LAHANA. Lahana Lahana grubu sebzelerin toplam ekim alanı yaklaşık 20 bin hektar üretim miktarı ise yıllara göre değişmekte olup 675- 700.000 ton civarındadır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

Anasınıfları PATATES ŞENLİĞİ
Dünya’da Ve Türkiye’de Kültür Mantarı Üretimi
Akçaabat a gidince ilk yiyeceğiniz yemek budur ve Akçaabatlıların haftada dört beş kez yedikleri yemek tir.
COĞRAFİ BÖLGELER.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
Kuruyemİşler ve önemİ P.TAYLAN KÜMELİ.
Hazırlayan :Nezir FIRTINA
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
MEYVELER Çilek Ananas Üzüm
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Besin ve İçerikleri.
PIRASA YETİŞTİRİCİLİĞİ
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SEBZELERİN FAYDALARI. Domates C ve E vitaminleri içerir. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına.
PROJESİ.
Erik bol miktarda B vitamini içerir.
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ Bol miktarda vitamin ve mineral içermektedir.Zengin bir B ve C vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek miktarda şeker içerir, serbest.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
Yaklaşık yıldır yetiştirilen ve insanlar tarafından kullanılan bir bitkidir. Çalışmalar bu bitkinin tıbbi özellikleri nedeniyle orta çağdan beri.
PATLICAN.
Brassica oleracea L. italica
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YER FISTIĞI HAZIRLAYAN; ALİ İMRAN AKKAYA.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
SAĞLIKLI BESLENME.
(ERZURUM) KADAYIF DOLMASI Zeliha IŞIK
MALATYA KAYISISI Türkiye’nin AB Tescilli Gururu
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
TATLI PATATES.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

LAHANA

Lahana Lahana grubu sebzelerin toplam ekim alanı yaklaşık 20 bin hektar üretim miktarı ise yıllara göre değişmekte olup ton civarındadır. Bu üretimin yaklaşık tonu yaprak lahana olup tamamına yakını Karadeniz bölgesinde üretilmektedir. Karadeniz bölgesi dışındaki bölgelerimizde, bölgenin değerlendirme şekillerine uygun lahana çeşitleri üretilerek tüketilmektedir.

Lahananın üretimi Kırmızı baş lahananın üretimi batı ve güney bölgelerimizde yapılmaktadır. Bu lahanalar o yörenin değerlendirme alışkanlıklarına göre toprağa gömülerek saklanmakta ve daha sonra sebze olarak tüketilmektedir. Marmara bölgemizde üretilenler sarmalık, kapuskalık ve turşuluk çeşitlerdir. Batı bölgelerimizde üretilen lahanalar genellikle sarmalık çeşitler olup bunlar yaprakları ince, başları yumuşak ve yaprak damarları belirsiz olan beyaz baş lahanalardır.

Lahana hasatı HASAT:Dikimden 3-5 ay sonra hasat yapılır. Bu süre lahana çeşitlerine, iklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişir. Hasat zamanı; baş lahanalarda çeşit karakterine göre sıkı ve parlak bir hal aldığında yapılmalıdır. Hasat; soğuk bölgelerde bir defada yapılmalıdır. Çünkü hasat gecikirse soğuktan çatlamalar oluşur, kalite ve verim düşer.

Faydaları nelerdir? Lahanayı sağlık açısından bu kadar önemli kılan şet şüphesiz içerdiği maddeler vitaminler ve bileşenlerdir. Lahana bol miktarda diyet lifi, protein, flotlar, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin C ve K vitaminleri içerir. Sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana aynı zamanda Kalsiyum, demir, magnezyum, manganez,fosfor ve çinko içermektedir. Bir porsiyon veya bir fincan lahana, K vitamini ihtiyacının %91.7 ini içerir. Ayrıca C ve B vitaminin kombinasyonunu da bol mitarda içerir. Şimdi lahananın sağlık açısından muhteşem faydalarına bakalım.

Hangi yemeklerde kullanılır? 1-Lahana sarması 2-Lahana çorbası 3-Lahana turşusu 4-Beyaz lahana çorbası 5-Fırında lahana 6-Kara lahana çorbası 7-Kırmızı lahana salatası 8-Pastırmalı lahana 9-Kestaneli lahana sarması 10-Tepside lahana dolması

HAZIRLIYAN Mete Rahmioğlu