Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

B İ LATERAL MaMoplast İ. -CERRAH İ HASTALIKLARI İ NTÖRNLÜ Ğ Ü HAZIRLAYANLAR: -AL İ YILMAZ(B121100303) -EBRAR ALTU Ğ (B121100029) SAKARYA ÜN İ VERS İ TES.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "B İ LATERAL MaMoplast İ. -CERRAH İ HASTALIKLARI İ NTÖRNLÜ Ğ Ü HAZIRLAYANLAR: -AL İ YILMAZ(B121100303) -EBRAR ALTU Ğ (B121100029) SAKARYA ÜN İ VERS İ TES."— Sunum transkripti:

1 B İ LATERAL MaMoplast İ

2 -CERRAH İ HASTALIKLARI İ NTÖRNLÜ Ğ Ü HAZIRLAYANLAR: -AL İ YILMAZ(B121100303) -EBRAR ALTU Ğ (B121100029) SAKARYA ÜN İ VERS İ TES İ Bölüm: Hem Şİ rel İ k – 4

3 Meme küçültme ameliyatı kadınlarda göğüslerin görünüşünü daha estetik hale getirmek, bunun yanı sıra büyük memelerin getirdiği bir takım sağlık problemlerini çözmek için yapılan bir ameliyattır. Bu sorunlar sırt ağrısı, el bileklerinde ağrı, memelerin altında aşırı terleme, pişik ve enfeksiyon gibi problemlerdir. Meme Küçültme(Redüks İ yon Mamoplast İ )

4 Meme küçültme ameliyatı estetik cerrahi girişimleri arasında en sık uygulananlardan birisidir ve ne için yapılırsa yapılsın ihtiyacı olan hastanın yaşam kalitesini arttıran bir ameliyattır. Göğüslerin aşırı iri olmasının sebebi kalıtsal özelliklere, hormonal sebeplere, aşırı kilolu olmaya ya da hamilelikten sonra kilo verememeye bağlı olabilir. DevamI…

5 _Meme küçültme operasyonu için belli bir yaş grubu olmamakla birlikte, genellikle 30-40 yaş arasındaki kişiler başvurmaktadır. _Meme küçültme operasyonları, hamilelik ve doğum sonrasında sıklıkla meme dikleştirme ameliyatı ile birlikte de yapılmaktadır. _Ayrıca 15-18 yaş grubunda memenin büyüklüğü genç kızın psikolojisine zarar verebileceğinden bu dönemde de meme küçültme ameliyatları tercih edilebilir. ÖZELL İ KLE HANG İ YA Ş GRUBUNDAK İ KADINLAR BA Ş VURUYOR?

6 K İŞİ MEME KÜÇÜLTME AMEL İ YATI İ Ç İ N UYGUN ADAY OLUP OLMADI Ğ INI NASIL ANLAR? _Göğüslerdeki büyüklük ve sarkma sizi çok rahatsız ediyorsa, _Göğüslerinizin büyük olması nedeniyle toplum içinde utanma ve çekinme hissediyorsanız, _Giysilerinizle göğüs bölgenizi kamufle etmeye çalışıyorsanız, _Göğüsleriniz günlük fiziksel aktivite ve spor yapmanızı engelliyorsa, _Omuz, sırt ve boyun ağrısı çekiyorsanız, _Göğüs ve etrafındaki cilt dokusunda tahrişler varsa,

7 MEME KÜÇÜLTME AMEL İ YATI ÖNCES İ HANG İ TETK İ KLER YAPILMALIDIR? Ameliyat öncesi anestezi uzmanı tarafından değerlendirilen hastanın rutin kan incelemeleri, akciğer filmi ve EKG değerlendirilmesi yapılır. Hastanın diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları mevcutsa ek tetkikler istenebilir. Ameliyat öncesi mamografi çekilmesi sıklıkla istenebilen bir tetkiktir.

8 _Ameliyattan en az 1 hafta önce sigara kullanımı bırakılmalıdır ve mümkünse ameliyattan sonra 4 hafta kullanılmamalıdır. _Sigara kullanımının vücut ve genel anestezi üzerine olumsuz etkilerinin yanında, doku beslenmesi ve yara iyileşmesini bozucu özelliği istenmeyen sonuçlar verebilir. _Aspirin gibi kanamayı artırıcı ilaçlar en az 1 hafta öncesinde kesilmelidir. _Ameliyat öncesi 6-8 saat aç kalmak yeterlidir. Hastanın yanında, önden açılabilen pijama üzeri getirmesi tembihlenir. MEME KÜÇÜLTME AMEL İ YATI ÖNCES İ ÖNER İ LER!!!

9 Bazı insanlar estetik ameliyatları ameliyat kategorisinde bile değerlendirmezler. Ancak meme küçültme ameliyatlarında da çeşitli riskler bulunur. Her şeyden önce anesteziye bağlı riskler bu ameliyatta da gözlenebilir. Cerrahiye bağlı riskler ise şöyle sıralanabilir: -İstenmeyen yara izleri, -Yara enfeksiyonu, -Kalıcı veya geçici olabilen meme başı veya meme duyusu değişiklikleri, MEME KÜÇÜLTME AMEL İ YATI R İ SK VE KOMPL İ KASYONLARI NELERD İ R?

10 -Cilt rengi değişiklikleri, şişkinlikler ve morarmalar, -Potansiyel meme başı kısmi veya tümden kaybı, -Emzirememe riski -Ağrı, -Yara içi kanama (hematom gelişmesi) -Meme asimetrisi, -Kalp ve akciğer sorunları, -Çeşitli maddelere alerji gelişmesi, Bu riskler düşük oranda olmasına rağmen ameliyat öncesi detaylı olarak hastaya anlatılır. DEVAMI…

11 AMEL İ YAT YÖNTEM İ _Meme küçültme teknikleri çok değişiktir, ama en sık uygulanan prosedürlerin çoğu ‘ters T’ şeklinde ‘insizyon’ kesi hattı ) içerir. _Bu insizyon areolayı çevreler, aşağı uzanır ve meme gerisindeki doğal hattı takip eder. _Cerrah, fazla olan meme dokusunu, yağ dokusunu ve deriyi çıkarır, meme başı ve areolayı yeni yerine yukarı taşır. _Sonra her 2 yandaki meme dokusunu areola çevresinde ve orta hatta birleştirirken, memenin yeni hatlarını şekillendirir.

12 DEVAMI… _İnsizyonlar – alınacak deri, meme dokusu ve yağ dokusunun volümünü ; ve meme başının yeni yerini belirler. _Memeye şekil vermek için, daha önce meme başının üst seviyesinde yer alan deri aşağıya taşınır, bir araya getirilir. Dikişler ile insizyonlar kapatılarak memeye yeni şekli kazandırılır. _Areola çevresindeki areola altındaki ve meme altındaki Skarlar kalıcıdır ama kolaylıkla iç çamaşırlarla kapatılabilir. _Vakaların çoğunda meme başlarının kan damarları ve sinirleri kesilmeden prosedür gerçekleştirilir.

13 Bu ameliyatlarda fazla cilt, yağ ve meme bezi dokusu çıkarılır. Çıkarılan dokular histopatolojik olarak incelenir. Çok nadiren de olsa daha önceden tanı konulamamış bir meme kanseri vakası, meme küçültme ameliyatı sayesinde erken tanıya kavuşabilir. Bu sayede daha önceden farkında olunmayan meme kanserinin tedavisi de yapılabilir. MEME KÜÇÜLTME AMEL İ YATINDA HANG İ DOKULAR ÇIKARILIR?

14 _Ameliyattan sonra ince pansumanın üzerinde elastik bandaj sarılmış veya cerrahi sutyen giydirilmiş olacaktır. _İlk 1-2 gün içinde birikebilecek kan ve sıvıları dışarı almak üzere her iki meme yanlarında ince birer tüp yerleştirilmiş olabilir. _İlk birkaç gün, özellikle hareket ettiğinizde ve öksürdüğünüzde biraz ağrı hissedebilirsiniz ; bir hafta kadar da bir miktar rahatsızlık duyabilirsiniz.Cerrahınız ağrıyı azaltmak için gerekli ilaçları önerecektir. _Bandajlar 1 veya 2 gün sonra çıkarılır ; ama şişme ve morluklar yatışana dek birkaç hafta cerrahi sutyeni gece gündüz giymeye devam edeceksiniz. AMEL İ YAT SONRASI

15 NORMALE DÖNÜ Ş _Her ne kadar 1-2 gün içinde ayağa kalksanız da bazen göğüsleriniz birkaç hafta boyunca ağrıyabilir. _3-4 hafta boyunca ağır bir şey kaldırmak veya itmekten kaçınmalısınız.Cerrahınız size normal aktivitelerinizi özetleyen detaylı bilgilendirmeyi yapacaktır. _Birçok kadın sosyal aktivitelerine ve eğer çok yorucu değilse işlerine 2 hafta içinde dönebilir. Ama birkaç hafta boyunca çok daha az tahammül gücünüz olacağı için enerjinizi toplayana dek egzersizlerinizi sınırlandırmalısınız.

16 AMEL İ YAT SONRASI BAKIM İ Ç İ N B İ LG İ LER _Ameliyat sonrasındaki ilk iki hafta yatarken sırtüstü yatmanız gerekiyor. _Size tavsiye edilen özel tipteki sutyeni ameliyat sonrası ilk 2 hafta 24 saat süreyle hiç çıkarmadan takınız. (Tabii kirlendikçe temiz bir sutyenle değiştirmeniz mümkündür). _Ameliyat sonrasındaki ilk haftada kollarınızı kullanmayı sınırlandırınız, ağır kaldırmayınız. _Ameliyat sonrası ilk haftada araba kullanmayınız.

17 DEVAMI… _Meme bandajlarınız alınıncaya kadar meme bölgenizi ıslatmayınız. _Bu bandajlar ameliyattan sonraki 7. Günde hemşire tarafından alınacaktır. Bu bandajların alınacağı gün ve alındıktan sonra arzu ettiğiniz şekilde duş alabilirsiniz. _Ameliyattan sonraki ilk 4 ila 6 haftada kuvvetli egzersizlerden sakınınız. Normal hareket ve egzersizlerinize başlamadan önce hemşire ve doktora danışınız. İlaçlar: Ameliyattan sonraki ilk 2 hafta aspirin almayınız. Ağrı ilaçlarınızı ancak rahatsızlık hissettiğiniz zaman alınız. Antibiyotiklerinizi 1 hafta süreyle muhakkak kullanınız.

18 b İ lateral MAMOPLAST İ AMEL İ YATI VAKA SUNUMU

19 Hasta B İ lg İ ler İ Hastanın Adı Soyadı : Rabiye Çelik Yaş :23 Boy:1.63 Kilo:83 Eğitim durumu: Ortaokul Tanı: Mamoplasti Kronik hastalıkları: - Alerjisi: Yok Diğer alışkanlıklar: - Şikayeti: Boyun ve bel ağrısı( Kendi isteğiyle mamoplasti ameliyatı yapıldı.) Yatış Tarihi: 15.04.2016 Kan grubu: 0 RH(+)

20 AmEl İ yaT SonrasI V İ tal BulgularI Ateş: 36,7 C Tansiyon: 90/60 mmHg Kalp atım hızı: 95 dk Saturasyon: % 98

21 KullandI Ğ I İ laçlar ve May İ ler İzotonik 1000 cc (ıv): 10 Sefazol 1g flk.. 2 x 1 (ıv): 10 22 Parol 1g flk 3x1 (ıv): 14 22

22 Laboratuar SonuçlarI WBC:1O.9 K/uL (4.6-10.2) H HDL kolesterol:48.1 60-> mg/dl L

23 HastanIn De Ğ erlend İ r İ lmes İ Hasta oryante, Cildin görünümü sağlıklı, siyanotik ve ya ikterik değil Tırnaklar düzgün Terleme mevcut değil. Vücut sıcaklığı ılık, Oskültasyon Apikal nabız: 76 dk

24 Hastaya yap ı lan post-op bakIm Ameliyathaneden gelen hastanın vital bulguları alınıp, dosyaya işlendi. Ağrısı olan hastaya doktor tedavi tabelasında yazılan orderına göre gerekli analjezik yapıldı ve ilaçların saatleri ayarlandı. Genelde hastaya genel anestezi uygulandığından dolayı diyete 2.5-3 saat sonra geçilir. Bir süre takip edilen hasta doktorun uygun gördüğü saatte taburcu edildi. Hastaya reçetesi verilerek egzersiz ve diyeti hakkında bilgi verildi.

25 TANIAMAÇHEMŞİRELİK GİRİŞİMİDEĞERLENDİRM E -Hastanede yatmaya bağlı anksiyete -Anksiyeteyi azaltmak ve ya gidermek. - Etkili baş etme yöntemleri geliştirebilmek -Tedavi yöntemleri sözel olarak ifade edilir, -Acil durumlarda neler yapabileceği anlatılır, -İşlem öncesi hastaya açıklama yapılır, -Anksiyetesi ile ilgili tüm duygu ve düşüncesini ifade etmesine fırsat verilir, -Derin soluk alma egzersizleri yaptırılır, -Sakin ve dinlendirici çevre oluşturulur, -Rahatlık ve gevşemeyi sağlayıcı önlemler alınır, -Ağrısı olan hastalarda ağrısını gidermeye yönelik uygulamalar yapılır. -Hastanın anksiyetesinin azaldığı gözlendi

26 TANIAMAÇHEMŞİRELİK GİRİŞİMİDEĞERLENDİR ME -İnsizyon yerine bağlı akut ağrı - Ağrıyı gidermek ya da tolere edilebilir seviyeye indirmek. - Hastanın ağrısının olmadığını sözel olarak ifade etmesi sağlamak. - Ağrının yeri, şiddeti ve özelliklerini belirlenir, -Ağrıyla baş etme metodlarını anlatılır, -Ağrı bölgesine uygun sıcak-soğuk uygulama yapılır, Aseptik tekniklere uyularak pansuman değiştirilir, -Dr. onayıyla analjezik ilaç uygulanır. -Hastaya ağrısını değerlendirmek istese 1 den 10 a kadar kaç puan vereceği soruldu. Hastanın verdiği puan ilk önce 7 iken girişimler sonucunda 1 e düştüğü sözel olarak ifade edildi.

27 TANIAMAÇHEMŞİRELİK GİRİŞİMİDEĞERLENDİR ME -İmmobilizasyona bağlı konstipasyon riski - Bağırsak hareketlerinin normal olmasını sağlamak konstipasyonu önlemek -Kabuklu taze besinler,kepekli besinler pişirilmiş sebze ve meyveler,meyve suları tüketmesine özen gösterilir, -Sakıncası yoksa günlük en az 2 litre sıvı alması sağlanır, -Boşaltım için düzenli bir zaman belirleyip her gün aynı saatlerde boşaltımını yapması sağlanır, -Defekasyon ihtiyacının geldiğinde ertelememesi gerektiği anlatılır, -Düzenli egzersiz programı sağlayarak bağırsak hareketlerinin artması sağlanır. -Hastada kilo kaybı gözlendi; yatış kilosu :90 Mevcut kilosu:83

28 TANIAMAÇHEMŞİRELİK GİRİŞİMİDEĞERLENDİR ME -İnvaziv girişimlere bağlı enfeksiyon riski -İnvaziv girişimlere bağlı, enfeksiyon oluşmasının engellemek, -Enfeksiyon ile ilgili risk faktörlerini bilmesi ve enfeksiyonlardan korunmak için uygun önlemleri almak. -Hastanede kaldığı sürece hastane enfeksiyonlarına karşı koruyabilmek. -Çapraz kontaminasyonu engellemek için, el hijyenine dikkat edilir, -Enfeksiyon bulguları yönünden hasta yakından takip edilir, -Tüm uygulamalar aseptik kurallara uyularak yapılır, -Ziyaretçi kısıtlaması yapılır, -Hasta ve ailesine enfeksiyon belirti ve bulgularını anlatılır, -Günlük kateter kontrolü yapılır. -Kateter ve dren yerinde enfeksiyon belirtilerine rastlanmadı. -Hekimin planladığı antibiyotikler uygulandı. -Hastada enfeksiyona rastlanmadı.

29 TANIAMAÇHEMŞİRELİK GİRİŞİMİ DEĞERLENDİR ME -Uyku örüntüsünde bozulma - Hastanın yeterli düzeyde uyumasını sağlamak, - Uykusuzluk belirtilerinin azaldığını ifade edebilmek -Günlük yaşam aktivitelerini sürdürmek için yeterli enerjiye sahip olduğunu belirtmek. -İlgili bireysel ve çevresel risk faktörleri kontrol altına alınır, -Bireyin uyku düzeni ve alışkanlıkları belirlenir, -Hastanın çevreye uyumuna yardımcı olunur, -Hastanın korku ve endişelerini ifade etmesine yardımcı olunur, -Bireyin alışkanlıkları doğrultusunda ilaçsız uyumasını kolaylaştırıcı önlemler alınır.(ılık sıvılar, gevşeme teknikler, müzik dinleme, uygun çevre koşulları vb.) -Hasta günde 7-8 saat uyuduğunu sözlü olarak ifade etti.

30 KAYNAKÇA http://www.esteplast.com/meme-kucultme.html http://drhakanozdemir.com/meme_kucultme_ame liyatlari_reduksiyon_mammoplasti http://drhakanozdemir.com/meme_kucultme_ame liyatlari_reduksiyon_mammoplasti https://www.msxlabs.org/forum/saglikli- yasam/399534-meme-kucultme-reduksiyon- mammoplasti.html https://www.msxlabs.org/forum/saglikli- yasam/399534-meme-kucultme-reduksiyon- mammoplasti.html


"B İ LATERAL MaMoplast İ. -CERRAH İ HASTALIKLARI İ NTÖRNLÜ Ğ Ü HAZIRLAYANLAR: -AL İ YILMAZ(B121100303) -EBRAR ALTU Ğ (B121100029) SAKARYA ÜN İ VERS İ TES." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları