Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİBER OPTİK VE TELEKOMİNİKASYONUN TARİHÇESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİBER OPTİK VE TELEKOMİNİKASYONUN TARİHÇESİ."— Sunum transkripti:

1 FİBER OPTİK VE TELEKOMİNİKASYONUN TARİHÇESİ

2 FİBER OPTİK: Son yıllarda büyük gelişmeler kaydeden ve elektrik sinyali yerine ışık ile veri iletiminin sağlanması prensibi ile çalışan bir sistemdir.İğneden daha ince kalınlıkta saf bir camdan üretilmiş ve son derece hassastır.

3 -1854 yılında John Tayndall ışığın bükülmüş bir boru içerisindeki sudan geçirilebileceğini gösterdi.
-1880 yılında Alexander Graham Bell “photophanel” adını verdiği bir aygıt ile çeşitli denemeler yapmıştır. Photophanel ses dalgalarını bir ışık huzmesi üzerinden ileten aynalardan ve selenyumlu dedektörlerden yapılmış bbir aygıttır.

4 -1888 de Roth ve Reuss sağlık bilimleri grubu bükülmüş ışık borularını insan vücudunun tanınmasında kullandılar. -1895 yılında Fransız mühendis Henry Saint –Rene bükülmüş cam borulardan yaralanarak görüntüleri aktarmaya yarayan bir sistem tasarımını gerçekleştirdi.(ilk televizyon denemesi)

5 -1930 yılında Alman tıp öğrencisi Heinrich Lamm ilk kez vücudun görünmeyen yerlerini izlemek amacıyla fiber optik kablolardan oluşan bir sistem kurdu. -1930 yılında İngiliz bilim adamı J.L. Baird ile Amerikalı bilim adamı C.W.Hansell kaplamasız fiber kablolar aracılığı ile televizyon görüntülerini tarayarak ve ileterek patent aldılar.

6 -1954’te Hollandalı bilim adamı Abraham Van Hell ve İngiliz bilim adamı Harold H. Hopkins birbirlerinden bağımsız olarak görüntü paketleri konusunda makaleler yazdılar.Hopkins,üzeri başka bir camla kaplanmamış fiber kablo içinde ışığın iletimini anlatırken,Van Heell, fiber kablonun üzerine kırılma indeksi daha düşük olan bir cam kaplamanın dış etkenlerden ve diğer kablolardan etkilenmesini azaltacağını buldu.

7 -1960’lı yıllarda kullanılan fiber kablolar aşırı kayıplıydı
-1960’lı yıllarda kullanılan fiber kablolar aşırı kayıplıydı.Buda optik iletişimleri kısa mesafede sınırlıyordu. -1970 yılında Newyork eyaletinin Corning kentindeki Corning Glass Works’dan Kapron Keck ve Maurer 20 db/km‘den az kaybı olan bir fiber optik geliştirdiler.

8 -1977 yılında 2 km uzunluğundaki ilk fiber telefon iletişim hattı Chicago’da 672 ses kanalıyla kullanılmaya başlandı. -2000’li yılların başında ise aktif cihaz üreticileri teknolojilerini hızla geliştirdiler. -Günümüzde uzun mesafe iletişim trafiğinin %80 i fiber kablolar üzerinden yapılmaktadır.

9 TELEKOMİNİKASYONUN TARİHÇESİ

10 TELEKOMİNİKASYON (uzak iletişim):Fransızca telecommunication sözcüğünden geçmiştir.
Duyum,yazı,resim,simge yada her çeşit bilginin tel,radyo,optik ile başka elektromanyetik dizgelerle iletilmesi,bunların yayılımı yada alınmasıdır.

11

12 -M.Ö 3000 civarında Mısırda Hiyoroglif adı verilen yazı sistemi bulundu.Bu yazılar insan hayvan ve eşya şekillerinden ve bazı sembollerden oluşmaktaydı. -M.Ö 1300 civarında Mezopotomyada (bugünkü Suriye ve Irak toprakları) ilk alfabenin kullanıldığı bilinmektedir.

13 -M.S 1045 Mısırlılar tarafından bulunan Papirus adlı kağıdı geliştiren Çinde ilk kez picheng adlı mucid matbaa harflerini icad etmiş ve kitap basmıştır. -1820 yılında Danimarkalı Dersted adındaki bilim adamının elektromanyetik akımı keşfetmesiyle günümüzde kullanılan modern iletişim araçlarının temel çalışma prensipleri doğmuştur.

14 -1826’da günümüzde en yaygın iletişim araçlarından biri olan Fotoğrafı Fransız Nıepce tarafından bulmuştur. -1936’da İngiliz Cooke ve arkadaşı elektrikli telgrafı icad ettiler. -1843 yılında Amerikalı bilim adamı kendi adı olan ve (.) (-) lerdenoluşan MORS alfabesini icad etmiştir.Telgraf aleti herkes tarafından kolay kullanılır hale gelmiştir.

15 -1876 yılında Amerikalı politikacı ve mucit Shales ilk daktilo makinasını icad etmiştir.Bu makine yazıyla iletişimde devrim yaratmıştır. -1876 yılında Amerikada sağırlar okulunda öğretmenlik yapmakta olan ve bu arada ses üzerine araştırmalar yapan Graham Bell elektrik telleri üzerinden ilk insan sesini iletmeyi başarmış ve bu aletiin adına telefon ismini vermiştir.

16

17 -1877 yılında Amerikalı araştırmacı Edison Fonogrof denilen ve ses kaydetmeye yarayan ilk aleti icad etmiştir.İlk kez köpeğinin sesini kaydettiği bu cihaz günümüzde kasetçalarların ve CD çalarların temelini yaratan buluş olmuştur. -1894 de Fransız LIMUERE kardeşler ilk sinema makinasını icad etmişlerdir.Böylece görüntünün kayıt edilmesi,saklanması ve yeniden gösterilmesi imkanlı hale gelmiştir.

18 -1896 yılında İtalyan MARCONİ ilk mors alfabesiyle yaptığı Radyo yayınını başarmıştır.
-1922 yılında KORN adlı Alman bilim adamı elektrik tellerinden fotoğraf gönderebilen ilk fax makinasını icad etmiştir.

19 -1926 yılında Logie Baird adındaki İskoçyalı bilim adamı insan yüzünün görüntüsünü radyo dalgalarıyla çok uzaklara gönderebilen ve televizyon denen aleti icad etmiştir. -1936 yılında ingilterede ilk kez siyah beyaz TV yayınları BBC tarafından başlatılmıştır.

20 -1938 de CARLSON adındaki amerikalı bilim adamı fotokopi cihazını icad etmiştir.
-1946 yılında Amerikalı J. ECKERT ve arkadaşı MAUCHLY adlı bilim adamları askeri amaçlı hesaplar yapmak için dünyanın ilk bilgisayarlarını icad etmişlerdir.ENİAC adını verdikleri bu bilgisayar 30 ton ağırlığında ve 4 apartman dairesi büyüklüğündedir.

21

22 -1962 yılında amerikalılar dünyanın ilk iletişim uydusu olan TELSTAR’ı uzaya fırlatmışlardır.Bu uyduyla kıtalar arası Telefon konuşmaları Teelefax Telex haberleşmeleri ve TV-Radyo yayınları yapılması olanaklı hale gelmiştir. -1981 Amerikada IBM şirketi ilk kişisel bilgisayar denilen ve bugün iletişimde devrim sayılan ve PC adını verdiği bilgisayarları üretmeye başladı.

23 -1982 de Hollandalı PHİLİPS ve Japon SONY şirketleri Compact Dısk (CD) denilen aleti üretmişlerdir.
-1983 de Amerikalı Microsoft firması günümüzdede hala kullanılmakta olan ve iletişimde çığır açan Windows adını verdiği yazılım sistemini icad etmiştir.

24 -1985 yılında Amerikada kullanılmakta olan ARPA iletişim sisteminin adı İNTERNET adıyla değiştirilmiştir.İnternet bilgi otobanı haline gelmiştir. -1990 yılında yaşadığımız çağa adını veren ve iletişimde bugün son nokta olan www yani world wide web icad edilmiştir…

25 YASEMİN PİRİNÇ /A


"FİBER OPTİK VE TELEKOMİNİKASYONUN TARİHÇESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları