Fen ve Teknoliş ışık ve ses.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYANLAR: AYLİN DEMİR CANAN AKBAŞ
Advertisements

IŞIK KAYNAKLARI NELERDİR ?
IŞIK.
Fen bİlİmlerİ IŞIK VE SES.
ISI NEDİR? Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip oldukları hareket (kinetik) enerjilerinin toplamına ısı denir. Isı bir enerji türüdür ve ısı enerjisi.
IŞIK VE SES FEN VE TEKNOLOJİ. IŞIK VE SES FEN VE TEKNOLOJİ.
IŞIK VE SES.
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması.
HAZIRLAYAN: CEM GÜRSES
4. ÜNİTE IŞIĞIN VE SESİN YAYILIMI
BAHÇELERİÇİ İLKÖĞRETİM OKULU 4/ C SINIFI
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
Ders: Fen ve Teknoloji Sınıf: 4 Konu: Işık Kazanım:
IŞIK ve IŞIK KAYNAKLARI
Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ.
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
6.SINIF 4.ÜNİTE IŞIK VE SES HAZIRLAYAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
ÜNİTE ADI:IŞIK KONU:IŞIK KAYNAKLARI SINIF:4
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
Işik Ve Ses.
Ses, Madde ile Karşılaşınca Ne Olur?
IŞIK VE SESİN YAYILIMI 5.sinif 4.ünite
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
SES Ses Bir Enerji Türüdür Mustafa ÇELİK.
SES.
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
IŞIK VE SES.
DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.
SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
IŞIK VE SESİN YAYILMASI 5.SINIF 4.ÜNİTE
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YAYILMA HIZI.
IŞIK KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME Ana sayfaya döner İleri KAZANIMLAR
Işık, görmemize olanak veren bir enerji biçimidir .
5. SINIF 4. ÜNİTE IŞIK VE IŞIĞIN YAYILMASI
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
IŞIK Görme organımız gözdür. Ancak varlıkları görmemiz için ışık gereklidir. Işıksız ortamda hiçbir varlık görülemez. Işık vererek çevremizi aydınlatan,
IŞIK VE SES.
B. ISI VE SICAKLIK Karların erimeye başladığı ilkbahar mevsiminde
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
IŞIK Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İlköğretim Okulu
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
Değerlendİrme.
AD:İREM SOYAD:ÖZTAMEL SINIF:8/B NO:115 OKUL:ŞERİF TİKVEŞLİ İLKOKULU
FEN VE TEKNOLOJİ IŞIK VE SES
IŞIK KAYNAKLARI VE IŞIĞIN YANSIMASI
gEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IŞIK KAYNAKLARI nedir?
SES KİRLİLİĞİ.
SESİN İŞTMEDEKİ ÖNEMİ Ses ve işitme birbirini tamamlayan iki kavramdır. Bütün sesler havayı titreştirir.Kulak kepçesi tarafından toplanan hava kulak zarına.
FEN VE TEKNOLOJİ Işık.
IŞIK.
IŞIK Işık olmadan görebilir miyiz? En önemli ışık kaynağımız nedir?
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
SESİN İŞİTMEDEKİ ÖNEMİ
Uygun Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?
IŞIK. IŞIK Işık, görmemize olanak veren bir enerji biçimidir. Saniyede yaklaşık 300 bin kilometre hızla, dalgalar halinde yol alır. Güneş en önemli ışık.
Ses Kirliliği Ses Kirliliği
Fen ve teknoloji Işık ve Ses.
SES.
Çevremizdeki ışık kaynakları
SES NEDİR? TEKNOLOJİDE NASIL KULLANILIR
4.ÜNİTE IŞIK VE SES.
SORULAR FEN VE TEKNOLOJİ.
Özboyacı İlköğretim Okulu
Ses ile ilgili bilgilerimizi pekiştirelim
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ŞEVVAL AKSOY FATIMA TÜZ ZEHRA ESMANUR DEMİR
ŞİMDİ SİZDEN SUNUMU DİKKATLİCE İZLEMENİZİ İSTİYORUM…
 Çevremizdeki cisimleri sahip oldu ğ umuz be ş duyu organımızla tanıyıp algılamaya çalı ş ırız. Görme olayı ise tamamen ı ş ıkla gerçekle ş ir. 2.
SES VE IŞIK BÜLENT DİLEKOĞLU FEN TEKNOLOJİ ÖĞRT
Sunum transkripti:

Fen ve Teknoliş ışık ve ses

IŞIK nedir Işık, görmemize olanak veren bir enerji biçimidir . Saniyede yaklaşık 300 bin kilometre hızla, dalgalar halinde yol alır . Güneş en önemli ışık kaynağıdır . Güneş ışığı olmadan dünyada hiçbir canlı yaşayamaz. Dünyayı ısıtan, besinlerin üretilmesini, solumamız için gerekli havayı sağlayan Güneş ışığıdır . Yakıtların oluşması da Güneş ışığına bağlıdır . Bundan milyonlarca yıl önce ölen bitkiler Güneş ışığının enerjisini depolamıştı. İnsanlar bugün petrol, kömür ve doğal gaz yaktığında bu depolanmış enerjiyi kullanmaktadırlar .

Yapay Işık Doğal Işık Doğal Işık Kaynakları Işık kaynaklarından bazıları kendiliğinden ışık üretir. Bunlara doğal ışık kaynakları denir. Güneş, yıldızlar, ateş böceği, şimşek, yıldırım ve deniz diplerinde yaşayan bazı balıklar doğal ışık kaynaklarıdır. Yapay Işık Kaynakları Doğal ışık kaynaklarından gece aydınlatması için yeteri kadar yararlanamayız. Bu nedenle gece aydınlatmasında insanlar tarafından yapılmış yapay ışık kaynakları kullanılır. Ampul, trafik lambası, mum, meşale, televizyon ekranı ve fener yapay ışık kaynaklarıdır.

yapay ve doğal ışık kaynakları bu bir örnektir

Işık Kirliliği Işığın yanlış yerde, yanlış zamanda, yanlış miktarda ve yanlış yönde kullanılmasıyla Işık kirliliği oluşur. Işık kirliliği deniz kaplumbağalarının yönünü kaybetmesine neden olur. Göçmen kuşlar da ışık kirliliğinden etkilenerek göç yollarını kaybederler. Işığın yanlış yerde, yanlış miktarda ve yanlış zamanda kullanımı enerjinin boş yere harcanmasına neden olarak ülke ekonomisine de zarar verir. Işık kirliğinin tanımı yapılmakta ve olumsuz etkilerinden bahsedilmektedir.

IŞIK KİRLİLĞİ burda ışık kirliliği kulanıyolar

SES NEDİR *SES Kulağın duya bileceği basit titreşimlerdir. İnsanların birbirleriyle iletişim kurmaları,duygu ve düşüncelerini aktarabilmeleri için konuşmaları gerekir. Konuşmanın temel öğesi sestir. Sesin oluşumu ve yayılması Ses, bir kaynaktan çıkar. Suda oluşan dalgalar gibi etrafa yayılır. Bizler de etrafa yayılan bu sesleri kulaklarımızla işitiriz. Ses hangi ortamlarda yayılır? Ses, havada yayıldığı gibi sıvılarda da yayılır.Denizde yaşayan bazı canlılar bu sayede iletişim kurarlar. Fakat ses boşlukta yayılmaz. Örneğin: uzaydaki büyük patlamalarda ses duyulmaz.

SES DALGALARI VE YANKI Ses dalgaları hareket ederken engellerle karşılaştıklarında yansımaya uğrarlar.Yansıma olayında sesin hızı değişmez, fakat yönü değişir. Sesin yansıması bazı canlılara kolaylık sağlamıştır.Örneğin; yarasalar çıkarttıkları seslerin cisimler üzerinde yansımasından faydalanarak hareket yönlerini belirlerler. Ses kaynağından çıkan sesin engele çarptıktan sonra geri yansıyarak tekrar duyulmasına YANKI denir.

SES KİRLİLİĞİ Ses (Gürültü) kirliliği nedir? Ses kirliliği diğer adıyla gürültü kirliliği; İnsanların işitme sağlığını ve algılama gücünü olumsuz yönde etkileyen, kişinin psikolojik ve fiziksel dengesini bozabilen, iş verimini düşüren, çevrenin doğallığını bozan, sanayileşme ve modern teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkmış bir çevre sorunudur Sesin derecesi desibel (dB) ile ölçülmektedir. Gürültünün sınırları, kesin olarak belli değildir. Fakat, 55-65 dB arası, psikolojik rahatsızlık verici gürültüler, 55-90 dB arası, huzur bozucu gürültüler, 90 dB ve üzeri, fizyolojik bozukluğa ne­den olan gürültüler olarak tanımlanmaktadır.