcının hangi sunucuda olduğuna bakılmaksızın tümüyle DNS çalışma prensiplerine göre alınıp veriliyor.

4 E-Posta Sunucuları nasıl çalışır(devam)
İnternet dünyasında kaybolmadan hareket etmemizi sağlayan Alan Adlarının ve bu adlara bağlı olan sunucu isimlerinin ilişkilerini, bunlara karşılık gelen Ip adreslerinin neler olduğunu tümüyle DNS (Domain Name Server-Alan Adı Sunucuları) takip etmektedir. Bu DNS sunucularının hepsinin bir şekilde bağlı bulunduğu ve çeşitli ülkelere dağılmış kök DNS sunucuları sistemin yönetimini yapmakta ve e-posta sunucuları bu sistemlere sorgulama yaparak hangi e-posta alıcısına hangi IP de e-posta teslim edeceğini öğrenebilmektedir. Bu öğrenme safhasından sonra e-posta sunucuları birbirleri ile konuşmak için harekete geçer.

5 E-Posta Sunucuları nasıl çalışır(devam)
Bir e-posta sunucusu genellikle SMTP(Simple Mail Transfer Protocol) adı verilen ve 25 numaralı uygulama portunda çalışan E-Posta Transfer Ajanı (MTA) aracılığı ile e-posta alıp gönderir. Hem gelen hem de giden e-posta bu port üzerinden hareket eder. Sadece hareket yönleri farklıdır ve bu işlemi bildiğimiz bir posta ofisine benzetebiliriz.

6 E-Posta Sunucuları nasıl çalışır(devam)
İki e-posta sunucusu aralarında konuşmaya başladıklarında ilk olarak SMTP protokolüne özgü olarak el sıkışma diye tabir edilen safhayı gerçekleştirirler. O anda her sunucu hangi kullanıcıdan hangi kullanıcıya e-posta göndereceği ve alınacağı konusunda birbirlerine gerekli bilgileri verirler ve eğer alıcı sunucuda ilgili e-posta hesabı var ise data akışı başlar. Bu safhada bir çok farklı kontrol yapılabilir ve istenmeyen e-postaların engellendiği filtreler çalıştırılabilir.

7 E-Posta Sunucuları nasıl çalışır(devam)
Data akışının sonlanmasından sonra alıcı sunucu eğer gelen mesajı başarı ile alabildi ise gönderici sunucuya bunu onaylar ve kendi içinde yapması gereken işlemleri başlatır. Şu anda asıl amaç gelen e-postanın ilgili kullanıcının kutusuna uygun şekilde teslim edilmesidir.

8 E-Posta Sunucuları nasıl çalışır(devam)
Bunun evvelinde virüs kontrolü, istenmeyen e-posta süzgeçleri ve ayrıca kullanıcıya ya da e-posta sunucusuna özgü e-posta kabul etme filtreleri çalıştırılabilir. E-posta tüm bu kontrolleri geçtikten sonra halen elenmedi ise ilgili kullanıcının e-posta kutusuna koyulacaktır.

9 E-Posta Sunucuları nasıl çalışır(devam)
Bundan sonrası kullanıcının e-postayı kendi kutusunda web üzerinden okuması ya da kullandığı e-posta alma protokolüne göre kendi sistemine getirmesi ile devam eder. POP3 veya IMAP adını verdiğimiz protokoller bu andan itibaren kullanılmaya başlanır. 

10 E-Posta Sunucuları nasıl çalışır(devam)
Örnek olarak anlatılan bir SMTP ve POP3 seansının şablonu aşağıdaki gibi resimlenebilir. Tüm bu işlemler yapılırken kullanıcıların adları ve şifreleri tüm safhalarda tek tek kontrol edilmektedir. Yanlış kullanıcı adı veya şifre ile işlemler gerçekleştirilemez.

11

12 E-Posta Sunucu Çeşitleri
Elektronik posta sunucular (mail server) : Exchange Server, Lotus Notus Mail Server, Send Mail, Qmail ve Postfix gibi genellikle sunucu üzerinde çalışan ve e-posta hizmeti veren programlardır. Biz sunumda MS Exchange Server programının kurulumundan bahsettik.

13 Posta Sunucusu Kurulumu
Bu sunumda sizlere Windows Server 2008 R2 sunucusu üzerine Exchange Server 2007 Service Pack 3 kurulumunu anlatılacaktır. Exchange Server 2007 SP3 uygulamasını adresinden indirebilirsiniz.

14 Active Directory kurulumu gerçekleştirdikten sonra (bu kısmı diğer arkadaşlar anlatacak) Sunucumuz üzerinde gerekli Roles ve Features ları yüklememiz gerekiyor.  Bunun için Windows PowerShell i kullanarak aşağıdaki komutları sırası ile çalıştırıyoruz;

15 Import-Module ServerManager Add-WindowsFeature NET-Framework,RSAT-ADDS,Web-Server,Web-Basic-Auth,Web-Windows-Auth,Web-Metabase,Web-Net-Ext,Web-Lgcy-Mgmt-Console,WAS-Process-Model,RSAT-Web-Server,Web-ISAPI-Ext,Web-Digest-Auth,Web-Dyn-Compression,NET-HTTP-Activation,RPC-Over-HTTP-Proxy -Restart

16 E-Posta Sunucusu Kurulumu
Sunucumuza gerekli bileşenleri yükledikten sonra Artık kuruluma geçebiliriz. İndirdiğimiz Exchange Server 2007 Service Pack 3 Kurulum dosyasının içindeki Setup.Exe yi çalıştırıyoruz;

17 Ekranda görüldüğü üzere ilk 4 adım, PowerShell komutumuz sayesinde yüklenmiş oldu. Step 5 den devam edebiliriz.

18 Yükleme sihirbazımız bizi karşılıyor ve Exchange Server 2007 Service Pack 3 üzelliklerinden bahsediyor, Next ile devam ediyoruz,

19 Lisans Anlaşmamızı kabul edip, Next ile devam ediyoruz,

20 Exchange Server in iyileştirilmesi açısından oluşan hataların Microsoft a gonderilmesi için Reporting Servisinisin kurulması gerekiyor. Eğer siz de bu programın bir parçası olma isterseniz bu servisi kurabilirsiniz. No seçip Next ile Devam ediyoruz.

21 Installation Type ekranında Exchange Sunucumuzu ne şekilde yapılandıracağımızı soruyor, Typical Kurulumda HT,CAS,MB rolleri kurulacaktır. Tüm Rollerin bir arada olmasını istityorsak bu seçeneği işaretliyoruz, Custom Installation seçtiğimizde bizi aşağıdaki ekran karşılıyor, ve dilediğimiz rolu sunucumuza yükleme imkanı sağlıyor. Biz Typical seçeneği ile devam ediyoruz.

22 Custom Exchange Server Installation Ekranı

23 Kurulum türünü seçtikden sonra Organizasyon ismini belirlememiz için yukarıdaki ekran açılıyor, Organization Name belirterek Next ile devam ediyoruz,

24 Client Settings Ekranımızda, Organizasyon içerisinde Outlook ve Entourage 2003 ün eski versiyonlarının olup olmadığını soruyor. Outlook ve Entourage 2003 ün Exchange 2007 ye bağlanması için Public folder database in olması gerekiyor. Eğer Yes seçeneğini seçersek Public Folder kurulumu gerçekleecektir, No seçersek bu kurulum gerçekleşmeyecektir. Dilerseniz Public Folder Database i daha sonradan manual oluşturabilirsiniz.

25 Hazırlıklarımızı tamamladık, Check list imiz geldi, Şu an Exchange 2007 Service Pack 3 kurulumunu Windows Server 2008 R2 üzrine kurabiliriz. Install seçeneği yükleme başlıyoruz.

26 Kurulumu başları ile tamamladığımızda yukarıdaki ekranımızdan Finish ile kurulumu sonlandırıyoruz, Değşikliklerin kaydolması için Sunucumuzu 1 kez yeniden başlatmamız gerekiyor.

27 E-posta Sunucu Politikaları
Politika (Policy) aynı sınıfta bulunan bir veya daha fazla nesneye (kullanıcılar, posta kutuları, e-posta adresleri, e-postalar vs.) uygulanabilir yapılandırma ayarları topluluğudur. Bir sonraki slaytlarda bazı politikalardan bahsedeceğiz

28 E-Mail Address (E-posta Adresi) Politikaları
E-posta adreslerinin şekillenmesini sağlayan politikadır. Örneğin bir grup kullanıcının e-posta adresi şeklinde, bir grup kullanıcının e-posta adresi şeklinde yapılandırılabilir. E-posta sunucu yüklendiğinde varsayılan bir politika oluşturulur. Varsayılan politika tüm organizasyon için geçerlidir. Bir kişi veya grubu etkilemek için yeni bir politika oluşturması önerilir. Bunun için Exchange Managament Console Organization Configuration HubTrasport kökü içinde bulunan Address Policies sekmesi tıklanır. Sekme altındaki boş bir alanda sağ tıklayıp “New Address Policy…” ya da sağ tarafta bulunan “Action” bölmesindeki “New Address Policy …” tıklanır.

29 Sharing (Paylaşım) Politikaları
Kullanıcının, kişiler, takvim, konum, durum (serbest veya meşgul) gibi bilgilerini, dış etki alanları (domain) ile paylaşımına izin veren ya da engelleyen politikadır. E-posta sunucu ilk kurulduğunda varsayılan olarak bir paylaşım politikası (Default Sharing Policy) oluşturulur ve bu politika organizasyonumuzun tümü için geçerlidir

30 Retention (Bekletme)Politikaları
Bekletme politikaları, nesnelerin belirli bir süre sonunda belirli bir işleme tabi tutulmasını sağlayan politikalardır. Örneğin gelen kutusundaki mesajlar, gelen kutusuna düştükten bir ay sonra çöp kutusuna, özel bir klasöre taşınabilir veya tamamen silinebilir.

31 OWA Mailbox Politikaları
OWA (Outlook Web App) kullanıcıların internet üzerinden e-posta hesaplarına bağlanıp e-posta hizmetlerinden faydalanmalarını sağlayan bir web sitesidir. Örneğin istediğiniz bir kullanıcının takvim hizmetini kullanmasını, OWA Mailbox Politikası kullanarak engelleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle bir OWA Mailbox Politikası oluşturmamız gerekir.

32 Exchange ActiveSync Mailbox Politikaları
Mobil cihazları (akıllı telefon, tabletler vb.) ile exchange bağlantısı kurmak isteyen kullanıcılar, Exchange ActiveSync ile bağlantı kurabilir. ActiveSync Mailbox Politikaları ise bu tür bağlantıların yetkilerini belirlemek için kullanılır

33 Unified Messaging Mailbox Politikaları
Unified Messaging (Birleştirilmiş Mesajlaşma) e-posta hesabınıza telefon veya cep telefonu gibi birçok cihazla ulaşmanızı sağlayan bir hizmettir. Unified Messaging Mailbox politikaları ise birleştirilmiş mesajlaşmanın yönetilmesini sağlayan politikalardır


"Posta Sunucusu Barış KARABAY İlhami BÜYÜKGÜÇLÜ 11541444 11541424 Yazılım Mühendisliği." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları