Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Özel İlgi Turizmi Çeşitleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Özel İlgi Turizmi Çeşitleri"— Sunum transkripti:

1 Özel İlgi Turizmi Çeşitleri

2 SPOR TURİZMİ Bireyleri fiziksel aktivitelere katılmak, izlemek veya bu aktivitelerle ilgili çekim merkezlerini görmek amacıyla geçici olarak evlerinin dışına çıkaran seyahate denir. SPOR TURİSTİ; Yaşadıkları çevrenin dışındaki yerlerde kalmak veya seyehat etmek üzere fiziksel aktiviteye dayalı sporlara aktif veya pasif olarak katılan veya sporla ilgili çekim unsurlarını ziyaret eden bireyler ve gruplardır. STIC Araştırma Biriminin yaptırdığı ve bu kuruluşun resmi organı olan ‘Journal Of Sport Tourism’de yayınlanan araştırmaya göre spor turizminden elde edilen gelir dünya turizminin % 32 sini oluşturmaktadır. Olimpiyat sporları ilk olarak eski yunanlar tarafından Olimpia bölgesinde M.Ö 8. ve 7. yy da başlamıştır. Mısır’ da ise olimpiyatlara benzer şekilde firavun adına şenlikler düzenlenmekteydi. Roma’da ise gladyatör ve at yarışları vardı. KAPSAMLI SPOR ORGANİZASYONLARI ; Olimpiyatlar Üniversite Olimpiyatları 1988 Seul Yaz Olimpiyat Oyunları 1996 Atlanta Yaz Olimpiyatları 2000 Sydney Yaz Olimpiyatları FİFA 2006 Dünya Kupası Torino Üniversite Kış Oyunları

3 DALIŞ TURİZMİ Antalya ilimizde bulunan sualtı dalış yerleri ise şunlardır; Kemer Kalkan B-24 amerikan savaş uçağı batığı Uluburun antik batığı Gelidonya antik batığı Fransız (sosyete) batığı Falezler Sıçan adası Kaş uçak batığı Gök mağarası Paris batığı Suluin mağarası

4 DAĞ SPORLARI TURİZMİ Ülkemizde dağ sporlarına uygun merkezlerden bazıları şunlardır; Ağrı Dağı (Ağrı) Beydağlar (Antalya) Erciyes Dağı (Kayseri) Bolkar Dağları (Mersin) Aladağlar (Niğde) Kaçkar Dağları (Rize) Munzur Dağları (Tunceli) Süphan Dağları (Van)

5 ÜLKEMİZDE RAFTINGE UYGUN AKARSULAR;
Çoruh Nehri (Artvin) Altıparmak Çayı (Artvin) Fırtına Deresi (Rize) Köprüçay (Antalya) Manavgat Çayı (Antalya) Anamur ve Göksu (Mersin) 

6 EDEBİYAT TURİZMİ NEDİR ?
Kültürel turizmin yeni bir biçimi olan edebiyat turizmi; edebiyatla ilgili şehirlere , kasabalara yada mekanlara seyehat anlamına gelmektedir. Tüm dünyada giderek daha fazla insanın edebiyat ve seyahat tutkusunu bir arada yaşama düşüncesidir. Bunun ışığın da seyahat acenteleri de çeşitli programlar hazırlamaktadır. DÜNYADA EDEBİYAT TURİZMİ Prag’a gidip de bir Kafka tişörtü almadan dönen bir edebiyat tutkunu yoktur. Bu kişiler aynı zaman da yazarın adını taşıyan müzeyi ve kafeyi de ziyaret etmektedirler. Londra’da Charles Dickens turunun ilk durağında ,yazarın bugün müzeye dönüştürdüğü evi var.Dickens ‘in ailesiyle birlikte yaşadığı mekanın odalarını gezebilir;onu , ‘Oliver Twist’ i yazarken hayal edebilirsiniz .Müze Dickens’e ait dünyanın en geniş koleksiyonuna sahip resimleri,notları,el yazmaları ve orijinal mobilyaları gibi özellikleriyle görülmeye değerdir. St. Petersburg’da ciddi bir “Suç ve Ceza turizmi” var. Turistler şehre geldiklerinde bu ünlü romanın kahramanı Raskolnikov’un dolaştığı sokakları gösteren bir St. Petersburg haritası edinir ve kasvetli bir maceraya sürüklenirler.

7 İNANÇ TURİZMİ Türkiye binlerce yıl boyunca kültürlerin beşiği olmuştur. Sayısız medeniyetlerin kurulduğu bu topraklar üzerinde bırakılan izler, günümüzde Türkiye’nin ve insanlığın kültürel miraslarını oluşturmaktadır. Çok tanrılı dönemlerde, Anadolu’nun pek çok yerinde tanrı ve tanrıçalara adanmış tapınaklar ve yapılar oluşturulmuştur. Tek tanrılı dinlerin yayılmasıyla birilikte yeni yapılar inşa edilmeye başlanmıştır. Kutsal yerlerin bu dinlere mensup turistlerce ziyaret edilme eğilimlerinin, turizm olgusu içerisine değerlendirilmesi İnanç Turizmi olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de İnanç Turizmi adı altında bazı faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar, 1995 yılında başlamıştır. Anadolu’da, İnançTurizmi kapsamında Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlığa ait önemli ziyaret merkezleri bulunmaktadır. İNANÇ MERKEZLERİ   İstanbul, Müslümanlık açısından en önemli şehirlerden biridir. Ayasofya, 916 yıl kilise olarak işlevini sürdürmüş Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiyle camiye çevrilmiştir. 481 yıl camii olarak kullanıldıktan sonra 1935 yılında müzeye çevrilmiştir. İSTANBUL FENER PATRİĞİ  Türkiye'de resmî olarak Fener Rum Patrikhanesi, dünyada Constantinopolis Ekümenik Patrikhanesi olarak anılmaktadır. KONYA İnsanlık dostu, barış taraftarı ve büyük yol gösterici Mevlana’nın Türbesi Konya’dadır. Bağlı bulunduğu Kültür Bakanlığı'na en çok gelir getiren ikinci müzedir. YALVAÇ  Hristiyanlığın önemli haç merkezlerinden biri olan kilise, 1992–1993 yılında Vatikan tarafından düzenlenen “Aziz Paul Sempozyumu ve Ayini”ne de ev sahipliği yapmıştır. EDİRNE Edirne Mimar Sinan’ın 80 yaşında inşa ettiği ve "Ustalık Eserim" dediği Selimiye Camii, Osmanlı-Türk Sanatı’nın ve dünya mimarlık tarihinin baş yapıtlarındandır. Üç Şerefeli Camii, II Bayezıt Camii ve Eski Camii gibi daha birçok eserin bulunduğu Edirne de önemli dini merkezlerden biridir. KAPADOKYA (GÖREME) Jeolojik açıdan doğa harikasıdır. Hristiyanlığın yayılmaya başladığı 4. yy.’da Kayalık Göreme bölgesini keşfeden Hıristiyanlar, sığınma amacı ile sayıları 400’ü geçen kilise, şapel ve manastır yapmıştır. HARRAN Harran inanç Turizmi’nin Türkiye'deki odak noktalarından biridir. Kutsal kitaplarda yazılanlara göre İbrahim Peygamber, Şanlıurfa'dan güneye doğru göç ederken Harran'da konaklamıştır. İbrahim Peygamber’in babası Terah burada ölmüştür. DEMRE-KALE Aziz Nicholas’ın 6 aralıkta Myra’da öldüğüne inanılmakta olup, mezarı olduğu düşünülen sanduka, St. Nıcholas Kilisesi’nde bulunmaktadır. Her yılın 6 aralık gününde Demre’de yapılan törenle anılmaktadır. PAMUKKALE Pamukkale tam bir doğa harikasıdır. UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer almaktadır. Aziz Philip’in Hierapolis’te şehit edildiği kabul edilmektedir. 

8 7 KİLİSELER  M.S tarihlerinde misyoner Pavlus Efes kentine geldi ve kaldığı süre içerisinde yörede Hristiyanlığın yayılması için çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar sonucu ise Hristiyanlık dininin yedi kilisesi kuruldu. EFES (EPHESOS)  Efes, hristiyan dini açısından en önemli hac yerlerindendir. 1.yy’da geniş saygı görmüştür. Hristiyanlar bu yüzden Efes'e ve Efes Kilisesine "Arzulanan" derler. Daha sonraları önemini yitirdiği için buna "Giden ilk aşk" da denir. İZMİR (SMYRNA)  İncil'de adı geçen yedi kilisenin ikincisi olan İzmir Kilisesi'nin “ Takip edilen ” ve “ Sadık ol” anlamına geldiği söylenir. İzmir kilisesinin önemli olduğu çağ, M.S. II. ve III. yy’lardır. Hristiyanlığın gelişmesinde önemli bir rol oynar. BERGAMA (PERGAMON)  İncil'de adı geçen yedi kiliseden kesin olarak yeri bilinen tek kilise olup, Bergamalılar tarafından “ Kızıl Avlu ” diye adlandırılır. Bergama Kilisesi İsa'dan sonra yılları arasında önemli rol oynamıştır. SALİHLİ (SARDES)  Hristiyanlığın batıya doğru yayılmasında Sardes kenti önemli rol oynamıştır. Hristiyan'ların egemenliğinde bulunduğu, dönemde tapınağın güney-doğu köşesine doğal bir platform üzerine Küçük Bizans Kilisesi yapılmıştır. ALAŞEHİR (PHİLADELPHİA)  Türkçede bu şehrin adı, ‘Kardeş Sevgisi' anlamına geliyor. Philadelphia'nın kuruluşu Attaloslar Kralı Attalos II'ye dayanıyor. DENİZLİ (LAODİKEİA)  Küçük Asya'nın 7 ünlü kilisesinden birinin bu kentte bulunması, Hristiyanlığın burada ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. AKHİSAR (THYATEİRA)  Thyateira ” adı Hristiyanlık döneminde Akhisar'a verilen “ Kutsal Kilise ” anlamına gelen isimdir. İncil'e göre “ 7 Kutsal Kilise”nin en önemlilerinden biri Akhisar'da bulunmaktadır. Bunun için Akhisar Hristiyanlara göre bir hac merkezidir.

9 Kaynakça Gezginin inanç yerleri atlası
Türkiye’nin inanç merkezleri broşürü İnançların ana yurdu broşürü   


"Özel İlgi Turizmi Çeşitleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları