Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİMAR SİNAN İLKÖĞRETİM OKULU ÇOCUK HAKLARI KULÜBÜ SEHER KOÇAK BEYZANUR GENÇ BEYZA CELİL ELİF YILDIRIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİMAR SİNAN İLKÖĞRETİM OKULU ÇOCUK HAKLARI KULÜBÜ SEHER KOÇAK BEYZANUR GENÇ BEYZA CELİL ELİF YILDIRIM."— Sunum transkripti:

1 MİMAR SİNAN İLKÖĞRETİM OKULU ÇOCUK HAKLARI KULÜBÜ SEHER KOÇAK BEYZANUR GENÇ BEYZA CELİL ELİF YILDIRIM

2 ÇALIŞAN ÇOCUKLARIMIZ

3 Sokakta çalışan çocuklar ile sokak çocukları tanımlarındaki sınırlar bazen karışsa da sokakta çalışan çocuklar; aile geçimine katkıda bulunan yada kendi masraflarını karşılamak için günün bir bölümünü sokakta çalışarak geçiren, gecenin erken yada geç saatinde evine dönen çocuklar anlaşılmaktadır.

4 Çoğunlukla sokakta, pazarda vb. açık alanlarda simit, mendil satma, ayakkabı boyama, araba camı silme vb. işlerde ailelerinin yada kendi masraflarını karşılamaya çalışan bu çocuklar “Her türlü istismar ve ihmale açıktır.”

5 Çocuğun sokakta “ çalışma “ nedenlerinin başında göç ve çarpık kentleşme olguları gelmektedir ve buna bağlı olarak yoksulluk, işsizlik, eğitimsizlik vb. temel nedenler arasında sayılmaktadır.

6 NEDİR YOKSULLUK?

7 YOKSULLUK AÇLIKTIR…

8 YOKSULLUK EVSİZLİKTİR…

9 YOKSULLUK HASTA OLUP DOKTORA GİDEMEMEKTİR…

10 YOKSULLUK OKULA GİDEMEMEKTİR…

11 Sokakta çalışan çocuklar gelecekte sokak çocuğu olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu çocuklar kendilerini geleceğe hazırlamayan, beden ve ruh sağlığına zarar verebilecek, gelişimlerini ve eğitimlerini engelleyebilecek biçimde çalışmaktadır. Ailesinin koruma ya da desteğinden bütünüyle ya da büyük ölçüde yoksun olan çocuklardır.

12 Çocukların sokakta çalıştırılması zorlamalı bir durumdur. Kendi istekleri ile yada bir görev duygusunun yaratılmış olmasıyla çocuk, zaten ihmal ya da istismara uğramış olmaktadır. Çocuğun “ eğitim görme hakkı “ da bu yolla sınırlanmaktadır. Çünkü çalışan çocuk yorulacaktır. Günün diğer yarısında okula giden bu çocuklar eğitimden kısmen yararlanabilmektedir. Okul çağında olup da hiç okula gitmeyenlerde mevcuttur.

13 RAKAMLARLA TÜRKİYE’DE ÇALIŞAN ÇOCUKLAR

14 *Sokakta çalışan çocukların büyük çoğunluğu ekonomik nedenlerle( % 56 ) veya istemedikleri için ( % 28 ) okulu bırakmışlardır. * Annelerinin büyük çoğunluğu ( % 92 ) çalışmaktadır. * Babalarının ise ( % 21) oranında çalışmamakta, ( % 74 ) oranı da ise sosyal güvencesi b ulunmamaktadır. * Çalışan çocukların ( % 37 ) oranı okula gitmektedir. * Okulu bırakıp çalışanların oranı ( % 71 )’dir. Okul çalışmayı engelleyici bir faktör olarak görülmektedir. * Çalışan çocukların ( % 61 ) oranı kazancının tamamını, ( % 25 ) oranı ise bir kısmını ailesine vermektedir.

15 Bu çocukların anne ve babalarının eğitim düzeyinin Türkiye ortalamasının altında ve ebeveynlerinin yaptıkları iş klasik tanımlama içinde yer alan bir meslek kategorisine girmemektedir. (Özellikle seyyar satıcılık ve beceri gerektiren işlerde çalışmaktadırlar.)

16 İZMİT İLİNDE DURUM

17 *Yaş dağılımları; %12 si 5-9 yaş arası, %39 ‘ u 10-12 yaş arası, %49 ‘u 13-15 yaş arasındadır. Bu sonuçlar bize çalışan çocukların büyük bir oranın 10-15 yaş arasını kapsadığı nı göstermektedir. Cinsiyetlerine göre dağılımları ise; %89’u erkek ve %11’i kız çocuğudur. %50’si aktif eğitime devam etmektedir, %34’ü hiç okula gitmemiş, %14’ü ilkokula başlayıp ta bırakmış, %2’si ortaokul mezunudur. Eğitime katılmayan ve ya bir şekilde başlayıp ta bırakmış olanların toplam oranı genel çocuk sayısının %48 ini oluşturmaktadır.

18 KOCAELİ İLİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR

19 İzmit Yüz Yüze Projesi İzmit ve civarında risk altında yaşayan ve marjinal sektörde çalışan çocukların eğitimden kopma risklerini azaltmak, yaşamla olan bağlarını kuvvetlendirmek ve toplum genelinde bu konuya ilişkin toplumsal duyarlılığın artırılması amacıyla bir proje başlatmaya karar verdi. Sokakta çalışan çocuklarla birebir yürütülen çalışma sonucunda beş ana çalışmadan oluşan bir destek destek programı oluşturuldu.

20 Program; * Sosyal Destek Programı *Travmatik Yaşantılara Maruz Kalmış Çocuklara Yönelik Psikolojik Destek Programı *Aile Destek Programı *Gönüllü Eğitim Programı *Sokakta Çalışan Çocuklara Yönelik Toplumsal Tutumu Geliştirme Programı olmak üzere 5 ana çalışmadan oluşmakta ve mayıs 2003 ten beri hizmet vermektedir…

21 Projede İş Birliği Yapılacak Kurumlar: SHÇEK Müdürlüğü Kocaeli Valiliği Kocaeli B ü y ü k Şehir Belediyesi Kocaeli Barosu Ç ocuk Hakları Komisyonu PROJE FAALİYETLERİ Proje çalışmaları 21.07.2003 tarihinde saha çalışmaları ile başlamıştır. Saha çalışmaları döneminde 57 çocuğa ulaşılmıştır.

22 HEDEFLER: 1.Çocukların aileleri ile yaşadıkları bölgelerde katılımcı programlar yürütülmesini sağlamak. 2.Konuya duyarlı gönüllülerin katılımını ve eğitimin mobilizasyonunu sağlamak. 3.Çalışan ve risk altındaki çocukların sorunlarının ve ihtiyaçlarının kamuoyunda temsilini sağlamak. 4. Kağıt toplayıcılığı yaparak geçimini sağlayan bir mahallede, bu grup özelinde çocuk işçiliğinin gözlemlenmesi ve ararştırma çalışmalarının yürütülmesinin yanı sıra, kurulacak “okuma evi” aracılığıyla çocuklara ve ailelere yönelik sosyal destek çalışmaları yürütülmesini sağlamaktır.

23 İzmit merkezde çocukların çalıştığı; Fevziye Parkı, Yeni Cuma Parkı, Acısu Parkı ve Cumhuriyet Parkı olmak üzere toplam dört bölgede sanat atölyeleri çalışmaları yürütülmüştür. Bu çalışmalarla toplam 137 çocuğa ulaşılmıştır. 137 çocuğun rızaları alınarak Eylül 2003 tarihinde aile ziyaretleri çalışmaları başlamıştır. Projenin ilk altı ayı tamamlandığında, 102 çocuk üzerinden 96 aile ile görüşülmüştür. Projenin ikinci altı aylık döneminde çocukların sanat ve eğitim atölyelerine katılımları amaçlanmıştır. Buna paralel olarak örgün eğitimle ilişkisi olmayan 9-15 yaş grubu çocukların eğitime dahil olabilmeleri için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği halinde program yapılandırılmış ve uygulanmıştır.

24 Ayrıca Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı hizmet veren Gölcük Çocuk ve Gençlik Merkezinde etütler, bilgisayar kullanımı, satranç, zeka oyunları ile çocuklar zihin geliştirirken sinema, futbol, masa tenisi ve tiyatro ile sosyal alanda kendilerini geliştirme imkanı bulmaktadırlar. Tamamı çalışıp okuyan öğrencilerden oluşan çocukların ilgi odağı haline gelen merkez haftanın 7 günü hizmet vermektedir.

25 OKULUMUZDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

26 Okulumuz Çocuk Hakları Kulübü olarak çalışan 3 çocuğumuz olduğunu tespit etmiştir. Bunlarla ilgili yapılan röportajlar sonucunda, öğrencilerimizin hem okuyup hem çalıştıkları, çalışmalarının aileleri baskısıyla olduğu, üçünün de maddi sorunları bulunduğu ve çalışan erkek çocuğumuzun sınıf içinde de arkadaşlarına şiddet uyguladığı, yaşadığı sorunları derse yansıttığı tespit edilmiştir.

27 Bizce : Çocuklar bizim geleceğimizdir. Bugünün küçükleri, Yarının büyükleridir. Kaybetmememiz gereken değerlerimizdir. Olmazsa olmazlarımızdır. Güneşimiz, Solmayan çiçeğimizidir…

28 Öyleyse çiçeklerimizi, çocuklarımızı soldurmayalım… Başlarını öne eğdirmeyelim… Bırakalım çocuk kalsınlar… Neşeleri gülücükleri Güzel gözleri ile bize çocuk çocuk baksınlar…

29 İzmit ilinde yapılan projelere bizde destek verelim, Hatta ilavelerde bulunalım. “Velim olur musun?” projesine ilimizi de katalım. Gönüllü olalım… Onları dışlamayıp,kazanalım… Ses olalım, Çığlık olalım Hem onlara Hem herkese Yalnız olmadıklarını haykıralım…

30 Bizi dinlediğiniz için teşekkür ederiz…


"MİMAR SİNAN İLKÖĞRETİM OKULU ÇOCUK HAKLARI KULÜBÜ SEHER KOÇAK BEYZANUR GENÇ BEYZA CELİL ELİF YILDIRIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları