Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI"— Sunum transkripti:

1 KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI

2 Kİtle İletİşİm araçlarI; çok sayIda İnsana, aynI İletİyİ, aynI anda ulaştIrabİlmeye yaran araçlardIr. Örnek: Tv, Gazete, Radyo, Dergİ, İnternet…

3 Bİlgİ, düşünce ve davranışların aktarılması sürecİ olan İletİşİm olgusu insanlık tarİhİ kadar eskİ bİr olgudur. İnsanlığın ilk dönemlerinde iletişimde önce ses vardı. İlk insanlar kendilerini değişik sesler ve bedensel hareketlerle ifade etmişlerdir. Zamanla belli şeyleri anlatabilmek için daima aynı seslerin gerekli olduğunu düşündüler ve bu durum dilin doğmasını sağladı.

4 Ticaretin ortaya çıkması yeni haberleşme ihtiyaçlarını da beraberinde getirdi. Köyler arası haberleşmek, denizdeki gemilere yol göstermek için ateş yakmak, dumanla haberleşmek, sert zeminlere şekiller çizerek haberleşmek insanlar arasında iletişim kurulmasını sağladı.

5 Fikirleri resim yolu ile ifade etmek alfabenin icadına yolaçtı
Fikirleri resim yolu ile ifade etmek alfabenin icadına yolaçtı. yazını icadıyla insanlar arasındaki etkileşim hızlandı. Mısır da papirüs denilen kağıt bulundu.

6 İnsanlar bu şekilde yazılı metinleri birbirlerine “postacı” adı verilen kişilerle ulaştırarak haberleşmeye başladı. Yakın tarihe gelindiğinde, 19. yy.’da Morse’un telgrafı icat etmesiyle haberleşmede elektrikten yararlanmak suretiyle uzak bölgelere ses iletimi mümkün oldu.

7 A. Graham Bell’in telefonu icat etmesi modern iletişimin başlandıcı oldu.

8 19. yy.’da Sanayi İnkılabı ile makinalarin devreye girmesi; telefon, telgraf, radyo, televizyon, sinema gibi araçlarla haberleşmeyi basit hale getirdi. 1946’da Amerikalı bilim adamlarının, askeri amaçlı olarak, ilk bilgisayari icat etmesi günümüzde kullanılan modern bilgisayarların temelini oluşturdu. ENIAC isimli bu makina 30 ton ağırlığında, dört apartman büyüklüğünde olup içinde lamba bulunmaktadır.

9 1962 yılında Amerikalılar dünyanın ilk iletişim uydusu olan “Telstar”ı uzaya fırlattı. Bu uydu ile kıtalararası telefon konuşmaları ve radyo yayınlarının yapılması olanaklı hale geldi.

10 1990 yılında ise yaşadığımız çağa adını veren ve iletişimde çığır açan www (world wide web) icat edilmiş ve insanlar arasındaki iletişim sınırı ortadan kalkmıştır. İnternet sayesinde insanlar seslerini dünyanın farklı yerlerinde duyurabilmekte ve düşüncelerini paylaşabilmektedir. W W W W W W

11 KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ ÖZELLİKLERİ
Kitle iletişim araçları çok sayıda insana, aynı iletiyi, aynı anda ulaştırabilmektedir. Kitle iletişim araçları yayınları ile belirli bir süreklilik ve düzenlilik (yayın periyodu) gösterir. Kitle iletişim araçları sürekli ve düzenli yayınları ile toplumda kendilerine karşı bir talebin oluşmasına neden olurlar. Bu talep zamanla alışkanlığa hatta ihtiyaca dönüşür. Kitle iletişim araçları ile aktarılan iletiler belge niteliği ve değeri taşır. Kitle iletişim araçları ile gerçekleşen iletişim sürecinde alıcının tepkisi anında ölçülebilmektedir.

12 KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ YARARLARI
Bilgi, görüş ve düşüncelerin yayılmasını sağlar. Sosyal örgütlenmeyi kuvvetlendirir. Kamuoyu oluşturur. İnsanın anlama, anlatma, öğrenme ve eğitim görme gibi ihtiyaçlarını karşılar. Yeni görüş, düşünce ve davranış akımlarının yaygınlaşmasını sağlar. Bu araçlar sayesinde farklı kültürler ve farklı yaşam biçimleri tanınmakta, toplumlar birbirine yaklaşmaktadır.


"KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları