a)ISINMA-SOĞUMA * Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı art * Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan çorba ya da yemek bir süre sonra ısınır. *

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI.
Advertisements

MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞMESİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU DÖNGÜSÜ.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
MADDENİN DEĞİŞİMİ Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. * Birbiri.
FEN VE TEKNOLOJİ MADDENİN DEĞİŞİMİ.
HAZIRLAYAN GÜLCAN ÖZTEN Cemil Midilli İlköğretim Okulu-İzmir
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
Hal Değişimi.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
SUYUN SERÜVENİ.
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ EREENGGHFGG ERİME-DONMA DOĞADA SU DÖNGÜSÜ
MADDE VE ISI.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Maddenin Hal Değiştirmesi
A K M Y İ.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDE VE ISI.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SEN ŞİMDİ GÖRÜRSÜN!!.
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
5. SINIF 2. ÜNİTE: MADDE VE DEĞİŞİM
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
SU HALDEN HALE GİRER.
MİS GİBİ KOKTU DOĞADA HİÇBİR YOK OLMAZ SADECE ŞEKİL DEĞİŞTİRİR KATI,SIVIGAZ HALİNE GELİR.
MADDE NEDİR ? Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.  Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
01 SU HALDEN HALE GİRER. 02 MADDE NEDİR?? MADDE NEDİR?? Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir Madde;kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ISI,MADDELERİ ETKİLER.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN HALLERİ. Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
KONULAR Maddenin Ayrıt Edici Özellikleri Suyun Serüveni.
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

a)ISINMA-SOĞUMA * Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı art * Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan çorba ya da yemek bir süre sonra ısınır. * Yiyeceklerin pişmesi ısınma ile gerçekleşir. * Özel karışımlı toprakların pişmesi ile seramik,porselen,kiremit,tuğla…vb. malzemeler yapılır.

* Madde yeterince soğursa donma ve yoğunlaşma olur. * Karayolları soğumanın yol açtığı buzlanma nedeniyle bozulur. * Soğuk havada mikroplar etkinlik göstermez,yaşamaz. * Soğuyan maddeler sertleşir. * Isınma ve soğuma olayları art arta gerçekleştirir ve sütteki mikroplar yok edilir.(Pastorize sütler) * Dondurulmuş besinler uzun süre saklanır. * Uzun süre soğukta kalan canlılar ölebilir.

Havadaki ısınma ve soğuma; * Yağışların * Rüzgarların * Toprak oluşumunun * Şimşek ve yıldırımların oluşmasına neden olur.

b)HAL DEĞİŞİMLERİ * Maddeler bir halde diğerine geçebilirler. * Örneğin su sıvıdır.Buzluğa koyduğumuzda Donar ve katılaşır.Isıttığımızda ise gaz halini alır. * İşte bu değişime Hal değişimi denir. * Hal değişimleri Erime,donma,buharlaşma,yoğunlaşm a ve süblimleşme şeklinde olur.

1)Erime ve Donma * Katı haldeki bir madde yeterince ısı alırsa sıvı duruma geçer.Bu olaya erime denir. * Her madde kendine göre bir sıcaklık derecesinde erir.

2)Buharlaşma ve Yoğunlaşma (Yoğuşma) * Yeterince ısınan sıvı maddelerin gaz haline geçmesine buharlaşma denir. * Buharlaşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir.Bundan dolayı buharlaşma derecesi yoktur. * Islak maddelerin kuruması; bu maddedeki suyun buharlaşarak uzaklaşması sonucunda olur. * Buharlaşma sırasında gerekli ısıyı veren madde ısı kaybeder;soğur.

Bazı etkenler buharlaşmayı hızlandırır.Bunlar; * Sıcaklığın artması * Yüzeyin büyümesi * Basıncın azalması * Havanın rüzgarlı olması * Havanın kuru olması

Doğada Su Döngüsü * Yeryüzündeki sular yerle gök arasında durmadan devam eden bir döngü içindedir. Bunun nedeni suyun halden hale geçmesidir. * Güneşin etkisiyle buharlaşan sular gök yüzünde bulutları oluşturur. Bulutlar çok küçük su damlacıklarından oluşur. * Soğuk bir hava tabakasına rastlayınca ısı kaybettikleri için bulutlardan yoğuşma çoğalır.

3) Kaynama * Kaynama; buharlaşmanın hızlı halidir.Buharlaşma olayı sının yüzeyinde gerçekleşir. * Kaynamakta olan bir sıvının ise her noktasında buharlaşma görülür. * Her madde belli sıcaklıklarda kaynar.

4) Bozunma (Bozulma) * Isı bazı maddelerin yapısında değişikliğe yol açar. * Isı etkisiyle maddenin yapısında olan bu değişikliğe bozunma(Bozulma)denir. * Örneğin; pişirilen yiyeceklerin yapısı değişir.Oda sıcaklığında bekletilen bazı yiyecekler kokuşur.