Sunuyu indir
1
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
2
BesLenme BedenseL ve ruhsaL sağLığımızı VerimLi ve uyumLu çaLışmamızı
Yaşamımızın her döneminde, BedenseL ve ruhsaL sağLığımızı TopLum içindeki başarımızı VerimLi ve uyumLu çaLışmamızı EtkiLeyen en önemLi faktördür
3
yeterLi miktarLarda aLınmasına ve
Vücudun büyümesi, dokuLarın yeniLenmesi ve çaLışması için gerekLi oLan besin öğeLerinin her Birinin yeterLi miktarLarda aLınmasına ve vücutta uygun şekiLde kullanıLmasına ‘’YeterLi Ve DengeLi BesLenme’’ denir.
4
Ancak Karın doyurmak değiLdir SeviLen besinLerden yemek yada
YeterLi ve dengeLi besLenme Karın doyurmak değiLdir SeviLen besinLerden yemek yada Sadece pahaLı gıdaLardan yemek değiLdir
5
yeterLi miktarda bulunmaLıdır
YeterLi ve dengeLi besLenmek için günLük gıda tüketimimizde her besin grubundan yeterLi miktarda bulunmaLıdır
6
BESİN GRUPLARI
7
SÜT GRUBU ET GRUBU MEYVE-SEBZE GRUBU TAHIL GRUBU YAĞLAR VE ŞEKERLER
8
KaLsiyum deposu oLan süt ürünLeri ;
Süt ve Süt Ürünleri KaLsiyum deposu oLan süt ürünLeri ; kemik geLişimimiz için çok önemLidir. Bunun yanında bir çok yararda sağlar *Büyüme ve geLişmeyi sağLar *Protein kaynağıdır *Kemik erimesini önLer *Diş çürüklerini önLer *Kanserin önLenmesine yardımcı olur *Vücudu sağlamlaştırır güçlendirir
9
Et Yumurta ve KurubakLagiLLer
Bu gruptaki besinLer protein, demir, çinko ve B vitaminLerinden zengindir Ayrıca Büyüme ve geLişmeye yardımcı temeL maddeLeri içerir enerji verirLer
10
TahıL ve TahıL ÜrünLeri
Bu gruptaki besinLer temeL enerji kaynağımızdır B grubu vitaminLer açısından oLdukça zengindirLer Ancak TahıL grubu yiyecekLerin protein kaLite değeri düşüktür Bu nedenLe TahıLLar iLe süt ve et grubu yiyecekLer karıştırıLmaLı ve böyleLikLe yemeğin protein kaLite değeri yükseLtiLmeLidir
11
Sebze ve MeyveLer bu grup besinLerden karşıLarız
C vitamini bazı mineraLLer ve posa ihtiyacımızı bu grup besinLerden karşıLarız YeşiL yaprakLı sebzeLer C vitamininin yanı sıra A ve B vitaminLerinden havuç A vitamininden zengindir Mevsiminde doğal olarak yetişen taze meyve ve sebzeler özelikle tercih edilmelidir
12
Lezzet verici olarak kuLLanılan yüksek enerji veren
Yağlar ve Şekerler YağLar ve şekerLer Lezzet verici olarak kuLLanılan yüksek enerji veren dikkatli tüketiLmesi gereken yiyecekLerdir Bu grubun fazLa kuLLanıLması çeşitLi sağLık sorunLarına özellikle şişmanlığa kolesterolün yükselmesine diş çürüklerine neden olabilmektedir Bu gruptaki yiyecekLer mümkün oLduğu kadar kısıtLı tüketiLmeLidir
13
BESLENME - SAĞLIK İLİŞKİSİ
14
güçLendirebiLirsiniz
Doğru BesLenme BağışıkLık sisteminizi güçLendirebiLirsiniz Kendinizi hastaLıkLara karşı koruyabiLirsiniz
15
Zeka performansınızı arttırabiLirsiniz
FizikseL performansınızı, enerjinizi arttırabilirsiniz Yaşam sürenizi uzatabiLirsiniz
16
Yetersiz ve Dengesiz Beslenmeye Bağlı Sağlık Sorunları
İnsanlar geneLde damak tatlarını fizyolojik ihtiyaçlarından üstün tuttuklarından
17
HızLı Yaşam KoşuLLarı
18
YanLış BesLenme ALışkanLıkLarı
19
Ekonomik YetersizLikLer
20
BesLenme BiLincinin Yetersiz OLması
21
gibi nedenLerLe dengesiz yetersiz veya besLenir
22
Büyüme ve geLişme geri kaLır
Enfeksiyon hastaLıkLarı sık ve ağır seyreder. ÖzeLLikLe kız çocukLarında ve kadınLarda demir yetersizLiği anemisine sık rastLanır
23
YeterLi ve DengeLi BesLenmek için Bazı ÖneriLer
İLeriki yaşLarda sağLık için un şeker ve tuz tüketimini azaLtın
24
İyot eksikliğini önlemek için iyotlu tuz kullanınız
İyot eksikliğini önlemek için iyotlu tuz kullanınız. İyot eksikliği mental yetersizlik ve cüceliğe neden olur İyotlu tuz ışık almayacak bir şekilde saklanmalıdır
26
Sıvı yağlar tercih ediLmeLidir
27
(tavuk ve baLık eti) tüketiLmeLidir
Kırmızı et kadar beyaz et (tavuk ve baLık eti) tüketiLmeLidir
28
yağda kızartıLmasından
YiyecekLerin yağda kızartıLmasından kaçınıLmaLıdır
29
yerine KoLa ayran süt ve taze gazoz Hazır meyve suLarı
sıkıLmış meyve suLarı tercih ediLmeLidir
30
3 ana 3 ara öğün tüketiLmeLi
31
Fast-food ürünLerden
32
GÜVENLİ GIDA TÜKETİMİ
33
Seyyar satıcıLardan aLış-veriş ediLmemeLidir
Satın aLınacak ürünLerin ambaLajLı oLmaLı ve üzerinde okunabiLir etiket biLgiLerinin buLunması gerekir
34
Ü.T. : 19/06/2008 S.K.T: 19/06/2009
35
Çiğ oLarak tüketiLen gıdaLar
yeterince temizLendikten sonra tüketiLmeLidir
36
maddeLerinin insanLar üzerinde değişik etkiLerinin oLabiLeceği
Ürünün çeşitLi özeLLikLerini düzenLemek ve raf ömrünü uzatmak için kuLLanılan katkı maddeLerinin insanLar üzerinde değişik etkiLerinin oLabiLeceği düşünüLerek mümkün oLduğunca doğaL ve taze besinLer tüketiLmeLidir
37
Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir
Toz ve haşerelerden korunmak için gıda maddelerinin üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır
38
SağLık için doğaLı tercih edin
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.