Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ve MATERYAL GELİŞTİRME DERSİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ve MATERYAL GELİŞTİRME DERSİ."— Sunum transkripti:

1 T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ve MATERYAL GELİŞTİRME DERSİ FİNAL ÖDEVİ DANIŞMAN Dr. NURULLAH ALTAŞ Ankara,2003

2 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
V. SINIF I.ÜNİTE ALLAH’A İNANIYORUM A.Ü.İ.F.

3 HAZIRLAYANLAR A.Ü.İ.F. 99071005 LEYLA İLHAN TUTALAR
FATMA DENGEŞİK SEMA TURHAL ZEYNEP AYDIN ŞÜKRİYE KOÇAK A.Ü.İ.F.

4 ÜNİTE KONULARI A.Ü.İ.F. Evrende Bir Düzen Vardır
Beni, Ailemi ve Herşeyi Yaratan Allah’tır Allah’ın Eşi ve Benzeri Yoktur Allah Herşeyi İşitir, Bilir ve Görür Allah’ın Herşeye Gücü Yeter Allah Bizimle Beraberdir Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadet’i Öğreniyorum A.Ü.İ.F.

5 ÜNİTENİN GENEL AMAÇLARI
Evrenin Bir Yaratıcısı Olduğunun Farkında Olur Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadet Getirerek Anlamlarını Söyler Allah’ın İnsana Yakın Olduğuna İnanır A.Ü.İ.F.

6 HEDEF VE DAVRANIŞLAR HEDEF 1-Allah’a İnanıyorum Ünitesiyle İlgili Temel Kavramların Anlam Bilgisi DAVRANIŞ 1-Evren ve düzen kavramlarının anlamlarını söyler yazar DAVRANIŞ 2-Beraberlik,iyilik,kötülük kavramlarının ne anlama geldiğini söyler yazar

7 HEDEF 2-Allah’a İnanıyorum ünitesiyle ilgili temel ilkeler bilgisi
DAVRANIŞ 1-Evrendeki düzeni çevreden örnekler vererek açıklar DAVRANIŞ 2-Allah’ın bizi ve herşeyi yarattığını söyler yazar DAVRANIŞ 3- Allah’ın eşi ve benzeri olmadığını söyler yazar DAVRANIŞ 4-Allah’ın açık ve gizli herşeyi işittiğini ve gördüğünü söyler yazar DAVRANIŞ 5-Allah’ın herşeye gücü yettiğini söyler yazar DAVRANIŞ 6-Allah’ın bizimle beraber olduğunu söyler yazar A.Ü.İ.F.

8 HEDEF 3-Allah’a İnanıyorum ünitesiyle ilgili temel ilkelerin belirgin özelliklerini açıklayabilme
DAVRANIŞ 1-Evrendeki düzenin tesadüf olmadığının farkında olur DAVRANIŞ 2-Allah’ın sıfatlarının sonsuz olduğunu ve duyu organlarına ihtiyacı olmadığını ifade eder DAVRANIŞ 3-Günlük yaşantımızda karşılaştığımız zorluklarda Allah’ın bizimle beraber olduğunu bilerek O’ndan yardım isteyeceğini izah eder DAVRANIŞ 4-”Kelime-i tevhid” ve”Kelime-i şehadet”i ezberden okur ve anlamını söyler A.Ü.İ.F.

9 EVRENDE BİR DÜZEN VARDIR
A.Ü.İ.F.

10 A.Ü.İ.F. Evren: 1-Gök varlıklarının bütünü, kainat
2-Düzenli ve uyumlu bir bütün olarak düşünülen bütün varlıklar Düzen: 1-Belli yöntem, ilke veya yasalara göre kurulmuş olan durum, uyum, nizam, sistem 2-Soyut ve somut nesnelerin bir sıraya, bir hedefe, bir amaca göre sıralanması A.Ü.İ.F.

11 Kainat güzelliklerle doludur
A.Ü.İ.F.

12 A.Ü.İ.F.

13 Evet çocuklar ! Sizce bu kadar güzellikleri meydana getiren ve bizim hizmetimize sunan bu usta kimdir? A.Ü.İ.F.

14 “Görmez misin ki Allah bir takım bulutları çıkarıp sürüyor, sonra onları bir araya getirip üst üste yığıyor…” ( Nur, 43 ) “Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde akıl sahipleri için gerçekten ibretler vardır.” ( Âl-i İmrân, 190 ) Bir kaç öğrenciden ayetlerle ilgili düşünceleri alınır A.Ü.İ.F.

15 KİM BIRAKTI? Sevda ile Esra aynı sınıfta okuyan iki yakın arkadaştı. Birgün Sevda: -Ben anne ile babamdan dünyaya geldim, onlarda kendi anne ve babalarından. Bu böylece ilk insana kadar gidiyor. Peki ya ilk insan nasıl varoldu? Dünya, uzay… Nasıl ortaya çıktı? Kendiliklerinden ortaya çıkmış olabilir mi? diye sordu.Esra: -Evet, dedi. Bu, önemli bir soru istersen bu sorunun yanıtını birlikte bulmaya çalışalım: Çevremizde gördüğümüz hiçbir şey kendiliğinden olmaz. Her binayı yapan bir usta, her romanın bir yazarı vardır. Günlük yaşamda kullandığımız eşyaların giysilerimizin bir üreticisi vardır. Evimizde yediğimiz yemekler, kendiliğinden olamaz. Kent yaşamında yerine getirilen hizmetleri de yapan kişiler vardır. Bütün bu saydığımız şeyler nasıl kendiliğinden olmuyorsa koskoca evren ve içindeki varlıklarda kendiliğinden olamaz. Bunları yaratan güçlü bir varlık olması gerekir. O da Allah’tır. A.Ü.İ.F.

16 Öyküye göre insanların ve diğer varlıkların kendiliğinden ortaya çıkması mümkün müdür? Tartışalım.
A.Ü.İ.F.

17 BİR YARATAN VAR BİZİ A.Ü.İ.F.
Babama sordum bir gün, Peki baba, Allah’ı Dünyada niçin varız? Niçin göremiyoruz? Niçin dua ederiz? Bunu soruyorlar da Niçin namaz kılarız? Cevap veremiyoruz. Babam dedi ki: “Yavrum, “Bak kızım görünmüyor, Bir yaratan var bizi, Aldığımız nefes de, Şu yeşil ormanları, Görünmüyor şu anda, Şu masmavi denizi” Konuştuğumuz ses de. Oysa biliyoruz ki: Allah da görünmüyor, Ses de var, nefes de var Ama bizi yarattı, Bir başka misal:Akıl Senin varlığın bile, Görünmez, herkeste var Yaratanın ispatı.” Ahmet Mahir PEKŞEN A.Ü.İ.F.

18 A.Ü.İ.F. “BİR ŞEYİN VARLIĞI BİZİ ONU YAPANA GÖTÜRÜR.”
(Bu söz üzerinde beyin fırtınası yapılır.) A.Ü.İ.F.

19 “Allah,gökleri ve yeri yerli yerince yarattı
“Allah,gökleri ve yeri yerli yerince yarattı.Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı. Dönüş ancak Allah’adır.” (Teğabün, 3 ) Bizi yarattığı için Allah’a teşekkür etmemiz gerekir mi? A.Ü.İ.F.

20 ÇOCUKLAR!Aşağıdaki boşluklara uygun kelimeleri yerleştirelim…
*Evrende bir ……. vardır. *Evrendeki bu düzeni ……. yaratmıştır. *Görmez misin ki ……….bir takım bulutları çıkarıp sürüyor, sonra onları ………….. getirip üst üste yığıyor. *Göklerdeki düzene bak, Bir…….. eli değmiş. *Bu güzellikleri veren Allah’a ……..etmeliyiz. A.Ü.İ.F.

21 Evet çocuklar! Evrendeki bu harika düzenin farkında olmalı ve bunların bir yaratıcısı olduğunu bilmeliyiz…. A.Ü.İ.F.

22 ALLAH HERŞEYİ İŞİTİR, BİLİR ve GÖRÜR
Barış, elinde defter ablasının yanına geldi ve “Ablacığım bugün okulda ‘ses’ konusunu işledik. Öğretmenimiz insanların belli bir frekansın altındaki ve üstündeki sesleri işitemediklerini söyledi. Teneffüs zili çalınca konu yarım kaldı ben de son cümleyi anlayamadım.”dedi. A.Ü.İ.F.

23 Ablası “Evet Barış insanlar bazı sesleri işitirler
Ablası “Evet Barış insanlar bazı sesleri işitirler. Fakat bazılarını işitemezler. Birbirimizin konuştuğunu işitiriz ama fısıltıları baı hayvanların çıkardığı sesleri işitemeyiz. Bugün yunus balıklarının uzak mesafelerden birbirlerini işittikleri biliniyor ancak çıkardıkları sesler çok hassas aygıtlarla yakalanabiliyor. Yani kulaklarımızla herşeyi işitemiyoruz. Allah bizi böyle yaratmış dedi Barış, “bizim herşeyi işitemidiğimizi anladım peki ya Allah O da mı bizim gibi?” diye sorunca ablası “Hayır Barış Allah hiçbir şeye benzemez O herşeyi işitir. Varlıklara farklı farklı işitme yetenekleri verenin herşeyi en mükemmel bir şekilde işitmesi gerekmez mi?” dedi -Öyküye göre insan herşeyi işitebilir mi? Niçin? -Öyküye göre abklasının barışa sorduğu sorunun cevabı nedir?Tartışınız. A.Ü.İ.F.

24 “Allah, göklerde ve yerde olanları bilir, gizlediklerinizi ve açığa vurduklarınızı da bilir. Allah kalplerde olanı bilendir.” (Tegabün,4) A.Ü.İ.F.

25 Öğretmen sınıftan daha önce seçtiği dört öğrenciden dramayı canlandırmalarını ister. Mete, Ayça, Yiğit ve Ali drama için hazırlanırlar. Ali(baba): Çocuklar! Şimdi sizden bu kitapları kimsenin görmediği bir yere saklamanızı istiyorum. Bunu başaran ödülü hakedecek..ona kocaman bir dondurma alacağım. (kısa bir süre sonunda çocuklar gelir.) Ayça: Ödülü kesinlikle ben alacağım. Çünkü kitabı sakladığım yeri kimse tahmin bile edemez. A.Ü.İ.F.

26 A.Ü.İ.F. Mete: Heyy Dondurmamı ne zaman alacaksınız?
Yiğit: babacım ben kitabı saklayacak kimsenin görmediği bir yer bulamadım. Çünkü biliyorum ki Allah herşeyi işitir, bilir ve görür. Ödülü Yiğit kazanır….. A.Ü.İ.F.

27 BİLİRSİN Gökte uçan kuşları, Gördüğümüz düşleri, Yaptığımız işleri ,
Bilirsin yüce rabbim Göğü denizi dağı Yere düşen yaprağı Olmuşu, olacağı, A.Ü.İ.F.

28 ALLAH’IN HERŞEYİ İŞİTMESİ DAVRANIŞLARIMIZI NASIL ETKİLER?
A.Ü.İ.F.

29 ALLAH'IN HERŞEYE GÜCÜ YETER
A.Ü.İ.F.

30 ....ALLAH DİLEDİĞİNİ YARATIR. ŞÜPHESİZ ALLAH’IN HERŞEYE GÜCÜ YETER
NUR,45 A.Ü.İ.F.

31 ALLAH YEDİ GÖĞÜ VE AYNI ŞEKİLDE YERİ YARATANDIR
ALLAH YEDİ GÖĞÜ VE AYNI ŞEKİLDE YERİ YARATANDIR...ALLAH’IN HERŞEYE GÜCÜNÜN YETTİĞİNİ VE HERŞEYİ İLMİYLE KUŞATTIĞINI BİLİNİZ. TALAK,12 A.Ü.İ.F.

32 H E R Ş Y A T K I N B L F D İ Ö J C V M G Ü W S * ? Z P A.Ü.İ.F.
Çocuklar! Aşağıdaki bulmacada “Allah’ın her şeye gücü yeter” cümlesini en çabuk bulana sürpriz bir ödülümüz var.... H E R Ş Y A T K I N B L F D İ Ö J C V M G Ü W S * ? Z P A.Ü.İ.F.

33 ALLAH BİZİMLE BERABERDİR
A.Ü.İ.F.

34 Beraberlik: Bir arada,birlikte, beraberce olmak
A.Ü.İ.F.

35 İYİLİK: Karşılık beklemeden yapılan yardım , lütuf...
A.Ü.İ.F.

36 Kötülük: Zarar verecek davranış veya söz

37 Bizimle Ali ile Ahmet konuşuyorlardı.
Ali: Küçükken Allah’ın nerede olduğunu sorduğumda babam” Allah nerede anarsan oradadır. Yani Allah her yerdedir.” demişti. O zaman Allah’ın nasıl her yerde olduğunu anlayamamıştım, dedi. Ahmet: Sanırım güneş gibi her yere giriyor diye düşüncesini söyledi.

38 Ali: Ama perdeleri çekince odaya güneş giremez
Ali: Ama perdeleri çekince odaya güneş giremez. Allah her yerde olduğuna göre O’nun bulunmadığı hiçbir film yoktur,dedi. Ahmet heyecanla;“Öyleyse Allah nerede olursak olalım bizimle beraberdir. Bu çok güzel” dedi. Ali arkadaşının söylediğine katıldığını belirtti ve ekledi; “Allah’ın bizimle beraber olduğunu bilmek bize güven ve mutluluk veriyor. Bunlar için Allah’a ne kadar teşekkür etsek azdır. A.Ü.İ.F.

39 *Allah’ın bizimle beraber olması ne demektir?
A.Ü.İ.F.

40 Allah’ın sizinle beraber olduğunu hissetiğiniz anlarınız var mı?
A.Ü.İ.F.

41 !!!Evet çocuklar! Unutmamalıyız ki Allah her şeyi işitir bilir ve görür.
!!!Ve Allah daima bizimledir… A.Ü.İ.F.

42 Nerede olursanız olun Allah sizinle Beraberdir Hadid,4 A.Ü.İ.F.

43 Evet çocuklar!Aşağıdaki kelimeleri tabloda en hızlı bulana ödülümüz var…
ALLAH BİZİMLE DUA YARDIM SEVGİ YAKINLIK A W E J K L Y İ I D Ö O U ? R M H N B Z S V G T F A.Ü.İ.F.

44 DUA EDEREK ALLAH’A YAKINLAŞIRIZ.
A.Ü.İ.F.

45 “Kelime-i Tevhit” ve “Kelime-i Şehadeti” Öğreniyorum
A.Ü.İ.F.

46 KELİME-İ TEVHİT OKUNUŞU ANLAMI La ilahe illallah;
Muhammedün rasulullah Allah’tan başka ilah yoktur, Muhammet O’nun peygamberidir. A.Ü.İ.F.

47 KELİME-İ ŞEHADET A.Ü.İ.F. OKUNUŞU ANLAMI
Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abdühu ve rasulüh Allah’tan başka ilah olmadığına, Muhammed’in O’nun kulu ve peygamberi olduğuna tanıklık ederim A.Ü.İ.F.

48 A.Ü.İ.F.


"T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ve MATERYAL GELİŞTİRME DERSİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları