Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CAN MUSTAFA TÜRKYENER SAYIŞTAY BAŞDENETÇİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CAN MUSTAFA TÜRKYENER SAYIŞTAY BAŞDENETÇİSİ"— Sunum transkripti:

1 CAN MUSTAFA TÜRKYENER SAYIŞTAY BAŞDENETÇİSİ
T.C SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI CAN MUSTAFA TÜRKYENER SAYIŞTAY BAŞDENETÇİSİ

2 MALİ RAPOR VE TABLOLARA İLİŞKİN BULGULAR
X Belediyesinde; Banka Hesapları İle İlgili Olarak Banka Şubelerinden Alınan Mevduat Tutarları İle Bankalar Hesabı Birbirini Tutmadığı Görülmüştür. X Belediyesinde Yevmiye numaraları sıralamasının tarih sıralamasına uygun olarak müteselsil sıra takip etmediği ve işlem yapılmayan yevmiye numaralarının bulunduğu görülmüştür.

3 MALİ RAPOR VE TABLOLARA İLİŞKİN BULGULAR
X Belediyesinde; Özel bankalarda tutulan mevduatların yasal süresinde kamu bankalarına aktarılmadığı görülmüştür. X Belediyesinde, belediyenin sermaye iştiraklerinin Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ndeki hükümlere aykırı olarak muhasebe kayıtlarında izlenmediği görülmüştür. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereğince, belediyece mali kuruluşların sermayesine iştirak edilen tutarlar ve bu sermaye tutarlarının işletilmesinden doğan kar ve zararlar, 240 kodlu Mali kuruluşlara yatırılan sermayeler hesabı altında muhasebe kayıtlarına alınarak izlenmesi gerekmektedir.

4 MALİ RAPOR VE TABLOLARA İLİŞKİN BULGULAR
X Belediyesinde; Vadesi 1 Yılın Altına Düşen Alacakların Dönem Sonunda 22’li Grupta Yer Alan Hesaplardan 12’li Grupta Yer Alan Hesaplara Aktarılmadığı görülmüştür. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin (MİBMY) “Faaliyet Alacakları” başlıklı 147 ve “220- Gelirlerden Alacaklar Hesabı”na ilişkin 148 ve 149 uncu maddeleri uyarınca, Gelirlerden Alacaklar Hesabında kayıtlı tutarlardan dönem sonunda vadesi bir yılın altına inenlerin, bu hesaba alacak 120-Gelirlerden Alacaklar Hesabı Hesabına borç kaydedilmesi gerekmektedir.

5 MALİ RAPOR VE TABLOLARA İLİŞKİN BULGULAR
X Belediyesinde; Güvenlik Hizmet Alımı İşi”ne İlişkin Hak Ediş Ödemelerinin, Özel Güvenlik Hizmet Alımları Ekonomik Koduna Kaydedilmesi Gerekirken, Müteahhit Hizmetleri Ekonomik Koduna Kaydedildiği görülmüştür. Güvenlik hizmet alımlarına ilişkin ödemelerin detaylı hesap planına göre Özel Güvenlik Hizmet Alımları ekonomik koduna kaydedilmesi gerekmektedir.

6 MALİ YÖNETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİNE İLİŞKİN BULGULAR
Kurumun borç stoku, 5393 sayılı Belediye Kanunun 68. Maddesinde belirtilen borçlanma sınırının çok üzerinde olmasına rağmen yılında borçlanma yapıldığı görülmüştür. faiz dâhil iç ve dış borç stok tutarı, en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarını aşamaz.

7 MALİ YÖNETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİNE İLİŞKİN BULGULAR
X Kurumunda İç denetçi sayısının yetersiz olduğu ve etkin kullanılmadığı görülmüştür. X Belediyenin Sebze Ve Meyve Hali İşletmesinde Denetim Görevini Yerine Getirmediği görülmüştür. Kurumun stratejik amaç ve hedeflere yönelik olarak risklerinin tam olarak belirlenip risk kütüğünün oluşturulmadığını ve dolayısıyla risklere karşı eylem planları bulunmadığı tespit edilmiştir.

8 MALİ YÖNETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİNE İLİŞKİN BULGULAR
Belediye iç kontrol sistemine yönelik yapılan incelemelerde, mevzuatın öngördüğü örgütlenme yapısına aykırı bir şekilde, ön mali kontrol yetkilisinin görevlendirilmesinin ‘görevler ayrılığı’ ilkesine uygun yapılmadığı tespit edilmiştir. A)Ön mali kontrol yetkilisi olan Mali Hizmetler Uzman Yrd. aynı zamanda ödeme emri belgelerinin hazırlanmasında ‘tetkik eden’ göreviyle sorumlu kılınmıştır. B)Mali Hizmetler Daire Başkanlığı harcama yetkilisi aynı zamanda ön mali kontrol görevini de yürütmektedir.

9 MALİ YÖNETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİNE İLİŞKİN BULGULAR
Örgütlenme yapısındaki yetki dağılımının uygun olmaması Faaliyetlerin sürekliliği ilkesinin zafiyete uğratılması Kamu İç Kontrol Standartları Tebliği Standart: 11 Faaliyetlerin sürekliliği ve şartlarını düzenlemektedir: İdareler, faaliyetlerin sürekliliğini sağlamaya yönelik gerekli önlemleri almalıdır. Banka şubelerince düzenlenen teminat mektuplarına ilişkin teyit yazılarının istenmemesi

10 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
Mevzuata aykırı araç kiralanması Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas Ve Usuller’in “Genel Esaslar” başlıklı 6 ncı maddesinin c bendinde; “c) Kanuna ekli (1) ve (2) sayılı cetvellerde yer alanlar ile güvenlik önlemli (zırhlı) araçlar ve koruma altına alınanlarla ilgili yönetmelik hükümlerine göre tahsis olunan araçlar dışında kullanılacak binek ve station-wagon cinsi taşıtların motor hacmi 1600 cc'yi geçmeyecektir.” denilmektedir. Ancak 2011 yılında yapılan 35 adet binek araç kiralanması ihalesine ait teknik şartname ve hakediş ödemeleri incelendiğinde kiralanan 35 adet aracın motor hacimlerinin cc’den büyük olduğu görülmüştür.

11 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
98 Adet Mesken ve 7 Adet Depolu Mağazanın (Dükkan) Satışı” işinde vade farkının hatalı alınması ve gecikme cezasının alınmaması TL sözleşme bedelli ‘X Restorasyon Yapım İşi’ ihalesine ait hak edişlerin ve eklerinin incelenmesi sonucunda montaj bedelinin mükerrer ödendiği tespit edilmiştir. X Kurumunda Personelden bir kısmının eşi çalıştığı halde aile yardımı aldığı tespit edilmiştir.

12 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
Kavşak Yapımı İşin" de; bazı iş kalemlerinde revize fiyat yapamadığı ve bu işe ait özel teknik şartnamenin 7.3 maddesinde 105 poz numaralı köprülerde Q100 cm çapında yerinde dökme kazık yapılması işi için yeni birim yapılmak sureti ile 105/a poz numaralı birim fiyat ile ödeme yapıldığı tespit edilmiştir. Söz konusu tespit sonucu hesaplanan ,92 TL kamu zararı yargılamaya esas raporda ayrıntıları ile konu edilecektir

13 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
Hizmet Alımı işlerinde yeni bir sözleşme düzenlenmeden ana sözleşmenin miktarında bir artış sağladığında artan tutar üzerinden aynı oranda damga vergisi kesintisi yapılmadığı ve bu artış tutarının %6’sı oranında ek kesin teminat alınmadığı tespit edilmiştir.

14 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
Yıllara sari olarak yapılan işlere ait hak ediş bedelleri üzerinden yapılan gelir vergisi tevkifatı yapılmadığı tespit edilmiştir. Bütçe Gelir Hesaplarının incelenmesi sırasında; Tatil günlerinde Çalışma Ruhsat Harcı olarak herhangi bir gelir tahsil edilmediği görülmüştür

15 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
9 aylık 125 kişilik işçi hizmet alım işi” ne ilişkin hak ediş ödemeleri üzerinde yapılan incelemede, yüklenici tarafından, sözleşme ve şartname ile belirlenen kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yerine daha düşük bir prim oranı üzerinden SGK ya bildirimde bulunulduğu ve bu prim oranı üzerinden ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.

16 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
Fatura, ödeme ve kuruşlu belge tutarları arasında farklılıklar bulunması, sözleşme ile ilişkilendirilemeyen harcamaların olması, alınan malzemelerin kayda alınması için düzenlenen kuruşlu belgelerin mevzuat hükümlerine uygun düzenlenmemesi ve yükleniciye fazla ödemede bulunulması

17 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
X işinde şartname ve sözleşme hükümlerine aykırı olarak yakıt tesliminde bulunularak kamu zararına sebebiyet verilmesi X İşinde şartname ve sözleşme hükümlerine aykırı olarak süre uzatımı verilmesi ve teknik şartname hükümlerine uymayan mal teslim alınması

18 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
Sözleşmesi feshedilen ve teminatı gelir kaydedilen ihalelerde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatın alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar güncellenerek gelir kaydedilmesi gerekirken bu güncellemelerin yapılmaması

19 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
servis ihalelerine ilişkin yapılan hak ediş ödemelerinde, fiyat farkının temel endeks ve güncel endeks verilerinin, Kararname’de belirtilen aylara ait temel endeks ve güncel endeksler yerine bir sonraki aylara ait endeksler alınarak hatalı hesaplandığı tespit edilmiştir. Fiyat farkının hatalı hesaplanması sonucu yüklenicilere fazla ödeme yapılmış ve bu suretle kamu zararına sebebiyet verildiği görülmüştür.

20 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
Personel taşıma servis hizmet alımı ihalelerinde, yükleniciye ödenen fiyat farkları için ek kesin teminat alınmaması X Yapım İşi”nin 4 ayrı doğrudan temin ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda yer alan ihale usullerinden herhangi biri kullanılmadan gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

21 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
lojman tahsis edilen personelden mevzuata aykırı olarak kira bedellerinin tahsil edilmediği görülmüştür. X Kurumuna ait olan araçların resmi işlerin dışında, personelin ailesi ile emekli personel ve ailesine ilişkin şahsi hususlarda kullanıldığı görülmüştür.

22 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
Bedeli ödenen bakım, onarım ve tadilat işlerinin fiziki olarak yapılmadığı tespit edilmiştir. Sözleşme ve şartname hükümleri gereği mühendis görevlendirilmesi gerekirken uzman görevlendirilmesi ancak sözleşmede yer alan mühendis bedelinin ödenmesi

23 UYGUNLUĞA İLİŞKİN BULGULAR
Yapım işinin bitirilmemesine rağmen bitmiş gibi geçici kabulünün yapılarak bedelinin ödenmesi İhtiyacın üzerinde mal alımı, ihtiyaçların doğru ve güvenilir bir biçimde belirlenememesi, ayniyatın gerçek değeri ile kaydedilmemesi sözleşmeli olarak İş Kanunu kapsamında çalıştırılan iki işçinin mevzuata aykırı olarak kurum hizmetleri dışında görevlendirilmesi,

24 Soru ve Değerlendirmeler


"CAN MUSTAFA TÜRKYENER SAYIŞTAY BAŞDENETÇİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları