Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mesleki Eğitim Merkezleri Genel Tanıtım

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mesleki Eğitim Merkezleri Genel Tanıtım"— Sunum transkripti:

1 Mesleki Eğitim Merkezleri Genel Tanıtım
BÖLÜM Mesleki Eğitim Merkezleri Genel Tanıtım

2 A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı
Mesleki eğitim merkezleri çıraklık eğitimi esasına göre eğitim veren kurumlardır. Çıraklık Eğitiminin Amacı Çırak yaşında olup, ▲ Okul sistemi dışında bulunan gençlere temel meslek eğitimi vermek ve bu bireyleri işe yerleştirmek, ▲ Çıraklık sistemine girecek bireylerin uygun meslek seçimine rehberlik yapmak, ▲ yaş grubunda olup geleceğini bir işyerinde çalışarak kurmaya çalışan bireylere çıraklık sistemi yoluyla meslek eğitimi vermek,

3 A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı
▲ İş hayatı içinde bulunup yaş grubunda olan gençleri eğitim süresince sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak, ▲ Ülke genelinde, çeşitli mesleklerde kalfalık ve ustalık standartlarını belirlemek, ▲ İşyerlerinde öğrenilemeyen iş ve işlemleri ders araç ve gereçleriyle zenginleştirilmiş laboratuvar – atölyelerde öğretmek,

4 A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı
▲ Kalfa ve ustaların meslek kurslarıyla, mesleklerinde gelişmelerini sağlamak, ▲ Ustaların, işyerlerinde çırak öğrencilere sanatlarını daha iyi öğretmelerini sağlamak amacıyla “Usta Öğreticilik” kurslarıyla gelişmelerini sağlamak, ▲ İş hayatında çalışma disiplinini sağlamak,

5 A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı
▲ Eğitim kurumlarıyla iş hayatı arasında işbirliğini geliştirmek, ▲ İş hayatının belli bir düzene bağlanmasına katkı sağlamak, ▲ Yapılan işlerin teknolojisinin, kalitesinin ve veriminin yükselmesini sağlamaktır.

6 A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı
Aday Çırak Ve Çırak Kavramı ▲ 3308 sayılı kanunun 3. maddesinin b şıkkına göre aday çırak: “Çıraklığa başlama yaşını doldurmamış ve çıraklık döneminden önce kendisine işyeri ortamı tanıtılan, sanat ve mesleğinin ön bilgileri verilen kişi” olarak tanımlanır. Aday Çırak  3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 9. Maddesi  İlköğretimi bitirmiş olanlar, bir mesleğe hazırlık amacı ile çıraklık dönemine kadar işyerlerinde aday çırak olarak eğitilebilirler. ▲ Yine aynı kanunun c şıkkına göre çırak: “Çıraklık sözleşmesi esaslarına göre, bir meslek alanında, mesleğin gerektirdiği, bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştiren kişi” olarak tanımlanır.

7 A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı
Çırak Olma Koşulları Aşağıdaki şartları taşıyan her kişi çırak olabilir. ▲ 14 yaşını doldurmuş olmak, 19 yaşından gün almamış olmak. ▲ En az ilköğretim okulu mezunu olmak. ▲ Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak. Ancak, on dokuz yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek meslekî eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.

8 A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı
▲ Ağır, tehlikeli veya özellik arz eden mesleklere alınacak çırakların öğrenim ve yaş durumu ilgili kuruluşların görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir. ▲ Bu süreç çırak, velisi ve işveren tarafından imzalanan çıraklık sözleşmenin Mesleki Eğitim Merkezine teslim edilmesi ile başlar. 

9 A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı
Mesleki Eğitim Merkezleri İle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Noktalar ▲ Bir mesleği öğrenmek isteyen en az ilköğretim okulunu bitirmiş olanlar ile lise, Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri mezunları veya değişik sebeplerden ara sınıflarından ayrılanlar da mesleki eğitim merkezlerine kayıtlarını yaptırabilirler. ▲ İlköğretim okulunu bitirmiş, bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen 14 yaşından küçük bireyler,14 yaşına kadar  ve aday çıraklık sözleşmesi imzalayabilirler. Sözleşme imzalayan aday çıraklar 14 yaşına girince aday çırak sözleşmelerini çıraklık sözleşmeleri ile değiştirmekle yükümlüdürler.

10 A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı
▲ Yasaların diğer öğrencilere tanımış olduğu tüm haklardan mesleki eğitim merkezlerine kaydolan öğrenciler de yararlanabilmektedir. Ayrıca okudukları süre içerisinde SGK primleri devlet tarafından ödenmektedir. ▲ Mesleki eğitim merkezinde eğitime devam eden öğrenciler aynı zamanda açık öğretim lisesine kaydını yaptırarak liseyi de bitirebilirler. ▲ Mesleki eğitim merkezlerini bitiren öğrenciler de diğer ortaöğretim kurumlarını bitiren öğrenciler gibi üniversiteye gidebilirler.

11 Akşehir Mesleki Eğitim Merkezi
2. BÖLÜM Akşehir Mesleki Eğitim Merkezi Bilgi için:


"Mesleki Eğitim Merkezleri Genel Tanıtım" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları