Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FRANSA‘DA SPOR YÖNETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FRANSA‘DA SPOR YÖNETİMİ"— Sunum transkripti:

1 FRANSA‘DA SPOR YÖNETİMİ
SPORT MANAGEMENT in FRANCE

2 Batı Avrupa’da yer alan ve AB üyesi olan Fransa’nın nüfusu 60 milyon civarındadır.

3 Bugün Fransa’da, 28 Olimpik ve 34 Olimpik olmayan, 14 multi spor, 5 okul ve üniversite federasyonu olmak üzere toplam 81 federasyon, 170,000 spor kulübü ve 14 milyon lisanslı sporcu ve katılımcı bulunmaktadır.

4 Gönüllü birlikler ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yaptırdığı araştırmaya göre,
Fransız halkının %60’ı haftada en az bir gün egzersiz yapmaktadır (15-75 yaş) sayısı 170,000 Spor kulübünün üye sayısı 10 milyon.

5 Spor yönetimini destekleme birimi «Sağlık, Gençlik ve Spor Bakanlığı» devletin sporla ilgili en önemli örgütüdür. Bakanlık diğer devlet örgütlerinde sporla ilgili politikalarının uygulamasını bu örgüt aracılığı ile yapar.

6 Eğitim Bakanlığı (Ministry of Education) okullardaki beden eğitimi üzerinde tek yetkilidir.
Olimpiyat oyunlarında daima yüksek madalya sayısına sahip olan Fransa 1996 Atlanta’da madalya, 2000 Sidney’de madalya ve Atina’da madalya kazanmıştır. France has always ranked high in the number of medals won at the Olympic Games. The country was ranked fifth (with 37 medals) at the 1996 Atlanta Olympic Games, sixth (with 38 medals) at the 2000 Sydney Olympic Games, and seventh (with 33 medals) at the 2004 Athens Olympic Games.

7 Fransa’da spor politikaları devlet tarafından tayin edilmektedir.
Bağımsız yapılanma devlet teşkilatının spor üzerindeki kontrolcü mekanizması nedeniyle fazla gelişmemiştir.

8 Spor topluluklarını bünyesinde toplayan Fransa Milli Olimpiyat ve Spor Komitesi (CNOSF) hükümet dışı spor yönetiminin şemsiye örgütüdür.

9 Fransız Olimpiyat Komitesi 1894 yılında Pierre de Coubertin tarafından kurulmuştur.
Diğer spor organizasyonları olan COF ve CNS 1972’de aynı çatı altında toplayarak Comite National Olimpique et Sportif Francais adını almıştır (CNOSF).

10 CNOSF’IN AmaçlarI Fransa’da olimpik hareketi koruma ve gözetme görevinin yanı sıra, ülkenin olimpiyat oyunlarında temsilinden ve Fransa’da yapılacak olimpik faaliyetlerde birinci derecede sorumludur.

11 CNOSF Bunlara ek olarak
Olimpik düşünce ve olimpik sporların gelişimini sağlamak, Olimpiyat kurallarının uygulanmasını sağlamak, Fransız sporcuların Olimpiyat Oyunlarına katılmalarını düzenlemek ve adaylarla işbirliği yapmak,

12 CNOSF Oyunlara katılımı teşvik etmek,
Organizasyon üyelerinin yardımıyla gelişimini devam ettirmek, Fransa’da olimpik sporların uygulaması ve spor fikrinin geliştirilmesi için direk veya dolaylı olarak mümkün olan çabayı harcamak.

13 CONSF’In Yapılanması “CNOSF özerk yapıya sahiptir.
Organizasyon çatısı altında 30 Bölgesel Olimpik ve Spor Komitesi (CROS) ve 68 İl Olimpiyat ve Spor Komitesi (CDOS) vardır.

14 CNOSF CNOSF'nin yapılanmasına bakıldığında yönetim organları;
Genel Kurul, İdare Konseyi ve Yönetim Kurulu

15 Genel Kurul 28 Olimpik Federasyon, 34 Spor Olimpik olmayan Federasyon,
14 Multi Spor Federasyonu ve 5 Okul ve Üniversite Sporları Federasyonu temsilcilerinden oluşur.

16 CNOSF Genel kurul; toplantıları yılda bir defa yapılır ve 81 örgüt ayrı dört grupta toplanır. Sistemin dengesi oylama ile sağlanır, organizasyonun bütün üyeleri en az bir oy hakkına sahiptir.

17 İdare Konseyİ 30 Bölgesel Olimpik Spor Komitesi (CROS) başkanının bir araya gelmesiyle iki ayda bir toplanır.

18 CNOSF İdare Konseyi 17 komiteyi yönetir. Bunlar, Olimpiyat Akademi,
Yüksek Performans, Sporcu, Otomasyon ve Bilgi, Medya, Herkes İçin Spor, Turizm ve Boş Zaman Etkinlikleri, Yüksek Riskli Sporlar gibi.

19 YönetİM Kurulu 16 üyeden oluşur ve Başkan ve Büro ile aralarında köprü görevi yapar. Büro CNOSF’nin işlerini destekleyen sürekli bir yapıdır ve resmi adı “Başkanın Ofisi”dir.

20 CNOSF Bu ofis şu bölümden oluşur; Başkanlık Kabini;
CROS’un ulusal kongreler ile ilişkisi başkan ve delegeler tarafından sağlanır.

21 Spor Eğitimi ve Herkes İçin Spor Bölümü;
Spor liderlerini ortaya çıkarmak ve kulüpler seviyesinde sporu geliştirmekten sorumludur.

22 Yüksek Seviye Spor Bölümü;
Bayanlar için Olimpiyat, Bölgesel Oyunlar ve Olimpiyat Oyunlarına hazırlık işleriyle uğraşır. Yüksek Seviye Spor Bölümü;

23 Uluslararası İlişkiler;
Spor Hekimliği; Spor sakatlıkları ve doping sorunlarında sporculara tıbbi yardım sağlar. Uluslararası İlişkiler; CNOSF’nin uluslararası spor örgütlerinde temsilden sorumludur.

24 Promosyon ve İletişim Bölümü;
Halkla ilişkiler, basın ilişkileri, pazarlama gibi konulardan sorumludur. Yönetim ve Mali Bölüm; Bütçe ve finans kaynakları ile uğraşır.

25 Bölgesel OlİMPİYAT KomİTESİ (ComITé RégIOnal OlympIQue et SportIF: CROS)
CNOSF’nin bölgesel temsilcisi CROS ve yöresel temsilcisi CDOS yerel düzeyde spor müsabakaları düzenler, sporun gelişmesi için spor politikaları doğrultusunda çalışır.

26 Bölgesel gençlik yönetimleri tarafından koordine edilen CROS, ligleri ve yöresel komiteleri birbirine bağlayan bir kurumdur.

27 CROS’lar, Gönüllü personel, Spor ilaçları, Yasal konular,
Yüksek performans sporları, Okul sporları ve Herkes için spor konularında pek çok komiteyi içine alan yönetim yapısına sahiptir.

28 CROS bölgesel spor müsabakalarının illerden bölgelere doğru genişleyerek yapılması, sporun gelişmesi ve spor politikalarını bölgelerde yönlendirmek için gerekli yetkiye sahiptir.

29 Buna ek olarak bölgesel düzeyde CNOSF’ in tayin ettiği politikaları yerine getirmekle sorumludur.
CROS’lar yarışma sporları yanında değişik sportif fiziksel etkinliklerle sporu geliştirmeye çalışırlar.

30 İl OlIMpIYat ve Spor KomİTESİ (ComITé Départemental OlympIQue et SportIF: CDOS)
CROS ağının yerel uzantısı olarak düşünülen illerdeki yönetsel birim CDOS il düzeyinde sporun gelişmesi için spor politikalarını il yöneticileri (valilikler) ile birlikte yönlendirme ve spor müsabakaları düzenleme yetkisine sahiptirler.

31 CDOS’lar belediye düzeyindeki spor haklarını temsil ederler.
Ayrıca, yöresel, bölgesel ve belediye spor politikalarının koordinasyonuna yardımcı olur.

32 Ulusal Spor Federasyonları
1945’de devlet, spor federasyonlarını kendi yönetimlerini organize etmek ve geliştirmekle yetkili kıldı. Bu durum federasyonların özerkliğiyle sonuçlandı.

33 16 Temmuz 1984 tarihli Spor Kanununun 6 Temmuz 2000 tarihli yeniden düzenlenmesi ile devlet kaynaklarından yararlanan federasyonlar, devletin üzerlerindeki yetki alanlardan kurtulmuştur.

34 Federasyonlar kendi alanlarında
Eğitim, Sportif ve fiziksel faaliyetleri geliştirme, Bu faaliyetlerin uygulamalarını organize etme ve yayma, Gönüllü birliklerin oluşumu ve gelişimini sağlama ve Kulüplere yarışmalara katılma izinleri ve federal unvanları vermekle yükümlüdür.

35 Federasyonlar Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın uluslararası, ulusal, bölgesel spor yarışmalarını organize etme yetkisine sahiptir. Kendi teknik ve yönetsel kurallarını belirlerler ve devletin gözetim ve denetimi altındadır.

36 Kulüpler Sayıları ’i bulan kulüplerin tümü ulusal spor federasyonların dernekleridir. Bunlar, çocuklar için spor, gençler için spor, aile için spor, formda kalma ve yarışma sporlarını düzenlerler.

37 Spor kulüpleri spora katılanlardan ücret alır ve bünyesindeki elit sporculara emeğinin karşılığını verir.

38 Bu organizasyonlar günlük faaliyetlerinden olimpiyat oyunlarına kadar bir finans gerektirir.
Bu kaynaklar sporcuların spor tesislerine girmelerine yetecek kadar mali destek sağlamak amacıyla harcanır.

39 Bu nedenle, Sporu Geliştirme Ulusal Fonu (FNDS) kulüplere önemli yardımlar yapar.
Merkeziyetçilikten uzaklaşma yasası ile birlikte bölgesel birlik ve kulüpler büyük oranda yardım almışlardır.

40 Kulüpler bazı ithal malzemeleri vergisiz ithal etme ve spor tesisi kurumada mali destek alma gibi önemli kolaylıklara sahiptir. Ayrıca, Fransa’da spor izleyicilerinin de finansal desteğinin önemli düzeyde olduğu söylenebilir.

41 Devlet Spor Yapılanması
Fransa’da, Sağlık, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Eğitim Bakanlığı çoğu fiziksel ve sportif etkinlikden sorumludur.

42 Sağlık, GençlİK ve Spor Bakanlığı (The MINISTry for Health, Youth and Sports)
Tüm yaş gruplarına sporun tanıtım ve teşvikinden, Spor örgütlerine devlet desteği ve denetiminden, Profesyonel veya gönüllü spor liderleri için çalışma şemalarının belirlenmesinden sorumludur.

43 Bakanlık sorumluluğunu bölge gençlik ve spor ofisleriyle gerçekleştirir.
Yılda yaklaşık profesyonel diploma veren Gençlik ve Spor Bakanlığı, aynı zamanda spor federasyonları için bir para kaynağıdır.

44 Milli Eğitim Bakanlığı ise, okul sporlarını içeren beden ve spor eğitiminden sorumludur.

45 Yerel seviyede, toplum temsilcileri ve belediye spor servisleri vardır
Yerel seviyede, toplum temsilcileri ve belediye spor servisleri vardır. Bunlar; Spor faaliyetlerinin canlandırılması, etkinliklerin yönetimi ve Araç ve gereç temininden sorumludur.

46 Fransa Gençlik ve Spor Bakanlığı 3 Müdürlüğe ayrılmıştır.
1. Spor Müdürlüğü; Her yaş ve şekil altında beden eğitimi ve spor faaliyetlerini kitle, ferdi ve elit seviyede geliştirmekle yükümlüdür.

47 2. Gençlik ve Teşkilatlı Yaşam Müdürlüğü;
Gençlik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve teşkilatlı yaşam konusunda sürdürülecek siyasetin tespitinden sorumludur.

48 3. İdare ve Dış Hizmetler Müdürlüğü;
İdari çalışmalar ile bakanlığın bütçe işlerinin koordinasyonunu sağlar.

49 Spor Müdürlüğü”nün Görev ve Sorumlulukları
Uluslararası spor ve milli eğitimle ilişkili olarak okul ve üniversite sporları konusunda yetkilidir.

50 Konusuyla ilgili olarak diğer bakanlık ve kuruluşlarla spor meslek ve kadroları ile eğitim faaliyetlerinin amaçlarını belirler ve kamu eğitim hizmetlerinin uygulanmasına katkıda bulunur.

51 Sertifikalarla ilgili yönetmelikler hazırlar ve buna bağlı olarak eğitim faaliyetlerini denetler, diploma sınavları düzenler. Spor tıbbını organize eder. Spor alanındaki araştırma faaliyetlerini koordine eder.

52 Spor alanında tasarruf tedbirleri programının yapılmasını koordine eder ve katkıda bulunur.
Spora ayrılan Devlet Bütçesi ile milli spor gelişim fonu yatırım ödeneklerini yönetir.

53 Spor alanında uluslararası ilişkilerin gelişimini gözetir.
Sporcuların sosyal ve mesleki intibaklarını kolaylaştırıcı yasal hükümler uygular.

54 Sport structures in Member States - France
Governmental sports structures The Ministry of Youth and Sports and the Ministry of Education are responsible for most physical and sporting activities. The Ministry of Youth and Sports is responsible for promoting all forms of sporting activities for all age groups, for the management and supervision of State aid support to sports groups and for defining and implementing training schemes for voluntary or professional sport leaders. The Ministry exercises its responsibility through regional Youth and Sports Offices and offices of the "départements". The Ministry of National Education is responsible for the matters of physical and sports education, which includes school sport. At local level, it is the commune and its municipal sports service that play a crucial role in sports animation, administration and the management of activities and equipment. Non-governmental sports structures The CNOSF (French National Olympic and Sports Committee) is the only body which includes all French sports federations (80) and is bent on action, efficient management and representation in its relations with public authorities. It is also responsible for matters of top sport. The CNOSF is represented in each region by the Regional Olympic and Sports Committee (CROS) and in each département by a départemental olympic and sports committee.

55 Fransa’da Sporun FİNansal Durumu
Fransa’da Ulusal Sporu Geliştirme Fonu (FNDS) lotari gelirlerini dağıtmakla sorumlu kurumdur. Yıllık bütçesi 1 milyar frank’tır. Bunun yaklaşık %20’sini üst düzey sporlara, %80’ini amatör sporlara yöneltir.

56 Bu %80’in %25’i ulusal düzey %75’i bölgesel düzeyde kullanılır.
Ayrıca, kulüpler de FNDS’ye parasal destek için başvurarak kesinleşen etkinliklerine yardım alabilirler.

57

58 OFFICIAL LOGISTIC PROVIDER
Devletin spora ödenek ayırdığı kurum Bakanlık harcamalarının büyük çoğunluğu teknik kadronun ücretlerine ve federasyonlara yöneltir. Bu federasyonlardan olimpik branşa sahip olanlar toplam yardımın yaklaşık %80’ini alır.

59 2007’de devletin spora ayırdığı destek artarak devam etmiş ve toplam 1
2007’de devletin spora ayırdığı destek artarak devam etmiş ve toplam milyar Euro olmuştur. In 2007, the Sport, Youth and Association Activity Task Force enjoyed a total budget up by 4.87% as compared to 2006 (+28% compared to 2005), for a total of EUR billion

60 YEREL DÜZEYDE Fransa'da 1986’dan beri belediyeler, iller ve bölgelerinde kültürel etkinlikleri geliştirme ve kültürel hizmetleri devletin denetim ve gözetimi altında sağlama yetkisine sahiptir.

61 Merkeze bağlı olmayan idari bir yapı getirilmesinden bu yana illerin ve kasabaların sporun gelişimindeki rolü artmıştır.

62 Bölge ve iller seviyesinde 'Boş Zamanlar Gençlik ve Spor Bölge ve il Müdürlükleri' sporun gelişimi ve yaygınlaşmasından sorumludur.

63 Bunun yanında belediyeler spor ortamının hazırlanması ve yapılmasında büyük katkı sağlar.
Büyük şehirlerde oluşturulan spor komitelerinin temsilcisi spor işlerinden sorumlu olarak belediye konseyinde yer alır.

64 Belediyelerin bölgesel seviyede sporu yaygınlaştırma görevini Belediye Spor Ofisleri yürütür.
Bu ofisler kurumlar arası spor karşılaşmalarını teşvik ve koordine eder. Okullar arası spor karşılaşmaları düzenler.

65 http://www. ddjs-reunion. jeunesse-sports. gouv. fr/asso/fnds


"FRANSA‘DA SPOR YÖNETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları