Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mentorluk - Tanım Toplumlar karmaşıklaştıkça, ‘Mentorluğun’ önemi de artmıştır. Kişiler bu karmaşık ve sürekli değişken iş yaşantısına ayak uydurabilmek.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mentorluk - Tanım Toplumlar karmaşıklaştıkça, ‘Mentorluğun’ önemi de artmıştır. Kişiler bu karmaşık ve sürekli değişken iş yaşantısına ayak uydurabilmek."— Sunum transkripti:

1 Mentorluk - Tanım Toplumlar karmaşıklaştıkça, ‘Mentorluğun’ önemi de artmıştır. Kişiler bu karmaşık ve sürekli değişken iş yaşantısına ayak uydurabilmek için özelliklerini geliştirmek zorundadırlar. Mentorluk, oldukça güçlü bir kişisel gelişim ve güçlendirici bir araçtır. Günümüzde Mentorluk, şirketlerde, okullarda ve çeşitli kurumlarda uygulanmaktadır. Bugün Mentorluk sisteminin kullanılmasındaki amaç: insan potansiyelini geliştirmek, kurum kültürünü aktarmak, akademik yönden veya kariyer yönünden hedef kitleye destek vermek; bunun sonucu olarak da daha etkili bir insan kaynağı oluşturmaktır. Mentorluk, insanların yeni adım attıkları yaşam/kariyer basamaklarında, kavşak ve yol ayrımlarında doğru kararlar vermeyi ve gelişmeyi sağlayan etkili bir yoldur. Benzer sahalarda ve farklı konularda belli deneyimlerden geçmiş bir ‘Mentor’ ile bu deneyimlerden faydalanarak hedeflerine ulaşmak için yol bulmak isteyen ‘Danışan Kişi’ arasındaki ortaklıktır. Karşılıklı güven ve saygıya dayalı bir ilişkidir.

2 Mentorluk – Konu ya da İçerik Ne Olabilir?
Staj Kariyer yönlendirmesi Kişisel gelişim Öğrenme şekilleri Proje yönetimi Çatışma yönetimi Kişisel SWOT analizi İş-Özel hayat dengesi Tez konuları Stres yönetimi Personel geliştirme görüşmeleri Öncelikleri/Zamanı yapılandırma araçları Yönetim Etkinlik Eğitim Karar verme Yetkinlik geliştirme Yenileşim İş arayışı, CV hazırlama, işe başvurma, iş ve maaş görüşmelerine hazırlık Yurtdışına taşınma Sunum teknikleri

3 Mentorluk – Kimler Mentor Olmalı?
‘Danışan kişi’nin potansiyelini, motive ederek, ilham vererek ve mücadeleye yüreklendirerek yükseltebilecek yetkinlikteki herkes ‘Mentor’ olabilir. Başarılı bir Mentor’un belirgin özellik ve becerileri: Dürüst ve yapıcı eleştiri yapabilirler; Çalıştıkları sahada veya sektörde saygınlık kazanmışlardır; Geniş içerikli konularda ve durumlarda gerekli deneyime sahiptirler; Etkin dinleme becerilerine sahiptirler; anlamak için dinlerler (cevap için değil); Başkalarının gelişimlerine faydalı olabilmek için yeterli zamanı ayırabilirler; Söylemezler, yönlendirirler. Başka bir deyişle, başkalarının doğru cevabı kendi kendilerine bulabilecekleri, doğrultuda soruların nasıl sorulacağını bilirler; Güvenilir kişilerdir ve tartışılan konuları gizli tutarlar; Olumlu, iyimser ve sevecen insanlardır; Danışan kişiyi motive edebilme becerisine sahiptirler; Konu ve durumları ciddiye almakla birlikte, kendilerine gülebilecek kadar da mizah duygusuna sahiptirler; İki-yönlü öğrenmeye açıktırlar; danışan kişinin öğrenmesine yardımcı oldukları kadar, onların da danışan kişilerden öğrenebilecekleri konular olduğunu bilirler. Şekil: Yazı:

4 Mentorluk – Kimler Danışan Kişi Olmalı?
Yaşam/kariyer basamaklarında hazırlanarak yol almak isteyenler; Yapıcı eleştiriye açık olanlar; Önceden hareket ederek, güçlü ve zayıf yönlerini gözden geçirmek ve gelişimleri için önlerine çıkacak fırsatları değerlendirmek isteyenler; Hatalarını ve başarısızlıklarını, onlardan birşeyler öğrenebilmek adına paylaşmaya istekliler, Başkalarının vereceği tavsiyeleri can kulağıyla dinleyip gerektiği gibi hareket etmeye istekliler, Kendilerini gözlemleyebilen ve kendilerine karşı dürüst olanlar, Sorumluluklarını bilen ve disiplinli kimseler, Yeni fikir ve düşüncelere açık kimseler, Konu ve durumları ciddiye almakla birlikte, kendilerine gülebilecek kadar da mizah duygusuna sahip kimseler. Şekil: Yazı:

5 Mentorluk – Mentor Rol ve Sorumluluklar
1. Rollerin belirlenmesi Neden Mentor olmak istediğinizi iyice anlayın. Mentor olmak için beceri ve deneyimlerimlerinizin gerçekçi bir değerlendirmesini yapın. 2. Beklentilerin iletilmesi Danışan kişiden beklentilerinizin ne olduğunu açıkça anlayın ve açık bir şekilde ifade edin. Zaman çizelgesi oluştururken gerçekçi olun. Kilometretaşı oluşturacak hedefler ve çıktılar oluşturun. Olası beklenti veya plan değişikliklerine karşı esnek olun. Geri bildirimlerinizi danışan kişinin öğrenme tarzına göre belirleyin. 3 . Beraber çalışma Tavsiyelerde bulunun, zorla kabul ettirmeyin. Bildikleriniz üzerinde tavsiyelerde bulunun ve bilmediğiniz konular olduğunu kabul edin. Tutarlı ve güvenilir olun. Etkili ve anlaşılır örnekler verin. Danışan kişinin zayıf yönlerini öğrenin ve güçlü tarafları üzerine yoğunlaşın. Yapıcı geri bildirim verin. Gelişimi değerlendirin. Danışan kişinin hedeflerine ulaştığında en büyük destekçileri olun. 4. Tüm hedeflerin karşılanması Mentorluğunuz sona erdiğinde dahi danışan kişinin başarılarını takip edin. Deneyimin değerlendirilmesini sağlayın. Mentorluğu başka danışan kişilerle sürdürün.

6 Mentorluk – Danışan Kişi Rol ve Sorumluluklar
1. Rollerin belirlenmesi Niçin Mentorunuz olmasını istediğinizi bilin. Hedefinizle ilintili bir Mentor seçin. 2. Beklentilerin iletilmesi Mentorunuzdan beklentilerinizin ne olduğunu açıkça anlayın ve açık bir şekilde ifade edin. Zaman çizelgesi oluştururken gerçekçi olun. Kilometretaşı oluşturacak hedefler ve çıktılar oluşturun. Mentorunuza, tercih ettiğiniz öğrenme şekliyle ilgili, bilgi verin. Olası beklenti veya plan değişikliklerine karşı esnek olun. 3. Beraber çalışma Dinleyin ve konuşmalara katılın. Mentorunuzun tüm cevapları bilemeyeceğinin bilincinde olun. Yapıcı geri bildirimi kabul edin. Özyansıtma için zaman ayırın. Gelişimi değerlendirin. Başarıyı kutlayın. Tutarlı ve güvenilir olun. 4. Tüm hedeflerin karşılanması Mentorluk işlemi bittiğinde dahi Mentorunuzu gelişimlerden haberdar edin. Deneyimin değerlendirilmesini sağlayın. Teşekkür edin.

7 Mentorluk – Mentordan Beklentiler
En az ayda bir görüşme olmak üzere, danışan kişiyle düzenli ve belli sıklıkta temas halinde olmak. Bir araya gelince konuşulan konuları ve tartışmaları Mentorluk ilişkisi içerisinde gizli tutmak. (Kişisel veya profesyonel anlamda danışan kişiyle yapılan her bilgi alışverişi profesyonel ‘gizlilik’ beklentisi içinde gerçekleşir. Hem Mentor hem de Danışan Kişi karşılıklı yazılı onay alınmadan tartışma konularını başkalarıyla paylaşmamalıdır.) Mentordan, danışan kişinin işlerini (öğrenciyse) ders notlarını değerlendirmesi beklenmemelidir; ancak Mentor, danışan kişinin performansına dair objektif değerlendirme ve geri bildirim alabilmesini sağlamak için kaynak bulmasına yardımcı olabilir. Anlaşma yenilemesi sırasında Mentorların, Mentorluk ilişkilerini en azından yılda bir kere değerlendirmeleri beklenir. Bu amaçla, yıllık değerlendirmeler (örn. anket formları üzerinden) yapılır.

8 Mentorluk – Danışan Kişiden Beklentiler
En az ayda bir görüşme olmak üzere, Mentorla düzenli ve belli sıklıkta temas halinde olmak. Görüşmelerden en az biri yüzyüze olmalı. Danşan kişinin yaşam/kariyer planlarını Mentorla paylaşması, profesyonel (öğrencilik, kariyer) gelişim için kendi girişimlerini anlatması, tavsiye istemesi, Mentorun gözlemlerini yansıtması ve gayretlerinin sonuçlarını Mentorla paylaşması teşvik edilir. Konuşulan konuları ve tartışmaları Mentorluk ilişkisi içerisinde ‘gizli’ tutmak. . (Kişisel veya profesyonel anlamda danışan kişiyle yapılan her bilgi alışverişi profesyonel ‘gizlilik’ beklentisi içinde gerçekleşir. Hem Mentor hem de Danışan Kişi karşılıklı yazılı onay alınmadan tartışma konularını başkalarıyla paylaşmamalıdır.) Mentordan değerlendirme tavsiyesi istemekten sakınmak. Daha çok geri bildirim ve objektif değerlendirme için kaynaklar hakkında Mentorun önerilerinden yararlanmak. Anlaşma yenilemesi sırasında Mentorların, Mentorluk ilişkilerini en azından yılda bir kere değerlendirmeleri beklenir. Bu amaçla, yıllık değerlendirmeler (örn. anket formları üzerinden) yapılır.

9 Beklentileri tanımlamak
Mentorluk – Başarı için 10 İpucu İletişimi açık tutmak Destek vermek Beklentileri tanımlamak Temas sağlamak Dürüst olmak Aktif katılımcı olmak Yenilikçi ve Yaratıcı olmak Birbirini tanımaya çalışmak Tutarlı ve güvenilir olmak Olumlu olmak

10 Mentorluk – Yapmalı Mentor
Danışan kişiyi tanımaya, gerçekten anlamaya çalışın. Olumlu, sabırlı, güvenilir ve samimi olun. Tutarlı, fakat esnek olun. Planlarda değişiklikler olabilir. Cesaretlendirin, övün ve iltifat edin. Aktif bir dinleyici olun. Anlaşılır bir dil kullanın. Somut açıklamalar yapın. Karar verme aşamasında fikir beyanı ve katılımı için izin isteyin. Danışan kişinin hatalarından öğrenmesini sağlayın. Dürüst ve adil olun. Danışan kişinin yeteneklerini, güçlü yönlerini belirlemesine yardımcı olun. Yapılacak faaliyetleri önceden belirleyin.. Gerekli gördüğünüzde insiyatifi ele alın. Aramıyor veya katılımcı olmuyorsa gerekli uyarılarda bulunun. Danışan kişiyle önceden ayarlanmış bir göndermiş katılamayacaksanız, haber verin. Danışan kişinin geçmişi ve ilgi sahaları ile ilgili bilgi alın. Danışan kişinin öğreteceklerine veya Mentorla paylaşacağı konulara açık olun. Verdiğiniz sözü tutun– Bu oldukça önemli! KEYİF ALIN!

11 Mentorluk – Yapmamalı Mentor
Danışan kişiyle anında uyum sağlamayı beklemeyin. Sevilebilmek için höşgörülü olmayın – bu şekilde danışan kişinin saygısını kazanamazsınız; tutarlılığa ve bir yapıya ihtiyaçları vardır. Nutuk çekmeyin, ahlâk dersi vermeyin, vaaz vermeyin. Anne-baba rolü oynamayın! Ne yapmaları gerektiğini söylemeyin (onun yerine; öneride bulunun, davet edin, cesaretlendirin). Kişisel problemlerinizi paylaşmayın (tabii o anki ruh halinizi kendisiyle paylaşmanız haricinde; yorgunluk, sinirlilik, vs.) Tutamayacağınız sözler vermeyin. Danışan kişinin her söylediğinin gerçekten söylemek istediği şey olduğuna ikna olmayın. Mentinin özel hayatına karışmayın. Bütün sorulara bir cevabınız olamayacağının ya da bir hata yapmış olabileceğinizin kabulÜnden korkmayın. (Doğru cevabı beraber bulun ve danışan kişiyle birlikte öğrenin. Danışan kişiye de sizin de hâlâ öğrenecek şeyleriniz olduğunu göstermiş olursunuz). Heyecan eksikliğini size karşı yapılmış kişisel bir ret veya tepki olarak algılamayın.. Alaycı olmayın veya alaycı bir dil kullanmayın. Ödünç para vermeyin. Kriz durumları haricinde gizlilik anlaşmasını bozmayın.


"Mentorluk - Tanım Toplumlar karmaşıklaştıkça, ‘Mentorluğun’ önemi de artmıştır. Kişiler bu karmaşık ve sürekli değişken iş yaşantısına ayak uydurabilmek." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları