BÖLÜM 10 EBBINGHAUS’UN KATKISI—BELLEK HENÜZ GENÇKEN Ebbinghaus, öğrenme ve bellek üzerine sistematik bir şekilde çalışan ilk psikologdu. Hatırlanamayan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Advertisements

Bölüm 6 Nicel Veri Toplama
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Değişkenler veri tipleri operatörler
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2006/bby208/
PSİKOLOJİNİN ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
PARAMETRİK ANALİZ TEKNİKLERİ
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Çoklu ortam mesajları hazırlanırken “zihin nasıl çalışır?” kavramı neden önemlidir ?
Nicel Araştırma Yöntemleri
Varsayımın Sınanması (Gerçekleme)
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
Hazırlayan Tuba YAZICIOĞLU
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
ÖĞRENME AMAÇLARI Kişi, yer ve nesnelerin ölçümüne ilişkin temellerin anlaşılmasın Pazarlama araştırmacıları tarafından kullanılan üç tür ölçeği.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
BÖLÜM 13 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Bilimsel psikoloji yaklaşık 100 yıllık bir girişimdir Sosyal psikolojideki ilginç ve karmaşık olguların incelendiği.
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Deneysel Araştırmalar Desenler
BÖLÜM 3 Üçüncü Bölüm Konuları DENEY NEDİR? DEĞİŞKENLER DENEYSEL DESENLER PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ VERİ.
BÖLÜM 1 DÜNYAYI KAVRAMAKBİLGİ KAYNAKLARIBİLİMSEL AÇIKLAMANIN DOĞASIPSİKOLOJİ BİLİMİ Birinci Bölüm Konuları.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
BÖLÜM 15 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI İnsan etkenleri, insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi en iyi hâle getirmeye çalışan disiplindir. Birçok.
GRUP ADI LAST SEEN.
Varsayımın Sınanması (Gerçekleme)
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
BÖLÜM 9 KOŞULLAMA TÜRLERİ Klasik Koşullama: Pavlov İsmi Tanıdık Geliyor mu? Hayvan öğrenmesi ve hayvan davranışı çalışmaları, temelde iki tür koşullamanın.
İstatistik-4 Prof.Dr. Cem S. Sütcü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D. cemsutcu.wordpress.com.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Parametrik Hipotez Testleri
ÖĞRENME AMAÇLARI Tahmin kavramını anlamak Pazarlama araştırmacılarının regresyon analizinden nasıl faydalandığını öğrenmek Pazarlama araştırmacılarının.
BÖLÜM 6 DUYUMLARIN ÖLÇÜMÜDEĞİŞKENLERİ TANIYALIMPROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ Altıncı Bölüm Konuları.
Tam ve kesirli faktöryel deney tasarımı
NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II
BÖLÜM 8 Sekizinci Bölüm Konuları TEPKİ SÜRESİNİN ABC’si DEĞİŞKENLERİ TANIYALIM PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ.
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY252 Araştırma.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Deneysel Modeller Gerçek deneme M. Öntest-sontest kontrol gruplu deseni Sontest kontrol gruplu deseni Solomon dört gruplu desen Yarı deneme M. Eşitlenmemiş.
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
İstatistiksel Analizler
NİCEL ARAŞTIRMALAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
Gözlem Gözlemin bilimde üçlü bir rolü vardır. a) Bilimin kalkış noktasıdır. Olgular arasındaki ilişkilerin kurulmasına yarayan ilk bilgilerin kaynağıdır.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ PSY 311
Araştırma Modeli: Tarama Araştırmaları/Deneme Araştırmaları
Toplumsal Araştırma.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
NİTEL ARAŞTIRMA MODELLERİ
Nicel Araştırmalar II.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
…………………………………………………………………………………………………
Araştırma Modeli. İç Geçerliği Etkileyen Faktörler (Büyüköztürk vd., 2013; Karasar, 2005) 1. Zaman: Denenen bağımsız değişken dışında kalan önemli diğer.
Bilimsel Araştırmada Kullanılan Temel Kavramlar
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
TEST.
DENEME.
DENEME
Sunum transkripti:

BÖLÜM 10

EBBINGHAUS’UN KATKISI—BELLEK HENÜZ GENÇKEN Ebbinghaus, öğrenme ve bellek üzerine sistematik bir şekilde çalışan ilk psikologdu. Hatırlanamayan bilgiler üzerine çalışmanın bir yolunu buldu.

EBBINGHAUS’UN KATKISI—BELLEK HENÜZ GENÇKEN Kullandığı yöntemde, hatırlanamayan bilgilerin öğrenilmesi için gereken tekrar sayısını, ilk kez öğrenilen bilgilerin öğrenilmesi için gereken tekrar sayısıyla karşılaştırdı ve tasarruf miktarını hesapladı.

EBBINGHAUS’UN KATKISI—BELLEK HENÜZ GENÇKEN Tasarruf yöntemi günümüzde de kullanılıyor olsa da, çoğu araştırmacı belleği ölçmek için hatırlama (öğrenilen bilgileri yeniden üretme) ve tanıma (öğrenilen bilgileri öğrenilmeyenlerden ayırt etme) testleri ile ölçmektedir.

BELLEK TÜRLERİ Kısa süreli bellek, uzun süreli bellek, açık bellek, dönemsel bellek, örtük bellek gibi konuların bu başlık altında incelenmesi irdelenmesi ve öğrenilmesi gerekir.

BELLEK TÜRLERİ Ölçek Daralması Ölçek bozulması (scale attenuation-tavan-taban etkileri), belirli bir ölçüm ölçeğinin koşullar arasında var olan farkları ölçmek için fazla kısıtlı olması anlamına gelir.

Performans mükemmele yakın olduğunda ortaya çıkan BELLEK TÜRLERİ Ölçek Daralması Performans mükemmele yakın olduğunda ortaya çıkan soruna tavan etkisi denir. Performans çok düşük olduğunda ise, bu soruna taban etkisi adı verilir.

BELLEK TÜRLERİ Sonuçların Genellenmesi Bütün deneysel sonuçlar için önemli diğer bir mesele de, sonuçların keşfedildiği koşulların ötesine genellenebilmesidir.

BELLEK TÜRLERİ Sonuçların Genellenmesi Jenkins tarafından geliştirilen “bellek deneylerinin dörtlü modeli”, genellenebilirliğin değerlendirilebileceği dört boyut ortaya koymuştur:

BELLEK TÜRLERİ Sonuçların Genellenmesi Farklı bir denek grubuyla da aynı sonucu elde eder miydik? Farklı deneysel araçları kullanılsaydı aynı sonucu elde eder miydik? Farklı tür bellek testleri kullansaydık aynı sonuçlar ortaya çıkar mıydı?

BELLEK TÜRLERİ Sonuçların Genellenmesi Deneyi farklı bir ortamda yürütseydik ve bağımsız değişkenlerin işevuruk tanımlarını farklı bir şekilde yapsaydık aynı sonuçlar ortaya çıkar mıydı?

BELLEK TÜRLERİ Sonuçların Genellenmesi Araştırmacılar çoğu zaman belirli bir sonucun farklı boyutlara da genellenip genellenmediğiyle ilgilenirler: Örneklem, kullanılan araçlar, ortamlar, bağımlı ölçümler vs. Çok faktörlü, yani birden fazla değişkenin değişimlendiği deneyler, sonuçların genellenebilirliğini belirlemek açısından çok önemlidir.

BELLEK TÜRLERİ Etkileşim Etkileri (Ortak Etkiler) Bir bağımsız değişkenin etkisi, diğer bağımsız değişkenin bütün düzeylerinde aynı kalıyorsa, buna temel etki denir. Bir bağımsız değişkenin etkisi, diğer bağımsız değişkenin farklı düzeylerinde farklı ise, bu iki değişkenin etkileştiği söylenir.

BELLEK TÜRLERİ Etkileşim Etkileri (Ortak Etkiler) Temel etki, görülen etkiyi diğer koşullara da genelleyebilmemizi sağlar, çünkü bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisi, ikinci bağımsız değişkenin bütün düzeylerinde aynıdır.

BELLEK TÜRLERİ Etkileşim Etkileri (Ortak Etkiler) Etkileşimler ise, bir bağımsız değişken ile ilgili basit genellemeler yapmanın güvenli olmadığını gösterir; çünkü bu bağımsız değişkenin etkisi, diğer bir bağımsız değişkenin düzeyine bağlıdır.

BELLEK TÜRLERİ Açık ve Örtük Bellek Testleri Açık ve örtük bellek testleri birçok bağımsız değişken ile etkileşir. Örneğin amnezikler, serbest hatırlama gibi açık bellek testlerinde kötü performans sergileseler de, örtük bellek testlerinde kontrol denekleri kadar iyi bir performans sergilerler.

resimlerden daha iyi bir hazırlama sağlarlar. BELLEK TÜRLERİ Açık ve Örtük Bellek Testleri Açık bellek testlerinde, resimler kelimelerden daha iyi hatırlanır. Sözel örtük bellek testlerinde ise, kelimeler resimlerden daha iyi bir hazırlama sağlarlar.