Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akıllı Şebekelerde İletişim Teknolojileri
Advertisements

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı BTC Çevresel Yatırım Programı Küçük Yatırımlar Fonu (KYF) Düzenli Toplanan Büyükbaş Hayvan Atıklarından Biyogaz.
Elektronik, beyaz eşya ve bilgi teknolojisi alanlarında faaliyet gösteren ve yedi yurtiçi, onbir yurtdışı olmak üzere toplam 18 şirketten oluşan Vestel.
HAYAT HOLDING.
TARIMSAL KÜMELENME MODELİ NEDİR ?
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
ÇAMUR STABİLİZASYONU.
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
ATIKLAR VE ATIK YÖNETİMİ
Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru
BİYOGAZ NEDİR? Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde önemli bir yer tutan hayvancılık ve zirai atık kullanımı sürdürülebilir kalkınma modelleri.
BÜYÜME.
Bosna Hersek’te Yatırım Fırsatı TERPENTİN BOYA FABRİKASI
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
İnegöl OSB Ortak Atıksu Arıtma Tesisi
BİYOKÜTLE.
TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
BİR ORGANİZE SANAYİYE DOĞRU
Elektrik Enerjisi Üretimi
TARİHÇE Mensace Mermer Madencilik A.Ş yılında Turhalın tanınmış iki ailesi olan Çenesizler ve Sakmanlar tarafından Tokat-Turhal Organize Sanayi Bölgesi’nde.
TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
EFLANİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
ATISU ARITMA TESİSLERİNİN YÖNETİMİ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
GİRİŞ. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM PROJESİ KOFERMENTE, ANEOROB, BİYOGAZ ÜRETİM SİSTEMİ.
Türkiye’nin Dış Ticareti
Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
1  Ankara  Ağrı  Kars  Muş  Erzincan  Erzurum  Erciş  Malatya  Çarşamba  Eskişehir  Kırşehir  Susurluk  Adapazarı  Alpullu  Uşak  Kayseri.
Enerji Piyasalarını Anlamak
Biyogaz.
Bitkisel kaynaklardan yakıt üretimi
UCLG-MEWA ÇEVRE KOMİTESİ TOPLANTISI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER FORUMU Enerji Üretimdeki Fırsatlar ve Kaynağında Azaltma Dr. Mevlüt Fatih Peker Proje.
1 H. Ö. SABANCI HOLDİNG A. Ş. ÇİMENTO GRUP BAŞKANLIĞI BASIN TOPLANTISI 15 MAYIS 2007.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
YONCA ATAR BETÜL BOZKURT ZEHRA DURMAZ
PİROLİZ.
SU ARITIM SÜRECİ.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
Sürdürülebilir Üretim Uygulamaları
MUZAFFER YOSMAOĞLU BİOCONSTRUCT GmbH TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ
BÖLÜM 15 SU ARITIMI ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN ATIKLARIN YÖNETİMİ.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Türkiye’de Elektrik Üretim ve Tüketiminin Gelişimi DAKA Yenilenebilir Enerji Sempozyumu – 3 / VAN 28 Kasım 2013.
AKENERJİ Elektrik Üretim A.Ş.,1989 yılında kurulmuştur ve Türkiye’nin ilk özel elektrik üretim şirketlerinden birisidir. Çerkezköy, Bozüyük, İzmir-Kemalpaşa’da.
ECZACIBAŞI TOPLULUĞU. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMIMIZ.
NUR KİREÇ SAN. TİC. VE PAZ. LTD. ŞTİ Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi ADANA (2014)
YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) 24/12/09.
İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ
FATİH ENES ALEMDAR: İSMAİL CAN YAVUZ:
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 31/10/08. AKSA STRATEJİK PLANININ ŞİRKET KARLILIĞINA ETKİSİ 1.
1963 yılında, Manisa’da İsmail Keskinoğlu’nun girişimleriyle kurulmuştur. Tavukçuluk ve yumurta üretimi ile faaliyetlerine başlayan şirket daha sonra.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
KOOPERATİFLERDE DOĞRU YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI NASIL SEÇİLİR?
YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER VE BİTKİSEL YAĞLAR KONFERANSI
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
İn situ biyoremediasyon
METAN ÜRETİMİ.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
ATIK YÖNETİMİ Çevre kirliliğinin önlenmesi ve mevcut kirliliğin giderilmesi için gerekli olan sistemli çalışmaların tamamına; ATIK YÖNETİMİ denir.
Aşırı toprak erozyonu ve ilişkili olarak sedimentlerin taşınması, kimyasal gübre ve zirai ilaçlar ile yüzey ve yeraltı sularının kirletilmesi, insan ve.
Neler öğreneceğiz ? Çevre ve çevre kirliliği
BİYOGAZ ENERJİ ÜRETİM TESİSLERİ , TEKNİK ÖZELLİKLERİ VE ÇALIŞMA İLKESİ
BİYODİZEL SUNU Bilal ENÜŞTEKİN Harran Üniversitesi
Sunum transkripti:

Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi Çağatay Arıkan-Ak Gıda Kalite Güvence Müdürü

Ak Gıda’yı Tanıyalım Ak Gıda bir Yıldız Holding kuruluşu 1996’da Sakarya Akyazı ilçesinde küçük bir tesisin alınması ile ticari hayatına başladı. 1998 yılında Pamukova’daki mevcut tesise geçildi ve büyüme başladı Türkiye’nin en büyük süt ve ürünleri üreticisi Türkiye’nin en fazla süt ve süt ürünleri ihracatı yapan firması 5 ayrı fabrikada, 42 ilden topladığı sütleri işleyip, ürünlerini yurtiçi ve dışındaki tüketicileriyle buluşturuyor

Toplam süt üretimindeki pay Rakamlarla Ak Gıda Toplam yatırım 372 milyon TL Toplam kapasite 4.000 ton/gün Toplam süt üretimindeki pay % 11* Toplam ciro 1.3 milyar TL İSO 500’de 60.sırada Toplam istihdam 2.000 kişi (*)Toplam kayıtlı süt üretimindeki pay

Fabrikalarımız 4.000 ton/gün Toplam kapasite Lüleburgaz 2009 Aydın 2013 Pamukova 1996 Karaman 2007 Kahramanmaraş 2012

Yıldız Holding Çevre Yaklaşımı Üretirken çevreye duyarlı olmak, kurucumuz merhum Sabri Ülker ile başlamış olan önemli bir Yıldız Holding kültürüdür.

Yıldız Holding Çevre Yaklaşımı 2012 çevre yatırımları toplamı 14.1 milyon lira Tüm çalışmalar sonucunda; 1965 araç trafikten çekildi 4.7 milyon litrelik yakıt tasarrufu Satış ekibinde elektrikli araçlar deneniyor 92.3 milyon kw/saatlik elektrik tasarrufu 63.7 bin ton karbondioksit salınımı engellendi (700 bin adet fidan dikimine eşdeğer) 200 milyon litre su tasarrufu (4 bin kişinin bir yıllık su ihtiyacı) 10 MW/saatlik bir termik santralin kurulum ihtiyacı karşılandı Türkiye’de sektöründeki en büyük kapasiteli anaerobik arıtma ve biyogaz ile elektrik üretim tesisi kuruldu. 2012 yılında doğal kaynakları verimli kullanmaya ve enerji tüketimi için 14.1 milyon liralık yatırı yapıldı. Satış ve dağıtım şirketlerindeki optimizasyon çalışmaları ile 1965 araç trafikten çekilerek 4.7 milyon litrelik yakıt tasarrufu sağlandı Tüm enerji verimliliği çalışmaları sayesinde 191 bin adet fidan dikimine eşdeğer karbondioksit azaltımı sağlandı. Bu azaltım sayesinde 23 bin aracın oluşturacağı hava kirliliği engellenmiş oldu Enerji’nin verimli kullanılması ve tasarruf çalışmaları sonunda 92.3 milyon kw/saatmik tasarruf sağlandı 63.7 milyon kilo karbondioksit salınımı engellendi 33 bin ailenin yıllık elektrik tüketimine denk gelen bu miktar ile 10 MW/saatlik bir termik santralin kurulum ihtiyacı karşılanmış oluyor

Tesisimizin ’’ilk’’ ve ’’en’’ leri Süt endüstrisinde; Atıklardan elektrik üretilen ilk tesis Şebekeye yeşil enerji sağlayan ilk tesis En büyük arıtma kapasitesine sahip tesis Hem sıvı hem de katı atık arıtımı yapılan ilk tesis 8 milyon TL ile en büyük çevre yatırımı

Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Nedir? Anaerobik bozunma, atık yönetimi uygulamaları için organik atıkların serbest oksijensiz bir ortamda metan ve karbondioksite dönüşmesi olarak tanımlanabilir. Anaerobik biyolojik bozunma üç aşamada gerçekleşen bir biyokimyasal işlemdir. Bu aşamalar Hidroliz: kompleks organik maddelerin çözünmüş organik bileşiklere dönüşümü; Asetojenesis: çözünmüş organik maddelerinden uçucu yağ asitlerinin (ağırlıklı olarak asetik, propiyonik ve bütrik asitler) oluşumu; ve Metanojenesis: uçucu yağ asitlerinin metan ve karbondioksite çevrimi olarak özetlenebilir.

BİYOGAZ Metanojenik Bakteriler KARMAŞIK ORGANIK BİLEŞİKLER (Karbohidratlar, Proteinler, Lipidler, vb..) BASİT ORGANİK BİLEŞİKLER (Şekerler, Aminoasitler, Peptidler, vd.) HİDROLİZ UZUN ZİNCİRLİ YAĞ ASİTLERİ (Propiyonat, Bütrat, vb.) 1 ASİDOJENESİS ASETAT ASETOJENESİS 3 2 CH 4 , CO METANOJENESİS 5 Metanojenik Bakteriler H , CO 2 2 BİYOGAZ

Anaerobik Reaktörü Biyogaz çıkışı Atık su girişi Atık su çıkışı Biyogaz oluşumu Çamur

Aerobik Arıtma Havuzu Gidiş Ak Gıda Anaerobik Arıtma Reaktörü Biyogaz Çıkışı Aerobik Arıtma Havuzu Gidiş Atık Su Çıkışı Giriş Reaktöre Giriş Atık Su Girişi Degazör İlk Çökeltim Anaerobik Reaktör Besleme Havuzu

Katı Atık Besleme Havuzu Katı Atık Reaktörü ve Organik Gübre Üretimi Biyogaz Çıkışı Katı Atık Reaktörü Katı Atık Besleme Havuzu Dekantör Organik Gübre

Biyogaz Depolama ve Enerji Üretimi Biyogaz Girişi Biyogaz Yıkama Kulesi Biyogaz Deposu Kojenrasyon

Aerobik Arıtma Havuzu Aerobik Arıtma Havuz Çıkışı Son Çökeltim Havuzu Gidişi Biyolojik Arıtma Havuzu

Proje Kazanımları Arıtma tesisi gider değil, kazanç unsuru haline geldi. Elde edilen biyogaz ile 2.700 hanenin doğalgaz ihtiyacı karşılanabilmektedir 493.260 adet fidan dikme etkisi sağlanmıştır. Elde edilen enerji tasarrufu ile 3.784 hanenin elektrik ihtiyacı karşılanabilmektedir. Arıtma kapasitesi, 50.000 haneli bir ilçenin evsel atığını arıtabilecek büyüklüktedir. Katı atık miktarları azaltılmıştır ve çıkan katı atık organik gübre değeri taşımaktadır. Kimyasal tüketimi % 95 düşürülmüştür. Yıllık 9.872 ton daha az CO2 salınımı sağlanmıştır.

Anaerobik Atık Su Arıtma ve Biyogaz Çevrim Tesisimiz, Süt Endüstrisinde Türkiye’nin ilk ve tek tesisidir; Türkiye’de 1.dir

Tesisten Görüntüler

Tesisten Görüntüler

Çıkan organik gübreyi kendi bahçemizde de kullanmaya başladık

Teşekkürler... Ak Gıda San. ve Tic. A.Ş