Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CHARLES (CHARLIE) CHAPLIN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CHARLES (CHARLIE) CHAPLIN"— Sunum transkripti:

1 CHARLES (CHARLIE) CHAPLIN

2 Charlie Chaplin’in Hayatı
Hor görülmüşlerin sessiz sesi olan Charlie Chaplin 16 Nisan 1889’da Londra’nın fakir bir semtinde dünyaya gelmiş önemli bir sanatçıydı. Aile hayatı oldukça karışıktı. Chaplin’in yaşamı ruhsal dengesizlikler yaşayan annesinin durumunun kötüye gitmesiyle zorlaşmıştı. Anne Hannah, 1894'teki bir sahne performansı sırasında sesini kaybetmiş ve hemen ardından yaşadığı ekonomik zorlukların da etkisiyle psikolojik sorunları artmıştı. Yaşanılan bu olaydan sonra Hannah bir rehabilitasyon merkezine yatırılmıştı. Charlie Chaplin’in babası metresiyle yaşayan alkolik bir adamdı. Charlie 12 yaşındayken bu sebepten babasını kaybetti. Babasının ölümünden sonra, rehabilitasyon merkezinden çıkan ama hastalığı tekrarlayan annesi Hannah, şartları çokta iyi olmayan bir bakımevine yerleştirildi.

3

4 Charlie Chaplin kardeşi ile yalnız kalmıştı
Charlie Chaplin kardeşi ile yalnız kalmıştı. İki kardeş, anneleri hastaneye girip çıktıkça bazen bakımevinde kaldı, bazen sokaklarda yaşadılar. Bu yüzden Charlie çeşitli okullara girip çıktı ve düzenli eğitim alamadı.. Sydney ve Charlie daha sonra aileden gelme yetenek ve alışkanlığın da etkisiyle tiyatrolarda ve müzikhollerde çalışmaya başladılar. Chaplin ciddi anlamdaki ilk sahne tecrübesini "The Eight Lancashire Lads" adlı grupta çalışırken yaşadı.

5

6 Charlie Chaplin beyaz perdedeki en aykırı ve aylak karakterlerden birini yarattı. Komik bıyığı, melon şapkası, paytak yürüyüşü ve durmadan salladığı bastonu ile en sevilen anti-kahraman Şarlo’ydu o. Uzun uzun konuşmasına veya avaz avaz bağırmasına gerek yoktu. Ayakkabı bağcıklarını spagetti gibi çatalına dolarken veya dişlilerin arasında sıkışırken derdini anlatıyordu zaten. Charlie Chaplin 40 seneyi aşkın sanat yaşamında senaryolar yazdı, yönetti, filmlerinin başrollerinde oynadı, müziklerini besteledi. Sessiz sinemanın üstadı kendine o kadar güveniyordu ki sesli film çevirmeyi uzun süre reddetti. O sadece bakışlarıyla ve mimikleriyle uzun diyaloglardan fazlasını anlatabiliyordu.

7 Talihi Dönmeye Başladı… 14 yaşında Sherlock Holmes ’ta rol aldı ve talihi dönmeye başladı. Sonraki birkaç yıl boyunca Sherlock Holmes kumpanyasıyla İngiltere’de turnelerdeydi. Chaplin 1913’teki bir gösteri sırasında Mack Sennett’ın dikkatini çekince onun sahibi olduğu Keystone Stüdyoları ile anlaştı. 2 Şubat 1914’te Chaplin ilk kez kamera karşısındaydı. Henry Lehrman yönetmenliğinde “Yaşıyor Gibi Yapmak” (Making a Living) adlı tek makaralık filmde rol aldı. O artık ileride parlayacağı sinema sektörüne adım atmıştı. Başta Mack Sennett ona karşı temkinliydi. Çünkü kamera önünde tekinsizdi. Bambaşka birine dönüşüyor, oradan oraya koşturuyor, sık sık doğaçlamalar yapıyor, bedenini sonuna kadar kullanıyordu. Bu çabası boşa gitmeyecek, bir yıl boyunca 35 filmde rol alarak hızla ünlenecekti.

8

9 Bir Devrin Efsanevi Modern Palyaçosu: Şarlo   (Venedik’te Çocuk Otomobil Yarışları) seyirci Chaplin’i izlerken kısa sürede Şarlo’nun (Charlot) fenomene dönüşeceğinden habersizdi. Dar ceketi, bol pantolonu, ayağından çıkacak gibi duran büyük ayakkabıları, komik bıyığı, bastonu ve melon şapkasıyla Şarlo komik ve hüzünlüydü. Sürekli bastonunu çeviriyor, paytak paytak yürüyor, türlü sakarlıklarla herkesi güldürüyordu. Ama o yoksulluğunda, kocaman gözlerinde ve ortama bir türlü uyum sağlayamayışında seyirciyi kalbinden vuran bir şeyler vardı.

10 Chaplin “Şarlo” karakteriyle 60’dan fazla kısa film çevirdi
Chaplin “Şarlo” karakteriyle 60’dan fazla kısa film çevirdi. Şarlo’nun gezgin Yahudi temasını işlediğini söyleyenler de oldu, onu Don Kişot’a benzetenler de. Ama bu serseri, avare karakter bir anda çok tutmuştu. Çünkü o otoriteyi temsil edenlerce hor görülüyordu. Ama çok da umurundaydı. Şarlo kendine acırken bile kendi kendisiyle ve otoriteyle dalga geçebiliyordu. Şarlo bazen Göçmen’de (The Immigrant) sallanıp duran bir teknede Amerikan Rüyası’nı kovalıyordu. Bazen Bir Köpeğin Yaşamı’nda (A Dog’s Life) küçük bir köpeği ceketinin içinde saklıyordu. Bu karakter o kadar bereketliydi ki perdede serseri, asker, sahte hacı, hatta kadın bile olacaktı.

11

12 Charlie Chaplin’in Ölümü Chaplin'in sağlam duruşu 1960'lardan sonra yavaş yavaş bozulmaya başlamıştı, onunla iletişim kurmak güçleşmeye başlamıştı. 1977'de tekerlekli sandalye ile hayatını devam ettiriyordu. Chaplin 1977'in Noel'inde İsviçre'de uykusunda hayatını kaybetti. 1 Mart 1978'de naaşı küçük bir İsviçreli grup tarafından fidye istenmek üzere kaçırılmaya kalkışıldıysa da hırsızlar amaçlarına ulaşamadan yakalandı. Chaplin'in naaşı 11 hafta sonra Cenevre Gölü' ünde 1,8 metre suyun altından çıkartılıp tekrar mezarına defnedildi.

13

14 Charlie Chaplin ve Onun Farklı Bakış Açısı

15 Charlie Chaplin çoğu filminde alışılmışın dışına çıkmış bir sanatçıydı
Charlie Chaplin çoğu filminde alışılmışın dışına çıkmış bir sanatçıydı. Jest ve mimikleriyle, kelimelerle anlatılamayacak duyguları bile anlatabilen Chaplin, sistem tarafından ezilmişlerin sesiydi. Bu şekilde sinema dünyasına yeni heyecanlar katmıştı. Komedyen olan bu isim, bütün filmlerinde mizahı çok güzel yansıtmıştır. Charlie Chaplin amaçsız komedi yapmak yerine her filminde farklı bir mesaj vermiştir. Hem güldürüp hem öğreten yapıya sahip birçok filmi vardır. Filmlerinde mim sanatının öğelerini ustaca kullanması, duygusallığı ve sakarca hareketleri sayesinde sinemanın ekol ismi haline geldi. Şarlo tiplemesi birçok komedyene esin kaynağı oldu.

16

17 Şefkat ve merhamet gibi asil duyguların çoğunu komedi filmlerinde yansıtmayı başarmış ve sinemaya yön vermiş diyebileceğimiz isimlerdendir Chaplin. Sessiz ve siyah film denince akla ilk gelen şahıs olduğu gibi filmlerinde pasta atma, tekme atma, kovalama vs. gibi kaba güldürü öğeleri bolca görülmektedir. Bu öğeler Charlie Chaplin’in yaratıcılığını da gözler önüne serer. Filmlerinde diyalogları yazılı olarak farklı bir ekrana geçiş yaparak gösteriyordu ancak teknolojik gelişmelerden yararlanıp bu işin de üstesinden gelmeyi başardı. Chaplin, filmlerinde her zaman sol görüşe sempati duyduğunu hissettirmiştir. . Genelde filmlerinde halkın ezilen ve emekçi insanlarını oynamıştır. Bu anlamda sisteme de sessiz bir sitemi olmuştur her daim.

18 Hayat, uzak çekimde komedi, yakın planda trajedidir. Charlie Chaplin

19 Modern Times (Modern Zamanlar)

20 Modern Zamanlar Temelde görüntüye dayalı bir sanat olan sinemada sesin gelip geçici olduğuna inanan Chaplin, bu gerekçeyle sinemada görüntüye ses eklendikten sonrada filmlerini uzunca bir süre sessiz çekmeye devam etti. Ancak daha sonra sesin gerekliliğine inanmaya başlayan Chaplin Modern Times filminde sesi kullandı fakat burada da insanların sesine değil de makinelerin sesine yer verdi.

21

22 Chaplin'in çevirdiği son sessiz filmdir
Chaplin'in çevirdiği son sessiz filmdir. Chaplin bu 'sessiz' filmi çevirdiği tarihte sinemada ses yaklaşık 10 yıldan beri kullanılmaktaydı. Chaplin, hem sessiz filmlerin duyguları daha iyi yansıttığını düşünüyordu hem de farklı dillerdeki insanların da bu şekilde onu anlayabileceğine inanıyordu. Makineleşmenin, bozulan ekonomik ve sosyal düzenin, insanlığa olan yansımalarını sert bir dille eleştirmiştir. Duyguların, saygının ve bazı insani ihtiyaçların nasıl sömürüldüğünü cesur bir dille belirtmiştir. Charlie Chaplin daha 1920lerde işçi sınıfının bu durumunun kötüye gittiğini ve teknolojinin hiç de iyiye gitmediğini bu filmde güldürerek anlatmıştır.

23

24 Modern Zamanlar efsane Charlie Chaplin’in sesinin ilk kez duyulduğu, şarkılar arasında döndüğü sahneyle ünlü modern dünyanın, modern kölelerini anlatan sinema klasiğidir. Başarılı sanatçı çoğu filminde olduğu gibi Modern Zamanlar filminde de yaşanılan bütün olumsuzluklara karşı pozitif yaklaşmıştır. Filmde insanlık mutluluğu bulma mücadelesi vermiştir. Çarpık kapitalist sistemde makineleşmeyle birlikte insanın da makinenin bir parçası haline gelmesi filmin ana fikrini oluşturmuştur. Charlie Chaplin makineleşmeyle beraber sanayi toplumuna eleştiriler getirmiştir.

25 Benim acım birinin gülüşüne sebep olabilir
Benim acım birinin gülüşüne sebep olabilir. Ama benim gülüşüm asla birinin acısına sebep olmamalı Charlie Chaplin

26 Kaynakça https://tr. instela. com/charlie-chaplin--35545--2 https://tr

27 Hazırlayanlar Nisa TAŞKIN 2004150017 Saime Nur AR 2004150026


"CHARLES (CHARLIE) CHAPLIN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları