Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Plan Lisans Eğitimi Lisansüstü Eğitim Araştırma Beklentiler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Plan Lisans Eğitimi Lisansüstü Eğitim Araştırma Beklentiler."— Sunum transkripti:

1 ODTÜ MATEMATİK BÖLÜMÜ (Son 10 yıl, gelecek beş yıl) Mustafa Korkmaz 11 Mayıs 2016 Çarşamba

2 Plan Lisans Eğitimi Lisansüstü Eğitim Araştırma Beklentiler

3 Lisans Eğitimi Genel Bilgi
- Kapsamlı bir Matematik lisans eğitimi verilmektedir. - Öğrencilerimize teorik ve uygulamalı matematiğin değişik alanlarında dersler alma olanağı sunulmaktadır. - Son on yılda müfredatımızda ciddi bir değişiklik yapılmasa da, matematiğin güncel konularının derslerimizde işlenmesini sağlamak amacı ile birçok seçmeli ders tasarlanıp müfredatımızın güncelliği korunmuştur. - Öğrencilerimizin bilgisayar ve programlama konusunda kendilerini geliştirebilmeleri için bu alanlarla ilgili seçmeli dersler açılmaktadır

4 Diğer Bölümlere Verilen Dersler
- Başta mühendislik bölümleri olmak üzere üniversitemizdeki birçok bölümün ilk iki yıl matematik derslerini vermekteyiz. - Akademik kadromuzun büyük bir kısmı bu derslerde görevlendirilmektedir. - Uzun yıllardan gelen deneyimler sonucunda, öğrenci sayıları binlerle ifade edilen bu derslerde, etkili koordinatörlükler sayesinde bir standart sağlanmıştır. - Geçtiğimiz on yıl içerisinde üniversitemizde birçok bölümün müfredatında yer alan Calculus derslerinde yeniden yapılandırmaya gidilmiştir.

5 Önceki Calculus dersleri
Math Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Ekonomi Bölümü Hariç) Math Fen-Edebiyat Fakültesi Ekonomi Bölümü Math Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Endüstri Mühendisliği Bölümü Math Mühendislik Fakültesi’nin diğer bölümleri

6 Şimdiki Calculus dersleri
Math İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Ekonomi ve İşletme Bölümü Hariç) Math Mühendislik Fakültesi, Kimya Bölümü Ekonomi Bölümü Math Fizik Moleküler Biyoloji ve Genetik Biyoloji Eğitim Fakültesi İşletme

7 Verdiğimiz diğer dersler
Ayrıca - Math 219 Differential Equations - Math 260 Basic Linear Algebra - Math 250 Advanced Calculus in Statistics (İstatistik) - Math 201 Elementary Geometry (EME) derslerini vermekteyiz.

8 Çift Anadal/Yandal programları
- Çift anadal programımız, farklı bölümlerdeki öğrencilere kapsamlı bir matematik eğitimi alıp, matematik bölümü lisans diploması alma fırsatı vermektedir. - Çift anadal programını tamamlayan birçok öğrenci, matematik alanında yüksek lisans/doktora eğitimi almaya karar vermektedir. - Çift anadal mezunu öğrencilerimizin bir kısmı halen bölümümüzde öğretim üyesidir. - TÜBİTAK’ın teşvik bursu sayesinde çift anadal programımıza başvurularda belirgin bir artış olmuştur. - Yandal programımız ise, lisans eğitimlerini daha çok matematik dersi alarak zenginleştirmeyi amaçlayan öğrencilere yöneliktir.

9 ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü
- Kurulduğundan bugüne kadar iki kampüs arasındaki matematik derslerinin koordineli verilmesini sağlamak amacıyla, her dönem bir öğretim üyemiz dersler vermek ve araştırma yapmak amacı ile ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’ne misafir olmaktadır. - Araştırma işbirliğini kuvvetlendirmek amacı ile bölümümüz öğretim üyeleri geçtiğimiz on yılda Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde konferans ve çalıştaylar düzenlemişlerdir. - Ayrıca, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde Matematik Araştırma ve Eğitim Grubu’na eleman alımında bölümümüz aktif rol oynamaktadır ve bölümüz için aranan kıstaslar burada da uygulanmaktadır

10 Lisansüstü Eğitim Genel Bilgi
- Dünya standartlarında yüksek lisans/doktora eğitimi yılında QS tarafından yapılan sıralamada, dünyadaki en iyi 200 matematik bölümü arasında (üniversitemizdeki bu başarıya ulaşan 9 bölümden biri) yılında, lisansüstü eğitimin ilk 50 yılında, 110 doktora derecesi vermesi ile en fazla doktora veren ilk beş anabilimdalı arasında yer almış ve bir plaket ile ödüllendirilmiştir. - Birçok yeni yüksek lisans/doktora dersi ile müfredatımız zenginleştirildi. - Matematiğin güncel konuları derslerimize girmiş ve eğitimimizin güncel kalması sağlanmıştır. -  Université Louis Pasteur-Fransa ile ortak doktora programı.

11 Bütünleşik Doktora Programı
- Lisans sonrası bütünleşik doktora programı 2000’li yılların başında öğrenci kabul etmeye başlamıştır. - Doktora seviyesinde matematik eğitimi almak isteyen öğrencileri daha hızlı ve verimli bir şekilde araştırmaya yönlendirmek için tasarlanmıştır. - Programa kabul edilen öğrencilerin, matematiğin temel alanlarından dört tane temel matematik sınavında başarılı olması beklenmektedir. - Benzer sınav sistemi dünyanın birçok önde gelen üniversitesinde uygulanmaktadır. - Bölümümüzün doktora eğitimi bakımından iyi bir konumda olduğunu düşünmekteyiz.

12 Yüksek Lisans Programı
- Bütünleşik doktora programının yürürlüğe girmesiyle yüksek lisans programına öğrenci alımı durduruldu güz döneminde programa yeniden öğrenci kabul edilmesine başlandı. - Bu değişiklik, not ortalaması ile bütünleşik doktora programına kayıt yaptıramayan öğrencilerimiz göz önünde bulundurularak yapılmıştır. - Ayrıca, genç öğretim elemanlarımıza, yükseltme kıstaslarında yer alan tez yöneticisi olmak koşulunu sağlamak amacıyla, doktora öğrencisi danışmanlığı yapmadan önce, yüksek lisans danışmanlığı yapma fırsatı doğmuştur.

13 Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP)
- Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı uygulaması 2002 yılında ülkemizdeki gelişmekte olan üniversitelere öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla ilk olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesinde başlatılmıştır. yılı Mayıs ayına kadar 17 mezun verilmiş ve bu mezunlar üniversitelerine dönmüşlerdir/dönmektedir. (Bir çoğu üniversitelerinde kadro sıkıntısı yaşamıştır/yaşamaktadır.) - Halen, ÖYP programı dahilinde bölümümüzde doktora yapan 11 doktora öğrencimiz vardır. - Ülkemiz adına çok yaralı bir program olduğu kanısındayız.

14 Lisansüstü öğrenci sayılarımız
Bütünleşik doktora : 47 Master sonrası doktora: 32 Yüksek Lisans: 13 Toplam: 92

15 Araştırma - Matematik araştırmaları açısından oldukça köklü bir gelenek - Teorik ve uygulamalı matematiğin birçok alanında araştırmalar. - Her yıl yapılan araştırma sonuçları ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmakta ve konferanslarda sunulmaktadır. - Bölümümüz birçok konferans ve çalıştaya ev sahipliği yapmakta, öğretim elemanlarımız bu etkinliklerin düzenleme ve bilim kurullarında görev almaktadır. -Düzenli araştırma seminerleri.

16 Öğretim elemanlarımız tarafından düzenlenen çalıştay/konferanslar
- Gökova- Geometri-Topoloji Konferansları, 1992’den beri - Antalya Cebir Günleri, 1999’dan beri - Arf Konferansları, 2001‘den beri - Ankara Matematik Günleri, 2009, Kadın Matematkçiler Derneği Çalıştayları - Diğer toplantılar.

17 Ödüller TÜBİTAK Bilim Ödülü -Marat Akhmet ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Bilim Ödülü - Münevver Tezer - TÜBA GEBİP ödülleri - Ferruh Özbudak, Mustafa Korkmaz, Yıldıray Ozan, ODTÜ Geliştirme Vakfı Genç Araştırmacı Başarı Ödülü - Canan Bozkaya, Emre Coşkun, 2014

18 Ödüller - Lisansüstü tez ödülleri
- Zeynep Kayar (Danışmanı: Ağacık Zafer), - M.Onur Fen (Danışmanı: Marat Akhmet), - ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı ODTÜ Yılın Tezi Ödülü - Sevin Gümgüm (Danışmanı: Münevver Tezer), - Canan Bozkaya (Danışmanı: Münevver Tezer), - Hales Distinguished Research Award, En İyi Tez Ödülü, University of Pittsburgh - Songül Kaya Merdan, 2005.

19 Topluma Hizmet - İLKYAR Çalışmaları - Nesin Matematik Köyü - Matematik Dünyası Dergisi - OYAK Matematik Yarışması - Matematik Topluluğu Etkinlikleri - Muhtelif Diğer Faaliyetler - Matematik olimpiyatları - TUBİTAK, MEB, ÖSYM, TÜBA

20 2020 beklentilerimiz - Öğretim üyesi başına düşen verilen not sayısına göre, kendisine en yakın bölümün iki katı kadar not vermektedir. Bu ortalamayı biraz daha aşağı çekebilmek için akademik kadromuzun genişlemesi. (Şu an 40). - Araştırma ve eğitim faaliyetlerinin artırılması ve çeşitlendirilmesi - Akademik araştırma çıktılarımızın nitelik ve nicelik olarak artması - Yüksek lisans/doktora ve çift anadal/yandal kontenjanlarında artış - Bölümümüzün dünya sıralamalarındaki yerini daha da yukarılara taşımak . - Atama ve yükseltme süreçlerinin kısalması. - Üniversitemize kabul edilen öğrenci sayılarındaki artışlar dolayısıyla yaşanan ve yıllardır süregelen derslik sorununun çözülmesi - Daha çok öğrencimizin ERASMUS programından yararlanmasını bekliyoruz.

21 2020 beklentilerimiz - Araştırma görevlisi sayısında artış, - mevcut sayı yeterli değil - Araştırma olanaklarının artırılması - Araştırma alanlarımız geliştirmek ve artırmak - Eleman alma komisyonumuzun kararları bu doğrultuda şekillenmektedir. - Araştırma olanaklarının artırılması amacıyla, gelecekten beklentimiz, üniversitemiz tarafından bölümümüze ayrılan araştırma bütçesinin artırılması - Genel seminerlerde daha farklı alanlardan konuşmacı çağırabileceğiz - Düzenleyeceğimiz konferans ve çalıştayları daha da çeşitlendirebileceğiz. - Reel ve karmaşık analiz, ve kısmi diferansiyel denklemler alanında çalışan akademisyen eksikliğimiz var.

22 TEŞEKKÜRLER


"Plan Lisans Eğitimi Lisansüstü Eğitim Araştırma Beklentiler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları