Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2017 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2017 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)"— Sunum transkripti:

1 2017 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)

2

3 YGS(YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) YGS’DE HANGİ TESTLER YER ALACAK?
YGS‘ de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumludur.

4 ADAY YGS’YE GİRERKEN NELERİ YANINDA BULUNDURMAK ZORUNDADIR?
2017-YGS Sınava Giriş Belgesi Nüfus Cüzdanı / T.C. Kimlik Kartı veya süresi geçerli Pasaport

5 Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adaylar, sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya,araç gereç vb. getirmemelidir. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacaktır. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebileceklerdir.

6 — Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük(alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlarla, — Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, — Her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla, — Kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete, vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla, — Su hariç içecek, yiyecek vb. gıda maddeleriyle, — İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla gelmeleri kesinlikle yasaktır.

7 Bina girişinde yoğunluğa yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde hazır bulunmaları sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önemlidir.

8 YGS NASIL UYGULANACAK? YGS, 12 Mart 2017 Pazar günü tek oturumda yapılacaktır. Sınav, saat 10.00'da başlayacak ve 160 dakika sürecektir. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekmektedir. DİKKAT: Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacaktır. Adaylar, saat 09.45’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

9 Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların sınav süresinin ilk 120 dakikası tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasaktır. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecektir. Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası tamamlanana kadar sınav binasında bekletilecektir.

10 Sınav süresince adayların;
— Konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, — Salondaki görevlilere soru sormaları, — Müsvedde kâğıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları, — Soru ve cevapları cevap kâğıdının arkasına yazmaları, — Birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri, — Sınavın cevaplama süresi başlamadan soruları okumaya başlamaları, — Sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam etmeleri, — Sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasaktır. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.

11 SORU KİTAPÇIĞI NASIL OLACAK?
YGS‘ de uygulanacak testler, tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kâğıdına işaretleyeceklerdir. Soru kitapçıkları sınavda adaylara, salon görevlileri tarafından poşet içinde, açılmadan ve rastgele dağıtılacaktır. Soru kitapçığı poşeti adayın kendisi tarafından açılmalıdır. Her soru kitapçığının “SORU KİTAPÇIK NUMARASI” farklı olacaktır. Farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynı olacak ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevabın yeri değişebilecektir. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı olacaktır.

12 CEVAPLARIN İŞARETLENMESİ
Soru kitapçığındaki bütün sorular çoktan seçmelidir. Her soru için beş farklı seçenek verilmiştir. Bu seçeneklerden yalnızca biri sorunun doğru cevabıdır. Cevaplar, cevap kâğıdına işaretlenecektir. Soru kitapçığında işaretlenen cevaplara hiçbir işlem yapılmaz. Doğru cevap olarak işaretlenecek seçeneği gösteren yuvarlak alan dışarıya taşırılmadan, tam olarak karalanıp doldurulması gerekmektedir. Bir soru için birden çok cevap işaretlenmiş ise o soruya verilen cevap yanlış sayılacaktır.

13 SINAVIN GEÇERLİ SAYILMASI NELERE BAĞLIDIR?
— Sınava, atandığı salonda girmesi, — Sınav başlamadan önce sınava giriş belgesini sınav görevlilerine teslim etmesi, — Kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması, — Cevaplarını sınav süresi içinde cevap kâğıdına işaretlemiş olması, — Cevap kâğıdına T.C. Kimlik Numarasını ve soru kitapçığı numarasını doğru olarak yazıp kodlaması, — Soru kitapçığı ile cevap kâğıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması, — Sınav sonunda soru kitapçığını (sayfaları eksiksiz olarak ) ve cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim etmesi, — Salonda sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uyması ve diğer sınav kurallarına uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir.

14 YGS PUANLARI NASIL HESAPLANACAK?
YGS’ de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların; testlerin her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1B’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacaktır.

15 AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır.

16 YGS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?
YGS< YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme hakları bulunmamaktadır. 150<YGS< Sadece ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. LYS’ lere girme hakları bulunmamaktadır. 180<YGS Hem ön lisans programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. LYS’ lere girme hakkı bulunmaktadır.

17 YGS SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir.

18 LYS(LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI)
LYS’ lere başvurular 4-17 Nisan 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS’ ye ek olarak tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan LYS’ lere de girmeleri zorunludur.

19 LYS’ lerde her test için ayrı bir soru kitapçığı kullanılacaktır
LYS’ lerde her test için ayrı bir soru kitapçığı kullanılacaktır. Adaylar kendilerine verilen her soru kitapçığının “soru kitapçık numarasını” cevap kâğıdının ilgili alanlarına ayrı ayrı kodlayacaktır. Bir test için tanınan süre bittiğinde ilgili teste ait soru kitapçıklarının toplanması ve diğer teste ait soru kitapçıklarının dağıtılması ile karekod etiketinin yapıştırılması dışında ara verilmeyecektir.

20 DİKKAT: LYS’ lerde kısa cevaplı sorular da yer alacaktır
DİKKAT: LYS’ lerde kısa cevaplı sorular da yer alacaktır. Kısa cevaplı sorular da adaylar sorunun cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacaklardır. Bu soruların optik cevap alanları cevap kâğıtlarının arka yüzünde de yer alabilecektir. Kısa cevaplı sorularda cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır. Cevaplar, cevap alanına ilk kutucuktan başlanarak yazılacak ve ilk kutucuktan başlanarak kodlanacaktır. İşaretlediğiniz bir cevabı değiştirmek istediğinizde, silme işlemini çok iyi yapmanız gerektiğini unutmayınız.

21 MATEMATİK 11 Haziran 2017 Pazar Saat 10.00 135 Dakika 80 Soru 3 Kısa cevaplı soru İlk 100 dakika ve son 15 dakika dışarı çıkılmaz. FEN BİLİMLERİ 17 Haziran 2017 Cumartesi Saat 10.00 Her test için 45’er dakika toplam 135 Dakika Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinden 30’ar soru Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinden 1’er kısa cevaplı soru İlk 105 dakika ve son 15 dakika dışarı çıkılmaz. EDEBİYAT-COĞRAFYA 18 Haziran 2017 Pazar Saat 10.00 Türk Dili ve Edebiyatı Testi 56 soru 85 dakika Coğrafya-1 Testi 24 soru 35 dakika Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 2, Coğrafya-1 Testinde 1 kısa cevaplı soru

22 SOSYAL BİLİMLER 10 Haziran 2017 Cumartesi Saat 10.00 Tarih Testinde 44 soru 65 dakika Coğrafya-2 Testinde 14 soru 20 dakika Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde 32 soru 50 dakika Her test için 1’er kısa cevaplı soru İlk 100 dakika ve son 15 dakika dışarı çıkılmaz. YABANCI DİL 17 Haziran 2017 Cumartesi Saat 14.30 120Dakika 80 Soru 3 Kısa cevaplı soru İlk 90 dakika ve son 15 dakika dışarı çıkılmaz.

23 LYS PUANLARI NASIL HESAPLANACAK?
LYS’ de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacaktır. Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacaktır.

24 LYS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?
LYS> LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. LYS’ de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların, sadece ön lisans programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacaktır. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.

25 OBP (ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI)
Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

26 EK PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?
Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır. Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumları mezunlarının, Tablo 3A’da, Tablo 3B.1’de ve Tablo 3C’de belirtilen yükseköğretim ön lisans/lisans programına yerleştirilirken OBP’ nin 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanları da yerleştirme puanlarına eklenecektir. Bu ek puanlar, tarihi itibariyle bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo 3A ve Tablo 3B.1 kapsamında ek puan hesaplanmayacaktır.

27 Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır.

28

29

30

31

32


"2017 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları