(OMBUDSMANLIK).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
Modül 8 İhtiyari Protokol. Bireysel Başvuru Usulü Bireysel Başvuru Usulüne ilişkin bazı hususlar •Yarı-yargısal usul •Yazılı usul •Kayıt (Ön-kabuledilebilirlik)
T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
KAMU HARCAMA SÜRECİ AÇISINDAN SAYIŞTAY VE ROLÜ. Bağımsızlık ve Tarafsızlık Bağımsızlık, Sayıştay ın bir yüksek denetim ve yargı kurumu olarak varlığının.
Mali İstatistik Kavramı ve Ülkemiz Uygulamaları
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
DİLEKÇE 3071.
DIŞ TİCARET VERİ SİSTEMİ
KAMU KESİMİNİN TASNİFİ
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
ARABULUCULUĞUN ORTAYA ÇIKIŞI
Mükelleflerin İzahat Talepleri
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
EYLEM 2 AVRUPA GÖNÜLLÜ HİZMETİ
HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
Kurulun İnceleme ve Araştırması
Harcama Yetkilileri.
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
SANAL DEVLET.
VATANDAŞLIK BİLGİSİ ESRA ERİŞ 4-B KONU : YARGI
YETKİLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI OSGB İŞ VE İŞLEMLERİ
GENEL BÜTÇE KANUN TASARISI KESİN HESAP KANUN TASARISI
İş Hukuku Yrd. Doç. Dr. Alptekin AKTALAY
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
“BEYAZ BAYRAK” KASTAMONU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 03/08/2015.
K ü bra AVCI / / 4-B 3. POZİTİF HUKUKUN KAYNAKLARI Pozitif hukuk kaynaklarını üç başlık altında inceleyebiliriz: Yazılı Kaynaklar Yazısız Kaynaklar.
E-Tebligat Nedir.
VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Ali AFACAN Merkez Döner Sermaye Saymanlığı KAYNAKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE NEMALANDIRMA Kamu Haznedarlığı Uygulaması Kamu Haznedarlığı Uygulamasının.
(OMBUDSMANLIK).
İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Kasım 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Zeynep Duran Yasama Uzmanı.
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
2015/06 sayılı Atıksu Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi Genelgesi
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİLEKÇE ve BİLGİ EDİNME HAKKI
Kamu Hizmetine Giriş. Bu hafta neler var...  Kamu Hizmetine Girişte Anayasal İlkeler  Hizmete Girişte Aranan Genel ve Özel Şartlar  Hizmete Alma Politikası.
KAMU GÖREVLİLERİNİN UYMALARI GEREKEN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ.
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
K AYıTLı E LEKTRONIK P OSTA E LEKTRONIK TEBLIGAT YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) KEP YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) SMMM Güney.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kenan Altaş Yasama Uzmanı.
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEYAHAT ACENTALARINA SAĞLANACAK TURİZM DESTEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME.
MALİ TATİL İHDAS EDİLMESİ HAKKINDA KANUN Mustafa Dündar Gelirler Başkontrolörü.
 14 Haziran 2012 tarihinde kabul edilen Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile kamu denetçiliği hukuk sistemimize girmiştir. Kamu denetçiliği nedir, ne işe.
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
Celile Özlem TUNÇAK KAMU DENETÇİSİ
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
VETERİNER HEKİMLİĞİ MEVZUATI
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
İŞ MAHKEMELERİ.
VIII. Kabul Edilebilirlik İncelemesi
V. Bireysel Başvuru Usulü
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi
Sunum transkripti:

(OMBUDSMANLIK)

Sunum Planı Ombudsmanlık nedir, tarihsel kökeni&tanımı, Ombudsmanlık kurumlarının ortak özellikleri Ombudsmanlık Kurumunun ülkemize sağladığı katma değer Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu; Kurumun amacı, görev alanı, yetkileri Şikayet başvuruları, kimler başvurabilir, başvuru koşulları, ön inceleme aşaması, inceleme ve araştırma aşaması, karar türleri İstatistikler; başvuru sayısı, şikayet konuları, karar türleri, Kurum kararlarından örnekler…

OMBUDSMANLIK Nedir & Tarihsel kökeni İsveç Kralı 12. Karl, Osmanlıdaki Ahilik ve Kadılık teşkilatlarından etkilenerek 1713 yılında ilk Ombudsmanı atamıştır. Modern anlamdaki ilk Ombudsmanlık Kurumu 1809 yılında İsveç’te kurulmuş ve buradan önce Avrupa'ya sonra tüm Dünyaya yayılmıştır.

OMBUDSMANLIK Nedir ? Ombudsman, kelime kökeni açısından İsveç dilinde ‘aracı’ anlamına gelen ‘ombuds’ ve “kişi” anlamına gelen ‘man’ kelimelerinden oluşmakta olup aracı kişi anlamına gelmektedir. Terim Anlamı: Halkın şikayetlerini izleyen memur. Vatandaş ile yönetim arasındaki anlaşmazlıklarda bir çeşit hakem rolü oynamakla görevli kimse. Ombudsmanlık kurumlarına günümüzde Halkın Avukatı, İnsan Hakları Savunucusu, İnsan Hakları Delegesi, Adalet Sağlayıcı, Adalet Şansölyesi, Meclis Delegesi ve Arabulucu gibi değişik adlar da verilmektedir.

DÜNYADA OMBUDSMANLIK KURUMLARI Ortak Özellikleri Politik olarak tarafsız ve kararlarında bağımsızdırlar. Genel olarak Parlamento tarafından seçilir ve Parlamento desteği ile çalışırlar. Kamu kurumları ile işbirliği içindedirler. Ombudsman tarafından verilen kararlar gerekçelidir. Aldığı kararların bağlayıcılığı yoktur. Ombudsman masrafsızca, kolayca, doğrudan ulaşılabilir olmalıdır.

Ülkemize Sağladığı Katma Değer OMBUDSMANLIK KURUMU Ülkemize Sağladığı Katma Değer HAKKANİYETE UYGUNLUK DENETİMİ YAPAR MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ ÖNEREBİLİR KARŞILIKLI GÜVENİ GÜÇLENDİRİR

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) Hukuki Dayanak Dünya genelinde 140’a yakın ülkede faaliyette. Ülkemizde kurulması yönünde yürütülen çalışmalar 1990’lı yılların sonlarında başlamıştır. 12 Eylül 2010 tarihinde halkoylaması ile Anayasamızın 74 üncü maddesine eklenen hükme göre “Kamu Denetçiliği Kurumu” anayasal bir dayanak elde etmiştir. 29 Haziran 2012 tarih ve 28338 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile de TBMM Başkanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli bir kamu kurumu olarak kurulmuştur.

Kuruluş Amacı Amacı: 6328 sayılı Kanun Madde 1 Kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikâyet mekanizması oluşturmak.

Kurumun Görevi İdarenin işleyişi ile ilgili şikayet üzerine, idarenin her türlü; eylem işlem tutum ve davranışlarını incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmak.

Görev Alanına Dahil Kurumlar Merkezi Yönetim Kapsamındaki Kamu İdareleri (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı VDK, RTÜK) Sosyal Güvenlik Kurumları (Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri, Türkiye İş Kurumu) Mahalli İdareler (Belediyeler, İl Özel İdareleri, Köyler) Mahalli İdarelerin Bağlı İdareleri ve Birlikleri (İSKİ, ASKİ, İETT) Döner Sermayeli Kuruluşlar (Ankara Üniversitesi Döner Sermaye işletme Müdürlüğü) Kanunlarla Kurulan Fonlar (TMSF Sosyal Yard. ve Teşvik Fonu) Kamu Tüzel Kişiliğine Haiz Kuruluşlar (TRT) Kamu İktisadi Teşebbüsleri ( TCDD, PTT, BOTAŞ) Sermayesinin % 50 den Fazlası Kamuya Ait Kuruluşlar ile Bunlara Bağlı Ort. ve Müesseseler (DHMİ, AOÇ) Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları (TESK, Türkiye Barolar Birliği) Kamu Hizmeti Yürüten Özel Hukuk Tüzel Kişileri. (Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları)

Kurumun Görev Alanı Dışında Kalanlar 6328 sayılı Kanun Madde 5: Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler ile resen imzaladığı kararlar ve emirler, Yasama yetkisinin kullanılmasına ilişkin işlemler, Yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin kararlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sırf askerî nitelikteki faaliyetleri, hakkında yapılan şikayetler Kurumun görev alanı dışındadır.

KAMU DENETÇİSİ (OMBUDSMAN) TBMM TARAFINDAN SEÇİLİR TARAFSIZ VE BAĞIMSIZDIR KENDİSİNE TAVSİYE VE TELKİNDE BULUNULAMAZ

Kimler Başvurabilir? İdarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarına karşı menfaati ihlal edilen, gerçek kişiler, tüzel kişiler (STK, Dernekler, Vakıflar, Şirketler vs), Kuruma şikayet başvurusunda bulunabilir.

Başvuru Yolları (1) (www.ombudsman.gov.tr http://www.kdkcocuk.gov.tr)

Başvuru Yolları (2)

Başvuru Yolları (3)

Başvuruların Özellikleri (1) Başvuru Türkçe dilekçe ile yapılır. Tabiiyet ve mütekabiliyet şartı aranmaz. Şikayet Başvuru Formu kullanılır. Yönetmelikte belirlenen bilgi ve belgelerin bulunması koşuluyla form kullanılmadan da başvuru yapılabilir. Sözlü başvuru - (form başvuru yerinde doldurulur)

Başvuruların Özellikleri (2) GERÇEK KİŞİLER İÇİN TÜZEL KİŞİLER İÇİN AD-SOYAD UNVAN İMZA YERLEŞİM YERİ ADRES YETKİLİ KİŞİ İMZASI VATANDAŞLIK NUMARASI YETKİ BELGESİ

Başvuruların Özellikleri (3)

Başvuruların Özellikleri (4)

Başvuruların Özellikleri (5)

Başvuruların Özellikleri (6) Kanuni temsilci veya vekil tarafından da başvuru yapılabilir. Bu durumda geçerli bir yetki veya ispat belgesinin sunulması gerekir. Dava açma süresi içinde yapılan şikâyet başvurusu, işlemeye başlamış olan dava açma süresini durdurur.

6 AY İÇERİSİNDE BAŞVURULMALI Kuruma Başvuru Süresi 6 AY İÇERİSİNDE BAŞVURULMALI İdareye yapılacak başvuruya; İdare tarafından verilecek cevabın tebliği tarihinden, İdare tarafından 60 gün içinde cevap verilmediği takdirde (istek reddedilmiş sayılır) bu sürenin bittiği tarihten, itibaren 6 ay içinde Kuruma şikâyet başvurusunda bulunulabilir. İdarenin tutum ve davranışları ile kanunlarda kesin olduğu belirtilen işlemlere karşı; gerçekleşme, öğrenme veya tebliğden itibaren 6 ay içinde Kuruma şikâyet başvurusunda bulunulabilir.

Ön İnceleme Aşaması (1) İnceleme ve araştırmaya geçilmeden önce şikayet başvurusu, ön incelemeye tabi tutulur. Ön inceleme neticesinde: İncelenemezlik Gönderme İnceleme ve Araştırma kararlarından biri verilir.

İncelenemeyecek Başvurular Ön İnceleme Aşaması (2) İncelenemeyecek Başvurular Yargı organlarına intikal etmiş uyuşmazlıklar, Süresi içerisinde yapılmayan başvurular, Sebepleri, konusu ve tarafları aynı olup incelenmekte olan veya daha önce sonuçlandırılan şikâyetler hakkında yeniden yapılan şikayetler, Belli bir konuyu içermeyen şikâyetler (dilek, temenni, öneri, vb.) Gerçek ve tüzel kişiler için başvuruda bulunması gereken ad-soyad, TC Kimlik No, imza, yetki belgesi, tüzel kişilik numarası gibi zorunlu bilgileri içermeyen şikayetler, Kurumun görev alanına girmeyen, Menfaat ihlali içermeyen başvurular, Kurum tarafından incelenmez. İncelenemezlik Kararı verilir.

İdari Başvuru Yollarının Tüketilmesi Ön İnceleme Aşaması (3) İdari Başvuru Yollarının Tüketilmesi Şikayet başvurusunda bulunulması için, kural olarak idari başvuru yollarının tüketilmiş olması gerekir. İstisna: Telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ihtimali bulunan hâllerde, İdarenin tutum ve davranışlarına karşı, İdarenin, kanunlarda açıkça kesin olduğu belirtilen işlemlerine karşı, idari başvuru yolları tüketilmeden doğrudan Kuruma şikâyet başvurusu yapılabilir.

Ön İnceleme Aşaması (4) Gönderme Kararı İdari başvuru yolları tüketilmeden yapılan şikâyet başvurusu hakkında ilgili idareye gönderme kararı verilir. Şikâyet başvurusunun Kurum tarafından ilgili idareye gönderilmesi üzerine; İdare tarafından şikâyetçiye verilecek cevabın tebliği tarihinden, İdare tarafından 60 gün içinde cevap verilmediği takdirde bu sürenin bittiği tarihten itibaren 6 ay içinde Kuruma yeniden şikâyet başvurusu yapılabilir.

İnceleme ve Araştırma (1) İdareden her türlü bilgi ve belge isteme yetkisine sahiptir. Devlet sırrı ve ticari sır niteliğindeki bilgi ve belgeler yerinde incelenebilir.

İnceleme ve Araştırma (2) Bilirkişi atayabilir ve tanık dinleyebilir. Yerinde inceleme ve araştırma yapabilir.

Uzlaştırma ile Çözüm

İnceleme ve Araştırma Sonucunda Verilecek Kararlar 1-TAVSİYE KARARI Tavsiye Kararı neticesinde yapılan işlem veya uyulmama gerekçesi 30 gün içinde Kurumumuza bildirilir. 2-RED KARARI Şikayetin yerinde olmadığı (idari kararın yerinde olduğu) 3-KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA DAİR KARAR Talebin yerine getirilmesi, şikayetten vazgeçme, yargıya taşınması, ölüm veya tüzel kişiliğinin sona ermesi

Karar Verme Süresi

Kurum Kararının Etkililiği TBMM’YE SUNULAN RAPORLAR MEDYA İLE PAYLAŞIM KAMUOYU BASKISI

Sabrınız ve dinlediğiniz için TEŞEKKÜR EDERİM… muhammedakif.suslu@ombudsman.gov.tr 465 22 00 /11 65