Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ABD’DE SPOR YÖNETİMİ SPORT MANAGEMENT IN USA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ABD’DE SPOR YÖNETİMİ SPORT MANAGEMENT IN USA."— Sunum transkripti:

1 ABD’DE SPOR YÖNETİMİ SPORT MANAGEMENT IN USA

2 300 milyon nüfusuyla bugün dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden biri olan Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika kıtasında yer alan ve elli eyaletten oluşan federal yapılı bir devlettir.

3 Amerika'da profesyonel spor ve kitle sporu desteklenmektedir.
Çünkü, gelişmiş ülkelerin önemli sağlık problemlerinden olan obezite ABD’de daha çok hissedilmektedir.

4 Dünya sporunda önemli bir yere sahip ve önemli spor organizasyonlarına ev sahipliği yapan ABD’de en yaygın olarak yapılan sporlar Basketbol, Beyzbol, Amerikan Futbolu, Buz Hokeyi, Tenis, Yüzme, Atletizm sayılabilir.

5 Profesyonel sporun tabanı lise ve üniversitelerdir.
Spor, aynı zamanda eğitim kurumları için önemli bir gelir kaynağıdır.

6 Amerika'da spor sektörü ekonominin çok önemli bir kesimini oluşturur.
Toplam ekonomi içindeki büyüklüğü %11 civarındadır.

7 Spor ekonominin önemli bir kolu olmakla birlikte medya, spor ekipmanları, spor hizmetleri, lotarya ve bahis oyunları ticari kuruluşların spora ilişkin pazarları arasında sayılabilir.

8 BAGIMSIZ YAPILANMA ÜLKE DÜZEYİNDE
ABD spor alanında ülke düzeyinde hizmet veren büyüklü küçüklü pek çok bağımsız örgüte sahiptir. Bunlardan en önemlisi Birleşik Devletler Olimpiyat Komitesidir (USOC).

9 BAGIMSIZ YAPILANMA Diğeri
Amerikan Sağlık, Beden Eğitimi, Rekreasyon ve Dans Birliği’dir (AAHPERD). Bunun yanında spor ve eğitime dayalı pek çok özerk örgüt de ABD'de spor yönetimine katılmakta ve önemli roller üstlenmektedir.

10 BİRLEŞİK DEVLETLER OLİMPİYAT KOMİTESİ United States Olympic Committe (USOC)
1894’de IOC’nin kurulmasının ardından IOC üyeleri James P. Sullivan ve William Milligan Sloane, ABD’nin olimpiyatlara katılabilmesi için komiteyi oluşturmuşlardır.

11 United States Olympic Committe
Önce "Amerika Birleşik Devletler Olimpiyat Federasyonu" olan ismi, yılında "Birleşik Devletler Olimpiyat Derneği" olarak değiştirilmiş ve 1961’de şimdiki halini alarak ABD'nin milli olimpiyat komitesi olarak hizmet vermektedir.

12 United States Olympic Committe
USOC 22 üyeli bir yönetim kurulu tarafından yönetilir. USOC’a bağlı çeşitli komiteler görev yapar. Ulusal spor federasyonları USOC’da temsil edilir.

13 USOC fiziki uygunluğu desteklemek, yükseltmek ve halkın sportif etkinliklere katılımını teşvik etmek için Çeşitli sporlarda değişik programları geliştirmekle yükümlüdür.

14 United States Olympic Committe
USOC, ABD'de "her yaş grubu ve beceri seviyesindeki sporculara fırsatlar yaratmak ve bu sporcuları yerel yarışmalardan başlayıp Olimpiyat Oyunları seviyesine kadar ulaşan düzeydeki müsabakalara hazırlama" amacını taşır.

15 Hedeflerinden bazıları;
ABD sporcularına maddi destek ve tesis imkanı sağlamak, Uluslararası sportif yarışmalarla ilişkili olarak sportif aktiviteleri koordine etmek, geliştirmek ve bu yolla Olimpiyat ailesi içinde işbirliğini güçlendirmek,

16 United States Olympic Committe
ABD’nin Olimpiyat Oyunları ve Pan Amerikan Oyunlarına katılması ile ilgili tüm konularda çalışmalar yapmak, USOC'un düzenlediği yarışmalar ya da Olimpiyat Oyunlarına katılan sporcu, takım, antrenör ya da hakemlerin çıkarlarını korumak,

17 United States Olympic Committe
ABD için kalıcı spor tesisleri yapmak, Spor tıbbı, spor bilimleri ve sporda önlemler konularında araştırma, geliştirme ve bilgilerin dağıtımını teşvik etmek, Etnik gruplar, engelliler ve kadınlar için sportif aktiviteleri teşvik etmek.

18 United States Olympic Committe
USOC projeleri Orta ve lise eğitim kurumlarındaki genç sporcuların elit sporcuların yaşamlarını model almalarını destekleyerek onlara cesaret vermeyi amaçlayan "Champions in Life" (şampiyonlar yaşamın içinde)

19 United States Olympic Committe
Spor etiği ve sportmenliği teşvik amacıyla okul-kolej olimpik birliklerine destek veren "Citizens Through Sport Alliance" Vatandaşlar İçin Spor Birliği

20 United States Olympic Committe
"Community Olympic Development Programs" Olimpik Toplum gelişim programları Olimpik sporlarda yeteneklerini en iyi şekilde değerlendirmeleri için genç yetenekli sporculara ulusal yönetim organları kanalıyla teşvik sağlayan

21 United States Olympic Committe
Küçük öğrenci liderlerine olimpik fikri aşılamak üzere "F.L.A.M.E" ABD olimpik hareketine nitelikli kadınları ve etnik azınlıkları dahil etmeyi hedefleyen "Project GOLD" (ALTIN Proje)

22 BAGIMSIZ YAPILANMA ADB’de ülke düzeyinde spor ve sporla ilgili hizmetleri Amerikan halkına sunmaya çalışan gönüllü kuruluşların eyaletler bazında da uzantıları vardır, fiziksel etkinlik, fitnes, beden eğitimi, rekreasyon, dans, sağlık, antrenörlük, spor eğitimi vb. konular

23 (Six in 10 are overweight)
Tüm bu gönüllü birliklerin amacı Amerikan halkının sağlıklı yaşam tarzını yakalamalarını sağlamaktır.

24 AMERİKAN SAGLIK, BEDEN EGİTİMİ, REKREASYON VE DANS BİRLİGİ
AAHPERD 1885 yılında W. G. Anderson'un çabalarıyla spor alanında çalışan bir grup insanın uzmanlıklarını paylaşmak üzere toplaması ile kurulmuştur.

25 AAHPERD Bugün 25.000 üyeyle hizmet verir.
Birleşik Devletlerin "beden eğitimi, boş zaman, fitness, dans, sağlık gelişimi alanlarında çalışan ve sağlıklı yaşamayı hedefleyen herkese" yönelik profesyonel destek veren en büyük spor örgütüdür.

26 AAHPERD AAHPERD Merkez, Doğu, Orta Batı, Kuzeybatı, Güney ve Güney Batı bölgelerinden oluşan 6 bölgesel birliği bünyesinde toplar. Bunun yanında 5 ulusal kuruluş da AAHPERD'in çatısı altında toplanmıştır.

27 Amerikan Sağlık Eğitimi Birliği American Association for Health Education
Eğitiminin bir parçası olarak Amerikan halkının sağlığını korunma, geliştirme ve destekleme süreçlerini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapar. Sağlık eğitimcileri ve diğer profesyonellere hizmet verir.

28 Ulusal Dans Birliği National Dance Association
Dans ve dans eğitiminde nitelikli hizmet ve programlar yoluyla yaratıcı, artistik ve sağlıklı yaşam tarzlarını geliştirme ve desteklemeyi amaçlar.

29 Amerikan Fiziksel Aktivite ve Rekreasyon Birliği American Association for Physical Activity and Recreation Özellikle toplum temelli programlara odaklanır. Fiziksel etkinlik, rekreasyon ve fitnes konularında yaratıcı ve aktif yaşam tarzlarını geliştirerek yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yapar.

30 Kızlar ve Kadınlar Ulusal Spor Birliği National Association for Girls and Women in Sport
ABD'de tüm bayanların spora katılımlarında eşit fırsatlar yaratmak üzere kurulmuş bir örgüttür.

31 Ulusal Spor ve Beden Eğitimi Birliği National Association for Sport and Physical Education
Kar amacı gütmeyen profesyonel organizasyondur. Bireylerin sporla meşgul olmalarına yönelik çalışmalarla, sportif ve fiziksel etkinlik programlarının yürütülmesiyle ilgilenir.

32 Araştırma Konsorsiyumu Research Consortium
Sağlık eğitimi, beden eğitimi, dans, sporcular, egzersiz ve rekreasyon alanlarında araştırmaları desteklemeyi amaçlayan RC AAHPERD'in diğer 5 üye birliğini de çatısı altında toplar.

33 AAHPERD AAHPERD'in misyonu
"sağlık, beden eğitimi, rekreasyon, dans ve sporda yüksek nitelikli programlar yoluyla yaratıcı ve sağlıklı yaşamı destekleyen, bilgiyi yükselten, yetenekleri geliştiren, profesyonel uygulamaları destekleyen ve gelişim imkanları sunan üye örgütler sağlamak".

34 AAHPERD Bu doğrultuda AAHPERD üyesi ulusal kuruluşlara sporda standart, etik, profesyonellik gibi çalışma alanlarında toplum bilincini oluşturmayı da içeren belli görevler yüklenmiştir.

35 AAHPERD çalışmalarını sürdüren 14 komite
Dernek bursları komitesi Yıllık hesaplar komitesi Yerel yasalar komitesi Mali işler komitesi Yatırım komitesi Aday gösterme komitesi Başkanlık Bursu komitesi Kamu ve yasama komitesi Ödülleri Onaylanma komitesi Emeklilik Ağı komitesi Stratejik planlama komitesi Sosyal adalet ve farklılıklar komitesi Yapı ve işlevler komitesi Öğrenci hizmetleri komitesi

36 ULUSAL ÜNİVERSİTE SPOR BİRLİGİ National Collagiate Athletic Associatıon (NCAA)
1906'da kurulan ve 1910’da bugünkü adını alan NCAA amacı, “öğrenci sporcuların eğitim düzeylerini yükseltmek üzere kolejli sporcuları daha iyi bir ortamda kaynaştırmayı ve adil, güvenli, eşit ve sportmence yarışmaları organize etme”.

37 NCAA ABD'de profesyonel spor kulüpleri öğrenciler ile sözleşme imzalama hakkına sahip değildir. Bu sebeple okullarda spor faaliyetleri genç sporcuların gelişimi için önemli yer tutar ve okullar kendilerine bu şekilde ciddi mali kaynak oluştururlar.

38 NCAA Okulların sportif etkinlikleri genç yaştaki halka arz etmesi oldukça yaygındır. NCAA Çeşitli yarışmalar, Sporcular ve öğrenciler için yasal sorunları çözmeye yardımcı olma ve Üniversiteler arası yarışmaları düzenleme görevlerini yerine getirir.

39 NCAA Bunun yanı sıra, federasyonlarla işbirliği halinde
yeteneklerin değerlendirilmesi, sportif etkinliklerin desteklenmesi, sporcu sorunlarına yönelik bilimsel çalışmaların teşviki gibi konularda da çalışmalar yapar.

40 NCAA NCAA gelirlerinin %95 ini pazarlama ve televizyon yayın haklarından elde etmektedir. Diğer gelirleri üyelik, katılım ücretleri gibi kalemlerden gelmektedir. Television and Marketing Rights Fees 508,250, % Total Championships Revenue ,910, % Investments, Fees, and Services ,830, % Membership Dues ,010, % TOTAL NCAA OPERATING REVENUE 564,000, % Approximately 95 percent of the revenue that the NCAA receives from television/marketing rights fees and championships is returned to the membership in the form of direct payments and event services.

41 Amatör Sporlar Birliği The Amateur Athletic Union
Gençler düzeyinde sportif faaliyetlerin desteklenmesinde önemli rol oynar. AAU 58’in üzerinde özel spor birliğini çatısı altında toplayarak, gençler için sporun tanıtımı ve yaygınlaştırılmasını sağlamaktadır.

42 Ulusal Koç Eğitim Akreditasyon Kurulu The National Council for Accreditation of Coaching Education
Kar gütmeyen bir kuruluş olup, ülke çapındaki spor liderlerinden kurulmuştur. Kurul, tüm ülkede kaliteli koçlar yetiştirmek için programlar hazırlar ve geliştirir.

43 The National Council for Accreditation of Coaching Education
Kurulun başlıca görevleri Koç eğitim programlarının gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi, Koçlar için değerlendirme, sertifika ve seçimi için ulusal standartlar oluşturma, Koç eğitiminin geliştirilmesini denetlemek ve eğitim programları rehberlerini oluşturma.

44 ABD’nin Diğer Ulusal Spor Örgütlerinin Listesi
Antrenörlük, Antrenman, Özel Eğitim Konusunda Disabled Sports USA (Engelli Sporları) Foundation for Hockey Development (Hokey Gelişim Vakfı) National Alliance for Youth Sports (Genç Sporları Ulusal Birliği) National Cross Country Ski Education Foundation (Ulusal Kros Kayak Eğitim Vakfı) National Gym Association, Inc (Ulusal Spor Salonları Birliği) National Minority Golf Foundation (Ulusal Golf Vakfı) National Youth Sports Safety Foundation (Ulusal Genç Sporları Güvenlik Vakfı)

45 ABD’nin Diğer Ulusal Spor Örgütlerinin Listesi
Okul Sporları Konusunda National Alliance for College Athletic Reform Ulusal Kolej Sporları Reform Birliği National Association of Intercollegiate Athletics Ulusal Yükseköğrenim Kurumları Sporları Birliği National Christian College Athletic Association Ulusal Hıristiyan Kolej Sporları Birliği National Federation of State High School Associations Eyalet Liseler Birliği Ulusal Federasyonu National Intramural-Recreational Sports Association Ulusal Okul İçi-Rekreasyonel Sporlar Birliği National Junior College Athletic Association Ulusal Gençler Kolej Sporları Birliği

46 ABD’nin Diğer Ulusal Spor Örgütlerinin Listesi
Fiziksel Uygunluk ve Sağlık Konusunda National Association for Health and Fitness Ulusal Sağlık ve Fitnes Birliği The National Association of Governor's Councils on Physical Fitness and Sports Eski Ulusal Fiziksel Uygunluk ve Spor Yöneticileri Birliği

47 YEREL DÜZEYDE ABD'de yerel düzeydeki kuruluşların başını AAHPER'in bölge temsilcilikleri çekmektedir. Merkez, Doğu, Orta Batı, Kuzeybatı, Güney ve Güney Batı Bölgesel Birlikleri yerel düzeyde spor etkinlikleri düzenlenmesi görevini yerine getirirler. Her Bölge Birliği kendi içinde özerk çalışmalar sürdürür.

48 FEDERASYONLAR ABD'de çeşitli spor branşlarını temsil eden 45 spor federasyonu bulunmaktadır. İdari ve mali yönden özerk olan bu örgütlerin gelirleri üye aidatları, bahisler ve medya yayın haklarından sağlamaktadır. Federasyonlar USOC tarafından tanınmaktadır.

49 DEVLET YAPILANMASI ABD’de spor ve rekreasyona ilişkin ülke düzeyine hizmet vermek üzere yapılandırılmış resmi bir kuruluş yoktur. Ancak, devlet spor sektörünün ülkedeki gelişimini de dikkate alarak gerekli mali yardımı ilgili konuya göre çeşitli kuruluşlar vasıtasıyla spora aktarır.

50 DEVLET YAPILANMASI ABD'de spor,
ırkların entegrasyonu, profesyonel meslek edindirme, suç yönetimi, sağlıklı yaşam, Spor endüstrisi, spor medyası ve reklamcılığı gibi alanlarda etkin bir biçimde devlet stratejisi olarak kullanılaktadır.

51 DEVLET YAPILANMASI Yerel düzeyde de etkin devlet örgütleri bulunmamasına karşın, spor belediyelerin çoğunda oluşturulmuş “Rekreasyon Hizmetleri Bölümü” tarafından yönetilir.

52 DEVLET YAPILANMASI Tesislerin bakımı, onarımı ve etkinliklerin düzenlemesi ile turistik spor etkinliklerinin organizasyonu gibi konularda çalışmalar, devleti temsil eden ancak bağımsız bir yapılanma gösteren yerel otoritelerce sürdürülmektedir.

53 DEVLET YAPILANMASI Federal Hükümet, bünyesinde milli bir spor yönetim birimi henüz oluşturulmamıştır. ABD’de, federal anlamda amatör sporu kapsayan 2 yasa maddesi vardır.

54 DEVLET YAPILANMASI Bunlardan birincisi 1972 yılında çıkarılan “Eğitim Islah Yasası”nın 9’uncu maddesidir. Bu madde, kolej veya üniversite sporlarına katılımı da kapsayan erkek ve bayanlara eşit eğitim ve spor imkanlarının sunulmasını öngörür.

55 DEVLET YAPILANMASI İkinci madde, Birleşik Devletler Olimpiyat Komitesinin Amerikan amatör sporunu yeniden yapılandırmasıyla ilgilidir (Alıntı: 36 U.S.C. Alt başlık II, Pt B, bölüm. 2205).

56 DEVLET YAPILANMASI Birleşik Devletlerde amatör spor yarışmalarının tanıtılması, yaygınlaştırılması ve eşgüdümü, Amatör sporculara belirli haklar tanınması ve Ulusal düzeyde görevli örgütlerin itirazlarını ve diğer sorunları çözümleme konusunda yetki vermiştir. Bu son madde, Birleşik Devletler Olimpiyat Komitesine ve Ulusal Kolej Sporları Birliğine

57 ABD’de Spor Finansmanı
Koç ve Spor Direktörleri ABD’de en fazla gelir düzeyine sahip kesimdir. Öyle ki, bazıları ABD Başkanından bile daha fazla maaş alabilmektedir. Vasat bir okul koçu yıllık olarak 47,000 $ maaş alırken NFL, NHL gibi kurumlardaki koçlar ise 250 bin milyon $ arasında almaktadırlar. Bu tutar NBA’de ise 2 katına kadar çıkabilir.

58 ABD’de Spor Finansmanı
ABD’de 5 milyon insan sporda istihdam edilmektedir. Spor pastasından elde edilen miktar yaklaşık olarak 200 milyar $’dır.

59 Sonuç Olarak ABD sporu yıllık olarak %6,8 büyüme göstermektedir
Sponsorluk gideri 25 milyar $ olup bunun %70’i spora yönelmektedir. David Stearn’ün NBA’i en karlı ve en büyük spor endüstrisidir.

60 Sonuç Olarak Spor adamı olmak en karlı 10 meslek arasında 1 ya da 2.nci sıradadır Spor Eğitimi tüm ülkenin dört bir yanında yaygınlaştırılmış olup, belediyeler özel ve büyük yatırımlarla hükümetlerden yüklü miktarda maddi destek alabilmektedir.

61 tal index.cfm


"ABD’DE SPOR YÖNETİMİ SPORT MANAGEMENT IN USA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları