Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu."— Sunum transkripti:

1 İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

2 Dinamik Web Sayfaları HTML diliyle kodlanmış ve herhangi bir içerik yönetim sistemiyle yönetilmeyen sayfalara statik sayfa denir. Statik sayfalarda web sitesinin içeriği ve tasarımı (sunumu) bir aradadır. İYS’ler ile dinamik sayfalar oluşturulur. Dinamik sayfalarda içerik ve tasarım birbirinden ayrıdır İçerik kısımları genellikle bir veritabanında saklanır ve İYS veritabanından bu bilgileri çekerek tasarım ile birleştirir ve nihai sayfayı oluşturur.

3 Dinamik Web Sayfaları Statik Web Sitesiİçerik Yönetim Sistemi Tek tek sayfalar oluşturmak kolaydır.Büyük bir script kurulması, veritabanı oluşturulması ve şablonun ayarlanması gerektiği için ilk sayfaları oluşturmak zaman alır. İçerik statiktir, değiştirilmesi uzmanlık gerektirir. İçerik dinamiktir, hiçbir teknik bilgi olmadan değiştirilebilir. Yeni fonksiyonlar eklenmesi zordur, genellikle özel kod yazmak gerekir. Çoğu içerik yönetim sistemine eklenti’ler sayesinde birkaç dakika içinde yeni işlevler kazandırılabilir.

4 Özgür Yazılım Nedir? Özgür yazılım hiçbir kısıtlama olmadan kullanılabilen, incelenebilen ve değiştirilebilen yazılım demektir. Özgür yazılım hiç değiştirilmeden veya kaynak kodları değiştirilerek kopyalanabilir ve dağıtılabilir. Özgür yazılımlar çoğu durumda ücretsizdir.

5 Özgür Yazılım Nedir? Bir yazılımın açık kaynak olmasıysa, özgür yazılıma benzer bir şekilde yazılımın kaynak kodlarının özgür bir biçimde incelenebilmesi ve değiştirilmesi demektir. Açık kaynak yazılımlar kodlarının açık olması sayesinde bir çok kişi tarafından aynı anda geliştirilebilirler. Joomla! Bir özgür yazılımdır ve açık kaynaktır. Yani Joomla!’nın kodlarını özgürce inceleyebilir ve dilerseniz kişisel isteklerinize göre değiştirebilir, değiştirdiğiniz kodları özgürce dağıtabilirsiniz. Ayrıca Joomla’ ücretsizdir ve herkes tarafından özgürce indirilip kullanılabilir.

6 Joomla! Tarihçesi Miro adlı Avustralya’lı bir şirket tarafından 2001 yılında Mambo adıyla geliştirildi. 2002 yılında şirket Mambo ürününü biri ticari diğeri açık kaynak üzere iki sürüme ayırdı. Ticari sürümün avantajı şirketler için daha fazla güvenlik sağlaması ve geliştiricisi olan Miro’nun birinci elden destek sağlamasıydı. Açık kaynak sürümse, ücretsiz olması, geniş bir kullanıcı kitlesine ve yazılıma sürekli yenilikler sağlayan bir geliştirici kitlesine sahip olması gibi avantajlara sahipti.

7 Joomla! Tarihçesi 2005 yılında Miro Mambo vakfını kurdu. Mambonun geliştiricileri bu vakıfta yer almadı ve Joomla! adıyla çalışmalarına devam ettiler. Joomla! 1.0 17 Eylül 2005’de yayınlandı.

8 Joomla’nın Faydaları Joomla’nın geniş kullanıcı kitlesine sahip olmasının ilk nedeni kullanım kolaylığıdır. Daha önce hiçbir web sitesi yapmamış veya İYS kullanmamış olsanız bile Joomla!’yı rahatlıkla kullanabilir ve sıfırdan bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Joomla!’nın basit kullanımı bütünleşik profesyonel özellikleri ile desteklenmektedir. Ayrıca binlerce ücretsiz ve ücretli eklentileri ile fonksiyonları arttırabilmektedir.

9 Joomla’nın Faydaları Joomla’nın bu kadar popüler olmasının bir diğer sebebi de en deneyimsiz ve web tasarımından anlamayan kullanıcıların bile rahatlıkla kullanabileceği şablonlarıdır. Gerek varsayılan kurulumla birlikte gelen gerekse sonradan indirilebilen üçüncü parti şablonlar ile hiç web tasarımı bilmeden sitenizi dakikalar içinde bir tasarım harikasına dönüştürebilirsiniz Joomla!’nın estetik yönüne başka hiçbir İYS sahip değildir. Çoğu İYS sistemi özellikle gelişmiş olanlar kurulum ve kullanım için bir miktar teknik deneyim gerektirir.

10 Joomla’nın Özellikleri Basit web arabirimi sayesinde tamamen web tabanlı yönetim Grafikler, dosyalar ve diğer medyaların web tabanlı olarak yönetilebilmesi Dışarıdan yazarların ve editörlerin yazı yazabilmesi Hiyerarşik kullanıcı grupları Otomatik menü yönetimi Yazıların otomatik olarak yayınlanması ve silinmesi için otomatik içerik yayınlama zamanlaması

11 Joomla’nın Özellikleri Görsel yazı editörü Site içeriğinde arama yapabilme RSS ve atom formatında haber akışları desteği Anket Banner reklam yönetimi Medya dosyalarını yüklemek ve yönetmek için Medya Yöneticisi

12 Joomla’nın Özellikleri Silinen içerikleri için çöp kutusu Arama motoru dostu adresler Basit ziyaretçi istatistikleri E-ticaret çözümleri, resim galerileri, forum gibi çözümler için eklentiler Çok dillilik özellikleri

13 Joomla’nın Özellikleri Özürlüler için erişilebilirlik seçenekleri Açık kaynak lisansı, yazılım ve kaynak kodunun ücretsiz olarak indirilebilmesi Tüm önemli işletim sistemlerinde çalışabilmesi Yüksek performans için sayfa önbellekleme

14 Joomla! Kurulumu


"İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları