ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
Advertisements

ÖĞRETİM YAZILIMI GELİŞTİRME
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
Resimlerin Kullanımı.
Tam Öğrenme Modeli (Mastery Learning)
Temel Kavramlar ve İlkeler
Öğretİm Materyallerİ Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Eğitim Öğretimde Planlama
ÖĞRETİM MODELLERİ S.59-74; 1-Carroll’in Okullarda Öğrenme Modeli 2-Bloom’un Tam Öğrenme Modeli 3-Gardner’in Öğretimde Çoklu Zeka Kuramı Kaynak;Öğretimi.
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Doç.Dr. Şirin Karadeniz ÖĞRETİM MESAJI TASARIMI. ÖĞRETİM TASARIMI MODELİ.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 2
POWERPOINT SUNUM İLKELERİ
ÖĞRENME Yrd. Doç. Dr. Mukaddes Erdem H.Ü. Eğitim Fakültesi
Ders Etkinlikleri Hazırlama
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
EĞİTİMDE MATERYALİN YERİ VE ÖNEMİ
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
3.
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
KAVRAM HARİTALARI NEDİR?
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
ROL OYNAMA ve DRAMA.
Öğretim İlke ve Yöntemleri
Öğretim Materyalleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Öğretim Materyallerinin Değerlendirilmesi
Çoklu Ortamda Öğrenme Modeli
Çoklu Ortam Tasarımı Ve Üretimi
Teste Başla Nasıl OynanırKonu Anlatımı. İnsanlar görsel ve işitsel bilgileri işlemek için iki ayrı kanalı kullanırlar. Bu kanallardan biri, metin ve seslendirilmiş.
ÇOKLU ORTAM TASARIM İLKELERİ
Abant İzzet Baysal ünİverSİtesİ EğİTİM FaKülTeSİ
RUTH CLARK’IN E-ÖĞRENME İLKELERİNİ ÖĞRENMEYE NE DERSİN ?
HAZIRLAYANLAR: Nida GÖNÜLAL Seda BENLİ
A.İ.B.Ü BÖTE Çoklu Ortam Tasarımı Dersi Final Uygulama Sınavı
HEDEF KİTLE Üniversite Öğrencileri
Temel Kavramlar ve İlkeler
ABANT İ ZZET BAYSAL ÜN İ VERS İ TES İ B İ LG İ SAYAR VE Ö Ğ RET İ M TEKNOLOJ İ LER İ Ö Ğ RETMENL İĞİ  EMRULLAH TURHAN  FATMA İ ME  SERVET GÖKÇEK.
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Probleme Dayalı Öğrenme
GÖRSEL TASARIM.
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Öğretimde Materyal Kullanımı
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
ABANT İ ZZET BAYSAL ÜN İ VERS İ TES İ ZIYA GÜNEŞ – SAFA SEZEN – KEREM UZUN – Bilgisayar ve Ö ğ retim Teknolojileri Ö ğ retmenli.
ABANT İ ZZET BAYSAL ÜN İ VERS İ TES İ ZIYA GÜNEŞ – SAFA SEZEN – KEREM UZUN – Bilgisayar ve Ö ğ retim Teknolojileri Ö ğ retmenli.
ÇOKLU ORTAM TASARIMI İLKELERİ
Öğretim Yazılımları Hiper metin Hiper ortam Zeki Öğretim Sistemleri Yapay ZekaBenzetişim Sanal Gerçeklik.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
YAZILIM DEĞERLENDİRME
ARAÇ - GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
ACCESS GRUBU 5.SINIF MATEMATİK ÜÇ BOYUTLU GEOMETRİK CİSİMLER
Materyal Geliştirme Aracı Olarak Bilgisayarlar
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
Doç. Dr. Berna Aslan ÖĞRETİM İLKELERİ Doç. Dr. Berna Aslan
ROL OYNAMA ve DRAMA.
HEDEF KİTLE Üniversite Öğrencileri
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI
Öğretimde Araç-Gereçlerin Yeri ve Önemi
EĞİTİMDE BİLGİSAYAR KULLANIMI
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLAR.
ÇOKLU ORTAM TASARIMI VE ÜRETİMİ UZAY BİLİMİ HAKKINDA BİLGİ VEREN GEZEGENLERİ TANITAN APP İNVENTOR UYGULAMASI Grup Üyeleri: DAMLA GÖKİBİLİ YUNUS EMRE ACAR.
Sunum transkripti:

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü HAZIRLAYANLAR Ebru DOĞAN Cahide ACAR Serdar BAŞAK

ÇOKLU ORTAM TASARIM İLKELERİ KONULAR OYUN HAKKINDA OYUN ÇIKIŞ

KİŞİLİK KAZANDIRMA İLKESİ KONULAR ÇOKLU ORTAM İLKESİ YAKINLIK İLKESİ YÖNTEM İLKESİ BÖLÜMLEME İLKESİ GEREKSİZLİK İLKESİ TUTARLIK İLKESİ KİŞİLİK KAZANDIRMA İLKESİ ÖN ÇALIŞMA İLKESİ

ÇOKLU ORTAM İLKESİ Öğrenenler, sadece sözcüklerden oluşan ortamlardansa,  resim ve sözcüklerin birlikte sunulduğu ortamlarda daha iyi öğrenirler. Mayer’e göre bir şey öğretilmek istendiğinde resimlerle desteklenirse öğrenme daha iyi gerçekleşir. Plüton: Formal adı 134340 Pluto, Güneş Sistemi'nde Eris'ten sonra bilinen en büyük cüce gezegen ve doğrudan  Güneş'in etrafında dönen en büyük onuncu cisim. Önceleri gezegen olarak sınıflandırılmıştır. Plüton, birçok cismi barındıran  Kuiper kuşağı’nın en belirgin üyelerinden biridir. Plüton: Formal adı 134340 Pluto, Güneş Sistemi'nde Eris'ten sonra bilinen en büyük cüce gezegen ve doğrudan Güneş'in etrafında dönen en büyük onuncu cisim. Önceleri gezegen olarak sınıflandırılmıştır. Plüton, birçok cismi barındıran  Kuiper kuşağı’nın en belirgin üyelerinden biridir.

Yakınlık, ekrandaki görsel ve metnin hizalanması anlamına gelir. YAKINLIK İLKESİ Yakınlık, ekrandaki görsel ve metnin hizalanması anlamına gelir. Sunulan içerikte görselle ilgili bir metin varsa, metin mutlaka görselin bulunduğu ekranda görülmelidir. Görsel bir ekranda, görselle ilgili metin farklı bir ekranda gelmemelidir.

Uzamsal Yakınlık Zamansal Yakınlık Birbiri ile ilişkili metinlerin ve resimlerin sayfada ya da ekran üzerinde birbirlerine yakın olması durumunda öğrenme daha iyi olur. Zamansal yakınlık ilkesinde birbiri ile alakalı görseller ve metinler birbiri ardına gösterilerek sunulmak yerine aynı anda gösterilirse daha etkili olur. Kiraz Üzüm Çilek

YÖNTEM İLKESİ Görselleri ses ile açıklamak öğrenmeyi arttırır.  Eğer görsel oldukça karışıksa veya öğrenciye yeni bir konu ise görseli ses ile açıklamak daha çok işe yarar. GÖRSEL SES

GEREKSİZLİK İLKESİ Öğrenme açısından resimlerin ve sözlü anlatımın birlikte kullanıldığı durumlar, resim, sözlü anlatım ve metinin birlikte kullanıldığı durumlara göre daha iyi sonuçlar vermektedir. GÖRSEL SES METİN

Gereksizlik İlkesi Video:

TUTARLIK İLKESİ Öğrenenler, konuyla ilgisi olmayan sözcük, resim ve seslerin ortamın dışında tutulduğu ortamlarda daha iyi öğrenirler.  Konu ile alakası olmayan, birbirinden farklı materyallerin kullanılması öğrenenler üzerinde farklı anlamalara, kavram karmaşasına ve konunun dışına sapmaya neden olabilir. YÜN: Keçi, koyun, deve gibi hayvanların kırkılmasıyla elde edilen doğan elyaf.

BÖLÜMLEME İLKESİ Bölümlere ayırma ilkesinin kullanılma gerekçesi, öğrenenin bilişsel sistemine aşırı yükleme olmadan gerekli işlemleri yapabilmesine olanak sağlanmasıdır.

ÖN ÇALIŞMA İLKESİ Ön çalışma ilkesi, öğrenenlerin sunum sırasında yaptıkları temel işlem miktarını azaltarak sunulan karmaşık içeriği kendi öğrenme modellerine göre uyarlayabilmelerine olanak sağlar.

KİŞİLİK KAZANDIRMA İLKESİ Öğrenmeyi arttırmak için; etkileşimli bir ses tonu ve eğitsel ajan kullanılmalıdır. Öğrenme öğrencinin içerik ve öğretme (instruction) ile bağlantıya geçmesine bağlıdır. Öğrenci bilgisayarın bir insan olmadığını bilmesine rağmen etkileşimli bir ses tonu veya eğitsel ajan öğrencinin sosyal ilişki kurmasını teşvik edebiliyor, bu sosyal ilişki de öğrenmeye katkıda bulunuyor.

YETER Kİ SEN KAZAN OYUNU NASIL OYNANIR ? OYUNA BAŞLA ANASAYFA

NASIL OYNANIR ? Oyun 5 sorudan oluşmaktadır. Soruyu doğru cevaplarsanız diğer soruya geçmeye hak kazanırsınız, eğer yanlış cevaplarsanız doğru cevabı bulmak için fikir yürütmeniz gerekecektir. Bol şanslar 

1. Aşağıdakilerden hangisi gereksizlik ilkesini en iyi şekilde açıklamaktadır ? Grafik, yazı ve metnin birlikte sunulması öğrenmeyi engeller. Metin ve seslendirme öğrenmeyi engeller. C) Animasyon ve seslendirmenin birlikte verilmesi öğrenmeyi engeller. D) Tutarlık sağlama

2. Aşağıdakilerden hangisi Clark’ın tutarlık ilkesine uymayan bir tanımlamadır ? Öğrenmeyi güçleştiren sesler kısık kullanılmalıdır. Anlatılan konunun içeriği sade ve anlaşılır olmalıdır. C) Görseli seslerle, kelimelerle ve müzikle destekleyerek sunmak. Odaklamayı sağlamak için içeriğin yanında ikincil sesler kullanmak.

3. Hangisi yakınlık ilkesine aykırıdır ? Animasyon ve açıklamaların aynı ekranda gösterilmesi. Soru ve yanıtların geri bildiriminin aynı ekranda olması. Görsel ve metin birbirinden uzak olmamalıdır. Metin ve görselin birbirinden ayrılması.

4. Aşağıdakilerden hangisi kişiselleştirme ilkesinde kullanılan bir yöntemdir ? Yazı ve görsel aynı ekranda olmamalıdır. Samimi bir dil kullanılmalıdır. Konu ile ilgisi olmayan grafiklerden kaçınılmalıdır. Görselin tek başına gösterilmesi daha etkilidir.

5. Ekrandaki görseli ses ve metinle açıklamaya çalışıp öğrenmeyi körelten yöntem hangisi ile açıklanır? Çoklu Ortam İlkesi Yöntem İlkesi Gereksizlik İlkesi Yakınlık İlkesi

KONUYU TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ. OYUN BİTTİ TEBRİKLER KONUYU TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü HAZIRLAYANLAR Ebru DOĞAN Cahide ACAR Serdar BAŞAK