Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
Hidrant Sistemi; Bir bölgenin yangın riski dikkate alınarak cadde ve sokaklarda veya büyük işyeri ve topluma açık binaların dış kısımlarında tesis edilir. İçinde basınçlı su bulunmakta olup Hortum takılarak yangına müdahale ve araçlara su temini amacıyla kullanılan tesisatlardır. Özel hidrant anahtarı ile açılmaktadır. Cadde ve sokaklarda bulunan hidrantlar içindeki su şehir şebekesine bağlıdır.

2 SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
Sulu springler sistemleri Yangın yükü ve riskinin yüksek olduğu işyeri ve depolarda tesis edilme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu yerlerde depolanan maddelerin yangınlarında suyun soğutma özelliğinden faydalanarak söndürme işlemi gerçekleşmekte veya söndürülmese bile yangının genişlemesi önlenmektedir.

3 SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
Monitörler suyun dışında köpük jeneratörüne bağlanarak sıvı madde yangınlarında köpük atmak için kullanılmaktadır.

4 SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
Su Kaynağı Bina iç ve dış kısmında yapılacak tüm sulu söndürme sistemleri yeterli kapasitedeki su kaynağına bağlı olmalıdır. Su akışı varken binanın en kritik noktasındaki statik basınç 6 bar olacak ve 500 litre/dak debide 30 dakika karşılayacak şekilde yangın hattını besleyen su rezervi bulunmalıdır. Fabrika ve topluma açık binalarda yapılacak hidrant sisteminde 2000 litre/dak debide 60 dakika yetecek sürede su rezervi bulunmalıdır.

5 GAZLI SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
Yeterli gazın depo edildiği tüpler seri olarak sisteme bağlanmaktadır. Gaz otomatik veya manuel olarak boşaltılmaktadır. Otomatik sistemlerde gaz birden fazla algılama dedektöründen alacağı sinyal sonucu otomatik olarak hacim içine boşalmaktadır.

6 SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ

7 KURU KİMYASAL TOZLU SÖNDÜRME CİHAZLARI (KKT):
YANGINA MÜDAHELE ARAÇLARI KURU KİMYASAL TOZLU SÖNDÜRME CİHAZLARI (KKT): B ve C sınıfı yangınlar için kullanılan tozlar, sodyum bikarbonat (NaHCO3)asıllı tozlardır. A, B, C sınıfı yangınlarında kullanılan tozlar ise Amonyum Fosfat [(NH4)3PO4] asıllı bileşiklerden meydana gelmektedir. Kuru kimyevi tozlar, akaryakıt yangınlarında, elektrikle çalışan makinelerin yangınlarında kullanılmaktadır.

8 KURU KİMYASAL TOZLU SÖNDÜRME CİHAZLARI (KKT)
YANGINA MÜDAHELE ARAÇLARI KURU KİMYASAL TOZLU SÖNDÜRME CİHAZLARI (KKT) Geniş kullanım alanı Etkin söndürme gücü Kolay kullanımı Emniyetli aksesuarlarla donatılmış olması Rahat taşınması AVANTAJLARINDANDIR

9 KURU KİMYASAL TOZLU SÖNDÜRME CİHAZLARI (KKT)
YANGINA MÜDAHELE ARAÇLARI KURU KİMYASAL TOZLU SÖNDÜRME CİHAZLARI (KKT) Püskürtme esnasında görüşü bozması, Nefes almayı güçleştirmesi Elektrik yangınlarında etkili olurken elektrik bağlantı ve nakil hatlarına zarar vermesi DEZAVANTAJLARINDANDIR

10

11

12

13 KARBONDİOKSİTLİ YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
YANGINA MÜDAHELE ARAÇLARI KARBONDİOKSİTLİ YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI Yangın söndürme cihazları içerisinde en çok kullanılanlardandır. Cihazların içerisinde basınçla sıvılaştırılmış saf karbondioksit (CO2) gazı bulunur. Yanmaması Bir çok madde ile reaksiyona girmeyen özelliğe sahip olması, Havadan 1,5 kat daha ağır olması sebebiyle yangın sırasında havanın yerini alarak yangını boğma etkisi göstermesi AVANTAJLARIDIR.

14 KARBONDİOKSİTLİ YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
YANGINA MÜDAHELE ARAÇLARI KARBONDİOKSİTLİ YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI Karbondioksit( C02) boğucu bir gaz olduğundan havada % 9’un üzerine yükselmesi boğulmalara %20’ye yükselmesi ölümlere neden olabilir. İnsanların bulunduğu yerlerde kullanılmaması önerilmektedir. (DEZAVANTAJI) Karbondioksitli tüpler 40 oC üzerindeki sıcaklıktaki ortamlarda bulundurulmamalıdır. Gaz kullanım sırasında –78 oC kadar soğur. Bu nedenle bir kısım gaz katı kar halinde ortama yayılır. Kullanıcı dikkatli olmalı, lansın metal kısmından değil, ahşap veya plastik kısmından tutulmalıdır.

15 KARBONDİOKSİTLİ YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
YANGINA MÜDAHELE ARAÇLARI KARBONDİOKSİTLİ YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI Yanabilen sıvı yangınları ile elektrikli malzeme yangınlarında öncelikle kullanılır. Sodyum, potasyum, magnezyum, titanyum gibi reaktif (alkali) metal yangınlarını karbondioksit söndürmez. Çünkü bu metaller karbondioksiti ayrıştırırlar. Mesela sodyum yangınında karbondioksit kullanılırsa; C Na Na20 + C reaksiyonu gerçekleşir ki bu durumda söndürme değil yangını büyütme sonucu çıkar.

16 VE KONTROL ALTINA ALINAMAYAN
Köpük (FOAM) Foam kimyasal bileşiktir. Basınçlı su ile karıştığında, karışım köpük yapıcıdan tazyikle geçerken hava ile karışır ve köpüğü meydana getirir. Köpük yanan yüzeye yayılır ve 5 temel özelliklerini kullanarak (boğma,su buharı yapma,soğutma,ısıyı yayma,üstünü kaplama) yangının durmasını ya da kontrol altına alınmasını sağlar Yanan yüzeyi kaplayarak yanıcı maddenin oksijenle olan irtibatını keser. Soğutma, boğma, bastırma, ve ayırma özelliği vardır. B SINIFI VE KONTROL ALTINA ALINAMAYAN A SINIFI YANGINLARDA KULLANILIR.

17 Köpüklerin kullanım alanları
Sentetik köpük: A ve B sınıfı yangınların kontrol altına alınmasında, uçak hangarları ve kağıt depolarının yangın güvenliğinde, Protein esaslı köpük: Hidrokarbon yangınlarında, AFFF film köpük: Uçak, gemi, sıvı ve petrol rafinerisi yangınlarında, Kimyasal köpük: Akaryakıt yangınlarında(yavaş hareket eder etkisizdir.), Alkole dayanıklı köpük: Alkol ve solvent tipi yangınlarda (eter, keton) kullanılırlar.

18 Kullanım ve özellikleri
KÖPÜK Köpükler genleşme oranlarına göre 3 grup da, kullanım alanları ve özelliklerine göre 5 grupta incelenir. Kullanım ve özellikleri Genleşme oranı Sentetik esaslı köpük Protein esaslı köpük Kimyasal köpük (Al2(SO4)3.18H2O)-(NaHCO3) AFFF film köpük (florokarbon ve hidrokarbon)  Alkole dayanıklı köpük Fluoroprotein Ağır köpük Orta köpük Hafif köpük

19

20 HALOJENLİ HİDROKARBONLAR
Alevden ısıyı emerek yanma reaksiyonunu sürdüremeyecek kadar alevi soğutmak suretiyle söndürmektir. İz, leke ve artık bırakmayan gazlaşarak uzaklaşan bir söndürücüdür. Klorlu (Halojenli) Hidrokarbonlar:                     Karbon tetraklorür - CCl4          Klorlu hidrokarbonlu insektisitler         Kloroform – CHCl3         Metil klorür- CH3Cl         Tetrakloroetilen- C2Cl4         Trikloroetilen – C2HCl3         Vinil klorür - C2H3Cl

21 Halojen’li Yangın Söndürme Cihazları,
İçinde Klor, Brom, Flor gibi halojenlerin bulunduğu Halokarbon maddelerinin yangın söndürme özelliği nedeniyle özellikle kuru toz ve karbondioksitin vereceği zararı önlemek amacıyla elektronik cihaz ve diğer yangınlarda kullanılmak üzere tasarlanmış yangın söndürme cihazlarıdır.

22 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
Daha önce Halon 104 ( Karbontetraklorür) ve Halon 1211 (BCF) gazlı yangın söndürme cihazları kullanılmış olup Karbontetraklorürün insanları zehirleyici etkisi, Halon 1211 gazının ise Ozon tabakasına verdiği zarar nedeniyle yasaklanmıştır. Halon 1211 ‘e alternatif olarak NAFP4 (Diklorotriflorometan) ve Halatron gibi gazlar üretilerek yangın söndürme cihazlarında kullanılmaya başlanmıştır.

23

24 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARININ KULLANILMASI
YANLIŞ DOĞRU RÜZGARI ARKANA AL CİHAZI ALEVİN DİBİNE TUT CİHAZI YANGININ DOĞDUĞU YERE TUT EVVELA ÖNÜ SONRA İLERİYİ SÖNDÜR YANGIN TAMAMEN SÖNMEDEN AYRILMA CİHAZI OMUZ HİZASINA AS

25 ENDÜSTRİYEL YANGIN NEDENLERİ
TERMO-ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİ, ELEKTRİK TESİSATLARI, KÖMÜR, TRAFOLAR, TOZ PATLAMALARI, PARLAYICI SIVILAR, YILDIRIMA KARŞI TEDBİR ALINMAMASI, MAKİNALARDAKİ SÜRTÜNME, KAYNAK VE KESME İŞLERİ, BASINÇLI GAZ TÜPLERİ, STATİK ELEKTRİK, ISI KAYNAKLARININ KONTROL EDİLEMEYİŞİ,

26 YANGINLA MÜCADELE YANGIN ÇIKMASININ ÖNLENMESİ
YANGININ KISA SÜREDE TESPİTİ YANGININ YAYILMASININ ÖNLENMESİ YANGININ SÖNDÜRÜLMESİ YANGIN SIRASINDA TAHLİYE

27 1-YANGIN ÇIKMASININ ÖNLENMESİ

28 A-Isı kaynağının kontrolü
Çıplak alev, yanan sigara, soba, buhar boruları, elektrik ark ve kıvılcımları, güneş ışığı, sürtünmeden doğan kıvılcım, parlama-patlama olayları, egkzotermik reaksiyonlar bilinen yaygın ısı kaynaklarıdır. Isı kaynaklarının kontrolü kaynağın karakteristik özelliğine göre yapılmalıdır.

29 B- Yanıcı Madde Kontrolü
Yanıcı madde kullanılıyorsa, birimde günlük ihtiyaca yetecek kadar bulundurmak, Boş malzeme kaplarını biriktirmeden uygun metotlarla uzaklaştırmak, Yanıcı maddelerin depolanması ile ilgili kurallara uymak, en önemli hususlardır.

30 C- Oksijen Kontrolü Yanma olayında oksijenin kontrolü en zor olandır.
Atmosfere açık çalışmalarda bu mümkün olmamakla birlikte özel işlemlerde; parlayıcı, patlayıcı sıvıların asal gazla pompalanması, Yanıcı maddelerin nitratlar, peroksitler, kloratlar, perkloratların yanında bulundurulmaması, alınabilecek önemli tedbirlerdir....

31 2. Yangın kısa sürede tespiti
ALARM SİSTEMLERİ ve GÖZETLEME PERSONELİ: Yangın çıkması durumunda en önemli husus, yangının çok kısa zamanda tespit edilmesi, Risk unsuru olan işletmelerde yangın çıktığını haber veren alarm sistemlerinin olmasıdır.

32 BAZI DURUMLARDA HER İKİSİ BİRLEŞTİRİLMİŞTİR
ALARM SİSTEMİ BELLİ BİR NOKTAYA VARAN SICAKLIK DERECESİNDE ALARM SESİNİ DEVREYE SOKAR BAZI DURUMLARDA HER İKİSİ BİRLEŞTİRİLMİŞTİR ORTAM ISISININ HANGİ ORANDA YÜKSELDİĞİNİ TESPİT EDER

33 İHBAR VE ALARM SİSTEMLERİ
Manuel İhbar Butonları Yangını ilk gören kişinin binada bulunan diğer kişileri uyarması ve zaman kaybetmeden yangına müdahale ve kişilerin tahliye edilmesini sağlayan ihbar sistemidir. Buton üzerindeki cam veya plastik malzeme darbe ile kırılarak butona basılır ve sistemde bulunan korna ile sesli olarak alarm verilir.

34 İHBAR VE ALARM SİSTEMLERİ
Bütün eğitim kurumları, ahşap özellik gösteren binalar, yuva ve kreşler, hastaneler, huzur evleri, resmi binalar, sinema ve tiyatrolar, spor salonları, otel ve pansiyonlar, işhanı ve merkezleri, toplu işyerleri, endüstriyel tesisler, kapalı kullanım alanı 500 m2 den büyük her türlü alışveriş merkezinde yangın ihbar ve alarm sistemleri tesis edilmelidir.

35 İHBAR VE ALARM SİSTEMLERİ
Binada otomatik yangın kontrol paneli bulunması halinde sistem panele bağlanarak yangın halinde alarm dışında diğer sistemlerin harekete geçmesini sağlamaktadır. Bina içinde ihbar butonuna ulaşım 30 metreyi geçmemelidir.

36 İLGİLİ MEVZUATLAR Sesli uyarı cihazları binanın her yerinde, yerden 150 cm yükseklikte ölçülecek ve ses seviyesi ortalama ortam ses seviyesinin en az 15 dBA üzerinde olacak şekilde yerleştirilir. Umuma maksatlı bölümler ile banyo ve duşlarda, ses seviyesinin en az 75 dBA olması gerekir. Sesli uyarı cihazlarının 3 m uzaklıkta en az 75 dBA ve en çok 120 dBA ses seviyesi elde edilecek özellikte olması şarttır. Acil anons sistemi hoparlörü olan hacimlerde ayrıca siren sistemi konulması gerekli değildir (Binaların Yangından Korunma yönetmeliği md.81-5).

37 İLGİLİ MEVZUATLAR Yapı yüksekliği m'nin üzerinde olan binaların hol ve koridor gibi ortak alanlarında duman kontrol sistemi yapılması mecburidir. Toplam alanı 2000 m2'yi aşan kazan dairelerinde, kapalı otopark alanlarında ve bodrum katlardaki depolarda mekanik duman tahliye sistemi yapılması mecburidir. Duman tahliye sisteminin, binanın diğer bölümlerine hizmet veren sistemlerden bağımsız olması ve saatte en az 10 defa hava değişimi sağlaması gerekir.

38 3-YANGININ YAYILMASININ ÖNLENMESİ:
Yangın tespit edildikten sonra ilk amaç, yangını mümkün olduğu kadar dar bir bölgeye hapsetmektir. Isının ne şekilde yayıldığının bilinmesi gerekir. Isı; iletim (kondüksiyon), intikal (konveksiyon) ve ışıma (radyasyon ) yolu ile yayılır. Isının ortamdaki yayılma ihtimallerinin doğru olarak tespiti ve önlem alınması gerekir. Yangın yayılmasında en büyük rolü İNTİKAL (konveksiyon) oynar

39 4- SÖNDÜRME YÖNTEMLERİ:
Soğutma, Boğma, Yakıtı Giderme, Zincirleme Reaksiyonu Engelleme

40 SÖNDÜRME YÖNTEMLERİ A. Soğutma:
Yanıcı maddeden ısı alınarak, sıcaklığını tutuşma derecesinin altına düşürmektir. Mesela Yün’ün tutuşma sıcaklığı 600 oC dır. Yanmakta olan yün 550 oC a soğutulduğunda söner. Su ile soğutma :A sınıfı yangınlarda SU B sınıfı yangınlarda SU SİSİ CO2 ile soğutma:B ve C sınıfı yangınlarda SIVI CO2 KULLANILIR.

41 B. Boğma(Yanan cismin oksijenini kesmek)
SÖNDÜRME YÖNTEMLERİ B. Boğma(Yanan cismin oksijenini kesmek) Oksijen konsantrasyonunu yanma için gerekli oranın altına indirmektir. Mesela otomatik CO2 ‘li Söndürme sistemi dizayn edilirken ilgili hacimdeki Oksijenin oranını % 15’ e indirecek miktar hesaplanır. Oksijenin sıfırlanması gerekmez. OKSİJEN ORANI % 16 NIN ALTINA AZALTILDIĞINDA YANGIN SÖNECEKTİR.

42 B. Boğma(Yanan cismin oksijenini kesmek)
SÖNDÜRME YÖNTEMLERİ B. Boğma(Yanan cismin oksijenini kesmek) KURU SÖNDÜRME: Yanan cismin üzerine halı, toprak vs. atarak söndürmektir. KÖPÜKLE SÖNDÜRME: Yanan cismin üzerine toz veya sıvı köpük sıkılarak yapılan söndürmedir. SU İLE SÖNDÜRME: Yanan cismin üzerine su sıkılarak oksijen kesilir. ALEVİ BOĞAN GAZ İLE SÖNDÜRME: NH3 - Cl2 -N2 - CO2 gibi yanıcı ve yakıcı olmayan gazlar kullanılarak yanan cismin O2 ile teması kesilir. KİMYEVİ SIVILARLA SÖNDÜRME: Karbontetraklorür, kloroform, metilbromür kullanılarak çıkan boğucu gazla ateş söndürülür.

43 SÖNDÜRME YÖNTEMLERİ C. Yakıtı Giderme:
Bazı durumlarda, yakıt kaynağını ortadan kaldırarak yangın etkin şekilde söndürülür. Yakıt kaynağını yok etmek için sıvı ya da gaz akışı durdurulur. AFFF tipi köpük, boğma ve soğutmanın yanı sıra sıvı üzerinde su filmi oluşturarak yanıcı gazların buharlaşmasını engeller. Dolayısıyla yangın devam edemez. Ayrıca bazı söndürme maddelerinin kimyasal ve fiziksel etkilerle yanıcı maddenin tutuşma sıcaklığını yükseltmesi ve yanmaz hale getirmesi ile yangının devam etmesi engellenir. Alkol yangınında su sıkılarak yapılan seyreltme yangının devam etmesini engelleyecektir.

44 SÖNDÜRME YÖNTEMLERİ D. ZİNCİRLEME REAKSİYONU ENGELLEME
Kuru Kimyevi Tozlar ve Halojenli Hidrokarbonlar gibi bazı söndürme maddeleri yanıcı madde ile ısı üretmeyen reaksiyonlar meydana getirerek, alev üreten kimyasal reaksiyonu keserler, alevlenmeyi durdururlar. Mesela Halon gazı uygulandığında halojenlerle reaksiyon oluşur ve oksidasyon ani olarak durur.

45

46

47 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI
Seyyar yangın söndürme cihazları, en az 6 ayda bir defa kontrol edilecek ve kontrol tarihleri, cihazlar üzerine yazılacaktır.   Köpüklü tip (Sodyum bikarbonat - asitli) yangın söndürme cihazları, en az senede bir defa tamamen boşaltılıp yeniden doldurulacaktır. Karbondioksitli, bikarbonat tozlu, karbon tetraklorürlü ve benzeri kimyasal maddeli yangın söndürme cihazları, kullanılıştan sonra derhal yeniden doldurulacaktır. (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:128)

48 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
1) Taşınabilir söndürme tüplerinin tipi ve sayısı, mekânlarda var olan durum ve risklere göre belirlenir. Buna göre; A sınıfı yangın çıkması muhtemel yerlerde, çok maksatlı kuru kimyevi tozlu veya sulu, B sınıfı yangın çıkması muhtemel yerlerde, kuru kimyevi tozlu, karbondioksitli veya köpüklü, c) C sınıfı yangın çıkması muhtemel yerlerde, kuru kimyevi tozlu veya karbondioksitli, ç) D sınıfı yangın çıkması muhtemel yerlerde, kuru metal tozlu, söndürme tüpleri bulundurulur. (2) Düşük tehlike sınıfında her 500 m², orta tehlike ve yüksek tehlike sınıfında her 250 m² yapı inşaat alanı için 1 adet olmak üzere, uygun tipte 6 kg’lık yangın söndürme tüpü bulundurulması gerekir. (3) Otoparklarda, depolarda, tesisat dairelerinde ve benzeri yerlerde ayrıca tekerlekli tip söndürme tüpü bulundurulması mecburidir.

49 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
(4) Söndürme tüpleri dışarıya doğru, geçiş boşluklarının yakınına ve dengeli dağıtılarak, görülebilecek şekilde işaretlenir ve her durumda kolayca girilebilir yerlere, yangın dolaplarının içine veya yakınına yerleştirilir. Söndürme tüplerine ulaşma mesafesi en fazla 25 m olur. (5) Taşınabilir söndürme tüpleri için, söndürücünün duvara bağlantı asma halkası duvardan kolaylıkla alınabilecek ve zeminden asma halkasına olan uzaklığı yaklaşık 90 cm’yi aşmayacak şekilde montaj yapılır. (6) Arabalı yangın söndürücülerin TS EN 1866 ve diğer taşınabilir yangın söndürme tüplerinin TS 862- EN 3 kalite belgeli olması şarttır.

50 YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
(7) Yangın söndürücülerin periyodik kontrolü ve bakımı TS standardına göre yapılır. Söndürücülerin bakımını yapan üreticinin veya servis firmalarının Sanayi ve Ticaret Bakanlığının dolum ve servis yeterlilik belgesine sahip olması gerekir. Servis veren firmalar, istenildiğinde müşterilerine belgelerini göstermek zorundadır. Söndürme tüplerinin altı ayda bir kontrol edilmesi, yıllık genel bakımlarının yapılması, standartlara uygun toz kullanılması ve dört yıl sonunda tozunun değiştirilmesi şarttır. (8) Binalara konulacak yangın söndürme tüplerinin cinsi, miktarı ve yerlerinin belirlenmesi konusunda, gerekirse mahalli itfaiye teşkilatının görüşü alınabilir

51 10 bağımsız bölümü olan konutlar ile 50 kişiden fazla insan bulunan
YANGIN EKİPLERİ Yapı, bina, tesis ve işletmelerden; 10 bağımsız bölümü olan konutlar ile 50 kişiden fazla insan bulunan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmelerde aşağıdaki ekipler oluşturulur. a) Söndürme ekibi, b) Kurtarma ekibi, c) Koruma ekibi, d) İlk yardım ekibi.

52 SÖNDÜRME EKİBİ Bina ve tesislerde çıkabilecek yangınlara,
Mevcut araç ve gereçlerle anında müdahale eden Yangının yayılmasını önleyen söndüren bir ekipbaşı yönetiminde yeterli sayıda personelden meydana gelen ekiptir.

53 SÖNDÜRME EKİBİ GÖREVLERİ -ÇIKACAK YANGINA DERHAL MÜDAHALE ETMELİ,
YANGINI SÖNDÜRMELİ VE YAYILMASINA MANİ OLMALI. -MEVCUT YANGIN SÖNDÜRME ARAÇ VE GEREÇLERİNİN AYLIK KONTROLLERİNİ YAPMALI,MEYDANA GELEN AKSAKLIKLARI İDAREYE BİLDİRMELİ. -YANGIN ESNASINDA VE SONRASINDA YANGINDAN KORUNMA AMİRİNİN VERECEĞİ EMİRLERİ YERİNE GETİRMELİ. -YANGIN TEDBİRLERİ İLE İLGİLİ EĞİTİM VE TATBİKATLARA KATILMALI. GÖREVLERİ

54 KURTARMA EKİBİ Yangın anında bina ve tesislerin en kısa zamanda tahliyesini sağlayan Yangına maruz kalanlar ile Üzerinde ’’yangında ilk kurtarılacak ’’ etiketi bulunan kıymetli evrak ve malzemeyi öncelik sırasına göre kurtaran, bir ekipbaşı yönetiminde yeterli sayıda personelden meydana gelen ekiptir.

55 KURTARMA EKİBİ Yangın esnasında yangına maruz kalan can ve malı kurtarmalı . Yangının yayılabileceği yerlerdeki hastaların çalışan personelin ve malzemenin tahliyesini yapmalı. Yangın merdiveni ,çıkış - kaçış yollarını denetleyerek sürekli kullanılabilir durumda olmasını sağlamalı.

56 KORUMA EKİBİ Yangın anında meydana gelebilecek panik ve düzensizlikleri önleyen Kurtarılan malzemelerin korunmasını sağlayan, Yangından sonra kurtarılan malzemeyi ilgili birimlere tutanakla teslim eden,bir ekipbaşı yönetiminde yeterli sayıda personelden meydana gelen ekiptir.

57 KORUMA EKİBİ Yangın anında meydana gelen panik ve karışıklığı önlemeli. Yangından kurtarılan malzemeyi teslim almalı,bu malzemeyi muhafaza etmeli. Yangından sonra teslim alınan malzemenin ilgililere iadesini yapmalı. Yangından korunma amirinin vereceği emirleri yerine getirmeli. Yangın tedbirleri konusunda eğitim ve tatbikatlara katılmalı.

58 İLKYARDIM EKİBİ Yangın süresince yanarak ya da diğer etkilerle yaralanan, Dumandan boğulma tehlikesi geçiren kimselere gerekli ilkyardımı yapan, bir ekipbası yönetiminde yeterli sayıda personelden meydana gelen ekiptir.

59 İLKYARDIM EKİBİ Yangın esnasında ve malzeme kurtarma sırasında yaralanan ve hastalanan şahıslara ilkyardım yapmalı. Gerektiğinde diğer ekiplere yardım etmeli. Yangından korunma amirinin vereceği emirleri yerine getirmeli. Yangın tedbirleri ile ilkyardım konusunda yapılan eğitimlere katılmalı.

60 YANGIN İSTASYONLARI Yangın eğitimi almış personelin bir yangın halinde yangına müdahale ederken kullanacağı kişisel koruyucu kıyafet, cihaz ve malzemenin toplu ve düzenli şekilde bulunacağı yangın istasyonları yangından zarar görmeyecek bir yerde tesis edilmelidir.

61 TAHLİYE İÇİN; 1- Acil Eylem (Tahliye) Planı yapılmalı,
2- Tahliye Grup Liderleri ve Üyeleri belirlenmeli, 3- Kaçış güzergahları (rotalar) ve Güvenli Toplanma Merkezleri belirlenmeli, 4- Acil Kritik Görevler belirlenmeli, 5- Tahliye Grup Liderlerine ve Üyelerine mahsus Tahliye Eğitimleri verilmeli, 6- Tahliye tatbikatları yapılmalı, 7- Tahliye yapılacak binanın nitelik ve niceliğine uygun olarak; Yangın Kaçış Merdiveni, Acil Çıkışlar, Kaçış istikametini gösterecek Yönlendirme Levhaları, Kaçış Güzergahını Aydınlatacak Acil Aydınlatma Sistemi, Acil Anons Sistemi, Kaçış güzergahına zehirli gaz ve duman girişini önleyecek kapı yalıtımı ve pozitif basınç sistemi tesis edilmelidir.

62 TAHLİYE SİSTEMLERİ Kaçış Yolları; Kaçış yolu , binalarda herhangi bir noktadan yer seviyesindeki cadde veya sokağa kadar olan devamlı ve engellenmemiş yolların tamamıdır. Müstakil hacimlerden çıkış, her kattaki koridor ve benzeri geçitler, kattan çıkış, zemine ulaşan merdivenler, zemin katta bina dışına açılan yollar ve bina dışı bölgeleri kaçış yoluna dahildir. Kaçış yolları yangına en az 60 dakika dayanıklı bölmeler ile ayrılmalıdır. Kapılar kaçış yönüne doğru açılmalıdır.

63 YANGIN MERDİVENLERİ Yerleri görülecek şekilde işaretle belirtilmeli
Ulaşılması kolay ve yakın yerlere yapılmalı Isınmayan malzemeler kullanılmalı Yuvarlak yapılmaması en idealidir Kafes şeklinde yapılmamalıdır Hava sirkülasyonu olmayan yere yapılmalıdır Binalarda yukarıdan aşağıya genişleyecek şekilde yapılmalıdır Bina büyüklüğü ve insan sayısı ile orantılı olarak yapılmalıdır. Gereksiz eşyalarla kapatılmamalı ve kilitli tutulmamalıdır.

64 MERDİVEN BOŞLUĞUNA UZAKLIK
Çalışanların , işyerinin herhangi bir kısmında, ateş ve dumana karşı korunmuş bir merdiven boşluğuna veya ateş kesici bir duvarın kapısına ulaşabilecekleri uzaklık; 1)Çok tehlikeli yerlerde 15 2)Tehlikeli ve az tehlikeli yerlerde 30 metreyi geçmeyecektir.  (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:110) - Merdiven boşlukları ile imdat çıkış yollarının her iki tarafında, kolaylıkla açılan ve kendiliğinden kapanabilen ateş kesici yanmaz kapılar bulunacaktır.

65 YANGIN MERDİVENLERİ a) Yapı yüksekliği m’nin altındaki konutlarda korunumsuz normal merdiven kaçış yolu olarak kabul edilir ve ikinci çıkış aranmaz. b) Yapı yüksekliği m’den fazla ve m’den az olan konutlarda, en az 2 merdiven düzenlenmesi, merdivenlerden en az birisinin korunumlu olması ve her daireden 2 merdivene de ulaşılması gerekir.

66 GEÇİTLER -ÇİFT ÇIKIŞ YERİ
100 den (100 dahil) az işçi çalıştırılan işyerlerinde, geçit yollarının genişliği, en az 120 santimetre olacak ve 100 den fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde, her 100 kişi için bu genişlik, 60 santimetre artırılacaktır. 500 den (500 dahil) fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde, en az 2 çıkış yeri bulundurulacaktır. (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:111)

67 YANGIN ÇIKIŞ KAPISI Çıkış kapıları, menteşeli olacak ve dışarıya açılacaktır.  Bu kapıların kullanılmasında sakınca görüldüğü hallerde, yatay sürgülü kapılar kullanılacaktır. Çıkış kapılarının arasındaki uzaklık 5 metreden fazla ve kapı genişlikleri de 120 santimetreden az olmayacaktır. Çıkış kapıları kolayca görülecek şekilde işaretlenecek ve bu kapıların önünde ve civarında çıkış veya bunların görülmesini güçleştirecek hiç bir engel bulundurulmayacaktır.   (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:113)

68 Acil çıkış zorunluluğu
Bütün yapılarda, aksi belirtilmedikçe, en az 2 çıkış tesis edilmesi ve çıkışların korunmuş olması gerekir, 25 kişinin aşıldığı yüksek tehlikeli mekânlar ile 50 kişinin aşıldığı her mekânda en az 2 çıkış bulunması şarttır. Kişi sayısı 500 kişiyi geçer ise en az 3 çıkış ve 1000 kişiyi geçer ise en az 4 çıkış bulunmak zorundadır.

69 ATIKLARIN İMHASI: Parlayıcı, patlayıcı, yanıcı ve benzeri atıklar, açık havada yakılarak yok edilirken gerekli tedbirler alınacak ve yakma işi, bina veya malzemeden en az 15 metre uzakta yapılacak ve kolay parlayıcı atıklar, usulüne uygun ve ayrı olarak yok edilecektir. (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:140) ATIK MALZEMELER: İşyerlerindeki kül, cüruf ve kurum yığınları, çukurlara veya binalardan en az 15 metre uzaklıkta bir yere konulacaktır. Bu çukurlar ve yerler tamamen dolmadan, bunlar işyerinden uzaklaştırılacaktır. (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:141)

70 KÖMÜR STOKLARI İşyerlerindeki kömür stokları, eni 3  boyu 6 ve yüksekliği 3 metreyi aşmayan yığınlar halinde olacaktır. Uzun süre bekletilecek kömür yığınlarının üstü güneş ve yağmura kapalı olacak, en geniş kesitleri hakim rüzgara çevrilecektir. (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:135) KÖMÜR SİLOLARI İşyerinde 65 °C den daha sıcak bulunan toz halindeki kömürler, soğutulmadan silo ve depolara konulmayacaktır. Bu silo ve depolar, yanmaz maddeden yapılmış olacak ve ocak, fırın, buhar borusu ve benzeri ısı verici kaynaklardan uzak bulundurulacaktır.  (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü Madde:136)

71 YANGIN ÇIKTIĞINDA VEYA YANGINI İLK GÖRDÜĞÜNÜZDE
1- Telaşlanmayınız 2- Bulunduğunuz Yerde Yangın İhbar Düğmesi Var İse Ona Basınız. 3- İtfaiye Teşkilatına Telefon Ediniz. 4- Yangın Yerini Adresini En Kısa Ve Doğru Şekilde Bildiriniz. 5- Mümkün İse Yangının Cinsini Bildiriniz. 6-Yangını Çevrenizdekilere Duyurunuz. 7-İtfaiye Gelinceye Kadar Yangını Söndürmek İçin Elde Mevcut Vasıta Ve İmkanlardan Faydalanmaya Çalışınız. 8Yyangının Yayılmasını Önlemek İçin Kapı Ve Pencereleri Kapatınız. 9-Bunları Yaparken Kendinizi Ve Başkalarını Tehlikeye Atmayınız. 10-Görevlilerden Başkasının Yangın Sahasına Girmesine Mani Olunuz.

72 İŞYERİNDE YANGIN ÇIKTIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER
Kişiler önceden tespit edilen toplanma bölgelerinde görevliler nezaretinde toplanmalı. Görevliler toplanma bölgesinde kontrol yaparak bina mevcudunun tam olup olmadığını tespit etmeli. Eksik var ise ; kontrol yapan görevliler bu durumu gerekçesiyle birlikte idareye bildirmeli.

73 İŞYERİNDE YANGIN ÇIKTIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER
Yangını büyüklüğü ve yayılma şekline göre binada kurulu bulunan diğer yangından korunma ekipleri (ilkyardım kurtarma,koruma) olaya müdahale etmeli. İtfaiye personeli olay mahalline gelince binanın durumu ve yangın hakkında bilgi verilmeli. İdare tarafından kişi yakınlarına yangın hakkında bilgi verilmeli. Gerektiğinde sakin olmaları söylenmelidir.

74 HATIRLAYIN !... DUMAN ATEŞTEN DAHA ÖLDÜRÜCÜDÜR,
GÜVENLİ BİR ÇIKIŞA, SÜRÜNEREK GİT! EĞER GİYSİLERİNİZ TUTUŞURSA, DUR, YAT, YUVARLAN !

75 HATIRLAYIN !... Eğer Üzerinizdeki Giysiniz Tutuşursa;
1- Yardım istemek için bağırın ve sakın koşmayın! DUR, YAT ve YUVARLAN hareketini uygulayın. DUR: Koşarsanız havadaki oksijen alevlerin artmasına neden olacaktır. Eğer ayakta durursanız alevler hızla hayati organlarınıza yükselecektir. YAT: Yere yatın. Yüzünüzü ellerinizle kapatın. YUVARLAN: Ateşi söndürmek için yerde yuvarlanın. 2- Üzerindeki giysileri yanan başka biri koşuyorsa, durdurun, yatırın ve yuvarlayın. 3- Yanığın üzerine asla buz koymayın. Yanığın üzerine başka hiçbir şey sürmeyin. Yanık yeri soğutmak amacıyla 10 – 15 dakika süreyle su altında tutun. Derhal tıbbi yardım çağırın.

76 YANGINLA MÜCADELEDE 4 ALTIN ÖĞÜT!!!....
1- YANGIN, DOĞAL AFETLER DIŞINDA, GENELDE İNSAN HATASINDAN DOLAYI MEYDANA GELİR. 2- YANGINI ÖNLEMEK, SÖNDÜRMEKTEN DAHA KOLAYDIR VE RİSK TAŞIMAZ. 3- YANGINI ÖNLEMEK, BİR VEYA BİRKAÇ KİŞİNİN GÖREV VE SORUMLULUĞU DEĞİL, TÜM İNSANLARIN GÖREVİDİR. YANGINI SÖNDÜRMEK İSE BU KONUDA EĞİTİLMİŞ İNSANLARIN GÖREVİDİR. 4- YANGIN CAN VE MAL DÜŞMANIDIR. ANCAK, YANGIN ANINDA İNSANA EN BÜYÜK DÜŞMAN, PANİK VE MANTIKSIZ HAREKETTİR.

77 Yangına Yakalanırsanız, Duman Ateşten Daha Öldürücüdür!
HATIRLAYIN Yangına Yakalanırsanız, Duman Ateşten Daha Öldürücüdür! Hemen yere olabildiğince yakın bir pozisyon alın. Yüzünüzü ıslak bir havlu ile örtün. Güvenli bir çıkış noktasına doğru sürünerek ilerleyin. Elinizin tersiyle kapının ısısını kontrol edin. Sıcak olan bir kapıyı açmayın. Eğer bir yerde kapalı kalırsanız, kapıyı kapatın ve kapının altını ıslak bezlerle tıkayın. Eğer sizinle çıkış arasındaki yangın küçükse, hızla çıkışa doğru koşun.

78 - Dikdörtgen veya kare biçiminde,
Yangınla mücadele işaretleri -  Dikdörtgen veya kare biçiminde, -  Kırmızı zemin üzerine beyaz piktogram (kırmızı kısımlar işaret alanının en az % 50’sini kapsayacaktır)

79

80 İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü
BEŞİNCİ KISIM   İşyerlerinde İş Kazalarını Önlemek Üzere Alınacak Güvenlik Tedbirleri   ve Bulundurulması Gereken Araçlar   BİRİNCİ BÖLÜM   İşyerinde Yangına Karşı Alınacak Güvenlik Tedbirleri BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK


"SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları