Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sözcükte Anlam Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir. Çok Anlamlılık: Bir sözcüğün temel anlamının yanında.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sözcükte Anlam Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir. Çok Anlamlılık: Bir sözcüğün temel anlamının yanında."— Sunum transkripti:

1 Sözcükte Anlam Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir. Çok Anlamlılık: Bir sözcüğün temel anlamının yanında yeni kavramları da karşılayacak durumda olmasıdır. Dilek havuzuna para attık. Mahkemeyi iki ay sonraya attılar. Yaz gelince kazakları attık. Sınav konularını sana mesaj attım. *Çok anlamlılıkla sesteşlik karıştırılmamalıdır. Sesteş sözcüklerde anlam tamamen faklıdır. Çok anlamlılıkta ise anlam ilgisi devam eder.

2 Gerçek Anlam (Temel Anlam): Bir sözcüğün aklımıza gelen ilk anlamıdır, sözlük anlamıdır. Yan Anlam: Bir sözcüğün temel anlamından tamamen uzaklaşmadan kazandığı yeni anlamlardır. Mecaz Anlam: Bir kelimenin gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı anlamdır. dağın eteği (yan anlam) etek (gerçek anlam) (benzerlik ilgisi) etekleri zil çalmak (mecaz anlam)

3 burun (gerçek anlam) ayakkabının burnu (yan anlam) (benzerlik) geminin burnu (yan anlam) burnunun dikine gitmek (mecaz anlam) (benzerlik)

4 Somut ve Soyut Sözcükler
Beş duyu organımızdan en az biriyle algılayabildiğimiz varlıkları karşılayan sözcüklere somut, beş duyu organımızla algılayamadığımız ama var olduğuna inandığımız kavramları karşılayan sözcüklere soyut sözcükler denir. ev kitap ağaç rüzgar hava koku (somut) hayal sevinç rüya hayal öfke endişe (soyut) Somutlaştırma (Somutlama) Soyut bir kavramı, somut bir sözcükle anlatmaktır. Benzetmeden yararlanılır. Yine hayallerim suya düştü. Bunu yapmaya yürek ister, bu her babayiğidin harcı değil.

5 konuk-misafir ıslak-yaş vatan-yurt
Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler: Yazılışları aynı anlamları farklı olan sözcüklerdir. kır yüz dolu Eş Anlamlı (Anlamdaş) Sözcükler: Yazılışları farklı anlamları aynı olan sözcüklerdir. konuk-misafir ıslak-yaş vatan-yurt Zıt (Karşıt) Anlamlı Sözcükler: Anlamca birbirinin karşıtı olan sözcüklerdir. genç-ihtiyar açık-kapalı acı-tatlı gece-gündüz **Olumsuzluk ,zıtlık değildir. tatlı olumsuzu – tatsız zıttı- acı ağlamak olumsuzu- ağlamamak zıttı- gülmek **Bazı sözcüklerin cümle içindeki kullanımlarına göre zıt anlamları değişebilir. Ak akçe kara gün içindir. (kara sözcüğünün bu cümlede anlamı kötü) Bu ince davranışın için teşekkür ederim. (ince sözcüğünün bu cümlede anlamı nazik)

6 Terim Anlamlı Sözcükler
Bir bilim, sanat, meslek dalıyla ilgili özel ve belirli bir kavramı karşılayan sözcüklerdir. *Bilim, sanat, meslek dallarının isimleri terim değildir. Sıfat, özne, tümleç – Türkçe Açı, dörtgen – Matematik Perde, suflör- Tiyatro Yansıma Sözcükler Doğadaki seslerin taklit edilmesiyle oluşmuşlardır. vızıltı pat güm güm şırıltı *Ses taklidi değilse yansıma değildir: parıltı, ışıltı vb. İkilemeler Güçlü kuvvetli abuk sabuk Ses seda akıl fikir Hızlı hızlı çoluk çocuk Eğri büğrü yalan yanlış

7 Nitel ve Nicel Anlamlı Sözcükler
Sayılabilen, ölçülebilen özellikler nicelik; sayılamayan, ölçülemeyen özellikler nitelik bildirir. Bu elmaların kırmızı olması, yaprakların yeşil olması, lezzetli olması niteliktir. Bu elmaların kilosu, kaç tane olduğu niceliktir.

8 Genel ve Özel Anlamlı Sözcükler
Anlam olarak daha geniş kapsamlı olan sözcükler genel, anlamı daha dar kapsamlı olan sözcükler özeldir. varlık – canlı- bitki- çiçek- papatya kedi- hayvan-canlı-varlık Antalya, Akdeniz Bölgesi’nde bulunur. En sevdiğim şair Orhan Veli’dir.

9 Dolaylama Bir sözcükle karşılanabilen bir kavramı birden çok sözcükle ifade etmektir. Hayat arkadaşı-eş Ege’nin incisi-İzmir Bacasız sanayi-turizm Beyaz altın -pamuk File bekçisi-kaleci Derya kuzusu-balık Güzel Adlandırma İnsanlarda olumsuz duygular uyandıran kelimeleri daha güzel kavramlarla anlatmaktır. Son yolculuk-ölüm İyi saatte olsunlar-cin Üç harfli-cin İşitme engelli-sağır Tahta at-tabut

10 Ad Aktarması Bir sözcüğün benzetme amacı güdülmeden başka bir sözcük yerine kullanılması. Uçak az önce Ankara’ya iniş yaptı. Bütün mahalle sabaha kadar uyumadı. Batı bu konuda uzlaşmaya varacağını bildirdi. Orhan Veli’yi mutlaka okumalısın. Tabağını çabuk bitir. Bu tiyatroyu 10/A sınıfı hazırladı. İmza gününde usta kalemler bir araya geldi. Bütün gözler onun üzerindeydi. Adresi şu markete sorar mısın?

11 Deyim Aktarmaları Doğadan İnsana Aktarma
Sınavı kazandığını duyunca sevinçten havalara uçtu. Aslanım, bunu başarabilirsin! İnsandan Doğaya Aktarma Yaralı bir gemi, hırçın denizin dalgalarında kayboldu. Anahtarı masanın gözünde bulamadım. Doğadan Doğaya Aktarma Karlar uçuşuyordu gecede, rüzgarlar uluyordu camlarda. Duyular Arası Aktarma Yumuşak sesiyle salondakileri büyüledi. Sokaktan acı bir çığlık duyuldu.


"Sözcükte Anlam Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir. Çok Anlamlılık: Bir sözcüğün temel anlamının yanında." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları