Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

...

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "..."— Sunum transkripti:

1

2 Etikili Bir Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

3 Özgeçmiş, bireyin çalışma yaşamı ile ilgili bilgilerini, düzenli bir şekilde işverene sunmaya yarayan bir araçtır. Diğer bir tanıma göre özgeçmiş, “bireye özgü belirli değerlerin bir araya getirildiği ve sergilendiği bir reklamdır.

4 Özgeçmiş, sizi işverene tanıtan ilk araçtır. Görüşme aşamasında kendinizi daha fazla tanıtma imkanı bulabilirsiniz, ancak bunun için önce görüşmeye davet edilmeniz gerekir. Bu nedenle özelliklerinizi özgeçmişinize etkili bir şekilde yansıtmak durumundasınız.

5 Etkili özgeçmiş yazmak, işverenin hangi bilgileri görmek istediğini sezinleyip, mevcut özelliklerinizden işveren tarafından değer taşıyabilecek olanları yazıp işvereni ilgilendirmeyen bilgilerin yazılmaması gerekmektedir.

6 Etkili özgeçmiş yazmak, mevcut nitelikleriniz ve başarılarınız ile başvurduğunuz pozisyonda firmaya değer katabileceğinizi işverene göstermek demektir. Özgeçmişinizi değerlendiren firma yetkilisi, mevcut niteliklerinize ve geçmişteki başarılarınıza bakarak, firmaya değer katabileceğiniz konusunda ikna olmalıdır.

7 Etkili özgeçmiş yazmak, işverene özgeçmişinizin o pozisyon için hazırlandığı izlenimini vermek demektir. İdeal olan, her başvurulan pozisyon için; firma kültürünü, iş tanımını ve iş niteliklerini göz önünde bulundurarak ayrı bir özgeçmiş yazmanızda yarar vardır.

8 Özgeçmiş Yazmanın Temel Amacı Nedir ? Özgeçmişinizi yazarken ve güncellerken, aynı zamanda kendi değerlerinizi ortaya koymuş ve kendi kişisel gelişmenizi izlemiş olursunuz. Özgeçmişinizi, referans olarak belirttiğiniz kişilere verirseniz, firma yetkilileri bu kişileri aradığında sizin hakkınızda tam ve tutarlı bilgiler verebilir.

9 Özgeçmişinizi, iş görüşmesinde yanınızda bulundurursanız, görüşmenin hemen öncesinde gözden geçirebilirsiniz. Özellikle faksla gönderilen özgeçmişlerin deforme olması sonucu görüşme sırasında orjinal bir nüshayı vermekte yarar vardır.

10 Özgeçmişinizi; akraba, tanıdık ve arkadaşlarınıza verirseniz, size ilişkin bir iş fırsatını araştırmalarına, gerektiğinde diğer kişilere sizin hakkınızda tam ve doğru bilgi vermelerine kolaylık sağlamış olursunuz. Öğrenci iseniz özgeçmişinizi staj başvurusunda kullanabilirsinizaraştırmalar

11 ÖZGEÇMİŞİN BİÇİMİ Özgeçmişinizi bilgisayar ortamında yazmanız önerilir. Daktilo ile yazmak son çare olarak algılanmalı, el yazısı ile de yazılabilir. Özgeçmişinizi hazırlarken, okunaklı bir yazı karakteri ve punto seçmelisiniz. Çok büyük puntolar yerinizi daraltacağı için okumayı güçleştirecektir. Özgeçmişlerde genellikle 11-12 punto kullanılmaktadır.

12 Özgeçmişlerde çok sayıda karakter kullanmak, okuyucunun dikkatini dağıtabilmektedir. Yine yaygın kullanılan yazı karakterleri olarak “The times new roman, helvetica” gibi kolay okunanlar tercih edilmektedir. Önemli olan kolay okunmasıdır.

13 Özgeçmişinize düzenli bir biçim vermek ve kolay okunmasını sağlamak için, vurgulamak istediğiniz noktaları, kalın (bold) karakter kullanarak farklılaştırabilirsiniz. Bu amaçla iş deneyimi, eğitim gibi özgeçmişin bölüm başlıklarını büyük harfle, kalın ve diğer yazılardan bir büyük punto ile yazmanız önerilir.

14 Özgeçmişinizde okunaklılığı azaltacak ölçüde yazıları çok fazla sıkıştırmayın. Kaliteli bir beyaz kağıt kullanmak genellikle tercih edilir. Yazım hatalarının bulunmaması gerekir. Kalem veya daksil kullanılarak yapılan düzeltmeler görüntüyü bozar. Özgeçmişinizi çok acil değilse kağıdınıza uygun bir zarf kullanarak posta ile katlamadan göndermeniz önerilir.

15 ÖZGEÇMİŞ HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR Özgeçmişiniz size özgü olmalıdır. Özgeçmişinizin bir başka örnekten “kopyalanmış” hissi vermemesi gerekir. Özgeçmişiniz pozisyona özgü olmalıdır. Özgeçmişinizde yer alan nitelikleriniz, başvurduğunuz pozisyon ile ilgili olmalıdır. Özgeçmişiniz kısa olmalıdır. İdeal olarak özgeçmişiniz bir sayfayı geçmemelidir.

16 Özgeçmişinizde gerçeğe aykırı hiçbir bilgiye yer verilmemelidir. Kullandığınız dil ve ifadeler açık ve kısa olmalıdır. Okuyanın aklında tereddüt uyandırabilecek, açık olmayan, muğlak ifadelerden kaçının. Çok fazla uzun cümle kurmayın.

17 En önemli özellikleriniz, işe uygun en önemli özellikleriniz, sizi işverene tanıtmak için en uygun araçlardır. Hiçbir işveren özgeçmişi sondan okumaya başlamaz!… Bu yüzden başvurduğunuz pozisyon için en çarpıcı özelliğiniz her ne ise, önce ona yer vermelisiniz.

18 Özgeçmişiniz “ben” ifadesinden uzak olmalıdır. Kuşkusuz özgeçmişinizde yer alan başarıları siz gerçekleştirdiniz, ama kendini çok fazla ön plana çıkarma yaklaşımı; ekip çalışması, kurum vatandaşlığı gibi günümüzde yaygınlaşan birçok kavram ile bağdaşmaz.

19 Özgeçmiş gönderilmeden önce kontrol edilmelidir. Bu bölümde belirttiğim hususları dikkate alarak özgeçmişinizi oluşturdunuz. Yine de özgeçmişinizi göndermeden önce son bir kez gözden geçirmeniz ve başkalarına (özellikle sizden daha deneyimli olanlara) okutarak onların da önerilerini dinlemeniz, yazarken farkına varmadığınız hatalarınızı yakalama şansınızı arttıracaktır.

20 Hazırlayan :Öğr. Gör. Burçin ASNA Beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

21 Raporların Düzenlenmesi Nasıl bir yazar olursanız olunuz şu üç esası unutmayınız ve uygulayınız. 1. Mümkün olduğu kadar çok bilgi toplayıp, not alınız. 2. Topladığınız bilgileri gruplayarak her grubu ayrı bir kağıda veya karta yazınız. 3. İlk anda en mükemmeli yapmaya çalışmayınız. Bilgi ve düşüncelerinizi bir kağıda dökünüz. Sonra dönüp dönüp onu kritik ederek geliştiriniz

22 Yazılar genel anlamda “bölümlere”, bölümler “kısımlara”, kısımlar “paragraflara” ayrılır. Bölümler kendi içinde bir bütünlük oluşturan konular toplamıdır. Kısımlar bölüm içinde farklı konular ayrımıdır. Paragraflar ise tek tek fikirlerin yer aldığı ufak yazı gruplarıdır.

23 Raporların Düzenlenmesi Raporların düzenlenmesine ilişkin çeşitli modeller olabilir: Kurumlardaki uzman, danışman ve araştırıcıların herhangi bir konunun incelenmesi sonunda bağlı oldukları yönetici ya da kurullara verecekleri raporlar:

24 Raporun Fiziksel Yapısı Burada verilen ölçüler, koşul standart olmayıp, uygulama kolaylığı sağlamayı amaçlamaktadır. Kağıt: Rapor, beyaz,80gr., A4 kağıda yazılmalıdır Yazı Tipi: Tüm rapor Times New Roman yazı tipi ile 12 punto, Arial,Courier veya Verdana yazı tipleri ile 10 punto Olarak yazılmalıdır. Gerektiğinde sözcükler italik veya koyu yazılmalıdır. Satırlar arasında çift aralık bırakılmalıdır.

25 Metin İçinde İtalik Yazmak Çeşitli istatistikler; örneğin, varyans analizi değerleri (f,t,z),korelasyonlar(R,r) ve diğer istatistiksel göstergeler rapor edilirken, Metin içinde adı anılan istatistikler verildiğinde. Örneğin; “Akyüz (2001) Türk Eğitim Tarihi adlı kitabında…”

26 Kenar Boşluklar Kenar boşlukları: Sayfa kenarlarından, üstten ve alttan 2.54 cm. boşluk bırakılmalıdır. Metin sola hizalı yazılmalı,sözcükler satır sonlarında bölünmemeli, bölünüyorsa sözcük bir aşağı satıra alınarak tümceye devam edilmelidir. Bu kapsamda, bir sayfa yaklaşık 27 satırdan oluşacaktır.

27 Raporda “üst bilgi” notu yer almalıdır. Üst bilgi, kağıt üst kenarından 2 cm aşağıda verilmelidir. Üst bilgi; sol yanda “proje ve cilt adı”, sağ yanda ise “bölüm adı” yer almak üzere italik yazı biçimi ile 10 punto yazılmalıdır. Metin kısmı ile üst bilgi sürekli bir çizgi ile birbirinden ayrılmalıdır.

28 KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİDEN YAPILANMA VE NORM KADRO ARAŞTIRMA PROJESİ MERKEZ ÖRGÜTÜ RAPORU KARNOK CİLT1-A Ankara, Aralık 2002

29 Kapak Örnekleri TÜBİTAK ARAŞTIRMA PROJESİ GELİŞME RAPORU (AP-GR-01) PROJE NO: RAPOR NO: RAPOR DÖNEMİ: …/../…. -.../../….PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ:

30 TC KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU FUTBOLDA BAZI PERFORMANS PARAMETRELERİNİN KAYGI İLE İLİŞKİSİ Haluk Levent Şebnem Coşkun Bitirme Projesi I dersi kapsamında hazırlanan Araştırma Önerisi raporu Ankara- Aralık 2009

31 BAŞLIK HAZIRLAYAN RAPORUN NİTELİĞİ ŞEHİR SUNULDUĞU KURUM TARİH

32 - Amaç, - Giriş, - Tavsiye (öneri) özetleri (küçük raporlarda gerekmeyebilir) - Konu (sorun, problem) - Sorunlara ilişkin bilgi ve olgular - Tartışma (analiz-sentez) - Önerilen çözüm yolları-Tavsiyeler (öneriler) - Sonuç - Ekler biçiminde düzenlenebilir.

33 Kısaltmalar Araştırma raporlarında, genellikle, kısaltmalara yer verilmez. Ancak, şekil ve çizelgelerde, unvan belirten (Prof. Dr. gibi) yerlerde, dipnot ve kaynakça bilgilerinde, anlamı güçleştirmeyen kısaltmalar yapılabilir. Bu şekilde yapılan kısaltma, gerekirse, ilk geçtiği yerde ya da tanımlar bölümünde açıklanır. TBMM, UNESCO ve TCDD gibi herkesçe kolayca anlaşılabilen kısaltmalar, büyük harflerle ve aralıksız (aralarda nokta vs. olmadan) yazılır.

34 KAYNAKÇA Ar A.F.,(1994), Dosyalama- Arşiv Resmi Yazışma Rapor Yazma Teknikleri, (3.Baskı), Ankara,TODAİE yayım No:254. Uluğ F.,(2003), “Örgüt Analizi ve Araştırma”,Erzurum,TODAİE Ders Notları. Kökdemir D. Ve diğerleri(2004), Akademik Yazım Kurallar Kitapçığı, (5 Ekim 2009),http://www.elyadal.org.

35 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. ÖĞR. GÖREVLİSİ : BURÇİN ASNA


"..." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları