Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI"— Sunum transkripti:

1 ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
DERS İÇİN HAZIRLANACAK BAŞLICA MATERYALLER

2 ÇALIŞMA YAPRAKLARI Çalışma yaprakları en genel anlamıyla eğitim-öğretim faaliyetlerinin etkinliğini arttırarak üst düzey ve kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesini sağlayan her türlü malzeme olarak tanımlanmaktadır. Çalışma yaprakları etkinliklerin daha verimli olmasında öğretmenlerin en büyük yardımcılarından biridir. Bunun yanı sıra Çalışma yaprakları; Çoklu öğrenme ortamı sağlar, Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olur, Dikkat çekerler,

3 ÇALIŞMA YAPRAKLARI Hatırlamayı kolaylaştırırlar,
Soyut bilgileri somutlaştırırlar, Zamandan tasarruf sağlarlar, Güvenli gözlem yapma imkanı sağlarlar, Farklı zamanlarda birbirleriyle tutarlı içeriğin sunulmasını sağlarlar, Tekrar tekrar kullanılabilirler, İçeriği basitleştirerek öğrenmeyi kolaylaştırırlar.

4 ÇALIŞMA YAPRAKLARI

5 ANALOJİ (BENZETİM) TEKNİĞİ
Analoji Tekniği benzetmelerin sıklıkla kullanıldığı, özellikle soyut kavramların  öğrenilmesine yardımcı olan bir tekniktir.   Analoji, insanların sonuç çıkarmak ve yeni kavramları öğrenmek için kullandığı etkili bilişsel mekanizmalardan biridir ve bilişsel fikir ve kavramların öğrenilmesi ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynar.  Analoji, çok güçlü bir öğrenme ve öğretme aracı olup, problem çözme, açıklama yapma ve tartışma ortamı oluşturma gibi birçok amaç için de iyi bir araçtır. 

6 ANALOJİ (BENZETİM) TEKNİĞİ
Analoji Nasıl Oluşturulur?  Analoji; bilinmeyen, yabancılık çekilen bir olgunun, bilinen, benzer olgularla açıklanması olarak tanımlanmaktadır.      * Hedef kavram tanıtılır.     * Kaynak kavram hedef kavrama göre düzenlenir.     * Hedef ve kaynak kavramlar arasındaki benzer özellikler tanımlanır.     * Benzerlik ayrıntılı olarak belirtilir.     * Analojinin ayrıldığı yerler varsa belirlenir.     * Sonuç, bir çizelge ile belirtilir.

7 ANALOJİ (BENZETİM) TEKNİĞİ
Analojinin Faydaları  Öğrencilerin eğitim ortamına aktif katılımını sağlar, bilimsel düşünme, problem çözme ve tahmin etme yeteneklerini geliştirir. Öğrenenlerin düşünme yeteneklerini ve yaratıcılıklarını geliştirir. Bilimsel kavramların öğrenilmesini ve akılda uzun süre tutulmasını kolaylaştırır. Anlaşılması zor olan soyut kavramların somut hale getirilmesinde oldukça kullanışlıdır. Eğitimde analoji kullanmak, öğrenci merkezli, aktif öğretim ortamının oluşturulmasına katkıda bulunur.

8 VEE DİYAGRAMI Öğrenme öğretme sürecinde bazı kritik soruları cevaplandırarak bilişsel düzeyde daha anlamlı ve kalıcı öğrenmenin gerçekleşeceği varsayımına dayanan bir tekniktir. Gowin tarafından gerçekleştirilen V diyagramında büyük bir V harfi çizilir. Diyagramın ortasında odak soru, sol tarafında planlama ve sağ tarafında ise değerlendirme yer alır.

9 VEE DİYAGRAMI

10 VEE DİYAGRAMI

11 VEE DİYAGRAMI

12 VEE DİYAGRAMI

13 KAVRAM HARİTASI Kavram haritaları kavramlar arasındaki ilişkileri anlatan gösterimlerdir. Kavram haritalarında, kavram ve fikirler hiyerarşik bir şekilde yapılandırılır, kavramlar arasındaki ilişkiler, kavramları birleştiren bir çizgi ile belirtilir, aynı seviyedeki kelimeler birincil ilişkileri gösterir.

14 KAVRAM HARİTASI

15 KAVRAM HARİTASI

16 KAVRAM HARİTASI

17 BİLGİ HARİTASI Bir metindeki önemli sözel bilgilerin çerçeve-bağ çerçeve şeklinde şematik gösterimidir.

18 BİLGİ HARİTASI

19 ÖRÜMCEK HARİTASI

20 BALIK KILÇIĞI TEKNİĞİ

21 BALIK KILÇIĞI TEKNİĞİ

22 DÖNGÜ GÖSTERGESİ

23 ZİHİN HARİTASI Zihin Haritası, beynin tüm potansiyelini açığa çıkarmak için evrensel anahtarlar sağlayan güçlü bir grafik tekniğidir.  Zihin Haritası, beynin korteksindeki tüm alanları- sözcükler, görüntüler, sayılar, mantık, ritim, renk ve uzamsal farkındalık - tek bir yöntemle güçlü bir biçimde devreye sokar. Zihin Haritası, beynimizin düşündüğü gibi öğrenmemizi sağlayan etkili bir çalışma tekniğidir. Zihin Haritası, aklımızda tutmamız gereken bilgiyi bütün olarak görmemizi  sağlar. Zihin Haritası, detayları daha iyi görmenizi sağlar.

24 ZİHİN HARİTASI

25 ZİHİN HARİTASI

26 ZİHİN HARİTASI

27 KAVRAM AĞLARI Kavram ağı (KA) öğrencilerin izlenimlerini, düşüncelerini yazılı öğretim araçlarındaki (ders kitabı, dergi, ansiklopedi, v.b.) kavram ve ilkelerle uyumlu bir biçimde sergileyen bir grafik araçtır. Kavram ağlarına, birbiriyle ilişkili bilgilerin nasıl farklı şekilde kategorilere sokulabileceğini gösteren görsel haritalardır diyebiliriz. Semantik Ağ da denilen bu araç öğrencilerin: Beyin fırtınası yaratarak önceki bilgilerini harekete geçirmek, Yeni kavramları geliştirmek, Kavramlar arası yeni ilişkiler bulmak, Kavramları yeniden düzenlemek, gibi zihin etkinlikleriyle yazılı metinleri daha iyi anlamalarına yardımcı olur.

28 KAVRAM AĞLARI

29 YAPILANDIRILMIŞ GRİD Neden?
Bu tekniğin en önemli amacı, öğrencilerin bilgi seviyesini, eksikliklerini, ve kavram yanılgılarını tespit etmektir. Nasıl? Bu teknikte, öğrencinin seviyesine uygun olarak 9 ya da 12 kutucuk hazırlanır. Gridi hazırlamak üzere öğretmen, konuyla ilgili bir soru hazırlar ve sorunun yanıtını rastgele, kutucuklara yerleştirir. Daha sonra ikinci soruyu hazırlar ve yine kutucuklara yanıtları yerleştirir. İkinci sorunun yanıtını teşkil eden kutucuklardan bir kısmı birinci soru için de geçerli olabilir.

30 Sonuç (Değerlendirme)
YAPILANDIRILMIŞ GRİD Süreç? Öğrencilerden, her soru için doğru kutucuğu bulmaları ve kutucuk numaralarını mantıksal ve işlevsel olarak sıralamaları beklenir Sonuç (Değerlendirme) Öğrencilerin verdiği cevap o konudaki bilgi seviyesini , bilgi eksikliğini, kavramsal bağları veya yanlış kavramları gösterir.

31 YAPILANDIRILMIŞ GRİD

32 YAPILANDIRILMIŞ GRİD

33 YAPILANDIRILMIŞ GRİD

34 YAPILANDIRILMIŞ GRİD Aşağıdaki soruların cevapları tabloda gizlidir. Soruları cevaplayın ve cevaplarını boşluklara yazınız. BURUN 1 OKSİJEN 2 HAVA İLETİMİ 3 AKCİĞERLER 4 HAVA ALIŞVERİŞİ 5 YUTAK 6 KARBONDİOKSİT 7 GÖĞÜS KAFESİ 8 ALIŞVERİŞİ 9 GIRTLAK 10 HAVANIN TEMİZLENMESİ 11 SOLUK BORUSU 12 1. Hangileri solunuma yardımcı organlardır? …………………………………………………………………………………………………... 2. Hangileri solunum organlarının görevidir? 3. Havanın iletimi hangi solunum organının görevidir? ……………………………………………………………………………………………………

35 ANLAM ÇÖZÜMLEME TABLOSU
MADDELER ÖZELLİKLER Ege Bölg. Çıkarılır. Marmara Bölg. Çıkarılır. Karadeniz Akdeniz İç Anadolu Doğu Anadolu Bölg. Çıkarılır. Güneydoğu Anadolu Bölg. Çıkarılır. Enerji kaynağı olarak kullanılır. Türkiye’de çokça çıkarılır. Demir-Çelik sanayisinde kullanılır. Demir Bakır Linyit Kurşun Tuz Bor Krom Taş kömürü Altın Petrol

36 ANLAM ÇÖZÜMLEME TABLOSU
TOPRAKLAR Yağışlı yerdedir. Taşınmıştır. Yerlidir. Sıcak iklimdedir. Nemli bölgededir. Türkiye’de görülür. Fiziksel çözünmeyle oluşur. Kimyasal çözünmeyle oluşur. Verimlidir Tuz oranı yüksektir. Kestane renkli Çöl toprakları Alüvyon Moren podzol Çernozyum Laterit Terra rosa Kahverengi orman Tundra

37 ANLAM ÇÖZÜMLEME TABLOSU
VÜCUDUMUZUN BÖLÜMLERİ GÖREVLERİ Kanı Temizler Kanı Pompalar Duymayı Sağlar Yiyecekleri Parçalar Vücudu Yönetir Solunum Yapar Görmeyi Sağlar Cisimleri Kavrar Yağların Sindirilmesine Yardımcıdır Altındaki Doku Ve Kasları Korur Göz Akciğer Beyin Kalp Kulak El Mide Karaciğer Deri Böbrek

38 BULMACALAR

39 BULMACALAR

40 TANIMLAYICI DALLANMIŞ AĞAÇ

41 TANIMLAYICI DALLANMIŞ AĞAÇ

42 RESİMLER, ÇİZİMLER, GRAFİK, ŞEMA, KARİKATÜR

43 RESİMLER, ÇİZİMLER, GRAFİK, ŞEMA, KARİKATÜR

44 RESİMLER, ÇİZİMLER, GRAFİK, ŞEMA, KARİKATÜR

45 RESİMLER, ÇİZİMLER, GRAFİK, ŞEMA, KARİKATÜR

46 AFİŞ, KROKİ, HARİTA

47 AFİŞ, KROKİ, HARİTA

48 AFİŞ, KROKİ, HARİTA

49 AFİŞ, KROKİ, HARİTA

50 KAVRAM KARİKATÜRLERİ

51 KAVRAM KARİKATÜRLERİ

52 POSTERLER-BROŞÜRLER Resim, çizgi, renk ve kelimelerin görsel bileşimidir Etkililiği renklendirme ve dinamikliğe bağlıdır Dikkati çekmeli ve mesajı hızlı bir biçimde iletebilmelidir Yeni bir konu, bir olay ve duyurular için kullanılabilir ve güdülenmeyi sağlar

53 POSTERLER-BROŞÜRLER

54 POSTERLER-BROŞÜRLER

55 POSTERLER-BROŞÜRLER


"ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları