Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

( KAYIT DÜZENLEYİCİSİ )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "( KAYIT DÜZENLEYİCİSİ )"— Sunum transkripti:

1 ( KAYIT DÜZENLEYİCİSİ )
REGİSTRY ( KAYIT DÜZENLEYİCİSİ )

2 Windows kayıt defteri yani Registry uygulama ve sistem ayarlarını tutmaya yarayan bir veritabanıdır. Windows 3.1’de bunun için “ini” dosyaları kullanılıyordu ancak bu bir yerden sonra çok büyük karmaşaya yol açtığı için her şeyin daha derli toplu ve rahat olmasını sağlayan “Kayıt Defteri” sistemi geliştirildi ve Windows95’ten itibaren kullanılmaya başlandı. 

3 Regedit aslında bir odadaki toplanmayı bekleyen eşyalar gibidir.
Siz birşey yükleyince eşyaların üstüne eşyalar biner ve rastgele olarak dağılır. Dağınık bir oda düşünün o odaya bir kişi girerse (bu kişi sistem olsun) aradığı şeyi bulmak zor olacaktır. Regedit ayarı verileri toparlamayı sağlar yani odadaki eşyaları yerine koymaya yarar. Herşey düzenli ve toplu olursa sistemin bulması kolaylaşır ve bilgisayarınız hızlanır.

4 Kayıt defterinde birçok programın önemli ayarları, sisteminizle ilgili neredeyse tüm ayar ve kayıtlar, dosya uzantılarına ilişkin bilgiler, bazı dosya tiplerinin ekstra özelik sayfaları ve bunun gibi birçok bilgi ve ayar bulunur. Ancak tabi ki bazı programlar ayarlar için hala “ini” dosyalarını kullanıyor.  Registry dosyaları text formatında değildir. Win32 sistemlerinde registry, system.dat ve user.dat iki dosyadan oluşmaktadır ve tıpkı dizin-dosya işleminde olduğu gibi hiyerarşik bir yapıya sahiptir.

5 Windows Kayıt Defterindeki işlemleri “Windows Kayıt Defteri Düzenleyicisi”ni kullanarak yapıyoruz. Bu programı çalıştırmak için “Başlat Çalıştır” yolunu izledikten sonra açılan yere “regedit” yazıp “Tamam” düğmesine basmalısınız. Açılan pencerenin solunda anahtarlar, sağ tarafında ise seçili anahtara ait çeşitli değerler görüntülenir.  Bu değerler “Dize Değeri”, ”İkili Değer”, ”DWORD Değeri”, ”Çok Dizeli Değer” ve “Genişletilebilir Dize Değeri” olmak üzere 5 çeşittir.

6 Hiçbir şey yapmadan önce bütün kayıt defterinin veya değiştireceğiniz yerin yedeğini almakta fayda var. Bunu yapmak için  menüden “Dosya Ver…” yolunu izleyebilirsiniz. Burada “Seçili Dal” işaretli olursa sadece seçili olan anahtar ve tüm alt anahtarlara ait bilgiler belirttiğiniz dosyaya kopyalanır. Eğer “Tümü” seçeneğini seçerseniz tüm kayıt defteri kopyalanır ki bu işlem biraz uzun sürebilir. Daha sonra bu dosyaya çift tıklayarak bilgileri kayıt defterine aktarabilirsiniz.

7 HKEY_CLASSES_ROOT: Program ve uygulamaların ayarları yapılır. HKEY_CURRENT_USER: O anki kullanıcı ayarları yapılır. HKEY_LOCAL_MACHINE: Çalışan dosyalar ve boot esnasında yapılan işlemlerdir. HKEY_USERS: Kullanıcı ayarları ve bilgisayarın güvenlik id si (SID) yapılır. HKEY_CURRENT_CONFIG:  Aktif donanımların ayarları yapılır.

8

9 HKEY_CLASSES_ROOT: Sürükle bırak ile ilgili yazılım ayarları, kısa yol ve tüm diğer kullanıcı arabirimi ile ilgili bilgileri içerir.İlişkilendirilmiş her dosya için bir alt anahtar bulunur.Bu dalda dosya türleri ve (OLE-object linkingand embedding-nesne bağlama ve gömme) hakkında bilgiler saklanır. OLE sistemini kullanan uygulamalar bilgileri bu dalın alt dallarından alırlar. HKEY_CURRENT USER: HKEY_USERS bölümünün o anki aktif kullanıcı için ayrılmış ve ayarlanmış olan değerlerine buradan erişilir. Login bilgileri, Kontrol panel bilgileri vb. gibi bilgiler tutulmaktadır. Burada 7 alt anahtar daha bulunur. 

10 APPEVENTS: Sistem ve uygulamalarda kullanılmak üzere atanmış sesler ile ilgili ayarlar burada yer alır.  CONTROL PANEL: Burada Windows 3.x'deki System.i ni, Win.ini ve Control.ini dosyalarının içeriğine benzeyen denetim masası ayarları yer alır.  INSTALLLOCATİONSMRU: Başlangıç klasöründe yer alan programların sabit diskteki yollarını belirler. 

11 KEYBOARD LAYOUT: O an kullanılan klavye düzenine buradan da ulaşılabilir. 
NETWORK: Ağ bağlantı bilgileri burada yer alır. REMOTE ACCESS: Eğer çevirmeli ağ üzerinde ağ bağlantısı kullanılıyorsa o anki bağlantı bilgileri burada bulunur.  SOFTWARE: Bilgisayara bağlı kullanıcının yazılım konfigürasyon ayarlarına buradan ulaşılabilir.

12 HKEY_LOCAL_MACHINE: Bu anahtarın altında da 7 alt anahtar bulunur
HKEY_LOCAL_MACHINE: Bu anahtarın altında da 7 alt anahtar bulunur.Her kullanıcı için aynı olan değerler bilgisayarda yer alan donanım ve yazılım ayarları üzerine bilgiler içerir. Bilgisayarda kurulu bulunan bütün yazılım ve donanım bileşenlerinin bilgileri ve ayarları bu bölümde tutulur.Birden fazla donanım profili programlayabileceği için o an aktif olan donanım ve yazılım ayarları HKEY_CURRENT_CONFIG anahtarında gösterilirler. CONFİG: Konfigürasyon bilgileri ve ayarlarına buradan ulaşmanız mümkün.  ENUM: Donanım aygıt bilgi ve ayarları burada bulunur.  HARDWARE: Seri bağlantı noktaları ile bilgiler ve ayarları içerir. 

13 NETWORK: Kullanıcının o an bağlı bulunduğu ağ yada ağlar üzerine bilgiler burada bulunur. 
SECURITY: Ağ güvenlik ayarlarına buradan ulaşılabilir.  SOFTWARE : Yazılımlara has özel bilgiler ve ayarları içerir.  SYSTEM: Sistem başlangıç ve aygıt sürücüleri bilgileri ile işletim sistemi ayarları burada yer alır. 

14 HKEY_USER:İşletim sistemine bağlanan her kullanıcı için masaüstü ve kullanıcı ayarlarını içerir. Bu başlık altında her kullanıcıya ait bir anahtar daha bulunur. Ancak sadece tek bir kullanıcı varsa, bu durumda sadece “default” altında tek anahtar olacaktır. HKEY_CURRENT CONFIG: HKEY_LOCAL_MACHINE ile bağlantılı olarak o anki donanım konfigürasyonu ile ilgili bilgileri içerir. İçerisinde plugandplay bilgileri bulunur. HKEY_DYN_DATA:Bu anahtar Windows’un çalışması sırasında sık değişen veri kavramının anahtarını oluşturur. Bir USB aygıt bağlanıldığında yada sistem çalışırken yapılabilecek bir değişiklikle Registry’nin bu alanındaki veriler değişir.

15 Kayıt düzenleyicisi ile çalışırken her zaman bir işlemi yapmadan önce 2 kere düşünün. Çünkü burada yapılacak hatalar oldukça tehlikelidir ve kayıt düzenleyicide bir işlemi gerçekleştirdiyseniz bir daha geriye dönüş yoktur. Bu da yanlışlıkla bir anahtar sildiğinizde artık onu ömür boyu unutabilirsiniz anlamında gelir. Düzenleme yaparken de herşey eski kayıtlar üzerine zamanlı olarak yazılır. Dolayısıyla bir hata durumunda eskisini geri yükleme gibi bir şansınız hiç yoktur. Son olarak hiç bir zaman da bir yanlış yaptığınızı anlama şansınız yoktur. Kayıt düzenleyici bu konuda hiçbir uyarı vermez. Sonuçları görmek için tek şans bilgisayarı baştan başlatmaktır. Ancak bu durumda da eğer daha önce yaptığınız giriş hatalı ise sistem bir daha açılmayabilir. 

16 Kayıt dosyasının çalışmasında sorunlar ile karşılaştığınızda ve bu yüzden zor durumda kaldığınızda bu güvenlik kopyalarından birini geri yüklemek için bilgisayarınızı DOS kipinde başlatmanız gerekir. DOS-Prompt karşınıza geldiğinde scanreg/restore yazın. Şimdi karşınıza Windows'da yer alan güvenlik kaydından seçim yapacağınız bir ekran gelir. Yeni kayıt veritabanını oluşturacağınız güvenliği seçin. Eğer kayıt düzenleyicisinde bir kayıt dosyası kaydettiyseniz bunu aynı şekilde alabilirsiniz. Yukarıda anlatıldığı gibi Windows'un "Kayıt Düzenleyici" sini çalıştırın ve "Kayıt" menüsünden "Kayıt Dosyası Al"ı seçin. Dosyayı kaydettiğiniz klasörü ve dosya adını belirterek kayıt dosyasını Registry'e geri almış olursunuz.

17 Registry üzerinde şu işlemler sıklıkla uygulanır:
*Yeni bir anahtar yaratmak. *Bir anahtar için yeni bir değer yaratmak. *Bir değer için data girmek. * Bir anahtarı ya da değeri tamamen silmek. * Bir anahtarı ağaç üzerinde aramak.

18 Kayıt defteri düzenleme, yöneticiniz tarafından devreden çıkarılmış.
Regedite ulaşamadığınızda aşağıdaki çözüm yollarını kullanarak regediti aktif, kullanılabilir hale getirebilirsiniz.

19 1. Yöntem Başlat -> Çalıştır -> Aç Kutusuna aşağıdaki kodu yazın REG add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Policies\ System /v DisableRegistryTools /t REG_DWORD /d 0 /f 2. Yöntem Başlat -> Çalıştır -> Aç Kutusuna gpedit.msc yazın Grup İlkesi açılacak orada da Kullanıcı Yapılandırması -> Yönetim Şablonları -> Sistem -> Kayıt Defteri düzenleme araçlarına erişimi engelle" seçeneği üzerine iki kere tıklayıp "yapılandırılmadı" seçeneğini etkinleştirip; "uygula","tamam" deyin

20 3. Başlat > Çalıştır'a Regedt32 yazarak çalıştırmayı deneyin.
4. Adware Spyware Antivirüs programları ile sisteminizi taratın düzelip düzelmediğine bakın. 5. REGEDITX.COM sitesinden register programına alternatif register editor kullanabilirisiniz. 6. Bunlara rağmen hala bir gelişme yoksa bilgisayarınızı hjackthis ile analiz edin.

21

22

23 Kayıt defterinde yedekleme İşlemi Şu şekilde yapılır

24 1) İnternet explorer ana sayfası virüsler tarafından genelde engellenir ve kendi kendine virüs yapması gereken sayfayı yapar ve bizde bunu değiştiremeyiz bunu kolaylıkla regeditten şu yollarla düzeltebiliriz . Başlat / Çalıştır / Regedit / HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Internet Explorer / Main anahtarında bulunan adresi değiştirin. yada, HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Internet Explorer \ Control Panel Dizinini takip ederek git. Yan Tarafta Bulunan Homepage’e sağ tıklayıp Değiştir i seç “1″ olan değeri “0″ olarak değiştir.

25 Başlat / Çalıştır / Regedit / HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Internet Explorer / Main anahtarında bulunan adresi değiştirin.

26 2)Bazen bilgisayarımızda istemediğimiz bir programı SİL ile silince yani Ekle/Kaldırdan yada uninstall den silmeyince bu programın bir parçası bilgisayarımızın ilk açılışında karşımıza çıkar. Bunu nasıl çözeriz: 1) Sildiğimiz programı yeniden kurar ve doğru yoldan kaldırırız. 2)Başlattan çalıştır'a "regedit" yazar "düzen“ den "bul" kısmına bu programın adını yazar bulunan parçayı sileriz ve bu işlemi F3 tuşu ile yineler bulamadım diyene kadar silme işlemini tekrarlarız.

27 3 ) Başlat menüsünden "çalıştır" a tıklıyoruz.
"Regedit" yazıp tamam butonuna tıklıyoruz. HKEY_LOCAL_MACHINE Yazılı kaydı bulup çift tıklıyoruz sonra" SOFTWARE " kaydına çift tıklıyoruz. Sırasıyla Microsoft - Windows Live - Messenger Sekmelerine Tıklıyoruz ve Messenger Kaydına Sağ Tıklayıp "Yeni - Dword Değerine" Tıklıyoruz. Değer Adını MultipleInstances yazıp kapatıyoruz. Bu değere sağ tık yapıp değiştir diyerek veriyi 1 olarak kaydediyoruz

28 4 ) Açıklama Yapmasın’ ı istemiyorsanız Windows Vista Mouse okuyla bir dosyanın yada klasörün üzerine gittiğinizi zaman o dosya/klasör bilgilerini verir. Bu özelliği kapatmak için HKEY_CURRENT_USER SoftwareMicrosoftWindowsCurrent VersionExplorerAdvanced anahtarını bulun ve ShowInfoTip DWORD değerini bulup değerini 0 yapın.  5)Takılan CD lerin Otomatik Çalışmasını Engellemek Bilgisayarınıza yeni bir CD taktığınızda onun otomatik çalışması sizi rahatsız ediyorsa HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEM CurrentControlSetServicesCdrom altındaki AutoRun değerini 0 yaparak bunu kaldırabilirsiniz.

29 6-XP nin Konuşma Balonlarını Kapatmak Eğer çalışmanız sırasında sürekli ekranın sağ alt tarafında çıkan d: sürücüsünde az yer türevi konuşma balonları sizi rahatız ediyorsa HKEY_CURRENT_USER/ Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/Advanced altında EnableBallonTips DWORD değerini 1 den 0 a çevirmeniz onu kapatacaktır.

30 7-Cevap Vermeyen Uygulamayı Daha Hızlı Kapatmak Bunun için Regedit de HKEY_CURRENT_USER/ ControlPanel/Desktop anahtarına ulaşıyoruz. Bu anahtar altındaki HungAppTimeout değerini 500 yapın. 8) Windows XP nin CD Yazma Programını Kaldırmak Regedit HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPoliciesExplorer anahtarı altında yeni/DWORD Değeri deyin ve adını NoCDBurning verin. Ve değerini 1 yapın.

31 9) Sistem Bip leri Kapansın
Arada çıkan bip seslerinden sıkıldıysanız Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelSound anahtarına ulaşın. Beep değerini no olarak değiştirin. 10 ) Gizlenen sistem dosyalarını göstersin [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\Advanced] "SuperHidden"=dword:


"( KAYIT DÜZENLEYİCİSİ )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları